• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.5. Muhasebe Eğitiminden Beklentiler

Muhasebe uygulamacıları ister bağımlı ister serbest çalıĢanlar olsun, muhasebe uygulamaları sırasında, muhasebe elemanlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu muhasebe elemanlarının seçiminde, muhasebe eğitimleri önemli faktör olmaktadır. Uygulamacının beklentilerini karĢılayacak düzeyde muhasebe eğitimi almıĢ, üniversite mezunu muhasebe elemanları, hem uygulamacıların iĢ ağırlığını hafifletecek, hem de iĢ bulma açısından daha Ģanslı olacaklardır. Ancak uygulamacıların muhasebe eğitiminden beklentilerini karĢılayabilmek için bu beklentilerin neler olduğu sorusuna cevap aramamız gerekir (Gökçen, 1998: 13).

Muhasebe eğitimindeki temel amaç, finansal bilgileri kullanmak durumunda olan ilgililere muhasebe bilgilerinin doğru ve güvenilir sunulabilmesi konusunda eğitim vermek ve uygulamaları da buna göre yönlendirmektir.

Yücel‟in yaptığı araĢtırmaya göre; uygulamacılar üniversitelerdeki muhasebe eğitiminden beklentilerini tam anlamıyla karĢılayamadıkları için muhasebe elemanlarını ayrıca eğitime tutmaktadırlar. Uygulamacılar genel olarak üniversitelerdeki muhasebe eğitimini yeterli görmemektedirler. Üniversitelerde her ne kadar meslek mensubu yetiĢtirmek amacı güdülmese de muhasebe eğitiminde uygulamaya da ağırlık verilmesi gerekmektedir. Teorik eğitimin yanı sıra olması gereken uygulamaların da eğitim sırasında verilmesi uygulamayı da doğru yönlendirecektir ( Gökçen, a.g.e.: 13).

Muhasebecilerin karmaĢık muhasebe sorunlarının üstesinden gelip, farklı kiĢi ve grupların ihtiyaçlarını karĢılayabilecek nitelikteki mali tabloları, mevcut hukuki düzenlemeler ile muhasebe standartlarında belirtilen kurallar çerçevesinde hazırlayabilmeleri, onların eğitim kurumlarında veya uygulama anında edindikleri muhasebe eğitim düzeyleri ile yakından ilgilidir (Çürük ve Doğan, 2001: 25).

Bir bilgi sistemi olan muhasebeye iĢletmelerde kendisinden beklenene bağlı olarak değiĢen boyutlarda görevler yüklenir. Bir kısım iĢletmeler muhasebenin vergi matrahını belirlemesi ve borç alacakları izlemesini yeterli bulurken, bir kısım iĢletmeler ise muhasebeden, tüm ilgili grupların ihtiyaçlarına cevap verecek bilgilerin üretilmesini ve rapor edilmesini beklemektedir.

Verilen muhasebe eğitiminin iĢletmelerin taleplerini karĢılayabilmesi için üniversite sanayi iĢbirliğinin gerekliliği hem üniversite hem de iĢletmeler tarafından gerekli görülmektedir.

Yönetimin etkinliğinin kontrolü, yatırımların seçimi, ayrıca tedarik, üretim, satıĢ ve finans planlarının yapılması ile iĢletme sonuçlarının tartıĢılmasında muhasebenin sağlayacağı bilgilerden önemli göstergeler olarak yararlanılır (Çürük, a.g.e.: 29).

ĠĢletmelerin muhasebe eğitiminden beklentileri aĢağıdaki gibidir; (Korukoğlu, 1998: 23).

