• Sonuç bulunamadı

3.4. Verilerin Analizi

4.1.11. On Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular

Öğrencilere her konudan sonra ödev gönderdim. EBA’dan ve whatsaptan. Öğrenciler ödevleri yapıp bana gönderdiler. Kontrol edip yanlışları düzelttim. Anlaşılmayan konuları tekrar ettim.

(Görüşme Formu:Ö22)

Öğrencilerden sürekli ödevlerin dönüşünü istiyoruz. Öğretmenlerimiz bunun takibini çok iyi bir şekilde yapıyorlar (Görüşme Formu:Y16)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ölçme, değerlendirme ve geri bildirim çalışmalarının büyük ölçüde farklı platformlardan yaptığı ve derse katılıma göre yaptığı şeklinde yoğunlaştığı görülürken ölçme de değerlendirme yapmayanların da olduğu görülmüştür.

Yüz yüze eğitim her zaman daha verimli (Görüşme Formu:Ö1) Yüz yüze eğitim her zaman avantajlı (Görüşme Formu: Y2)

Uzaktan eğitim tamamen dezavantajlı. Kıyaslanması bile yanlış. (Görüşme Formu: Ö3)

Yüz yüze eğitim her anlamda erişilebilir olmakla birlikte uzaktan eğitim öğretim eşit olmayan, adaletsiz ve niteliksiz durumlara gebe bırakmıştır. (Görüşme Formu: Ö5)

Özel eğitimde yüz yüze eğitimin kesinlikle daha faydalı olduğunu pandemide daha net anladık, davranış sorunlarına sanal ortamda müdahale etmek veya dikkatlerini çekmek daha zorlayıcı oluyor. Ben bu nedenle çocukların yüz yüze eğitim almasının daha faydalı olacağını düşünüyorum.

(Görüşme Formu: Ö6)

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre avantajı yok (Görüşme Formu: Ö7)

Uzaktan eğitimin hiç bir avantajı yok. Her şey hayal ve sanal oluyor. Oysa yüz yüze de öğrenci ile duygusal bağlar daha iyi kuruluyor. Çocuk üzerinde etkisi daha fazla oluyor. (Görüşme Formu:

Ö9)

Yüz yüze eğitim kesinlikle çok önemli. Eğitim her kademesinde uzaktan eğitim verimli olmamaktadır (Görüşme Formu: Ö10)

Akran eğitiminin yerinin doldurulamayacağını düşünenlerdenim. Öğrencilerin yüz yüze ve akranlarıyla alacağı eğitim öğrenciyi akademik, duygusal ve sosyal anlamda hayata hazırlar.

Uzaktan eğitim "Dostlar (Sorumlu siyasetçiler ve onların uzantıları eğitim yöneticileri-çaresiz veliler de dahil edilebilir) alışverişte görsün" işidir. Zurnanın son deliği öğretmenler olarak karanlıkta yol bulmaya çalışıyoruz. (Görüşme Formu: Ö11)

Uzaktan eğitim okulların kapalı olduğu dönemde öğrencilerin eğitim öğretimden kopmamaları açısından büyük öneme sahip. Ancak öğrenme verimliliği açısından ise yüz yüze eğitimle kıyaslandığında tabi ki eksik. Özellikle ilkokul çağındaki öğrenciler için uzun süre ekran karşısında kalmak öğrencileri oldukça zorladı. Öğretmen açısından da canlı derste uygulayabileceği öğretim yöntem teknikleri kısıtlandığı için zorluklar yaşandı. (Görüşme Formu:

Yüz yüze eğitimde çocuklar sadece öğrenme değil eğitimde alırken, uzaktan eğitimde sadece ders odaklı olunabiliyor o da mümkün olabildiği kadar (Görüşme Formu: Y4)

Uzaktan eğitim yüz yüze eğitime göre çok daha zor. Öğrenci etkileşimi sosyalleşme yok. Küçük yaş grupları için uzun süre ekran başında kalmak çok zor. Öğretmenlerin öğrencileri. Dikkatini toplaması çok zor. (Görüşme Formu: Y5)

Yüz yüze eğitimin kalitesi ve olumlu yönleri tartışılamaz (Görüşme Formu: Y7)

Yüz yüze eğitim yapılmasından yanayım uzaktan eğitim asla yüz yüze eğitimin yerini tutamaz.

