• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III.......................................................................................................... 72

5.1. SONUÇ VE TARTIŞMA

5.1.1. Nicel Sonuçlar ve Tartışma

Bu araştırmanın nicel kısmında, öğretmenlerin ve öğrencilerin EBA’ya yönelik değerlendirme düzeyleri tespit edilmiş, ortaya çıkan bulgular benzer araştırmalarla mukayese edilmiş ve bu bulgulara ilişkin yorumlar sunulmuştur.

5.1.1.1.Öğretmenlerin EBA’ya Yönelik Değerlendirme Düzeyleri ile İlgili Sonuç ve Tartışma

Bu çalışmada tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç cinsiyetin tarih öğretmenlerinin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.

Kalemkuş (2016, s. 130) tarafından yapılan “Ortaöğretimdeki Öğretmen ve Öğrencilerin Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’na İlişkin Görüşleri” isimli çalışmada öğretmenlerin cinsiyetlerinin, EBA’ya ilişkin görüşlerinde anlamlı bir farka neden olmadığı görülmüştür.

124

Coşkun (2013, s. 103) tarafından yapılan “Bilgisayar Destekli Eğitimde Dyned Programının İlköğretim İngilizce Dersini Desteklemesi Hakkındaki Öğretmen Görüşleri” adlı benzer bir çalışmada İngilizce Öğretmenlerinin Dyned programının İngilizce dersini desteklemesine ilişkin görüşleri cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Kolburan Geçer, Deveci Topal ve Solmaz (2018, s. 81) tarafından yapılan çalışmada da öğretmenlerin EBA ile ilgili yeterliklerine ilişkin algıları incelendiğinde cinsiyet açısından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Oda şu şekilde olabilir: EBA üzerine yapılan diğer çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da öğretmenlerin cinsiyeti bakımından bir değişkenlik gözlenmemiştir. Bu durum çalışmanın, daha önce yapılan çalışmalarla tutarlı olduğu anlamına gelmektedir.

Tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirmelerinde çalışılan okul türüne göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç okul türünün Tarih öğretmenlerinin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.

Kolburan Geçer, Deveci Topal ve Solmaz (2018, s. 83) tarafından yapılan çalışmada ise öğretmenlerin EBA ile ilgili yeterlikleri ile öğretmenlerin çalıştıkları okul türü arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiş olup bu farklılığın lisede çalışan öğretmenler lehine olduğu görülmüştür. Bu durumun sebebi şöyle açıklanabilir: Kolburan Geçer, Deveci Topal ve Solmaz okul öncesinden liseye kadar farklı branşlarda ve öğretim kademelerinde çalışan öğretmenlerle çalışma yapmışlardır. Bu çalışma ise aynı kademedeki farklı okul türlerinde yapılmıştır. Çalışma gruplarının farklılığı sonuçların da farklı çıkmasına neden olmuş olabilir.

Bu çalışmada tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin mesleki deneyimlerine göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç mesleki deneyimin tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir. Alabay (2015, s. 54) tarafından yapılan benzer bir çalışmada öğretmenlerin EBA’ya ilişkin görüşlerinin mesleki kıdemlerine göre farklılaşmadığı belirtilmiştir. Coşkun (2013, s. 98) tarafından yapılan benzer bir çalışmada İngilizce öğretmenlerinin mesleki kıdemleri farklılaştıkça, buna bağlı olarak bilgisayar destekli eğitimde Dyned programının ingilizce dersini desteklemesine ilişkin görüşleri de değişmemektedir. Diğer taraftan Kalemkuş (2016, s. 120) tarafından yapılan benzer bir çalışmada ise öğretmenlerin kıdem sürelerinin, EBA’ya ilişkin görüşlerinde anlamlı bir farka neden olduğu, 7 yıl ve üstü mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin EBA’ya ilişkin görüşlerinin diğer öğretmenlerden (1-3 yıl ve 4-6 yıl) daha olumlu olduğu bulunmuştur. Tutar (2015, s.

125

44) tarafından yapılan çalışmanın sonuçları da söz konusu bu araştırma bulgularını desteklemektedir. Bu durum şöyle açıklanabilir: Tutar (2016) ve Kalemkuş (2016) ortaöğretim düzeyinde bütün branşlara yönelik çalışma yapmışlardır. Genç öğretmenlerin teknolojiyi daha iyi tanımaları, online eğitim alarak ve daha eleştirel bir bakış açısıyla yetişmeleri bu farklılığı ortaya çıkarmış olabilir. Bu çalışma ise sadece tarih öğretmenleri ile sınırlıdır ve grubun homojen bir yapıya sahip oluğu söylenebilir.

Tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin öğrenim durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç öğrenim durumunun tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir. Diğer taraftan Kalemkuş (2016, s. 116) tarafından yapılan benzer bir çalışmada ise öğretmenlerin öğrenim durumunun, EBA’ya ilişkin görüşlerinde, kullanım amaçlarında ve genel değerlendirmelerinde anlamlı bir farklılaşmaya neden olduğu ve bu farkın yüksek lisans veya doktora yapmış öğretmenler lehine olduğu bulunmuştur. Buna sebep olarak yüksek lisans ve doktora mezunu öğretmenlerin lisans mezunu öğretmenlere göre kendilerini daha yeterli hissetmeleri ve daha eleştirel yaklaşarak görüş belirtmiş olmaları söylenebilir.

Tarih öğretmenlerinin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin EBA’yı kullanma sıklığına göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç, EBA’yı kullanma sıklığının tarih öğretmenlerinin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir. Kolburan Geçer, Deveci Topal ve Solmaz (2018, s. 85) tarafından yapılan çalışmada Coşkun (2013, s. 111) tarafından yapılan benzer bir çalışmada İngilizce öğretmenlerinin Dyned programını kullanmaları veya kullanmamaları bu konudaki düşüncelerini farklılaştırmamaktadır.

5.1.1.2.Öğrencilerin EBA’ya Yönelik Değerlendirme Düzeyleri ile İlgili Sonuç ve Tartışma

Öğrencilerin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılık göstermediği görülmüştür. Bu sonuç cinsiyetin öğrencilerin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.

Kalemkuş (2016, s. 131) tarafından yapılan benzer bir araştırmada öğrencilerin cinsiyetlerinin, EBA’ya ilişkin görüş ve genel değerlendirmelerinde anlamlı bir farka neden olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin EBA’ya ilişkin görüşleri arasında anlamlı fark

126

olmaması Alabay (2015, s. 67) tarafından yapılan çalışmada da desteklenmektedir. Mete (2010, s. 107) tarafından yapılan “Uzaktan İngilizce Öğretiminde Öğrenme Özerkliğinin Dyned Bağlamında Ölçülmesi” isimli benzer bir çalışmada cinsiyetin deneklerin Dyned kullanma deneyimlerine etki eden bir unsur olmadığı görülmüştür. Bu sonuç bu araştırmada ortaya çıkan bulguların daha önce yapılan araştırma bulgularıyla örtüştüğünü göstermektedir.

Öğrencilerin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin sınıf düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Bu sonuç sınıf düzeyinin öğrencilerin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.

Öğrencilerin EBA’ya ilişkin değerlendirmelerinin EBA’yı kullanma sıklığına göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Bu sonuç EBA’yı kullanma sıklığının öğrencilerin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.

Öğrencilerin EBA’ya ilişkin değerlendirme düzeylerinin tablet veya bilgisayar kullanma sıklığına göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Bu sonuç tablet veya bilgisayar kullanma düzeyinin öğrencilerin EBA değerlendirmelerine yönelik önemli bir değişken olmadığı biçiminde yorumlanabilir.