• Sonuç bulunamadı

Hastanemizde oluşturulan tıbbi verilerin e-Nabız sistemine aktarımı gerçekleştirilmektedir.

Hastalar ve diğer hastaneler bu bilgilere e-Nabız üzerinden erişebilmektedir.

Vital Monitör Entegrasyonu

Hemşirelerin iş yükünü azaltmak, kâğıt üzerinde takip edilen vital değerlerin dijital ortamda saklanmasını sağlamak, hatalı veri giriş riskini en aza indirgemek ve hastanemizin dijitalleşme sürecini desteklemek amacıyla 200 adet mobil vital takip monitörü alınmış olup EHD ile tam entegrasyonu sağlanmıştır.

MĠS (Malzeme ĠĢletim Sistemi)

Hastanede kullanılan ilaç, tıbbi malzeme, tıbbi sarf malzeme, temizlik malzemesi, KİT kimyasal, kırtasiye ve demirbaş malzemelerinin taleplerinin yapılması, planlanması, depo kabul işlemleri, stok yönetimi ve tüketimini organize eden ve bu alım ve tüketimlerin Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sistemlerine entegre olarak bildirilmesini gerçekleştiren yazılımdır.

Döner Sermaye MaaĢ Ek Ödeme

Hastanemizde çalışan personelin (4/d hariç), personel bilgileri, çalışma bilgileri (mesai, nöbet, fazla mesai, dozimetre takip), icra kesinti, eğitsel bilimsel etkinlik, konsultan hekim, hekim zorunlu sigorta bilgilerinin girildiği ve maaş (4/b), ek ödeme (denge, prim, adli tıp, yabancı uyruklu sabit ödeme, danışmanlık, ilaç araştırma, AR-GE), uluslararası sağlık turizmi, memur giyecek yardımı hesaplamalarının ilgili mevzuatlar çerçevesinde yapılarak muhasebeleştirildiği, raporlandığı, DMİS verilerinin hazırlandığı modüldür. HBYS ve KBYS yazılımlarıyla entegre çalışmaktadır.

OBĠS (Oda Bilgi Sistemi)

Hastanemizin tüm birimlerindeki odaların numaralandırılması ve bilgilendirme tabelalarının standardizasyonu için OBİS yazılımı geliştirilmiştir.

OBİS ile tüm odaların yatak sayıları, tuvalet özellikleri, temizlik durumları, enfeksiyon bulaş riski vb. özellikleri sistem üzerinden takip edilebilecektir.

Sistem üzerine RFID çözümleri ile entegre çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.

CTS (Cihaz Takip Sistemi)

Hastanede kullanılan Teknik Hizmetler, Klinik Mühendislik, Bilgi İşlem Merkezi ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı tüm cihazların kayıtlarının tutulması, arıza, bakım ve kalibrasyon takiplerinin yapılmasını sağlayan yazılımdır.

Ġstatistikler

Hastane istatistikleri – Eğitim ve araştırma amacıyla kullanılmak üzere talep edilen tıbbi veriler, gerekli izinlerin alınması koşuluyla araştırmacılara sağlanmaktadır.

Yönetici istatistikleri - Hastanemizde üretilen tıbbi verilere yöneticilerin her an ulaşabilmeleri için sistem hazırlanmıştır.

COVID istatistikleri – COVID 19 döneminde hastanemizde pandemi ile ilgili üretilen verilerin özetlendiği istatistik yayınlanmaktadır.

Kiosk

Polikliniklere kurulan kiosk cihazları önceden istenmiş tetkiklerini kodlayarak sıra numarası almasını sağlayan sistem kurulmuştur. Bu sayede hastaların hastane içinde daha az dolaşması sağlanarak temas ve bulaş riski en aza indirilmiştir.

Tele-radyoloji entegrasyonu

Sağlık bakanlığı tarafından oluşturulan tele-radyoloji sistemine entegrasyon sağlanmıştır.

Bu sayede radyoloji görüntülerinin e-Nabız sistemine aktarımı gerçekleştirilmektedir. Hastalar ve diğer hastaneler bu görüntülere e-Nabız üzerinden erişebilmektedir.

ĠĢe alım baĢvuru sistemi

Hastanemize personel alımı sürecinde başvuruların elektronik olarak yapılmasını sağlayacak web tabanlı bir sistem oluşturulmuştur. Adaylar sisteme bilgilerini ve dosyalarını dijital olarak yükleyebilmektedir. Bu sayede COVID 19 döneminde başvuru yapacak kişilerin kurumumuza gelmesi engellenmiş ve bulaş riski en aza indirilmiştir. Sisteme toplamda 12.254 başvuru yapılmış olup, 70.173 adet dosya yüklenmiştir.

