• Sonuç bulunamadı

Muğla Bölgesi’nin Bitki Örtüsü, Vejetasyon Yapısı ve Orman Varlığı

Dodurga İzettin

EKOLOG DR. OKAN ÜRKER ġUBAT 2016

5. Muğla Bölgesi’nin Bitki Örtüsü, Vejetasyon Yapısı ve Orman Varlığı

Türkiye geleneksel floristik sınıflandırmaya göre, temel olarak, “Holarktik Flora Alemi”nin sınırları içindedir. Ancak, hem coğrafi konumunun özellikleri, hem de iklim ve yeryüzü şekilleri açısından çok zengin olması nedeniyle, Holarktik Flora Âleminin yalnız bir flora bölgesine girmez; onun, (a) Paleoboreal Avrupa orman (Avrupa Sibirya), (b) Paleoboreal

171 Turan-Ön Asya step ve (c) Akdeniz çalı (maki) ve orman bölgelerinde de yer alır (Erinç, 1977; Atalay, 1994; Türkeş, 2012).

Yerkürenin biyomları açısındansa, Türkiye‟nin kuzeybatı, batı, Muğla ili ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‟nün sorumluluk alanını da içeren güneybatı ve güney bölgelerini kapsayan büyük bir bölümü, genel olarak kıtaların batısında egemen “kışları ılıman ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak subtropikal Akdeniz iklimi” ile nitelenen “Akdeniz çalı (maki) ve orman biyomu sınırları kapsamında değerlendirilir (Türkeş, 2012).

Muğla İli, Ege Bölgesi‟nde bulunan ancak bulunduğu konum itibariyle de Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında geçiş özelliği gösteren ekolojik özellikleri sergilemektedir. Muğla İli, bir önceki bölümde de aktarıldığı biçimde, bünyesinde barındırdığı çok çeşitli kıyısal alanlar, denizel, iç su ve karasal özelliklere bağlı olarak önemli dağ hatları, nehirler, sulak alanlar ve kumul çeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple bölge, ülkemizdeki 122 Önemli Bitki Alanı‟ndan birçoğunu, 305 Önemli Doğa Alanı‟ndan birçoğunu ve yine 184 Önemli Kuş Alanı‟ndan birçoğunu bünyelerinde barındırmaktadır (Şekil-2).

ġekil-2: Muğla İli Önemli Doğa Alanları (Eken vd., 2006).

Muğla İli, bitki coğrafyası bakımından Türkiye‟nin üç büyük flora alanından biri olan Akdeniz Flora alanında kalmakta ve bu sebeple genel olarak Akdeniz flora alanının etkisi gözlenmektedir. Davis ve arkadaşlarının hazırladığı Türkiye‟nin Fitocoğrafik Bölgeleri

172 Haritası‟na göre Muğla İli, C1 ve C2 kareleri içerisinde yer almakta olup, bu alan Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesi‟nin karakteristik özelliklerini sergilemektedir (Şekil-3).

ġekil-3: Türkiye‟nin Fitocoğrafik Bölgeleri Haritası Üzerinde Muğla İli‟nin Konumu.

(Kaynak: Davis P.H., Harper P.C. and Hege I.C. (eds.), 1971. Plant Life of South-West Asia.

The Botanical Society of Edinburg.)

Türkiye‟nin orman varlığı, ülke topraklarının % 27‟sini karşılarken, % 73‟lük bölüm açıklık alan olarak tanımlanır. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‟nde ise Tablo-1‟de de gösterildiği gibi orman alanı % 56 ve açıklık alanı % 44‟tür. Türkiye yüzölçümünün sahip olduğu yaklaşık 21 milyon hektarlık orman varlığına karşılık, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sınırları dahilinde de yaklaşık 1,5 milyon hektarlık orman varlığı göze çarpmaktadır. Bu veriler bize Muğla Bölgesi‟nin Türkiye ölçeğinde ne kadar önemli bir orman varlığına ev sahipliği yaptığına işaret etmektedir. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‟nün işletme müdürlükleri bazında normal ormanlık alanları ile bozuk orman alanları Tablo-1'de gösterilmiştir.

Tablo-1: Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‟nün ormanlık alanları (OGM, 2016).

173 Muğla‟da 2000 metre ve üzerindeki yükseltilere kadar genellikle kızılçam, meşe, karaçam ve ardıç karışımı türlerden oluşan ormanlar yer alırken, daha yüksek kesimlerde Alpin çayırlara rastlanır. Muğla‟da 2200 metreden daha yüksek alanlar çıplak kayalık ve/ya da açıklık alanlar halindedir. Yerleşme alanlarının çevresindeki kızılçam ormanlarının tahrip edildiği alanlarda ise maki vejetasyonu gelişmiştir (Atalay, 2008; Türkeş ve Altan, 2012).

Muğla‟nın kıyı kesimleri boyunca pırnal meşesi (Quercus ilex) ve öteki maki toplulukları görülürken bitki örtüsünün büyük bir bölümünü özellikle orta ve kuzey kesimler boyunca kızılçam (Pinus brutia) ormanları oluşturur. Kızılçam ormanları yer yer meşe ormanları ile bazı alanlarda ise karaçam ağaçlarıyla karışık bir halde bulunurlar.

