• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM KURUMSAL VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE

3.3. ARAŞTIRMA SAHASININ JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ

3.3.1. Paleozoik Formasyonları

3.3.1.3. Musadağı Mermerleri (Ptrm)

Şistler üzerinde yer alan ve uyumluluğu belirsiz olan beyaz renkli dolomitik mermerlerin kalınlığı 150 metreyi aşmaktadır (Ercan, vd., 1978). Uşak ilinde

bulunan beyaz renkli dolomitik mermerler için Ercan vd. (1978) Musadağı Mermerleri adlandırmasını yapmışlardır. Konak, Akdeniz ve Çakır, 1986) ise Karahallı Formasyonu adlandırmasını yapmışlardır. Araştırma sahasında Ercan, vd.’nin (1978) yaptığı çalışmalar sonucunda Musadağı Mermerleri’nin, Eşme Formasyonu üzerine uyumlu olarak geldiği kabul edilmiştir.

Fotoğraf 3: Balıksepeti Boğazı (Clandras) Çevresinde Dağılış Gösteren Musadağı

Mermerleri.

Mermerler içinde fosillere rastlanmamaktadır. Ancak, yakın konumlarda yapılan çalışmalarda, formasyon içinde Permiyen ve Trias yaşlı fosillerin bulunduğu belirli çalışmalarla ortaya konulmuştur. Akkuş (1962) formasyonun yaşını Mezosoik olarak açıklarken, Akarsu (1969) Permo-Karbonifer yaşlı olduğunu ileri sürmüştür. Musadağı Mermerleri için Ayan (1973) Permien Mesozoik yaşlandırmasında bulunmuş, Boray vd., (1973) Üst Trias Dönemi’ni belirtirken, Kalafatçıoğlu (1962) Permien dönemine ait olduğunu, Wippern(1964) ise formasyonun Permo - Karbonifer yaşta olduklarını ileri sürmüştür. Birçok araştırmacı tarafından yapılan yaşlandırma çalışmaları sonucunda Musadağı Mermerleri’nin yaşı Permo - Trias olarak varsayılmıştır (Ercan, vd., 1978).

Fotoğraf 4 : Beyaz Renkli Dolomitik Mermerlerden Oluşan Musadağı Mermerleri

(Clandras Kanyonu).

Musadağı Mermerleri Karallı ilçesi sınırları içinde geniş alan kaplamaktadır. Sivaslı ilçesinin doğusundaki belirli bir sahada da Musadağ Mermerleri dağılış göstermektedir. Çalışma konusu içinde jeomorfosit kategorisi altında belirlenen Abdilinçukuru (Deveyatağı) Dolini Permo - Trias yaşlı mermerlerden oluşan Musadağı Mermerleri Formasyonu içinde gelişmiştir.

3.3.2. Mesozoik Formasyonları 3.3.2.1. Kızılcasöğüt Formasyonu

Jura yaşlı dolomitik kalkerlerden oluşan formasyon Banaz’ın güneyinde Kızılcasöğüt köyü, kuzeyinde Yukarı Karacahisar köyü, Küçükler köyü, Camsu köyü çevresinde ve Sivaslı’nın doğusunda Bulgaz Dağı’nda mostra vermektedir (Polat ve Güney, 2013).

Kızılcasöğüt Formasyonu, mermerler üzerinde diskordans olarak yer almaktadır. Gri-mavimsi, yer yer beyaz renkli dolomitik kalkerlerden oluşmaktadır. Bazı alanlarda çört bantları içeren bu formasyon ara sıra masif, ara sıra ise 5 - 35 cm kalınlıkta tabakalı bir görünüm vermektedir. Katmanlı olan yerlerde kıvrımları çok fazla olup, Kızılcasöğüt köyü çevresinde yüzeylenmektedir (Ercan, vd., 1978).

3.3.2.2. Vezirler Melanjı

Vezirler Melanjı Formasyonu’nda, ofiyolitli birimleri bulunmakta ve çeşitli boyutlarda radyolarit, çörtlü kireçtaşı, ultramafit, spilittüf, mermer vb. değişik litolojik birimler yer almaktadır (Ercan, vd., 1978).

Bingöl (1977) tarafından Murat Dağı Melanjı olarak adlandırılan Vezirler Melanjı Uşak merkez ilçe sınırları içinde Ortabağ köyü ve çevresinde, Uşak merkez ilçe kuzeybatısında Hacıkadem ve Sorkun köyü arasında, Belkaya kuzeydoğusunda yüzeylenmektedir. Ciğerdede köyü Vezirler Mahallesi ve çevresinde de ofiyolitli melanj birimleri yer almaktadır ve formasyonun isminin belirlenmesinde bu alanın etkili olduğu düşünülmektedir.