(Görüşme Formu: Ö16)

Yüz yüze eğitim öğrencilerle iletişim kurulması, öğrencileri tanıma ve geri bildirim sağlama açısından daha avantajlıdır. (Görüşme Formu: Ö18)

Öğrencilerin tamamına ulaşmak zor oldu. Katılanlar ise güdülenme ve odaklanma problemi yaşadılar zaman zaman (Görüşme Formu: Ö23)

Yüz yüze eğitimin yaparak yaşayarak öğrenme metoduna daha uygun ve verimli olduğunu düşünüyorum. Geri dönütler örneklemler, sorun çözme daha verimli. Ama uzaktan eğitim de bunlar tamamen ekranla sınırlı. (Görüşme Formu: Ö24)

Uzaktan eğitimde iletişimsizlik sorunu yaşanmakta ve öğrenciyi kontrol etmek güçleşmekte. Yüz yüze eğitim öğrencinin konsantre olması, aktif olması ve geri dönüt alabilmesi açısından çok daha avantajlı. (Görüşme Formu: Ö25)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi kıyaslamalarında avantaj ve dezavantajları hakkında görüşleri “Hibrit eğitim ön plana çıktı” şeklinde görüş bildirenler bu konuda katılımcılar şunları söylemiştir.

Bundan sonraki dönemlerde kesinlikle hibrit eğitimin olması önem kazandı. İki sistemin de eksiklikleri diğer sistemle gideriliyor. (Görüşme Formu: Ö2)

Bundan sonraki dönemlerde kesinlikle hibrit eğitimin olması önem kazandı. İki sistemin de eksiklikleri diğer sistemle gideriliyor. (Görüşme Formu: Ö13)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi kıyaslamalarında avantaj ve dezavantajları hakkında görüşleri “İkisinin de avantaj ve dezavantajları var” şeklinde görüş bildirenler bu konuda katılımcılar şunları söylemiştir.

Uzaktan eğitimin en büyük avantajı zamanın kullanımı konusunda oldu. Öğrencinin yolda ya da okul hazırlığı için ayrıca bir zaman ayırmasına gerek kalmadı. Pandemi sürecindeki topluluk içinde olma risk ortadan kalktı. Maddi olarak da avantajları görüldü. Öğrencinin yola ve yiyecek içeceğe kaynak ayırmasına gerek kalmadı. Ev ortamında kendi konforunda ders işlemek de avantaj sayılabilir. Yüz yüze eğitim ise sınıf ortamındaki interaktif yaparak yaşayarak daha kalıcı öğrenme ve derse müdahale etme ve müdahil olabilme anlamında avantajlıyken uzaktan eğitimde bunlar maalesef olmadı. (Görüşme Formu: Y1)

Yüz yüze eğitimde sosyalleşme, ölçme ve değerlendirme, oyun vb gelişim alanlarındaki faaliyet zenginliği uzaktan eğitimde kendine yer bulamamıştır. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler, öğretmenler ve veliler en az 10 yıllık bir teknolojik gelişim sürecini bir yılda yaşamıştır. Teknik yeterlik anlamında bu gelişim olumlu olarak değerlendirilebilir. (Görüşme Formu: Ö4)

Uzaktan eğitimde, Öğrencilerle yakinen bir bağ kurulamaması, birçok öğrencinin eğitim argümanlarına sahip olamaması, gün içerisinde uzun bir süre ekran başında kalmaları dezavantajları olarak söyleyebiliriz. Yüz yüze eğitimde ise; uzaktan eğitim yaparken fark ettik ki yüz yüz yüzeyken dersin başın yoklamasıyla, öğrencilere sessiz olun denmesiyle dersin bir kısmının zayi olduğunu uzaktan eğitimde kimsenin dersi bölmeye çalışmaması, sessiz bir şekilde dersin başından sonuna kadar tamamen dersin işleniyor olması tabi yüz yüzeninde bir dezavantajını göstermiş oluyor (Görüşme Formu: Ö8)

Uzaktan eğitimin mekan zaman bağımsız bireysel içeriklere sahip olması büyük bir avantaj. Ancak sosyal bir canlı olan bireyin okulda sınıfında bu bilgilere ulaşması da çok önemli. Sanki hibrit bir eğitim öğretim modeli yakın gelecekte bizleri bekliyor gibi. (Görüşme Formu: Ö12

Aslında veli bilinçli ise ve uygun ortamı hazırlayabiliyorsa uzaktan eğitimde öğrenci daha çok dikkat ediyor. Ama kontrol açısından zorlaşabiliyor. Ölçme değerlendirme zor olabiliyor. Çünkü ders esnasında soru soruluyor arkadan birileri öğrenciye cevabı söylüyor gibi durumlar yaşanıyor. Yüz yüze eğitim daha çok dikkat eksikliği olan öz disiplin becerisi olmayan öğrenciler için daha avantajlı oluyor. Öğretmen açısından avantajı bir düzen oluyor ve ölçme değerlendirme daha kolay ve objektif oluyor. (Görüşme Formu: Y6)

Uzaktan eğitimde her çocuğa söz hakkı tanınmış oldu. İçine kapanık çocukların öz güveni gelişti.

Ev ortamı olduğu için tam anlamıyla derse adapte olmakta güçlük çekildi. Konular yavaş ilerlendi.

