• Sonuç bulunamadı

4 2 9 Biyo-Modül Kapsamında Biyo-Sessiz Sinema Etkinliğinin Uygulandığı Sürece Yönelik Bulgular

Biyo-Modül kapsamında biyo-sessiz sinema etkinliğinin uygulandığı süreçte, araştırmacı tarafındandoldurulan etkinlik değerlendirme formlarının analizi ile elde edilen veriler temalar altında derlenerek sunulmuştur. Biyo-sessiz sinema etkinliği dersin gelişme bölümüne yönelik olarak tasarlanmıştır. Etkinliğin akışı aşağıdaki gibidir:

1-) Sınıf iki gruba ayrılır,

1-) Gruplar konu kazanımı ile ilgili yönergeyi örneğin; solunum sistemin sağlığı için yapılmaması gerekenleri, küçük kağıtlara yazar,

2-) İki gruptan birisinin anlatması diğerinin ne anlatılacağını belirlemesi ile etkinlik başlar,

3-) Bu yüzden hangi grubun anlatacağının belirlenmesi için kura çekilir,

3-) Anlatacak olan grup, kimin anlatacağını belirleyerek, diğer gruptan ne anlatacağını küçük kağıtlara yazılan yönergeler ile öğrenir ve kendi grubuna anlatır.

Araştırmacı etkinlik değerlendirme formunun betimsel analizi sonucunda hareketli ders sürecinin olumlu etkisi, işbirliği ve paylaşım-yardımlaşma, aktif katılımgibi temalar belirlenmiştir.

Hareketli Ders Sürecinin Olumlu Etkisi

Öğrencilerin hareketli ders sürecinde kendilerini daha bağımsız hissettikleri, öğrendiklerini ifade ederken çekinmedikleri, normal ders süreçlerinde konuyu bildiği halde söz hakkı almak istemeyen öğrencilerin bile sessiz sinema boyunca heyecanlı olarak sürece katıldığı araştırmacı notlarına kaydedilmiştir. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“6. ve 7. sınıf seviyesinde öğrenciler hareket halindeyken bildiklerini rahatça ifade ettiler, herkes bağımsızca öğrendiklerini söyledi”.

İşbirliği:

Tüm öğrencilerin ders süreci boyunca yapılan etkinliklerde işbirliği içinde çalıştıkları araştırmacı notlarına kaydedilmiştir. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir.

“6. sınıf seviyesinde giriş aşamasında, dolaşım sistemi ile ilgili araştırmacının gösterdiği resimleri dikkatlice izleyen öğrencilerin çoğunluğu bu hastalıklarla ilgili yorum yapıp grup arkadaşları ile düşüncelerini paylaştılar, ardından yakın çevrelerinden yola çıkarak dolaşım sistemi hastalıkları ile ilgili örnekler verdiler ve oynayacakları oyun ile ilgili grupça planlamalar yaptılar, hepsi birbirini dinledi. Grup çalışmalarında kendi aralarında organize olup birlikte karar aldılar. Solunum sistemi hastalıkları konusunda ise öğrencilerin çoğunluğu araştırma yaparak derse geldi”. “7. sınıf seviyesinde; iç salgı bezlerinin sağlığı konusunda on iki öğrenciden dokuz tanesi iç salgı bezleri hastalıkları ile ilgili araştırma yaparak derse geldi ve aktif bir şekilde ders katıldı”.

Paylaşım ve Yardımlaşma

Öğrencilerin grup içinde olumlu ve etkili paylaşımlarda bulunduğu, birbirlerine eksiklikleri konusunda bilgi verdikleri ve düzeltmeye çalıştıkları araştırmacı notlarına kaydedilmiştir. Aynı zamanda gruplar arasında da bilgi paylaşımı yapıldığı, disiplin probleminin olmadığı belirlenmiştir. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“6 ve 7.sınıf seviyelerinde öğrencilerin oyunda başarılı olabilmek için grup arkadaşları ile bilgilerini paylaştığı ve zaman zaman grup arkadaşlarına yardım ettiği gözlendi. 6.sınıf seviyesinde işbirliği konusunda problem yaşayan iki öğrenicinin de bildiklerini paylaşıp, grup arkadaşlarına yardım etmeye çalıştığı gözlendi”.

Aktif Katılım

Tüm öğrencilerin ders süreci boyunca yapılan etkinliklerde aktif olduğu kayddilmiştir. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“6 ve 7. sınıf seviyelerinde, dersin giriş aşamasında, aktif bir tartışma oldu, öğrenciler ders hazırlıklı gelmişti. Gelişme aşamasında öğrenciler sessiz sinema etkinliğine bir an önce geçebilmek için araştırmacı ile sürekli etkileşim halinde

bulundular. Bir sonraki oyun aşaması öğrencilere güçlü bir ilham kaynağı oldu, bu nedenle dersin konusunu anlatan video ve animasyonlar dikkatlice öğrenciler tarafından izlendi. Sessiz sinema etkinliğine tüm öğrencilerin aktif bir şekilde katıldı ve oldukça verimli, aktif ve dinamik bir süreç oldu, tüm öğrenciler süreci ciddiye aldı, fikirlerini rahatlıkla ifade etti. Sonuç aşamasında EBA’daki testlerin yapılması ve etkinliklerin yürütülmesinde 7.sınıf seviyesinde öğrencilerin tamamı, 6.sınıf seviyesinde iki öğrenci dışında tüm öğrencilerin aktif bir şeklide katıldığı gözlendi”.

