• Sonuç bulunamadı

Önerileri

1. Mevcut durumda OAB’ nin okullardaki amaçları ve en yaygın faaliyetleri nelerdir?

“ Okulun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet satın almaktır. Okul yönetimi ile işbirliği yapmak. Okula yapılan nakdi ve ayni bağışları kabul ederek kayıtları tutmaktır. ”( MY1 )

“ Okul ihtiyaçlarının karşılanmasında okul idaresine yardımcı olmaktır.”( MY2 ) “ Aile, veli ve öğretmenler arasında işbirliği sağlamaktır. Okulun genel ve özel hedeflerini gerçekleştirmek.” ( MY3)

Okul müdür yardımcılarının 1. Soruya verdikleri cevaba baktığımızda, genel olarak şunları söyleyebiliriz: OAB’ nin temel amacı olarak okulun ihtiyaçlarını karşılamak olarak belirtmişlerdir. Okul müdürlerinin üçü de okul ve veli arasında ki işbirliği üzerinde durmuştur. M3 ayrıca OAB’ nin amaçlarından birisinin okulun genel ve özel hedeflerini gerçekleştirmek diye belirtmiştir.

2. Yasal görev ve sorumluluklarından en çok hangisi ile ilgileniyorlar?

“ Okulun ihtiyaçları için mal ve hizmet satın almak. Eğitim – Öğretim ile ilgili diğer etkinliklere destek olmaktır. “ ( MY1 )

“ Okulun eksikliklerini gidermektir.“ ( MY2 )

“ Aile, veli ve öğretmenler arasında iletişim kurmaktır.“ ( MY3 )

MY1 ve MY2 yasal görev ve sorumluluk olarak en çok okul ihtiyaçlarını gidermek olarak ifade etmiştirlerdir. MY3 ise daha çok okul ve veli arasındaki iletişimle daha çok ilgilenildiğini söylemiştir.

3. Okul Aile Birliğinin çalışmalarını finanse edebilmek için hangi tür kaynakların kullanımına öncelik verilmektedir?

“ Okula yapılan nakdi yardımlar. Ayrıca Belediyeler, diğer toplum kuruluşları ile iş adamları ile görüşmelere öncelik veriliyor.“ ( MY1 )

“ Servis ve kantin gelirleri“ ( MY2 )

“ İşletme gelirleri, bağışlar, etkinliklerden sağlanan gelirlere öncelik veriyoruz. “ ( MY3 )

MY1 ve MY3 bağışların kaynak kullanımında öncelik taşıdığını ifade etmişlerdir. M2 ise; kantin ve servisten gelen kaynak kullanımında öncelik taşıdığını belirtmiştir. Ayrıca MY1, kurum ve hayırseverlerle yapılan görüşmelerin önemini belirtmiştir.

4. Okulun finansman kaynaklarını karşılamada karşılaştığı güçlükler nelerdir?

“ Yapılan yardımların yetersiz olması en büyük güçlüktür. Vaad edilenlerin vaktinde gerçekleşmemiş olması ve insanların okula bakış açısındaki sığlık yani yanlış / eksik bilgi sahibi olmaları gelmektedir. “ (MY1)

“ Ödemelerin zamanında yapılmamasıdır. “ ( MY2 ) “ Velilerin her türlü ilgisizliği gelmektedir. “ ( MY3 )

Okul müdür yardımcılarının 4. Soruya verdikleri cevaba bakıldığında üç müdür yardımcısının maddi yardımların zamanında olmayışı ve yetersiz oluşunu ifade etmişlerdir . Ayrıca MY1; velilerin eksik ve yanlış bilgi sahibi olduğunu ve bunu okula karşı olan ilgisizlikleri ile gösterdiklerini söylemiştir.

5. OAB’ nin performans/başarı durumları sizce nasıldır? Amaçlarını ne ölçüde gerçekleştirebiliyorlar? Okullar için OAB sizce başarılı bir uygulama mıdır ?

“ OAB’ nin çok da başarılı bir uygulama olduğu söylenemez. Amaçlarının bir çoğuna uygun çalışmıyor ve gerçekleştiremiyorlar. ”( MY1)

“ Okula çok faydalıdır. OAB, ellerinden gelen performansı göstermekte bu konuda okul idaresinden destek almaktadır. ” ( MY2 )

“ Okula yararlı bir uygulamadır. OAB, amaçlarını ve görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirmektedir. ” (MY3)

MY1’nın dışındaki müdür yardımcıları OAB’ nin performansını faydalı bulmaktadır ve OAB’ nin başarılı bir uygulama olduğunu söylemektedirler. MY1 dışında ki müdür yardımcıları OAB’ nin amaçlarını gerçekleşme durumunu başarılı görmektedirler. MY2 ve MY3 OAB’ nin okula yararlı bir uygulama olarak görmektedirler.

