• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2. PROGRAMDA YER ALAN DERSLER

2.2. Alan/Dal Dersleri

2.2.1. Alan Ortak Dersleri

Muhasebe ve Finansman alanının, alan ve tüm dalları ile ilgili ortak yeterlikleri ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan derslerdir.

2.2.1.1. Bilgi Ve ĠletiĢim Teknolojisi

Günümüzde pek çok insan bilgisayar kullanmakta, ancak bunu yeterli bilgiye sahip olmadan yapmaktadır. Bu ders bilgisayar temel donanım ve programlarının (Word, Excel vb.) kullanımı ile internet uygulamalarının verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye bilgisayarda doküman hazırlamak için gerekli olan temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Tablo 6: Bilgi ve ĠletiĢim Teknolojisi Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler

Bilgisayar Kullanma 40/32

Bilgisayar, temel donanım ve programlarını

(Word, Excel vb.) kullanmak Doküman Hazırlama 40/32 Bilgisayarda doküman hazırlamak

2.2.1.2. Mesleki GeliĢim

Öğrenciye, bütün alanlarda ortak olan, yaĢam boyu kullanabileceği ve mesleki geliĢmelerinde yararlı olabilecek, üretken, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, beceri düzeyi yüksek iĢ gücü yetiĢtirilmesi, iyi iliĢkiler kurabilme, iĢe uyum sağlayabilme, genel bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, meslek elemanlarının sahip olması gerekli olan ulusal ve uluslararası iĢ gücünden beklenen yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tablo 7: Mesleki GeliĢim Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler

Sosyal Hayatta İletişim. 40/16 Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurmak ve sürdürmek

İş Hayatında İletişim 40/16 İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurmak ve sürdürmek

Diksiyon 1 40/32

Türkçeyi doğru konuşmak

Diksiyon 2 40/32

Kişisel Gelişim 40/16

Mesleği ile ilgili gelişmeleri izlemek ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirmek

Girişimcilik

40/24 İşletme, finansman, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanmak

Çevre Koruma 40/16 Çevreye karşı duyarlı olmak ve

çevreyi korumak

Meslek Etiği 40/16 Meslek etiği gereklerine uymak

İş Organizasyonu 40/16 İş yerinde plan, program ve iş organizasyonu yapmak İş Güvenliği ve İşçi

Sağlığı 40/24 İşçi sağlığı mevzuatına uymak ve iş güvenliği önlemlerini almak

Araştırma Teknikleri 40/16 Temel düzeyde araştırma yapmak

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

Haftalık Ders Çizelgesinde bu ders için ayrılan süre, alanın özelliğine ve çevre koĢullarına göre dersin altındaki modüllerden seçilerek uygulanır. Bu derste alınamayan modüller gerektiğinde dal derslerindeki modüller ile birlikte de alınabilir.

2.2.1.3. Büro Hizmetleri

Büro organizasyonu içerisinde büroya ait ihtiyaçların belirlenmesi, büro araç ve gereç bakım-onarımının yapılması, büro ortamının çalıĢmaya hazır hale getirilmesi, büro yerleĢiminin sağlanması ile ilgili iĢlerin ve bu iĢlere ait sorumlulukların en rasyonel Ģekilde akıĢını sağlamak üzere kullanılacak yöntemler ve buna iliĢkin uygulamaların yer aldığı derstir.

Bunun yanında bu derste; bürolarda kullanılan evrak ve dosyaların takibini yapabilecek aynı zamanda örgüt yapısına uygun iĢ akıĢını programlayıp, iĢlerin zamanında yapılmasını sağlayabilecek eğitim verilmektedir. Ayrıca insan iliĢkilerinde dikkat edilmesi gereken bir baĢka faktör olan kılık kıyafet ve kiĢisel bakımla ilgili bilgilerde verilecektir.

