• Sonuç bulunamadı

3.4. Verilerin Analizi

4.1.6. Altıncı Alt Probleme İlişkin Bulgular

Araştırmanın altıncı alt problemi “Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için yapılan farklı çalışmalar ve kullanılan farklı platformlara yönelik görüşleriniz nelerdir?” diye ifade edilmiştir. Bu alt problemin çözümüne yönelik katılımcıların görüşleri analiz edilerek “Alt yapı sorunları ve eksiklikler giderilmeli” ve “Yeterli ve devam etmeli” kodları altında Tablo 4.6’da verilmiştir.

Tablo 4.6. Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerin Uzaktan Eğitimi Daha Etkin Hale Getirmek İçin Yapılan Farklı Çalışmalar ve Kullanılan Farklı Platformlara Yönelik Görüşleri

Tema Kod f

Planlama ve Uygulama

Alt yapı sorunları ve eksiklikler giderilmeli

23 (Y1, Ö1, Ö2, Ö3, Ö5, Ö8, Ö9, Y3, Ö12, Ö13, Y4, Y6, Ö14, Ö16, Ö17, Y9, Ö18, Y10, Y12, Y13, Y14, Ö20, Ö23)

Yeterli ve devam etmeli 18 (Y2, Ö4, Ö6, Ö7, Ö10, Ö11, Y5, Y7, Y8, Ö15, Y11, Ö19, Y15, Ö21, Ö22, Y16, Ö24, Ö25)

Tablo 4.6’da verilen Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için yapılan farklı çalışmalar ve kullanılan farklı platformlara yönelik

görüşleri analizi sonucunda “Alt yapı sorunları ve eksiklikler giderilmeli” ve “Yeterli ve devam etmeli” şeklinde görüş bildirdikleri görülmektedir.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için yapılan farklı çalışmalar ve kullanılan farklı platformlara yönelik görüşleri analiz edilerek

“Alt yapı sorunları ve eksiklikler giderilmeli” şeklinde görüş bildirenler şunları söylemiştir.

Ülkemizdeki internet alt yapı yetersizliği ve kullanılan platformlardaki yetersizlikler süreçteki en büyük sorun olmuştur. Öğrenci ve öğretmen sayısının fazlalığı nedeniyle sistemlerde kilitlenmeler yaşanmaktadır. Hem öğrencilere hem öğretmenlere Uzaktan eğitimden yararlanma ve teknolojiyi kullanma becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili eğitimlerin verilmesi gerekir. Ayrıca platform alt yapılarının yükü kaldıracak seviyeye getirilmesi gerekirse her eğitim düzeyi için ayrı dijital platformlar geliştirilmesi gerekir. (Görüşme Formu: Y1)

Pandemi varken sanal ortam dışında bir şey yapılmasını uygun bulmuyorum(Görüşme Formu: Ö1) Resmi kanalların bu kadar kısa sürede büyük işler çıkardığı çok net. Fakat eksik olan yerler muhakkak oldu. Bu eksiklikleri farklı çalışmalarla desteklemek zorunda kaldık. (Görüşme Formu:

Ö2)

Farklı platformlar kullanmadım ancak ekonomik koşulları uygun olmayan veliler EBA’ya bile ulaşamadı. (Görüşme Formu: Ö3)

Yerli olmayan uygulamaların kullanımı zaman kısıtlamalarına takılmış, kullanıcıları ücretli kullanıma yönlendirmektedir. (Görüşme Formu: Ö5)

Eğitim bir ihtiyaçsa bu tür faaliyetlerin sayısının artırılmasını desteklemeli ve katkıda bulunulmalıdır. (Görüşme Formu: Ö8)

Tüm platformlar iyi güzel ama öğretmenlerin yeteri kadar kullanma bilgisi yok. (Görüşme Formu:

Ö9)

Faydalı olduğunu düşünüyorum. Öğretmenlerin de farklı çalışmalar oluşturarak platformu zenginleştirdiğini düşünüyorum. Ancak bazı konularda da içerik eksikleri bulunmaktadır.

(Görüşme Formu: Y3)

Bence tek eksik bireysel olarak modüler sisteme geçip, öğrencilerin bireysel durumlarını takip edeceğimiz bir platformun olmayışıdır. (Görüşme Formu: Ö12)

Eksik olan oldu. Bu eksiklikler zamanla giderildi. (Görüşme Formu: Ö13)

En verimlerini buluna kadar deneyimlemek çaba sarf etmek gerekir(Görüşme Formu: Y4)

Uzaktan eğitim çalışmalarında artık dijital ortamlarda ve bağlanma sorunları ortadan kalkmış olup asıl sıkıntı uzaktan eğitim nasıl olacağını bilmeyen öğretmenlerdir. Bu yüzden üniversitelerde uzaktan eğitim adı altında bir ders olmalı ve öğretmenlerin bilişim çağını yakalamaları adına daha donanımlı hale getirilmelidir. (Görüşme Formu: Y6)

Yeterince bilgisayar ve tablet ve eğitim alanları oluşturulması ile kısmen olabilir. (Görüşme Formu: Ö14)

Uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için derslere girmenin zorunlu tutulması gerekmektedir ve Internet ve tablet desteğinin arttırılması gerekir. (Görüşme Formu: Ö16)

Yetersizlikler var, zamanla giderilenler de var. (Görüşme Formu: Ö17) MEB tarafından yerel uygulama olması daha iyi olurdu. (Görüşme Formu: Y9)

Bazı Öğrencilerin uzaktan eğitime katılma olanaklarının olmaması nedeniyle etkinliği kısıtlanıyor.