Donanım

Ġstemci Bilgisayarları

Hastanemizin dijital dönüşümünü desteklemek ve bilgi sistemlerini kullanmak üzere yaklaşık 600 adet masaüstü bilgisayar, 200 adet yazıcı, 50 adet barkod yazıcı, 5 adet kiosk birimlere dağıtılmış ve kurulumları yapılmıştır.

Sunucu altyapısı

Hastane bilgi sistemlerinin kesintisiz ve etkin çalıştırılması amacıyla bir adet yük dengeleyici ve 4 adet sunucu 8 adet storage alınmış ve gerekli düzenlemeler yapılarak hizmete sunulmuştur.

Veri tabanı sunucularında bellek artırımı yapılmıştır.

Yeni kurulan PACS sistemi için 4 yeni sunucu ve 2 görüntü depolama ünitesi alınmıştır.

Yapay zekâ altyapısı

Bilgisayar mühendisliği bölümü ile ortak geliştirilen Sağlıkta Yapay Zeka projelerinde kullanılmak üzere gelişmiş işlem gücüne sahip bir yapay zeka sunucusu alınmış ve gerekli düzenlemeler yapılarak hizmete sunulmuştur.

Network altyapısı

Hastane bilgi sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sağlamak amacıyla omurga ağ anahtarının yedeklenmesi yapılmıştır.

Yeni açılan ve mimari düzenlemeleri yapılan birimler için yaklaşık 16.000 metre kablolama yapılmıştır.

Kablolu ve Kablosuz ağ altyapısında iyileştirmeler yapılmıştır. Bu süreçte 24 adet kablosuz ağ cihazı ve 12 adet yeni kenar ağ anahtarı devreye alınmıştır.

Teknik Servis Hizmetleri

Bilgi İşlem Merkezi Teknik Servis biriminde yaklaşık 20.000 adet arıza giderilmiştir. 2022 yılında yukarıda belirtilen tüm uygulamalar için çalışmalarımız devam edecektir.

Tetkik ve TeĢhis Birimleri

Ruhsatlı laboratuvarlarda uluslararası standartlara uygun merkezileştirilmiş laboratuvar hizmetinin temin edilmesi için gerekli altyapı ve donanımın tamamlanmasına çalışılmıştır.

Laboratuvarlarımızda toplam kalite güvencesini ve akreditasyonu sağlamak ve devam ettirmeye çalışılmıştır.

İlgili uzmanlık alanlarının denetiminde, laboratuvarların örnek alma, malzeme temin, sonuç verme ve işletim programlarının merkezileştirerek kalitenin ve verimliliğin en üst düzeyde olduğu standardize edilmiş bir laboratuvar hizmeti sunmasına gayret edilmiştir. Ruhsatlandırma ve akreditasyon çalışmaları ile birlikte tüm laboratuvarlar için tek örnek alma merkezinin kullanımına devam edilmiş, malzemeler Malzeme Planlama Birimi üzerinden ortak olarak alınmaya başlamış, sonuç verme ve işletim programları standardize edilmiştir. Bu çalışmalardaki aksaklıklara çözüm bulunmaya çalışılmıştır.

Sağlıkta Kalite Standartları doğrultusunda biyogüvenlik düzeylerine göre sınıflandırılmış laboratuvarlarda göz duşu, kimyasal madde saklama dolapları gibi altyapı eksikliklerinin giderilme çalışmalarına devam edilmiştir.

Tüm çalışanların kullanması için Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) ve herhangi bir laboratuvar kazasında kullanılmak üzere acil kullanım setleri Laboratuvarların tüm bölümlerinde bulunmaktadır.

Mevcut kalite standartlarını yerine getirmiş olan Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Patoloji Laboratuvarları dışındaki tüm laboratuvarlarda da sağlıkta kalite standartları kriterleri doğrultusunda dokümantasyon ve altyapı çalışmaları devam etmiştir.

