• Sonuç bulunamadı

Köyceğiz ilçesinde proje kapsamında yer alan pilot köyler ve havzaları

Zeytinalanı Döğüşbelen

Harita 6: Köyceğiz ilçesinde proje kapsamında yer alan pilot köyler ve havzaları

136 2.1.Anket ÇalıĢması

Anket çalışmaları Pınarköy‟de gerçekleştirilmiştir. Pınarköy‟de yerel halktan toplam 56 kişi ile tam yapılandırılmış kapalı uçlu sorulardan oluşan araştırma soru formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Tablo 113: Katılımcıların cinsiyet dağılımı (Köyceğiz ilçesi)

SAYI YÜZDE

Kadın 11 28,2

Erkek 28 71,8

Toplam 39 100

Pınarköy‟de gerçekleştirilen saha çalışmalarında 11 kadın ve 28 erkek olmak üzere toplam 56 kişi katılmıştır. Katılımcılar, birinci ve ikinci derece ekonomik faaliyet alanı olarak hayvancılığı belirtmişlerdir.

Tablo 114: Yörenizde turizm faaliyetlerinin gelişme imkanı olsa bu faaliyetlere katılmak ister misiniz?

SAYI YÜZDE

Evet 29 51,7

Hayır 7 12,5

TOPLAM 36 64,2

Cevap vermeyen 20 35,8

GENEL TOPLAM 56 100

137 Tablo 115: Aşağıdaki faaliyetlerden hangisine katılmak istersiniz?

SAYI

Yöresel ürünlerin pazarlanması 21

Ev pansiyonculuğu 15

Yöresel yemeklerin pazarlanması 15 Doğal ve tarihsel değerlerin değer. 18

Diğer 0

Katılımcıların %51,7‟si yörelerinde turizm faaliyetlerinin gelişme imkanı olsa turizm faaliyetlerine katılacaklarını ifade etmişlerdir.

Katılımcıların turizm ile ilgili olarak en fazla yapmak istedikleri faaliyet yöresel ürünlerin pazarlanması, daha sonra ev pansiyonculuğu, yöresel yemeklerin pazarlanması, doğal ve tarihsel değerlerin turizme kazandırılması yoluyla değerlendirilmesi olarak ifade edilmiştir.

2.2.Derinlemesine GörüĢme Yapılan KiĢiler

Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Köyceğiz İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü İmdat Çatak, Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü‟nden Mehmet Acar, Pınarköy muhtarı Hidayet Çetin, Zeytinalanı muhtarı Hikmet Bulut ve Döğüşbelen muhtarı Yaşar Duran Yılmaz ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü‟nden Mehmet Acar ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü İmdat Çatak ile Pınarköy‟de teknik gezi gerçekleştirilmiştir.

2.3. Pınarköy ve Diğer Köyler AraĢtırma Bulguları 2.3.1. Pınarköy Hakkında Genel Bilgiler

2015 yılı TÜİK verilerine göre Pınarköy‟ün nüfusu 3.096‟dır. Geçmişte Pınarköy‟ün çevresinde yer alan Çayhisar, Akköprü ve Sazak köylerinden Pınarköy‟e göç edilmiştir. Bu göçler ile köy durumunda olan Pınarköy kasaba görünümüne geçmiştir. Şu anda toplam hane sayısı 750 civarındadır.

138 Evveli Çayhisar köyüydü burası. Çayhisar’dan bölündü…Buraları sonradan yerleşme 60’dan sonra…Buranın göç alması, günübirlik iş var ya, narenciyeye şuna buna gidiyo ya adam..3-5 aile geliyor, para kazanıyo… yukarlardan şey olmasının sebebi o yani…Otmanlar’dan Çayhisar’dan her yerden var yani dağ köylerinden var…

(Pınarköy Muhtarı, Hidayet Çetin) Köyde ana geçim kaynakları hayvancılık, tarım ve mevsimlik işçiliktir. Hayvancılık ve sebze üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

Köyceğiz İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü‟nün desteğiyle 100‟e yakın kişi ipek böcekçiliği yapmaktadır. Ürettikleri ipekleri Koza Birlik‟e vermektedirler.Salı günleri köy içerisinde tuhafiye, giyim ve züccaciye ürünlerinin satıldığı küçük bir pazar kurulmaktadır.