Muğla‟da maki olarak sayabileceğimiz, keçiboynuzu (Ceratonia siliqua), mersin (Mrytus communis), keçiboğan (Calycotome villosa), geyikdikeni (Cretaegus monogyna), tespih çalısı (Styrax officinalis), pırnal meşesi (Quercus ilex) ile karaçalı (Paliurus spina-christi) türleri de görülür. Pırnal meşesi (Quercus ilex) ile birlikte defne (Laurus nobilis) ve çiçekli dişbudak (Fraxinus ornus) da görülür (Atalay, 2008).

Köyceğiz ile Marmaris‟in denize bakan bölümlerinde özellikle Köyceğiz Gölü çevresinde Akdeniz kızılçam karışık ormanları bulunurken, Kemer‟de ağırlıklı olarak Toros Ardıcı, boylu ardıç (Juniperus excelsa Bieb.) topluluklarının varlığı görülür. Ayrıca burada yüksek dağlık alanlarda dağ çayırlarına da rastlanır (Atalay, 2008).

Kızılçamların hâkim olduğu alanda mersin, menengiç (Pistacia terebinthus), keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) ve öteki maki toplulukları yer alır. Muğla‟daki Sırtlan Dağı, Türkiye‟de az

174 rastlanan bir tür olan Halep çamının (Pinus halepensis) yanı sıra zengin bir yaban hayatına sahip olması nedeniyle Tabiatı Koruma Alanı (TKA) ilan edilmiştir. Burada, Halep çamına (Pinus halepensis) ek olarak, kızılçam (Pinus brutia), sakızağacı (Pistacia lentiscus), pırnal meşesi (Quercus ilex), yaban zeytini (Olea oleaster), geniş yapraklı akçakesme (Phillyrea latifolia), defne (Laurus nobilis), adaçayı yapraklı laden (Cistus salviifolius), dağ çileği (Fragaria vesca), bodur ardıç ya da adi ardıç(Juniperus communis subsp. nana) türleri de bulunur (Atalay, 2008).

Köyceğiz ÖÇKB‟deki en yaygın vejetasyon, kızılçam ve günlük ormanları ile maki ve frigana vejetasyonlarını oluşturan çeşitli bitki (ağaççık ve çalı) taksonlarının yanı sıra, Köyceğiz Gölü çevresindeki sulak alanlarda yetişen otsu bitki taksonlarından oluşur. Muğla İli‟nin 1479 km uzunlupundaki kıyı hattı boyunca yer alan uygun kumul bölümlerde de kumul vejetasyonu önem arz etmektedir.

Muğla İli ve yakın çevresine ait sadeleştirilmiş vejetasyon haritası Şekil-4‟de özetlenmiştir.

ġekil-4: Muğla yöresi ve çevresinin sadeleştirilmiş vejetasyon haritası (Eken vd., 2006; Altan, 2011).

175 6. Muğla Ġli’nin Doğa Koruma Alanları ve Rekreasyon Alanları

Muğla yöresinde doğal ve ekolojik koşulların elverişli olmasına bağlı olarak çok sayıda ve çeşitli statülerde doğa koruma alanının varlığından bahsedilebilir. Muğla, geniş Akdeniz ormanlarının varlığı, sulak alanlar, çeşitli tabiat anıtları, özel çevre koruma bölgeleri, tabiat parkları ve milli parklar ile oldukça fazla önemli koruma alanının bulunduğu bir il konumundadır.

Örneğin, Muğla yöresindeki Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB)‟nden biri olan Datça-Bozburun Yarımadaları, geçmişten günümüze çeşitli medeniyetlerin yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve mimari özelliklerini temsil eden, arkeolojik, kentsel, doğal, coğrafi, ekolojik, tarihi vb. açılardan korunması gerekli alanlar (sit alanı) olarak tanımlanır.

Yarımadalar üzerinde dağınık olarak yer alan bu sitler, kumullar, orman alanları ve özellikle de Amos, Laryma, Knidos gibi tarihi yerleşmeleriyle bu koruma statüsünü elde eder (Mersin, 2015).

Aşağıda Tablo-2‟de, Muğla İli genelinde yer alan ve farklı koruma statülerine sahip olan bölgelerin listesi sunulmuştur.

Tablo-2: Muğla‟da çeşitli statülere ait güncel çevre koruma alanları (Mersin, 2015).

Koruma Alanının Koruma Niteliği Koruma Alanının Adı

Özel Çevre Koruma

Bölgesi Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova,

Köyceğiz-Dalyan, Patara

Tabiat Parkı Kıdrak, Katrancı Koyu, İnbükü, Çubucak, Kovanlık,

Küçük Kargı, Ömer Eşen, Güvercinlik, Çetibeli

Tabiat Koruma Alanı Sırtlan Dağı

Milli Park Marmaris, Saklıkent

Tabiat Anıtı Söğüt köyü çınarı, Bayır Servi ağacı, Bayır çınarı, Ulu meşe, Bitez zeytini

Sulak Alan Bafa Gölü, Dalaman Çayı, Dalyan, Girdev Gölü,

Gölköy, Güllük Deltası, Köyceğiz Gölü, Metruk Tuzlası

176 Öte yandan bünyesinde barındırdığı orman, su varlığının yanı sıra coğrafik çeşitliliğinden dolayı da Muğla İli genelinde çok sayıda rekreasyon alanı (mesire yeri) da mevcuttur (Tablo-3).

Tablo-3: Muğla İli‟nde yer alan farklı statülerdeki mesire yerleri listesi (OGM, 2014).

Rekreasyon alanlarının il düzeyinde dağılımı, 2014

(Hektar)