Laboratuvar hizmetlerinde yasa ve yönetmeliklere uygun atık yönetimini oluşturmak için çalışmalara devam edilerek, eğitim-öğretim/üretim ve hizmet laboratuvarlarında oluşan tehlikeli atıkları üretiminden bertarafına kadar tüm süreçlerde atık üreticilerinin tehlikeli atıkların tanımlanması, uygun bertarafı, uygun depolanması, atık üretiminin minimize edilmesi konularında sorumluluklarının bilincine varması ve yerine getirmesi ile tehlikeli atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin

önlenmesi, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden kaynağında ayrı olarak toplanması, hastane içinde taşınması, geçici depolanması, hastane dışına taşınması ve güvenli bertarafının sağlanması konularına yönelik çalışmaların takipleri yapılmıştır ilgili birimlerde hizmet içi eğitimin yapılmasına yönelik vurgu yapılmıştır.

Ulusal Referans Laboratuvarları arasında yer almak için ileri tanı ve referans yöntemlerini rutin hizmete sunacak donanımın sağlanmasına yönelik olarak konuya esas testler için gerekli donanım sağlama çalışmaları yapılmıştır. Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği gereği daha önce tamamlanmış olan Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji Laboratuvarları ruhsatlandırmalarına yönelik olarak İl Sağlık Müdürlüğü‟nün yaptığı denetimlerde saptanan eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Hastanemizin değişik yerlerinde bulunan genetik laboratuvarlarını belirli bir standart altına almak ve tüm laboratuvar işleyişlerini Genetik Değerlendirme Merkezi altında toplamak, böylece kaynak, cihaz, malzeme israfının önüne geçmek ve personelin en verimli şekilde çalışmasına olanak sağlamaya çalışılmıştır. Genetik Değerlendirme Merkezine donanımlı öğretim üyelerinin daha nitelikli katkı vermesinin mümkün olacağı düşünülmüştür. Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi ruhsatlandırması tamamlanmış olup yönetmeliğe uygun halde çalışılır hale getirilmiştir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Metabolizma BD Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rutin olarak çalışılan testlerden 5 tanesinin çalışılmasında kullanılan Tıbbi Biyokimya AD da bulunan LC MS/MS cihazında 3 yeni test daha geliştirilmiştir ve rutin hizmetine eklenmiştir.

Tıbbi Patoloji ile ilgili olarak rutin tanı yöntemleri ile ilgili gerekli donanım sağlanmıştır.

Referans yöntem olarak değerlendirilebilecek

 FISH prob spektrumunu genişletmek

 PCR prob spektrumunu genişletmek

 Yeni nesil sekanslama yönteminin kurulup oturtulması konusunda girişimler olmuştur.

COVID-19 pandemisinin başlangıcından itibaren Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarı, Sağlık Bakanlığı – Türk Halk Sağlığı Kurumu tarafından yetkilendirilmiş laboratuvar olarak; hastalığın tanısına ilişkin moleküler tanı ve antikor testlerinin optimizasyonunu yaparak 7-24 hizmet vermektedir ve test sonuçları HSYS sistemine işlenmektedir. 2021 yılında da SARS-CoV-2 mutasyonlarının saptanmasına ilişkin moleküler yöntemlerin kullanılmasına başlanmıştır.

Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarı Ulusal HIV-AIDS doğrulama merkezlerinden biridir.

Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarı ve Tıbbi Genetik Anabilim Dalı‟nın sağladığı donanım desteği ile “Yeni Nesil Dizileme” yöntemi ile HIV ilaç direnci, Hepatit-C genotip belirlenmesi ve HBV ilaç direnci testlerini rutin kullanıma sokmuştur.

Tıbbi Biyokimya Laboratuvarları ile başlanarak yerinde hizmet alımları gerçekleştirilmiş ve benzer uygulamanın diğer laboratuvarların ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasında kullanılması uygun görülmüştür.

Radyoloji anabilim dalı mamografi biriminde düşük radyasyonlu tomasentez cihazı sağlık hizmetine açılmıştır. Görüntüleme cihazlarına yönelik bakım sözleşmeleri yenilerek tüm ekipmanların çalışır halde tutulmasına yönelik tedbirler alınmıştır.

Enfeksiyon Kontrol Komitesi Faaliyetleri 1. Sürveyans

Hastanemizde aktif, prospektif ve hastaya dayalı sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon sürveyansı; kapsamlı sürveyans, invazif araç ilişkili sürveyans ve ameliyat tipine özgü cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) sürveyansı yapılmaktadır. 2020 yılı Eylül ayından itibaren COVID-19 sürveyansına başlanmış olup devam etmektedir.