Yöre kadınları, özellikle el işlerine yönelik faaliyet gösterecek dernek kurma girişimindedirler.

Pınarköy‟ün en önemli sorunu tapuya ilişkindir. Ev ve tarlaların bulunduğu alanlar orman arazisi olduğu için mülkiyet kargaşası vardır.

Pınarköy‟ün komşu köylere uzaklığı şu şekildedir;

Tablo 116: Pınarköy çevre köyleri ve uzaklıkları (km) Çevre Köyler KomĢu köye uzaklığı

(km)

Beyobası 6

Zeytinalanı 10

Çayhisar 14

Sazak 14

Akköprü 15

Otmanlar 31

139 2.3.2. Pınarköy ve Diğer Köylerin Altyapı Bilgileri

Tablo 117: Pınarköy ve diğer köylerin altyapı bilgileri

YerleĢim A(Köy/Mahalle) Nüfus Ġle Uzaklığı (km) Ġlçeye Uzakğı (km) Yol durumu UlaĢımın her mevsim sağlanabilmesi Sağlık Evi veya Sağk Ocağı Okul Durumu Kanalizasyon Ġçme Suyu Sorunu Notlar

Pınarköy 3.096 81 18 Asfalt Evet Sağlık

Evi Lise taşımalı Foseptik Yok Tapu sorunu Zeytinalanı 2.652 73 10 Asfalt Evet Sağlık

Ocağı Lise taşımalı Foseptik Yok Tapu sorunu Döğüşbelen 1.431 53 10 Asfalt Evet Sağlık

Ocağı Lise taşımalı Foseptik Yok -

Tablo 118: Pınarköy ve diğer köylerde var olan işleme tesisleri

Pınarköy Zeytinalanı DöğüĢbelen

ĠĢleme Tesisi Sayı Sayı Sayı

Değirmen 1 - -

Un Fabrikası - - -

Yem Fabrikası - - -

Süt İşleme Tesisi - 1 -

Mezbaha - - -

Et İşleme Tesisi - - -

Zeytinyağı Fabrikası

- - -

Su Şişeleme Tesisi - 1 -

Narenciye Paketleme

Tesisi - -

1

140 Tablo 119: Pınarköy ve diğer köylerde var olan işyerleri

Pınarköy Zeytinalanı DöğüĢbelen

ĠĢyeri Sayı Sayı Sayı

Bakkal 4 5 4

Manav 2 - -

Marangozhane 4 4 3

Demirci 3 2 1

Oto tamircisi 1 1 -

Tarım

aletleri/ekipmanları

tamircisi - 1 -

Berber 3 2 -

Kuaför - - -

Terzi - - 1

Kahvehane 4 3 2

Otel - - -

İnternet Cafe 1 - -

Kırtasiye - -

Pide Salonu 1 2 -

Fırın 1 - -

141 2.3.3. Pınarköy ve Diğer Köylerde Turizm Bazında Öne Çıkan Potansiyeller ve Tarımsal Değerler

Tablo 120: Pınarköy ve diğer köylerde turizm bazında öne çıkan potansiyeller

YerleĢim Adı Doğal Değerler

Kültürel

Değerler Tarımsal Değer

Pınarköy

Yuvarlakçay

Topgözü Kanyonu İpek böcekçiliği Sebze

Zeytinalanı Sığla ormanı Azmak

Yuvarlakçay ve Topgözü Kanyonu

Pınarköy sınırlarından doğan ve Köyceğiz Gölü‟ne dökülen çay, Pınarköy ve civarındaki köyler açısından oldukça önemlidir. İçme ve sulama suyu olarak kullanılan çay, üzerinde kurulan restoranlar ile turistleri ağırlamaktadır. Yazın civar bölgelerde çok fazla yükseğe çıkmadan serinlenebilecek bir yerdir. Bazı restoranlar çayın önüne set çekerek havuz

oluşturmuştur ve gelen misafirler bu suya girebilmektedir. Yuvaklakçay‟ın ilk çıktığı bölgeye yöre ağzında Topgözü denmektedir. Topgözü mevkiinin hemen üstünde de Topgözü Kanyonu bulunmaktadır. Bu bölge, yürüyüşçülerin kullandıkları bir rotadır.

