• Sonuç bulunamadı

3.4. Verilerin Analizi

4.1.4. Dördüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular

Öğrenciler katılmadıkları derslerin konu anlatım videolarını EBA'dan izlediler. Testler de oldukça yeterliydi. (Görüşme Formu: Ö22)

Yerinde kullanılan kaynaklar çağımız çocuklarının animasyon ve görsel algıya olan ilgisi sayesinde başarılı oldu diye düşünüyorum (Görüşme Formu: Ö24)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin EBA ve diğer dijital platformların öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamada büyük kısmının yetersiz kaldığı ve Orta düzeyde yeterli olduğunu belirttiği görülmüştür. Yeterli görenlerin oranının oldukça az olduğu ve bu sonuçların da yine göreceli ve derslere göre içeriklerin değişmesinden kaynaklandığı söylenebilir.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ders saatlerinin planlanması ve uygulanmasında esneklik ve öğretmene bırakılmasının canlı derslere etkisine yönelik görüşleri analiz edilerek yüksekten aşağıya doğru sırasıyla “Olumlu ve etkili” şeklinde görüş bildirenler şunları söylemiştir.

Ders saatlerindeki esneklik öğretmenlerin hazır oluş düzeylerini olumlu etkiler. Öğrencilerini iyi tanıyan bir öğretmen için en uygun saati belirlemesi öğrenci lehine de olabilir. Öğrenci daha motive ve hazır şekilde derse katılır. Dersin zorluk derecesine göre planlanmasına da olanak sağlanır. (Görüşme Formu: Y1)

Her sınıfın, lokasyonun, öğretmenin ve öğrencinin alışkanlıkları, öznel durumları farklı olduğu için esneklik canlı derslerin daha verimli işlenmesini sağlamıştır. (Görüşme Formu:Ö4)

Öğretmenlere bırakılması öğrenci ve öğretmen ihtiyaçlarına yönelik planlanmasına olanak yaratmıştır(Görüşme Formu:Ö5)

Öğretmen işini seviyorsa işinin bilincindeyse uygun(Görüşme Formu:Ö10)

Ders saati planlaması ve uygulaması öğretmene bırakılması öğretmen açısından mutlaka bir rahatlık yarattı. Ders verimliliği arttı. Öğretmen veli işbirliğiyle ders saatleri oluşturuldu.

Öğrencilerin derse katılım oranı arttı. (Görüşme Formu:Y3)

Öğretmenler esnekliği kendilerinden ziyade yine öğrencilerinin durumuna göre ayarlıyor (Görüşme Formu:Y4)

Öğretmenlerin kendilerinin planlaması hem öğretmen için hem de idare için daha rahat olmuştur ve daha verimli dersler işlenmiştir. Aynı şekilde velilerin görüşü alınıp öğrencilerin en rahat girecekleri saatte ders yapılması katılımı arttırmıştır. Çünkü bazı öğrencilerimiz anne veya babasının telefonu ile derse girebilmek ve anne baba işte ise giremiyordu. (Görüşme Formu:Y6) Olumludur. Öğrencilere göre ayarlama yapılabilir(Görüşme Formu:Y7)

Bence olumlu oldu. Çünkü öğretmen evde olduğu için canlı dersini kendine göre planlaması daha verimli oldu. (Görüşme Formu:Y8)

Anlayışlı davranıldığını düşünüyorum ve teşekkür ediyorum. (Görüşme Formu:Ö15) Öğretmene bırakılması daha iyi(Görüşme Formu:Ö16)

Olumlu ve isabetli(Görüşme Formu:Y9)

Öğretmenlere düzenli ders işleyebilme imkanı sunulmuş oldu. (Görüşme Formu:Ö18

Daha iyi oldu. Genel planın idare, ders planının öğretmen tarafından oluşturulması canlı derslere olumlu katkı sundu. (Görüşme Formu:Y11)

Özellikle bu dönemde uygulamadaki esnekliğin öğretmene kolaylık sağladığını düşünüyorum (Görüşme Formu:Ö19)

Gayet olumlu buluyorum. (Görüşme Formu:Y12) Yeterli düzeyde (Görüşme Formu:Y15)

Derslerin sabah erken saatlerde yapılması verim açısından daha avantajlı olabilirdi. (Görüşme Formu:Ö21)

Dersleri harici olarak biz tanımladım ama sonuçta okul idaresi tarafından bir ders programı yapıldı, ama acil durumlardan dolayı işlemediğimiz dersleri sonradan tanımlayıp işleyebildik.

(Görüşme Formu:Ö23)

Bu güzel bir uygulama hafta içi öğretmen veya öğrencilerin durumuna göre dersler hafta sonuna bile bölünebiliyor. Dışarı çıkma yasağında çocukların hafta sonu da ders alması verimli vakit geçirmeleri açısından güzel oldu. (Görüşme Formu:Ö24)

Ders saatlerinin planlanması oluşabilen yoğunluğu ve düzensizliği ortadan kaldırdı. Ama esnekliğin ilkokul aşamasında geçerli olduğunu ortaokul ve lise kısmında uygulanamadığı düşünüyorum. (Görüşme Formu: Ö25)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ders saatlerinin planlanması ve uygulanmasında esneklik ve öğretmene bırakılmasının canlı derslere etkisine yönelik görüşleri analizinde “Olumsuz ve uygulanmadı” şeklinde şeklinde görüş bildirenler bu konuda katılımcılar şunları söylemiştir.