Konular tam anlamıyla anlatılmadı. (Görüşme Formu:Y8)

Uzaktan eğitim için videolar her zaman hazır olmalıdır. Ama hiç bir eğitim şekli yüz yüze eğitim kadar etkili ve hayata sosyal yapıya hazırlamaz öğrenciyi (Görüşme Formu: Ö14)

Yas grubu küçük sınıflarda dezavantaj olurken yas grubu yükseldikçe çok avantajlı olduğunu düşünüyorum uzaktan eğitim normalleşme surecinde de devam etmeli. (Görüşme Formu: Ö15) Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var. (Görüşme Formu: Ö17)

Uzaktan eğitimin tek avantajı öğrencilerin geri kalmaması. Yüz yüze eğitimin yerini dolduramaz (Görüşme Formu: Y9)

Uzaktan eğitim destekleyici, yüz yüze eğitim kalıcıdır (Görüşme Formu: Y10)

Uzaktan eğitim eş zamansız olabilir. Uzaktan eğitimde öğrenci için çok fazla uyaran vardır.

Dikkati dağılabilir. Uzaktan eğitimde avantajlı ve dezavantajlı öğrenci ve öğretmen vardır. Mesela maddi durumu iyi interneti hızlı ve başka işi ve kendine engelleyen kardeşi olmayan öğrenci avantajlıdır. (Görüşme Formu: Y11)

Uzaktan eğitimin avantajı pandemi döneminde olabilecek en iyi sterilizasyonu sağlayan yöntemdir. Ama yüz yüze eğitim kadar öğretimde etkili olmadığını düşünüyorum. Çünkü her öğrenci okulda sosyal öğrenme ile de çok şey öğreniyor. Uzaktan eğitimde fırsat eşitsizliği de oluştu. İnternetin olmaması bazı öğrencilerin çok geri kalmasına sebep oldu. MEB tarafından dağıtılan tabletlerin öğrencilere öğretime katılımı artırdığı da bir gerçek. Öğrenmek isteyen öğrenci için bu dönemde yapılabilecek her şey MEB ve öğretmenler tarafından en iyi şekilde yapılmıştır. (Görüşme Formu: Ö19)

Uzaktan eğitim Yüz yüze eğitime göre maliyet anlamında uygun, kolay ve hızlı olduğu kanaatindeyim. sosyalleşme yetersizliği, iletişim açısından önemli eksiklerin başında yer almaktadır. (Görüşme Formu: Y12)

Uzaktan eğitimin sadece pandemi gibi ekstra durumlarda kullanılabileceği hiçbir zaman yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağı düşüncesindeyim (Görüşme Formu: Y13)

Bilinen malum değerlendirmelerin yanında bilinmeyen uzun vadeli getiri ve götürülerek olabilir (Görüşme Formu: Y14)

Zaman açısından uzaktan eğitim avantajlı fakat eğitim niteliği açısından yüz yüze eğitim daha avantajlı. (Görüşme Formu: Y15)

Tek avantajının interaktif olmasının yanı sıra vakitten tasarruf sağlaması olduğunu düşünmeme rağmen onun dışında tek başına etkililik oranının düşük olduğu kanaatindeyim. Yüz yüze eğitimi desteklemek adına eğitimin yardımcı unsurları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşünüyorum. Yüz yüze eğitim etkililik adına olmazsa olmaz unsur bana göre. (Görüşme Formu:

Ö20)

Öğrenci ile göz temasını ve kontrolü olumsuz yönde etkilemesi, derste öğrencilerin dikkatini dağıtacak faktörlerin kontrol edilememesi dezavantajlarından sayılabilir(Görüşme Formu: Ö21) Uzaktan eğitimde öğrenci dersi ciddiye almadığı zaman müdahale şansımız az oluyor. Yüz yüze iken dikkatlerini daha kolay toplayabiliyoruz. Öğrencilerin birçoğunun evi sobalı olduğu için mikrofonlarını açtıklarında tv sesi veya aile bireylerinin sesi geliyor. Bu da derse konsantrelerini bozuyor. (Görüşme Formu: Ö22)

Uzaktan eğitim yüz yüze eğitime göre çok daha zor. Öğrenci etkileşimi sosyalleşme yok. Küçük yaş grupları için uzun süre ekran başında kalmak çok zor. Öğretmenlerin öğrencileri. Dikkatini toplaması çok zor. (Görüşme Formu: Y16)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimi kıyaslamalarında ikisinin de avantaj ve dezavantajları olduğu yönünde yoğunluk olduğu görülürken yüz yüze eğitimin daha avantajlı olduğunu ileri sürenler ve hibrit eğitimi önerenlerin olduğu görülmüştür.

BEŞİNCİ BÖLÜM: TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER

Benzer Belgeler