Tablo 8: Büro Hizmetleri Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler

KiĢisel Bakım 40/8 KiĢisel bakım yapmak

ĠĢ Planı 40/16 ĠĢ planı yapmak

Büro Düzenleme 40/16 Büro düzenlemek

Evrak Takibi 40/16 Evrakları takip etmek

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

2.2.1.4. Bilgisayarda Yazı

Tüm dünyada baĢarıyı artırmanın yolu, geliĢen çağdaĢ teknikleri kavramak ve kullanmakla mümkündür. GeliĢen teknolojiye paralel olarak, eğitim öğretimde kullanılan araç ve gereçler de değiĢmiĢtir.

Okullarda artık daktilografi yerine bilgisayar kullanılmaktadır. Bilgisayarı doğru kullanabilmek öğrencilerin baĢarısını arttıracak, zamanı iyi kullanmalarını sağlayacaktır. Metotlu olarak F klavye ile on parmak yazmayı öğrendiklerinde, ödevlerini, ders notlarını daha hızlı ve yorulmadan hazırlayabileceklerdir.

Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla, bakmadan klavye kullanma yöntemi için en verimli klavye Standart Türk Klavyesi (F Klavye)‟dir.

Bu derste öğrenciye, bilgisayarda F klavyeyi kullanarak bakmadan on parmakla yazı yazma ve standartlara uygun biçimleme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tablo 9: Bilgisayarda Yazı Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler

F Klavye 1 40/32

F Klavye Kullanmak

F Klavye 2 40/32

Yazı Biçimleme 40/32 Yazı biçimlemek

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

2.2.1.5. Bilgisayarda Ofis Programları

Dünyamız bilgi yarıĢı içindedir. Her an her dakika yüzlerce geliĢme ve değiĢme meydana gelmektedir. Bilgisayar ve bilgisayar programlarındaki değiĢmeler ise belki de en hızlı değiĢenidir. Günümüzde en küçük iĢletmeden holdinglere kadar bilgisayar ve ofis programları vazgeçilmez hale gelmiĢtir. GeliĢen teknoloji ve iĢ yaĢamı kelime iĢlemci programlarının kullanımında neredeyse “olmazsa olmaz” hale gelmiĢ ve iĢletmeler bu programı üst seviyede bilen insanlara ihtiyaç duymuĢlardır.

Bu ders bilgisayar ortamında kelime iĢlemci, elektronik tablo ve sunu oluĢturma, yazılı programları ve internet ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, bilgisayar ofis programlarını kullanarak her türlü bilgiye ulaĢma ve iĢ yerlerinde kullanılan ofis dosyaları oluĢturma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tablo 10: Bilgisayarda Ofis Programları Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Kelime ĠĢlemci 40/32 Kelime iĢlemci programı kullanmak

Elektronik Tablo 40/32 Elektronik tablo programı kullanmak

Sunu 40/32 Sunu programı kullanmak

Bilgisayarla ĠletiĢim 40/32 Bilgisayarla iletiĢim kurmak

2.2.1.6. Kurumsal BaĢvurular

Tacirin belediye, vergi dairesi, sosyal güvenlik kurumu, iĢ-kur gibi kamu kurum ve kuruluĢlarına karĢı sorumluluklarının ve bu kurumlarla iliĢkilerinde kullanacakları belge ve dökümanların öğretildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, defter ve belgeleri temin etme, iĢletmenin sorumlu olduğu kurum ve kuruluĢlara karĢı yapması gereken iĢlemleri yerine getirme ile ilgili yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Aynı zamanda tacirlerin meslek odalarıyla olan iliĢkilerinde uymaları gereken kuralları ve meslek odalarının yararlarıyla ilgili bilgiler verilecektir.