Yeterince esneklik vermiyor(Görüşme Formu:Y2)

Planlamanın öğretmenlere bırakılması gibi bir durum söz konusu olmadı. Bu şekilde öğretmenlere bırakılsaydı diğer öğretmenlerin dersiyle çakışmalar veya öğrenci programlarında büyük boşluklar, kopukluklar olabilirdi. Okul yöneticileri genel bir program yaptı. Öğretmenler o programı uyguladı. (Görüşme Formu:Ö2)

Canlı ders saatleri sadece hafta sonu da yapılabilsin diye esnetildi, fakat hafta içi bir gün sabah bir gün öğlen başlamak zorunda. Öğlen olan dersler akşama sarkıyor bu da esneklikle uyuşmuyor diye düşünüyorum (Görüşme Formu:Ö6)

Nihayetinde her ne kadar da bir öğretmen olsak da her birimiz bir aile mensubuyuz ve onlara karşı da sorumluluklarımız var. Bu anlamda ders saatinde yaşanabilecek bir özel durumda idareyi uğraştırmadan onları meşgul etmeden kendimiz uygun bir zamanda rahat bir şekilde telafisini yapabiliriz. Bunun yanı sıra dersleri sisteme her hafta tek tek girmek ise zaman kaybı olabiliyor bunu da belirtebilirim. (Görüşme Formu:Ö8)

Ders saatlerinin sınırlanmasını saçma buluyorum. EBA üzerinden sınırlanmasını uygun bulmuyorum. (Görüşme Formu:Ö9)

Ders saatlerinin belirlenmesi konusunda EBA üzerinde yoğunlaşma kaygısıyla belirli bir düzen oluşturulamadı. Uygulamada öğretmen ve öğrenci-veli görüşleri esas alınarak, belirli bir sistem oluşturulmalıdır.(tamamen sabah veya öğle dersleri) Öğrenciler için rutinin önemli olduğunu düşünüyorum. Günden güne farklı zamanlarda yapılan dersler sıkıntı yaratıyor. (Görüşme Formu:Ö11)

Eğitim öğretime hakim kişi olan öğretmenin plan ve uygulamaya hakim de olması gayet beklenen bir durumdur. (Görüşme Formu:Ö12)

Planlamanın öğretmenlere bırakılması gibi bir durum söz konusu olmadı. Bu şekilde öğretmenlere bırakılsaydı diğer öğretmenlerin dersiyle çakışmalar veya öğrenci programlarında büyük boşluklar, kopukluklar olabilirdi. Okul yöneticileri genel bir program yaptı. Öğretmenler o programı uyguladı. (Görüşme Formu:Ö13)

Öğretmen dersin saatini sınıfın gelişim düzeyine göre kendisi ayarlayabilmeli özellikle öğleden sonraki ders saati çocukların dışarı çıkma kısıtlama saatine denk gelmesinden dolayı çok geç saate geliyor. Küçük yaş grupları için çok geç saatte ders verimli olmuyor. (Görüşme Formu:Y5 Öğretmene bırakılınca karmaşa meydana gelebiliyor(Görüşme Formu:Ö14)

Yetersiz(Görüşme Formu:Ö17) Olumsuz. (Görüşme Formu:Y10)

Canlı ders saatleri noktasında oluşturulacak esneklik aynı evde birden fazla öğrenci olması durumunda saatlerde çatışmalara sebep olabilir(Görüşme Formu:Y13)

Öğretmenlere bırakılması sınırlı zaman dilimi olduğunu dikkate aldığımızda mutlak dersler arasında çatışma olacaktır. Derslere yönelik planlamanın kargaşa ve huzursuzluk yaratılması için bir üst yetkiye planlanması elzemdir. (Görüşme Formu:Y14)

Bu konuda bize bir esneklik tanındığını düşünmüyorum ki tanınması da gerekmez. Çünkü eğitim öğretim paydaşları iş birliği içinde ve planlı bir sitemle çalışmakla yükümlüdür. Bu şekilde eşgüdüm sağlanabilir. (Görüşme Formu:Ö20)

Ders saatleri öğretmene bırakılır esneklik sağlanırsa karışıklık olabilir. Ortaokulda birçok ders olduğu için plan çerçevesinde daha işlevsel yürür. (Görüşme Formu:Ö22)

Öğretmen dersin saatini sınıfın gelişim düzeyine göre kendisi ayarlayabilmeli özellikle öğleden sonraki ders saati çocukların dışarı çıkma kısıtlama saatine denk gelmesinden dolayı çok geç saate geliyor. Küçük yaş grupları için çok geç saatte ders verimli olmuyor. (Görüşme Formu:Y16)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ders saatlerinin planlanması ve uygulanmasında esneklik ve öğretmene bırakılmasının canlı derslere etkisine yönelik görüşleri analiz edilerek “Fark yok” şeklinde görüş bildirenler bu konuda şunları söylemiştir.

Değişen bir şey olmadı. Ek derse bağlı çalışıyoruz (Görüşme Formu: Ö1) Böyle bir esneklik olduğunu düşünmüyorum. (Görüşme Formu: Ö3) Planlama öğretmenlere bırakılmalı(Görüşme Formu:Ö7)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde ders saatlerinin planlanması ve uygulanmasında esneklik ve öğretmene bırakılması büyük ölçüde etkili ve olumlu görülürken oldukça fazla oranda katılımcının da olumsuz ve bunun

uygulanamadığı yönünde görüş bildirdiği görülürken fark olmadığını beyan edenlerin de olduğu saptanmıştır.

Benzer Belgeler