• Sonuç bulunamadı

2.7. BANKACILIKTA HİZMET – ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

2.5.1. Kredi Ve Kredi Türleri

2.5.1.1. Kurumsal Krediler

2.5.1.1.1. Nakdi Krediler

Kurumsal krediler gerçek veya tüzel kişilerin ticari işletmelerinin kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ve işletmenin tesis yapımı ve mevcut tesislerin modernizasyonu için kullandıkları orta ve uzun vadeli nakit krediler ile bir taahhüt veya ihale için kullandıkları gayri nakdi kredilerdir. Kurumsal krediler temel olarak nakit krediler ve gayri nakit krediler olmak üzere ikiye ayrılırlar.192

2.5.1.1.1. Nakdi Krediler

Kredi müşterilerine nakit olarak verilebilecek krediler toplamıdır. İşletmenin çalışma sermayesi finansmanını temin etmeye yönelik kredilerdir. Nakdi kredi karşılığında banka, müşterisinden faiz veya kredinin türüne göre faiz ve komisyon alır. Bankacılıkta nakdi kredilere plasman denir. Nakdi kredi çeşitleri şunlardır:193

1. BCH Kredisi

Kredi müşterisine, belirlenen bir limit dâhilinde istediği zaman para çekme yetkisi veren, yılda bir kez sıfırlanması zorunluluğu bulunan ve sadece borç kalanı verebilen nakdi bir kredidir. Müşteriye açılan belirli bir limit dâhilinde para kullandırımıdır.

2. İştira Kredileri (Çek, Senet)

Borçlusu banka şubesi ile farklı şehirlerde ikamet eden, henüz vadesi gelmemiş bir ticari senet bedelinden, vade tarihine kadar geçecek günlere ait faiz, komisyon ve bunlar üzerinden KKDF, BSMV gibi yasal kesintilerin düşülerek kalan

192 ibid, s. 85.

193 Birgül Şakar, Banka Kredileri ve Yönetimi, (İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, Ekim

bakiyenin vadesinde tahsil edilmek üzere, son cirantaya ödenerek banka tarafından satın alınması şeklinde uygulanan kredidir. İştira kredisi, iskonto edilen senedin ciro ve teslim yoluyla bankaya satılması işlemidir. Banka kendisine teminat olarak verilen senetlerin tutarının belirli bir yüzdesi kadar kredi verir. Bu kredi faiz gelirinin yanında komisyon geliri de saylayan bir kredidir.

3. Senet Karşılığı Avans Kredileri

Ödeme vadesi gelmemiş ve gerçek ticari işlemlerden doğan Kambiyo Senetlerinin rehin cirosu ile teminata alınması karşılığında BCH şeklinde kullandırılan kredilerdir.

4. Dövize Endeksli Kredi (DEK)

Belirli bir konvertibl dövize endekslenerek ve müşteriye, DEK alış kuru (bankanın döviz kredilerine uygulanan Döviz Alış Kuru) üzerinden Türk Lirası olarak kullandırılan kredilerdir.

5. Spot Krediler

Firmaların kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, kısa vadeli (1 gün ile 3 aya kadar) ve faiz oranı diğer kredi türlerine göre düşük olan kredilerdir.

6. İskonto Kredisi

Borçlusu banka şubesi ile aynı şehir içinde ikamet eden, henüz vadesi gelmemiş bir ticari senet bedelinden, vade tarihine kadar geçecek günlere ait faiz, komisyon ve bunlar üzerinden KKDF, BSMV gibi yasal kesintilerin düşülerek kalan bakiyenin son cirantaya ödenmesi ve vadesinde tahsil edilmek üzere, banka tarafından satın alınması şeklinde uygulanan nakdi kredi türüdür. İskonto kredisi, iskonto edilen senedin ciro ve teslim yoluyla bankaya satılması işlemidir.

7. Emtia – Ürün ve Mal Karşılığı Kredi

Ticari, zirai ve sınai emtianın mekul rehni hükümleri çerçevesinde, bankaya rehnedilmesi karşılığında, borçlu cari hesap şeklinde kullandırılan kredilerdir.

8. Mevduat Karşılığı Kredi

Kredi lehdarı veya üçüncü şahsın bankada bulunan mevduat hesapları teminat alınarak kullandırılan kredi türüdür.

9. Döviz Tevdiat Karşılığı Kredi

Mevduat rehni karşılığı kredi gibidir. Krediye karşılık teminat olarak alınan vadeli ya da vadesiz DTH’dır.

10. İhracat Kredisi

İhracat faaliyetlerinde ve ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerde, şirketlerin sevk öncesi ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik kredi türüdür. Belgeli ve belgesiz olarak kullandırılabilmektedir.194

11. İthalat Kredisi

İthalat yapan firmaların yapmış oldukları ithalat işlemleri ile ilgili olarak açılan kredilerdir.

