• Sonuç bulunamadı

OBSTETRİK HİKAYESİ

Belgede GÜVENLİ ANNELİK (sayfa 21-24)

Ölen anneye ait bilgiler dosyadan, sağlık kuruluşu kayıtlarından ya da yakınlarından elde edilecektir.

Toplam Canlı Doğum: Ölen annenin yaptığı canlı doğumların sayısı rakamla yazılacaktır.

Eğer canlı doğum yapmamış ise bu bölüme “yok” yazılacaktır.

Tanım:

Canlı doğum: Bebek doğduğunda yaşam belirtileri gösteriyorsa, bebeğin nefes alıp vermesi, ağlaması, kol ve bacaklarında hareket olması, göbekte pulsasyon olması, cilt renginin pembe olması, kol ve bacakların fleksiyonda olması gibi belirtilerin en az birisi bulunuyorsa buna canlı doğum denir.

Toplam Ölü Doğum: Ölen annenin yaptığı ölü doğumların miktarı rakamla yazılacak. Eğer ölü doğum yapmamış ise bu bölüme “yok” yazılacaktır.

Tanım:

Ölü doğum:Gebeliğin 22. Haftası ve sonrasında fetüsün hiçbir canlılık, yaşam belirtisi göstermeden doğmasıdır.

Toplam Düşük: Ölen annenin düşük, kürtaj vb. biçimde sonlanan gebeliklerinin sayısı rakam ile yazılacaktır. Eğer düşük yapmamış ise bu bölüme “yok” yazılacaktır.

Tanım:

Düşük: 22. Haftadan önceki isteyerek ya da kendiliğinden gebelik sonlanmasıdır.

Toplam Ölen Çocuk: Ölen annenin canlı doğup (varsa) ölen çocuklarının sayısı rakam ile yazılacaktır. Eğer ölen çocuğu bulunmamakta ise “yok” yazılacaktır.

Toplam Gebelik: Ölen annenin canlı, ölü doğum, düşük ile sonlanan toplam gebelik sayısı rakamla yazılacaktır. Ölüm anında bulunan gebelik varsa o da sayılacaktır.

Yaşayan Çocuk: Ölen annenin yaşayan çocuklarının sayısı rakamla yazılacaktır. Eğer yaşayan çocuğu bulunmamakta ise “yok” yazılacaktır.

16

Ölüm olduğu sırada eğer ölen anne hamile, düşük ve düşük sonrası 42 gün içerisinde ölmüş ya da doğum/doğum sonrası 42 gün içinde ölmüş ise en uygun seçeneğin olduğu kutucuğa “X” işareti konacaktır.

Ölen kadının son gebeliğinde, sistemik bir hastalığı var ise evet kutusuna “X” işareti konacaktır. Yok ise “Hayır” kutusuna “X” işareti konacaktır.

Sistemik hastalığı var mıydı sorusuna evet yanıtı verildiğinde, Hipertansiyon, Kalp hastalığı, Solunum sistemi hastalığı, Diyabet, Anemi, Tbc.’den biri var ise ilgili yerin karşısındaki kutuya “X” işareti konacaktır. Bunların dışında bir hastalık var ise “Diğer :...” bölümüne yazılacak. Birden çok sistemik hastalık var ise olan hastalıkların hepsi işaretlenecek ya da yazılacaktır.

Ölen kadının son gebeliğinde, doğumda, doğum sonrasında komplikasyon gelişti ise evet kutusuna “X” işareti konacaktır. Yok ise “Hayır” kutusuna “X” işareti konacaktır.

Evet kutusu işaretlenmiş ise formda yer alan komplikasyonlar tek tek araştırılacak, komplikasyon var ise karşısındaki kutucuğa “X” işareti konacak yok ise kutu boş bırakılarak bir alt satıra geçilecektir. Birden fazla kutu işaretlenebilir. Kutularda olmayan bir komplikasyon “Diğer:” kısmına yazılacaktır.

Annenin son ölüm nedeni: Tespit edilen ölüm nedeni için uygun seçenek işaretlenecektir.

Listede yazılanların dışında bir neden belirlenmiş ise “Diğer:...” kısmına açık olarak yazılacaktır. Eğer annenin ölüm nedeni belirlenemedi ise “Annenin ölüm nedeni:” kısmının karşısına “Belirlenemedi” yazılacaktır.

Formu dolduran hekimin adı soyadı okunaklı biçimde yazılacaktır.

Kurumu/görevi kısmına çalıştığı kurum ve görevi yazılacaktır.

Kaşe ve imza: Formu dolduran kişinin kaşesi bu kısma basılacak, imzası bu kısma atılacaktır.