(Görüşme Formu: Ö18)

Uzaktan eğitim deneyim ve mesleki yeterlilikler gerektirir. Şu an yapılan uzaktan eğitim değil, uzaktan geçiştirmedir. (Görüşme Formu: Y10)

Özel okulların kullandığı program ve ders süreçlerindeki planlama hassasiyetleri maalesef resmi okullarda o özende kullanılmadığı kanaatindeyim. (Görüşme Formu: Y12)

Platformlardaki zenginlik içeriklerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır genel olarak dijital platformlar birbirine benzediği için çok fazla farklılık arz etmemektedir. (Görüşme Formu: Y13) Olumlu, iletişim temelli olan uzaktan eğitimde iletişim unsurlarını arttırmak eğitim etkili ve verimli kılar. (Görüşme Formu: Y14)

Kullanılan dijital platformlar alt yapılar içerik olarak zengin fakat internet alt yapısının zaman zaman verimsizliğiyle yaygınlaştırma anlamında sıkıntılıdır. (Görüşme Formu: Ö20)

Öğrenciler en çok güdülenme ve katılımda zorlandı, veliler ile daha güçlü işbirliği sağlanabilir.

(Görüşme Formu: Ö23)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için yapılan farklı çalışmalar ve kullanılan farklı platformlara yönelik görüşleri “Yeterli ve devam etmeli” şeklinde görüş bildirenler bu konuda katılımcılar şunları söylemiştir.

Güzel bir uygulamalar sürmeli. (Görüşme Formu: Y2)

MEB uzaktan eğitimde yüz yüze eğitim müfredatını, kitaplarını ve yöntemlerini kullanmıştır. Bu sürece olumsuz yansımıştır. İnteraktif ve dijital içeriklerin bütünlüklü bir şekilde hazırlanması ve kullanıma sunulması gerekmekteydi. EBA harici kaynaklarla bu açıkları kapatabilen sınıflar bir adım öne geçebilmiştir. (Görüşme Formu: Ö4)

Pandemi dolayısıyla yapılan çalışmalar sanal ortamlarda sınırlı kaldı, bu şekilde de kalması gerektiğini düşünüyorum sağlık açısından. O nedenle çok fazla sosyal etkinlik yapamadık.

(Görüşme Formu: Ö6)

Bu konuda öğretmenler sorumluluk hissetmektedir. (Görüşme Formu: Ö7) Yeterli. (Görüşme Formu: Ö10)

Olumlu buluyorum, öğretmenler bu platformları kullanma konusunda özgür bırakılmalıdır. Bu anlamda uzaktan eğitimde derslerini okuldan yürütmeye çalışan bir öğretmen olarak You Tube vb.

sitelerin MEB internet erişimine açık olması işimi kolaylaştırıyor. Sürekli olmasını diliyorum.

(Görüşme Formu: Ö11)

EBA’da saatlerin kısıtlı olması bazen bağlantı problemleri olması dolayısıyla kullanılması gerekiyor. (Görüşme Formu: Y5)

Çok olumlu ve gerekli(Görüşme Formu: Y7)

Farklı platformlar alternatifler olarak iyi oldu. (Görüşme Formu: Y8)

Alternatif olarak morpa kampus’u beğendim ücretsiz olarak öğrencilere sunulabilir. (Görüşme Formu: Ö15)

Alternatif iyidir. Ancak herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir platform olması zorunludur. Kısaca zenginlik kattı. (Görüşme Formu: Y11)

Eğitimi eve götürebilecek her türlü platformun öğrenci yararına olduğunu düşünüyorum.

(Görüşme Formu: Ö19)

Yeterli düzeyde. (Görüşme Formu: Y15)

Ekran paylaşım ve video içerikleri ile dersler daha verimli hale getirildi ve öğrencilerle etkileşimi sağladı. (Görüşme Formu: Ö21)

İşimizi kolaylaştıracak her türlü uygulamaya açığız. Deneme sınavı yapılabilen siteler çok verimli.

(Görüşme Formu: Ö22)

EBA’da saatlerin kısıtlı olması bazen bağlantı problemleri olması dolayısıyla kullanılması gerekiyor. (Görüşme Formu: Y16)

Derslerin sıkıcı olmasından ve tekdüzelikten kurtulmasını sağladı diye düşünüyorum. (Görüşme Formu: Ö24)

Çeşitliliğin artmasının yarar sağladığını düşünüyorum. (Görüşme Formu:Ö25)

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha etkin hale getirmek için yapılan farklı çalışmalar ve kullanılan farklı platformlarla ilgili olarak alt yapı sorunlarının çözülmesi ve eksikliklerin giderilmesi yönünde görüş bildirirlerken bazılarının ise yeterli gördüğü ve devam etmesi gerektiğini ileri sürdükleri görülmüştür.

Buradan uzaktan eğitimin kanıksandığı ve eksikliklerin giderilerek ve alt yapı sorunlarının çözülerek devam edilmesi gerektiği söylenebilir.

Benzer Belgeler