194 İhracat Kredisi, Akbank Şirket Bankacılığı, Erişim Adresi:

12. Repo ve Bankanın Yatırım Fonları Karşılığı Kredi

Tüzel veya gerçek kişilerin yatırım hesabı üzerine rehin konularak repo veya bankanın yatırım fonları karşılığı kullandırılan kredilerdir.

13. Hazine Bonosu, Devlet Tahvili, Hisse Senedi ile Eurobond Karşılığı Krediler

Hazine bonosu, devlet tahvili, hisse senedi ve eurobond karşılığı krediler, bu kıymetlerin teminata alınması ile açılan kredilerdir.

14. Altın Rehni Karşılığı Kredi

Bankalar tarafından sertifikalı olarak satılan altın, sikke, külçe altın veya müşterilerin ellerinde bulunan altın ürünlerinin rehnedilmesi karşılığında BCH şeklinde kullandırılan kredilerdir.

15. Alacağın – İstihkakın Temliki Karşılığı Kredi

Alacağın, istihkakın (hizmet karşılığı kazanılan hak, para) temliki karşılığı kredi, devlet daireleri, kurum, kuruluş veya diğer resmi kurumlara mal teslim eden, inşaat veya iş yapan müteahhitlerin doğmuş alacak istihkaklarının bankaya temlik edilmesi karşılığında BCH şeklinde kullandırılan kredilerdir.

16. İpotek Karşılığı Kredi

Kredi lehdarı veya üçüncü şahsa ait bir gayrimenkulün ipotek edilmesi karşılığında BCH şeklinde kullandırılan kredilerdir.

17. Ticari İşletme Rehni Karşılığı Kredi

Ticaret ya da Esnaf ve Sanatkârlar Siciline kayıtlı bir ticari işletme üzerine banka lehine rehin konularak kullandırılan kredilerdir.

18. Taşıt Rehni Karşılığı Kredi

Mülkiyeti kredilendirilen firmaya, ortaklarına veya rehin konulmasını kabul eden üçüncü şahsa ait bulunan taşıtın teminat olarak alınarak kullandırılan kredilerdir.

19. Banka Kontrgarantisi Karşılığı Kredi

Piyasada güvenilir olarak bilinen veya yurtdışında yerleşik bir bankanın teminat mektubu karşılığında BCH şeklinde kullandırılan kredilerdir.

20. Spot Dövize Endeksli Kredi

Belirli bir konvertibl dövize endekslenen ve müşteriye, nakit kredi limiti dahilinde, DEK alış kuru (bankanın döviz kredilerine uygulanan Döviz Alış Kuru) üzerinden Türk Lirası olarak kullandırılan kredilerdir.

21. Gün İçi Kredi

Mevcut kredi limitleri içinde aynı gün kullandırılıp yine aynı gün kapatılan kredilere denilmektedir. Müşterinin gün içindeki çok kısa süreli nakit, provizyon açığı ve/veya havale gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullandırılan bir kredi türüdür.

22. Kurum Tahsilâtları ve Takas Çekleri Nakit Yönetimi Kredisi

Firmaların ödemekte olduğu Bağkur, SSK, Turkcell, Vodafone, vergi ödemeleri gibi tahsilâtların banka aracılığı ile ödenmesi amacıyla firmaya kullandırılan kredidir.

23. Taksitli Ticari Kredi

Ticari, taşıt, işyeri, lojman/misafirhane gibi alımlarda firmalara kullandırılan kredinin geri ödemelerini taksitli olarak yapılması esasına dayalı bir kredi türüdür.

24. Rotatif Kredi

Belirlenen vade ve limit içinde kalınmak şartıyla kredi kullanıcısı firmaya, istediği zaman ve miktarda para çekmeye, istediği zaman ise riski sıfırlamaya ya da krediyi tamamıyla kapatmaya imkan veren avans niteliğindeki kredi türüdür. Bu krediye ilişkin faiz tahakkuku üç ayda bir (Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ay sonları itibariyle) ve her durumda kredi kapaması sırasında yapılmaktadır.195

2.5.1.1.2. Gayri Nakdi Krediler

Alınan bir borcun geri ödenmesi veya taahhüt edilen bir işin zamanında ve noksansız olarak yapılması konunda bankanın garanti vermesidir. Gayri nakdi kredi, ödünç olarak banka itibarının (saygınlığının) verilmesidir. Banka, borç ödenmez veya iş yapılmazsa, alacaklının veya işi yaptıranın uğradığı zararı karşılamakla yükümlüdür. Gayri nakdi krediler dörde ayrılır:196

195 İşlek (Rotatif) Kredi, Akbank Ticari Bankacılık, Erişim Adresi:

http://www.akbank.com/108.aspx (25.08.2008)

Benzer Belgeler