2. Sağlık Bakımı ĠliĢkili Enfeksiyon Riskini Azaltmaya Yönelik Bir Dizi Düzenleme Ve Politikanın OluĢturulması

a) Lejyonella Taraması

Sağlık Bakanlığı Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı gereği yılda iki kere hastanemizde bulunan tüm boyler ve kliniklerdeki musluklardan Legionella taraması için su örneği alınmaktadır. Örneklerde üreme olması durumunda iyileştirme ve düzenleme işlemlerinden sonra numune alımı tekrarlanmaktadır.

Hastanemizde saptanan üremeler sebebiyle Sağlık Bakanlığı Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı gereği Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından toplantı düzenlenmiş ve hastanemiz Teknik Servis Ekibi ile Enfeksiyon Kontrol Komitesi toplantıya katılmıştır. Toplantı sonrasında hastanemizde Başhekimlik, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Kalite Koordinatörlüğü, Teknik Servis Ekibi, İş Sağlığı Güvenliği Birimi, Sağlık Otelcilik Biriminin katıldığı toplantıda alınan kararlara göre gerekli düzenlemeler yapılmış olup, 24 Ağustos 2021 tarihinde yapılan taramada üreme tespit edilmemiştir.

b) Satın Alma/ Uygunluk Değerlendirme

Sağlık hizmeti ile ilişkili hastane enfeksiyonlarının önlenmesine yönelik kullanılan, dezenfektan / antiseptik solüsyon, kişisel koruyucu malzeme teknik şartnamelerinde düzenlemeler yapılıp uygunluk değerlendirmeleri yapılmıştır.

c) Endoskop Taraması

Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon (DAS) Rehberinde „Yıl sonunda her bir endoskobun en az bir kez örneklemeye girdiğinden emin olacak şekilde, her türden bir endoskobun rotasyona konularak test edilmesi‟ önerilmektedir. Hastanemizde kullanılan endoskoplardan yılda bir kez tarama yapılması amacıyla üçüncü periyot döneminde Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında kullanılan endoskoplardan tarama yapılmış olup taramalarda üreme olmamıştır.

d) CRE/VRE Tarama

CRE/VRE taramalarına bu dönemde de devam edilmiştir.

3. Kliniklerde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Açısından Yapılan Düzenlemeler

 COVID-19 hizmeti veren servis alanlarında gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

 COVID-19 izolasyon önlemleri konusunda klinik ziyaretlerine devam edilmiş olup çalışanlar bilgilendirilmiştir.

 Hastanemizde yapılan tadilatlar esnasında yerinde yapım onarım önlemlerinin alınması amacıyla gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

 Dekanlık tarafından oluşturulmuş olan “pandemi denetim-eğitim grubu” ile birlikte denetimlere devam edilmiştir.

 Sağlıkta Kalite Standartları –Hastane (sürüm 6) versiyonunda yer alan enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

 Organ Nakli Mükemmeliyet Merkezi çalışmaları kapsamında organ nakli merkezinde yapılan sürveyans, temizlik/ dezenfeksiyon, standart önlemler-izolasyon ve eğitimlere devam edilmiş olup, yazılı rapor düzenlenerek başhekimliğe sunulmuştur.

4. Eğitim

 Enfeksiyon Kontrol Komitesi rotasyonunu yapmak üzere bir ay süre ile Anestezi yoğun bakım ünitesinden, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D‟dan ve Tıbbi Mikrobiyoloji A.D‟dan görevlendirilmiş olan hekimler gelmektedir. Rotasyonu kapsamında Enfeksiyon kontrol komitesi yönetmeliği, sürveyans, el hijyeni gözlemi, izolasyon, teknik şartnameler, temizlik /dezenfeksiyon ve enfeksiyon kontrolüne yönelik uygulamalar konularında yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirmeler verilmiş ve kendilerinin de katılımı sağlanmıştır.

 Pandemide toplu yapılan eğitimlerin kaldırılması sebebiyle sosyal mesafe sınırını koruyarak ve küçük gruplar halinde kliniklere talep doğrultusunda ya da komite tarafından ihtiyaç görülmesi durumunda, bizzat yerinde yüz yüze eğitimler verilmiştir. Bu kapsamda 2021 yılı ilk 3 döneminde toplam 728 sağlık çalışanına eğitim verilmiştir.

Hasta Memnuniyeti

2021 yılında devam eden hastane hizmetlerinden memnuniyet oranının % 90‟ın üzerinde tutulması çalışmaları 2022 yılında da devam edecektir.