KAYNAKLAR:

1. Güvenli Annelik Programı: Güvenli Annelik Uygulamaları, Çeşitli Düzeylerde Yapılması Gerekenler. TC Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü- UNFPA Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu 1995.

2. Aile Sağlığı Programı Eğitici Dosyası: Kadın Sağlığı ve Güvenli Annelik. TC Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması GTZ Alman Teknik İşbirliği KurumuAile Sağlığı Hizmetlerini Geliştirme Projesi –Ankara 1998.

3. 2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi, Nüfus Etütleri Enstitüsü Ankara , 2004.

4. Tuncer RA, Erkaya S, Sipahi T, Kutlar I. Maternal mortality in a maternity hospital in Turkey. Acta Obstet Gynecol Scand 1995 74(8) 604-606.

5. Akın A, Doğan GB, Mıhçıokur S. “Türkiye’de Hastane Kayıtlarından Anne Ölümleri ve Nedenleri Araştırması” Raporu. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü. Ankara 2000.

6. Mıhçıokur S, Akın A. Dünyada ve Türkiye’de Anne Ölümleri. Ed.Akın A “Kadın Sağlığı” Sağlık ve Toplum, Sağlık Sosyal Yardım Vakfı Yayını 8, 3-4, 1998 Ankara.

7. Akın A, Bayar N. Güvenli Annelik. Ed.Akın A “Kadın Sağlığı” Sağlık ve Toplum, Sağlık Sosyal Yardım Vakfı Yayını 8, 33-36, 1998 Ankara.

17

8. Biliker MA. “Güvenli Annelik” Kadın Sağlığı Özel Sayısı-Aktüel Tıp Dergisi.

Ed.Akın A. Cilt 6:1, sayfa:37-41, İstanbul 2001.

9. Akın A, Biliker MA, Doğan GB, Mıhçıokur S. “Türkiye’de Anne Ölümleri ve Nedenleri” Kadın Sağlığı Özel Sayısı-Aktüel Tıp Dergisi. Ed.Akın A. Cilt 6:1, sayfa: 24*29, İstanbul 2001

10. What Works: A Policy and Programme Guide to the Evidence on Family Planning, Safe Motherhood, and STI/HIV/AIDS Interventions. Module 1 Safe Motherhood. J Gay, K Hardee, N Judice, K Agarwal, K Fleming, A Hairstone, B Walker, M Wood. Policy Project January 2003.

11. Berer M (1988) (Ed) Maternal Mortality: A Call to Women for Action International Day of Action for Women’s Health 28 May 1988 Amsterdam and Santiago WGNRR/LACWHN.

12. Maine D (1991) Safe Motherhood Programmes: Options and Issues Centre for Population and Family Health School of Public Health faculty of Medicine Columbia University New York.

13. Starrs A (1987) Preventing the tragedy of maternal deaths. A report on the International Safe Motherhood Conference Nairobi, Kenya February 1987 World Bank/WHO/UNFPA.

14. Starrs A (1997) The Safe Motherhood Action Agenda: Priorities for the Next Decade. Report on the Safe Motherhood Technical Consultation 18-23 October 1997 Colombo Sri Lanka Mew York.

15. Thaddeus S and Maine D (1994) Too far to walk: Maternal mortality in context Social Science and Medicine 38 1091-1110.

16. Visschedijk J and Simeant S (1998) Targets for health for all in the 21st Century World Health Statistics Quarterly 51 56-67.

17. WHO (1977) Definitions and Recommendations in Manual of the International Statistical classification of Diseases, Injuries and Causes of Death Vol 1 pp763-764 Geneva.

18. Biliker MA. Maternal Mortality in Turkey. J Perinat Med 2003 31(5): 380-385.

19. Akın A, Köseli A. Improvements in mother-child health indicators in Turkey. Turk J Pediatr 2997 3 9(2): 227-238.

20. Tezcan S, Guciz Doğan B. The extent and causes of mortality among reproductive age women in three districts of Turkey. Nufusbil Derg 1990 12:31-39.

21. Akın A, Koseli A. Improvements in mother-child health indicators in Turkey. Turk J Pediatr 1997 39(2): 227-238.

22. Mother-Baby Package Costing Spreadsheet. Reproductive Health Research World Health Organizatiın WHO/FCH/RHR/99.17, 1999.

23. Maternal Health and Safe motherhood Programme: Verbal Autopsies for Maternal Deaths. Report of a WHO workshop, London 10-13 January 1994.

24. Maternal Mortality in 2000: Estimates developed by WHO, UNICEF, UNFPA

18

15-49 YAŞ İZLEMİ VE GEBELİK ÖNCESİ BAKIM

Belgede GÜVENLİ ANNELİK (sayfa 21-24)