a. Üniversitelerin pratiğe yönelmeleri, teorik bilgiden çok uygulamaya yönelik bilgiler verilmesi,

b. ĠĢletmelere eğitim programları ve iĢbirliğine iliĢkin yayın ve bilgilerin gönderilmesi,

c. ĠĢletmeler ile iĢbirliğine girerek iĢ konusunda daha fazla eğitim almak ve bilgisini arttırmak isteyen elemanlara bir lisansüstü programı hazırlayarak iĢletmeye sunulması

d. Muhasebe biliminin sürdürülmesi yönünde çalıĢmalara yoğunluk verilmesi, bu konuda seminer, konferans konuları saptanarak iĢletmelerden elemanlar çağrılması, yetiĢmiĢ yöneticilerin tecrübelerinden ve pratiğinden yararlanılması,

e. Düzenli periyodiklerin çıkarılması, uygulamaya yönelik yayınların arttırılması,

f. Staja daha fazla önem verilerek öğrencilerin iĢ ortamını tanımalarının sağlanması,

g. Eğitim programlarının konusunun, içeriğinin ve faydalarının belirtilmesi, uygulamasının mesai saatlerine uygun olmasının sağlanması,

h. Üniversitelerin birikimleriyle ilgili olarak iĢletmelere düzenli olarak bilgi verilmesi,

i. Üniversitelerce lisansüstü gece eğitiminin yapılması, j. OrtaklaĢa projelerin gerçekleĢtirilmesi,

II. BÖLÜM

MEGEP PROJESĠ KAPSAMINDA TĠCARET MESLEK LĠSELERĠNDE VERĠLEN MUHASEBE EĞĠTĠMĠNĠN TEORĠK KISMI

1. MEGEP PROJESĠ ĠLE VERĠLEN MUHASEBE EĞĠTĠMĠNĠN TEORĠK AġAMASI

Türkiye‟de faaliyet gösteren tüm iĢ kollarının ortak ihtiyacı olan ve yasal zorunluluk taĢıyan muhasebe ve finansman alanında gerçekleĢtirilecek sistemli bir eğitimin ülkemiz için büyük önemi vardır. Hem ülkemizde faaliyet gösteren tüm iĢ kollarının hem de çalıĢma alanları muhasebe ve finansman olan özel iĢ kollarının personel ihtiyaçlarını karĢılayabilmek için Muhasebe ve Finansman alanında öğretim programlarının oluĢturulması mesleki eğitimimiz açısından önemli bir giriĢimdir.

MEGEP kapsamında Muhasebe ve Finansman alanı, sektör ihtiyaçları göz önüne alınarak bilgisayarlı muhasebe, dıĢ ticaret ofis hizmetleri, finans ve borsa hizmetleri dallarında öğretim programları hazırlanmıĢtır. MEGEP kapsamında bilgisayarlı muhasebe elemanlığı, dıĢ ticaret ofis elemanlığı finans ve borsa hizmetleri elemanlığı programları, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzmanları, alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerin alan uzmanları ve meslek elemanları ile iĢ birliği içinde hazırlanmıĢtır.

Türkiye uzun süredir iĢ gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliĢtirmeye çalıĢmaktadır. Bu çaba Türkiye‟nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında rekabet edebilirliği ve AB‟ye giriĢ bağlamında daha anlamlı hâle gelmektedir.

MEGEP eğitim bileĢenlerinden biri olan, mevcut öğretim programlarının gözden geçirilmesine iliĢkin etkinlikle çerçevesinde ele alınan alanlardan biri de Muhasebe ve Finansman alanıdır. Bu alanın MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiĢtiren mesleki eğitim sistemine yeni bir anlayıĢ getirecektir (http://www.megep.meb.gov.tr).

Muhasebe ve Finansman Alanı Çerçeve Öğretim Programında; 1. Bilgisayarlı muhasebe,

2. DıĢ ticaret ofis hizmetleri,

3. Finans ve borsa hizmetleri dalları yer almaktadır.

Muhasebe, finans ve borsa hizmetleri tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teknolojik geliĢmelere paralel olarak bu meslekte aynı hızla geliĢmeye ve değiĢmeye devam etmektedir. Muhasebe ve finansman hizmetleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bu geliĢme ile meslek alanında hızlı değiĢimlere ayak uydurabilecek elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Muhasebe ve Finansman alanında geliĢtirilecek olan eğitim programının iĢ yaĢamı ihtiyaçlarına uygun olması gerekliliğinden yola çıkılarak sektör taraması ve meslek analizi yapılmıĢtır.

Bu doğrultuda geliĢtirilen Muhasebe ve Finansman alanı programı yaĢam boyu öğrenme ilkeleri paralelinde meslek elemanlarına, ulusal ve uluslar arası yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen bir yapıda tasarlanmıĢtır.

Benzer Belgeler