6. OAB yasal çerçevesi ile ilgili sorunlar yaşanıyor mu? Mevcut mevzuat ihtiyacı karşılıyor mu? Bununla ilgili gördüğünüz sorunlar ve önereceğiniz değişiklik / düzeltmeler nelerdir?

“ Mevcut mevzuat uygulanabilir olursa ihtiyaçları karşılar. Ancak uygulanabilirliği yok.” (MY1)

“ Evet bazen yaşanıyor. Özellikle okula yapılan bağışlar konusunda sıkıntılar olmaktadır. ” ( MY2)

“ Hayır yaşanmamaktadır. Konuyla ilgili bir sorun görmedim. “(MY3)

MY3 OAB’ nin yasal çerçeve ile ilgili sorun yaşamadığını ve mevcut mevzuatın ihtiyacı karşıladığını belirtmektedir. MY1, mevzuatın uygulanabilir olmadığını ve ihtiyaçları karşılamadığını belirtmiştir. MY2 ise bazen sıkıntı yaşandığını özellikle de okula yapılan bağışlar konusunda olduğunu belirtmiştir.

7. OAB’ nin yapısı, üye ve yöneticilerinin seçimi ve çalışma sistemi ile ilgili ( varsa) ne tür sorunlar yaşanmaktadır? Örneklerle açıklar mısınız? Bu tür sorunlara yönelik ne tür çözümler önerirsiniz?

“ OAB’ ne başkan ve üye olmak isteyenler bunu bir ayrıcalık olarak görebiliyor. Kimisini ise biraz zorlayarak OAB’ ye dahil ediyoruz. Henüz içeriği, amacı

kişilerce anlaşılmamış. Üyeleri aradığımız zaman ulaşmak çok zor oluyor. ” ( MY1 )

“ OAB üyelerinin okula gelmeleri konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Bu durumda da sorunların birçoğu okul idaresi tarafından giderilmektedir. “ ( MY2 )

“ OAB’ ne genel kuruluna katılım çok az olmaktadır. Bazı veliler yönetim kuruluna aday olmakta, seçilince de bir daha ilgilenmemektedir. “ ( MY3 )

MY1, MY3 OAB’ ne genel kurula katılımın çok az olduğu ile ilgili sorun yaşandığını belirtmiştir. Ayrıca MY1 başkan ve üye olmak isteyenlerin bunu bir

ayrıcalık olarak gördüğünü söylemektedir. MY2 ve MY3 üyelerin seçildikten sonra ilgisizliğini belirtmiştir.

8. Okul yönetimi ile OAB arasında yetki-yönetim-iletişim-kaynak kullanımı vb. konularda sorunlar yaşanıyor mu? En sık ne tür sorunlarla karşılaşılıyor, örneklerle açıklar mısınız? Bu sorunlar sizce nasıl çözülebilir?

“ Bahsedilen konularda sorun yaşanmamaktadır. Okullarla ilgili her türlü harcamalar Belediyelere devredilebilir. “ ( MY1)

“ Herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. “ ( MY2 ) “ Henüz bu konularla ilgili sorun yaşamadık. “ ( MY3 )

MY1, MY2, MY3 yetki- yönetim - iletişim – kaynak kullanımı konularında problem yaşanmadığı söylemektedirler. MY1 sadece okullarla ilgili harcamaların Belediye devredilmesini söylemiştir.

9. Bir Okul Aile Birliği modeli önerecek olsanız nasıl bir model önerirdiniz?

“ OAB’ ne daha geniş katılımlar olabilir. Gerçekten eğitim – öğretimde kalitenin artırılmasına yönelik kabiliyeti ve görüşü olanlar tercih edilmelidir. Yalnızca veli olanlar değil farklı kurum ve kuruluşlarda yetkili kişilerde dahil olabilir.“ (MY1) “ Daha kurumsal bir çerçevede planlama ve bunların yasalaştırılması gerekmektedir. “ (MY2)

“ Mevcut modelin ideal olduğunu düşünüyorum. Okulun ihtiyaçlarına cevap veriyor. “ (MY3)

MY1; OAB’ ne kaliteyi arttırmak için kabiliyetli ve görüşleri olan kişileri tercih edilmesi gerektiğini söylemiştir. Ayrıca MY1, sadece velilerin değil farklı kurum ve kuruluşlarında OAB’ ne dahil olması gerektiğini belirtmiştir. MY2; OAB’ nin

daha iyi planlaması ve yasallaştırılması gerektiğini savunmuştur. MY3 ise mevcut modelin iyi olduğunu ve ihtiyaçları karşıladığını söylemiştir.

4.3 Okul Aile Birliklerinin İşleyişi ve Sorunlarına İlişkin Okul