Banaz ilçesi sınırları içinde Vezirler Melanjı; Kovacık ve Çöğürlü köylerinde, Ulupınar ile Ayvacık köyleri arasındaki sahada, Kızılcasöğüt köyü kuzeyinde, Kızılcaören köyü doğusunda, Banaz ilçe merkezi kuzeybatı yönünde yer alan Baltalı, Küçükler, Ayrancı civarında ve Yukarı Karacahisar köyü batısında, Ayrancı, Çamsu köyleri civarında, Muratlı köyü kuzeyinde Üççam Tepe’nin güney kesimlerinde ve Gürlek köyünün kuzeydoğu kesimlerinde yer almaktadır (Aydoğdu, 2006). Günay vd., (1986) tarafından tespit edilen fosillere göre Vezirler Melanjı’nın oluşum yaşı Üst Kretase’dir.

3.3.3. Tersiyer Formasyonları 3.3.3.1.Baklan Graniti

Gri, beyaz ve pembemsi renklerdeki granit, ilk kez Bingöl (1977) tarafından adlanmış ve tanımlanmıştır. Baklan Graniti, Banaz ilçesinin Bahadır köyü kuzeyinde Baklan Tepe ve civarında yayılım göstermektedir. Bingöl (1977)’ün tanımıyla Baklan Graniti, biyotit ve amfibollü granit (monzogranit) ile granofir fasiyeslerindedir. Gri - beyaz, pembemsi renklerdeki monzogranit, iri ve hemen hemen eş boyutlu tanelerden yapılıdır. Kayaçı oluşturan minerallerde zayıf bir yönlenme söz konusudur. Ender olarak, daha ince taneli ve koyu renkli anklavlar kapsar. Granofir, beyaz renkli, ince eş boy taneli, holokristalin ve mikrografik dokuludur. Baklan Graniti, Kızılcasöğüt Formasyonu ve Vezirler Melanjını kesmiş ve sokulum yaptığı kayaçlarda kontakt metamorfizmaya neden olmuştur. Bingöl (1977), Sr/Sr, Rb/Sr yöntemini kullanılarak 52 ± 7 my yaş aldığı Baklan Graniti’nin

Paleosen - Eosen arasında yerleştiğini öngörür. Granitlerin aşınması ile tor topografyası gelişmiştir.

3.3.3.2. Kurtköy Formasyonu (Tmk)

Bu formasyon altta boyutları l mm ile 500 mm ultramafit kayaçlardan oluşan yeşil renkli ve tek kökenli konglomeralarla başlamaktadır. Bunlar üzerinde kaba taneli yapıya sahip ultramafitler, mermer, şist, kireçtaşı v.b. yapıdaki farklı çakılları bünyesinde barındıran az yuvarlanmış, farklı kökenlerde konglomeralarla devam etmektedir. Kalınlıklarının 180 metreyi geçtiği araştırmacılar tarafından belirtilmiştir (Ercan, vd., 1978).

Kurtköyü Formasyonu’nun yaşlandırılması için üzerinde yer alan formasyon ve uyum durumu araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Üzerinde uyumlu olarak bulunan Orta- Üst Miyosen yaşlı formasyona dayanarak yaşı Alt Miyosen olarak belirtilmiştir.

Uşak ili arazisinde Alt Miyosen yaşlı olarak belitilen bu formasyon, Uşak kuzeyindeki Kurtköy civarında, Banaz’ın batısında yer alan Kızılcaören köyü çevresinde ve daha güneyde yer alan Çukurağıl köyü çevresinde gözlemlenmektedir. (Ercan, vd., 1978).

3.3.3.3. Dikendere Volkaniti (Tmdv)

Sahada Tersiyer zamanında tespit edilen ilk volkanik evrede oluşmuş olan riyodasit, riyolit, tüf ve lavlardan oluşmaktadır (Ercan, vd., 1978).

Dikendere Volkanitleri, Eğlence köyü batısında yüzeylenmektedir. Bu formasyona ismini veren dere, Uşak- K22-b3 paftasında yer alan Eğlence köyünün güneybatısında akış gösteren Diken Dere’sidir. Batı yönünde akışına devam eden dere, Uşak- K22-b4 paftasında kuzeydoğu güneybatı istikametinde akış gösterirken Uşak- K22-a3 paftasında Gediz Nehri ile birleşmektedir.