Poliklinik hizmetlerinde kaliteyi ve dolayısıyla hasta memnuniyetini arttırmak amacıyla modern bir poliklinik yönlendirme sistemi kurulmuş ve uygulamaya alınmıştır. Haftalık hasta randevu sistemine geçiş ile zamanın hasta ve hekimlerimiz açısından planlanması sağlanmaya çalışılmaktadır.

2021 yılı sonuna kadar ameliyathanelerin işletim sisteminin merkezileştirilmesi çalışmaları devam etmiş olup, Ameliyathanelerin ve Yoğun Bakım İşletim Sisteminin Merkezileştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Merkezileştirilecek birimlerin organizasyonu tamamlandı, ilgili birimler kendi işleyişlerini oluşturmaktadır. Mevcut Yoğun bakımlar özelliklerine göre basamaklandırılmıştır. Kapasiteyi arttırabilmek için, başlatılan gerekli cihaz ve alt yapı gereksinimlerinin tespiti işlemine ve tespit edilen eksikler giderilmeye devam edilmektedir. Tescilli Yoğun Bakım yatak sayısı arttırılmaya çalışılacaktır.

Beslenme Hizmetleri

2021 yılı içinde Klinik Mutfak ve Personel Yemekhaneleri Ekipmanları yenilenmiştir.

21.08 2021 tarihi itibariyle malzeme dâhil yemek hizmet alımına geçilmiş öğle ve akşam yemekleri ayrı menü olarak hazırlanmaya başlanmıştır.

Birimimizle ilgili yemek sayıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

EGE ÜNĠVERSĠTESĠ MERKEZ YEMEKHANE 2020 YILI / 01.01.2021-21.08.2021 YILI 2020 1.787.566 281.950 528.458 131.773 2.729.747

2021 1.052.163 186.416 352.225 88.234 1.679.038

FLORYA FĠRMASI 21.08.2021 - 31.12.2021 YILI YIL NORMAL önlemleri teknolojik ve fiziksel imkânlar kullanılarak artırılmıştır.

Özellikle Forum Bornova sınırında yaşanan olumsuzluklar bölgeye yapılan sınır duvarı ile giderilmiş, bölgede bulunan kontrollü giriş kapıları yenilenerek personel ve öğrencilerimizin kontrollü geçişi sağlanmıştır.

Hastane poliklinik girişi yenilenerek bölgeye konulan kontrollü geçiş turnikeleri, elektronik ateş ölçerler danışma birimiyle koordineli olarak HES uygulamaları ile güvenlik seviyesi arttırılmıştır.

Bununla beraber hastane bahçesi önünde yaşanan trafik sıkıntısı yeni yapılan çevre düzenlemesi ile giderilmiş ve bölgede hasta ve hasta yakınlarının daha rahat bir şekilde hareket edebilmesi sağlanmıştır. Trafik düzenlemesi ile alakalı olarak hastane giriş ve poliklinikler önünde gündüz çalışan güvenlik personeli sayısı artırılarak daha güvenilir bir ortam oluşturulmuştur.

Hastane bahçesinde Corona salgınında güvenli mesafeye uyumlu tedbirler alınmış bunların denetlenmesi için bahçe güvenlik devriye sayısı artırılmış ayrıca bahçe içi motorize devriye ekibi kurulmuştur.

Hastane bahçesi içinde tüm aydınlatmalar yenilenerek akşam saatlerinde daha aydınlık ve daha güvenilir bir ortam yaratılmıştır.

Acil Servislerde güveliğin sağlanması için yeni düzenlemeler yapılmış olup bölgede personel sayısı arttırılmıştır.

Hastane için hayati önem taşıyan kamera sistemleri ile alakalı olarak tüm kameraların temizliği, bakım ve onarımı yapılmıştır. Eksikliklerin ise en kısa sürede giderilmesi ile alakalı olarak gerekli birimlerle görüşülerek planlamalar yapılmıştır.

Hastane kampüsümüz içerisinde toplam 5 adet araç girişi,3 adet sadece yaya girişi ve birbirinden bağımsız 30 ayrı bina toplam 140 personelimizle çeşitli vardiya dilimlerinde çalışarak, alarm ve kamera sistemleri tarafından desteklenerek korunmaktadır. Bölgenin büyüklüğü ve önemi göz önüne alınarak en kısa zamanda personel sayısının ve nöbet noktalarının artırılması planlanmıştır.

Benzer Belgeler