Sığla Ormanı

Sığla ağacı (Liquidambar orientalis), Köyceğiz civarında yaşam süren endemik bir ağaç türüdür. Sığla ormanları, ekolojik öneme sahip olmasının yanında ekonomik bir kazanç da sağlamaktadır. Yöre insanları yüzlerce yıldır sığla yağı üretimi yapmaktadır. Ayrıca, son yıllarda artış gösteren aroma terapi ormanı olarak tıbbi tedavi amacıyla değerlendirilmektedir.

Sığla ormanlarının doğal, kültürel ve tıbbi özellikleri değerlendirilerek turizm alanında önemli ve alternatif bir alan yaratılabilir.

142 Kültürel Değerler

Pınarköy ve Zeytinalanı bölgeleri yörük-türkmen köyleri olduğundan eski geleneklerini belleklerinde yaşatmaktadırlar. Zamanında yörede kilim, yaygı ve golan gibi el yapımı ve günlük hayatta kullanılan eşyalar üretilmekteydi. Şu anda ise sadece yaşlı insanlar tarafından yapımı bilinen bu eşyaların hem yapım aşaması hem de ürünleri turizme entegre edilebilir. Bu sayede, kültürel değerlerin kaybolmaması ve yöre insanına ekonomik kazanç sağlanabilir.

Zeytinalanı köyünün dağlık bölgesinde eski bir mezarlık yer almaktadır. Ayrıca, bölgede yaşayan bir şeyhin mezarı da köy mezarlığı içerisinde bulunmaktadır.

Pınarköy ve Diğer Köylerde Öne Çıkan Tarımsal Değerler Sebzecilik

Pınarköy, yoğun sebze üretiminin yapıldığı bir yerdir. Ürettikleri ürünleri Köyceğiz ve civar pazarlarda satmaktadırlar. Sandras fasulyesi gibi bölgeye has ürünlerin olduğu derinlemesine görüşmeler sırasında belirtilmiştir. Bölgenin ismiyle üretilen ve tanıtılan ürünlere katma değer yaratılarak daha pratik ve ekonomik kazanç sağlanabilir. Seracılık da yavaş yavaş

yaygınlaşma göstermektedir.

Narenciye

Döğüşbelen, narenciye üretiminin çok yoğun yapıldığı bir köydür. Derinlemesine görüşmeler neticesinde bölge insanının en önemli ekonomik uğraşının narenciye olduğu belirtilmiştir.

Üretilen narenciyeler genelde toptancılara satılmaktadır. Döğüşbelen Muhtarı Yaşar Duran Yılmaz ile yapılan görüşmede, üretilen narenciyenin değerlendirilmesi ve bölgeye daha fazla katkı sağlaması açısından meyve suyu fabrikası kurulması gereği vurgulanmıştır.

2.4.Pınarköy Yöre Halkının Kalkınma Öncelikleri

Pınarköy‟de yapılan anket çalışmalarında yöre halkına sorulan;

„Köyünüzün kalkınması için sizce öncelikli yapılması gereken üç konu nedir?‟ sorusunun analizi ileortaya çıkan öncelikli başlıklar sırasıyla şu şekildedir;

2B arazilerinin sorununun çözülmesi

Pınarköy altyapı bilgilerinde de bahsedilmiş olduğu gibi yörede tapu sorunu

bulunmaktadır. Tapu sorununun çözülmesi kalkınma önceliği olarak ortaya çıkmıştır.

143 Köy içi yollarının düzenlenmesi

İkinci kalkınma önceliği ise köy içi yollarının düzenlenmesidir. Köy içi yollar ağırlıklı olarak stabilizedir.

Gerçekleştirilen saha çalışmalarında, yöre halkının öncelikli olarak belirttiği altyapı sorunlarının çözülmesinin gerekliliği öne çıkmaktadır. Ayrıca, yörenin turizme açılması, ürünlerin pazarlanması, hayvancılığın desteklenmesi öne çıkan diğer kalkınma öncelikleridir.

144