Tablo 11: Kurumsal BaĢvurular Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Ticari Defter ve Belgeler 40/24 Defter ve belgeleri temin etmek ve tasdik

ettirmek

Vergi Dairesi ĠĢlemleri 40/32 Vergi dairesi ile ilgili iĢlemleri yapmak Belediye ĠĢlemleri 40/32 Belediye ile ilgili iĢlemleri yapmak Sosyal Güvenlik 1 40/32 ĠĢçinin sosyal güvenlik iĢlemlerini

yapmak

Sosyal Güvenlik 2 40/16 ĠĢ verenin sosyal güvenlik iĢlemlerini yapmak

ĠĢ-Kur ÇalıĢma ve Sosyal

Güvenlik Bakanlığı ĠĢlemleri 40/16

ĠĢ-Kur ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ĠĢlemlerini yapmak Ticaret Sicili ĠĢlemleri 40/16 Ticaret Sicili ĠĢlemlerini yapmak Mesleki KuruluĢ ĠĢlemleri 40/16 Mesleki KuruluĢ ĠĢlemlerini yapmak

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

2.2.1.7. Ticarî Belgeler

Muhasebe iĢlemlerinin objektif belgeye dayandırılması, muhasebenin temel kavramlarından biridir. Ġlgili yasal düzenlemelere göre de belge düzenlemesi zorunludur.

ĠĢletmeler mal ve hizmet satıĢında; fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, taĢıma irsaliyesi ve sigorta poliçesi gibi ticari belgeler kullanır. Bu belgeler mal ve hizmet satıĢ iĢleminin yapıldığının yasal kanıtı niteliğindedir. Ticari iliĢkilerden dolayı bu belgeleri düzenleyip vermek satıcı için ve satıcı kendiliğinden düzenlemiyorsa, isteyip almak da alıcı için bir vatandaĢlık görevidir. Muhasebe kayıtlarına bilgilerin aktarılmasında kaynak olması nedeniyle bu belgeler, muhasebe mesleği açısından önemlidir.

Bütün insanlar ticari hayatın içerisindedir. Ya bir ticari belge düzenleyip karĢı tarafa sunan ya da bu ticari belgeyi alan kiĢi olurlar. Bu belgeleri alırken ya da düzenlerken Vergi Usul Kanunu‟nda yazılı olan usul ve esaslar dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde düzenlenen belge geçersiz olacaktır.

Tacirin ticari belgeleri düzenlemesi ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, ticari belgeleri temin etme ve düzenleme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tablo 12: Ticari Belgeler Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Perakende SatıĢ Belgeleri 40/16 Perakende satıĢ belgeleri düzenlemek Fatura ve Ġrsaliye 40/16 Fatura ve irsaliye düzenlemek

Fatura Yerine Geçen Belgeler 40/16 Fatura yerine geçen belgeleri düzenlemek

Türk Ticaret Kanunu‟nda Yer

Alan Belgeler 40/16

Türk Ticaret Kanunu‟nda Yer Alan Belgeleri düzenlemek

Menkul Kıymetler 40/16 Menkul kıymetleri seçmek Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

2.2.1.8. Genel Muhasebe 1

Kamu hizmetlerine harcanmak için hükümetin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan herkesten topladığı paraya vergi denir. Devletin vergi toplamasındaki amaç kamu hizmetlerinin maliyetini karĢılamaktır. Vergi, zorunlu ve karĢılıksızdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. Gerekli üretim faktörlerini sağlarken kamu fonlarını kullanır. Bu nedenle ekonominin

kayıt altına alınması, planlanması, denetlenip geliĢtirilmesi, vergi adaleti ve dengeli gelir dağılımının sağlanması açısından muhasebenin önemi büyüktür.

Bu derste muhasebenin konusuna giren, beyan (bildirim) usulüne dayanan vergilerin bildiriminde kullanılan beyannamelerin bazıları tanıtılacak, kullanım amaçları, beyannamelere iliĢkin bildirim ve ödeme süreleri, beyannamelerin nasıl düzenlendiğini gösterilecektir.

Ayrıca; iĢletme defteri, serbest meslek kazanç defteri gibi yasal çerçevede basit usulde defter tutma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Tablo 13: Genel Muhasebe 1 Dersinin Modülleri

Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler ĠĢletme Defteri 40/24 ĠĢletme Defteri tutmak

Beyannameler 40/24 Beyannameleri düzenlemek

Serbest Meslek Kazanç Defteri 40/24 Serbest Meslek Kazanç Defteri tutmak

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr

Benzer Belgeler