4. 2. 10. Biyo-Modül Kapsamında Biyo-Şerit Etkinliğinin Uygulandığı

Sürece Yönelik

Biyo-şerit etkinliği öğrencilerin konu ile ilgili, tarih şeridi benzeri görsel bir ürün oluşturmaları esasına dayanır. Ders sürecinde etkinlik 5E modelinin derinleştirme basamağı için tasarlanmıştır. Etkinliğin akışı aşağıdaki gibidir:

1. Öğretmen öğrencilerin gruplara (5. ve 7.sınıf seviyesinde 3, 6. sınıf seviyesinde 4) ayrılmasını sağlayarak biyo-şerit adlı etkinliğin gerçekleştirileceğini söyler, 2. Bu etkinlikte öğrenciler, öğrendikleri dört kavrama ait bir şerit hazırlayacaklardır.

Her bölümde bir kavrama ait resim ve bilgi bulunacaktır,

3. Öğrenciler biyo-şerit etkinliğini hazırlarken, resimleri öğretmenin getirdiği resimler arasından seçerek hazırlayacaklardır. Öğretmen; materyalin hazırlanma sürecinde öğrencilere rehberlik eder.

Araştırmacı etkinlik değerlendirme formunun betimsel analizi sonucunda; hazırlıklı derse gelmenin etkisi, aktif katılım, aksaklıkların paylaşılması ve çözümügibi temalar ortaya çıkmıştır.

Hazırlıklı Derse Gelmenin Etkisi

Ders öncesinde gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili malzeme getirmenin öğrencilerde merak uyandırdığı, öğrencilerin sürece dair oldukça heyecanlı oldukları, yaşanan aksaklıklara çözüm bulabilmek için hızlıca fikir ürettikleri, araştırmacı ile birlikte bu fikirleri tartışmalarının derse karşı motivasyonlarını artırdığı, ders ile ilgili düşünmelerini ve tartışarak fikir üretmelerini sağladığı araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir.

“5. sınıf seviyesinde öğrenciler getirmiş oldukları malzemeler ile ilgili sorular sordular. Ders başlamadan teneffüs aralarında araştırmacıyı sınıfa çağırarak etkinlik ile ilgili merakla ve heyecanla ders sürecine dair yorum yaptılar”.

“6. sınıf seviyesinde tozlaşma ile ilgili etkinlikte öğrencilerden bir kısmının getirdikleri çiçekler başka sınıflardaki öğrenciler tarafından zarar gördü, sınıfça bu durumun çözülmesi için öğrencilerden bazıları getirdikleri çiçekleri arkadaşları ile

paylaştı, bir grup da araştırmacıdan müdür odasındaki çiçeklerden kullanabilmek için izin istedi”.

“7. sınıf seviyesinde solucanların bir kısmının ölmesi üzerine, öğrenciler okulun yakınından solucan alabileceklerini söyledi”.

Aktif Katılım

Araştırmacı günlüğünün analizi sonucunda öğrencilerin sürece her aşamada etkin bir bir şekilde katıldıkları ortaya çıkmıştır. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir.

“6. sınıf seviyesinde giriş aşamasında öğrenciler sınıfa getirdikleri malzemeler ile ilgili olarak bir önceki çiçekli bitkilerde üreme konusundan transfer yapmaya çalıştı, bu konuda fikirlerini araştırmacı ile paylaştılar. Biyo-şerit hazırlarken grupça etkinliğe yoğunlaştılar. Tüm öğrencilerin aktif olarak bir görev üstlendiği gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde, tüm sınıfın ilgisinin etkinlik üzerinde yoğunlaştığı, orijinal ürün oluşturmak için çabaladıkları gözlendi”.

Aksaklıkların Paylaşılması ve Çözümü

Araştırmacı notlarının analizi sonucunda öğrencilerin süreç içinde yaşadıkları aksaklıkları paylaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“6. Sınıf seviyesinde öğrencilerin çoğunluğunun ilk önce ne yapacaklarını anlayamadıkları gerekçesi ile araştırmacının rehberliğine ihtiyaç duydukları, biyo-şerit ürününde kullanacakları resimlerin boyutu, sözel ifade ile desteklenmesi gibi konularda yaşadıkları aksaklıkları araştırmacıya aktardıkları ve araştırmacıdan bu konuda destek istedikleri gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde bir grupta işbirliğinin sağlanamaması nedeni ile problem yaşayan öğrencilerin, yaşadıkları problemi dile getirdikleri, bu problemi çözmek için grup içinden yeniden bir görev dağılımı için araştırmacıdan yardım istedikleri, bir öğrencinin bireysel çalışmak istediği gözlendi”.

4. 2. 11. Biyo-Modül Kapsamında Biyo-Albüm Etkinliğinin Uygulandığı