• Sonuç bulunamadı

Biyo-filmetkinliği, 6. ve 7.sınıf seviyelerinde farklı kazanımlara uyarlanarak, her sınıf seviyesinde ders planı olarak uygulanmıştır. Etkinlik öğrencilerin kan bağışı ve organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak amaçlı kısa film hazırlamalarını temele almaktadır. Etkinlik akışı aşağıdaki gibidir:

Araştırmacı yapılacak etkinlik ile ilgili öğrencilerin kısa videolar, sevdikleri sessiz müziklerden, kan bağışı yapan kişiler ile ilgili fotoğraflar getirmelerini ister.

Araştırmacı ders sürecinin başlangıcında öğrencilerin iki gruba ayrılmasını sağlar ve yapılacak etkinliğin yönergelerini söyler.

1. Araştırmacı öğrencilere dersin amacının konu ile ilgili kısa bir film hazırlamaları olduğunu ifade eder,

2. Kısa filmi hazırlayabilmek için kullanılacak olan movie-maker programı öğrencilere tanıtılır ve her bir gruba okul içinde kullanabilecekleri bir bilgisayar temin edilir,

3. Öğrenciler iki ders saati içinde getirdikleri materyaller (kısa videolar, sevdikleri sessiz müziklerden, kan bağışı yapan kişiler ile ilgili fotoğraflar) ile kısa bir film hazırlarlar,

Söz konusu ders planının uygulanmasının ardından araştırmacı etkinlik değerlendirme formundan elde edilen veriler temalar altında derlenerek sunulmuştur Araştırmacı görüşlerinin betimsel analizi sonucunda etkili odaklanma, merak ve heyecan uyandırma, empati yapma, sorumluluk, dinamik bir ders süreci, özgün ürün, güçlü iletişim ve güçlü sorgulama gibi temalar ortaya çıkmıştır.

Etkili Odaklanma

6. ve 7.sınıf seviyelerinde gruplarla çalışan öğrencilerin film hazırlama ve filmden sonra slogan hazırlarken birbirlerinin fikirlerini dikkatlice dinledikleri, araştırmacıya danışarak sürece dahil oldukları araştırmacı notlarına kaydedilmiştir. Araştırmacı görüşlerine örnek aşağıdaki gibidir.

“6. ve 7.sınıf seviyelerinde öğrencilerin dikkatlice derse yoğunlaştığı, ilgilerinin başka değişkenlere kaymadığı gözlendi”.

Merak ve Heyecan Uyandırma:

Bir film hazırlama fikrinin öğrencilerde merak ve heyecan uyandırdığı, öğrencilerin heyecanla araştırma yaptıkları ve motivasyonlarının oldukça yüksek olduğu araştırmacı notlarının analizi sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmacı görüşlerine örnek aşağıdaki gibidir.

“Film hazırlayacağını duyan öğrenciler çok sevindi, her biri sorumluluk almaya çalıştı”.

Empati Yapma

6. ve 7. sınıf seviyelerinde öğrencilerin film hazırladıkları konular (kan bağışı ve organ bağışı) ile ilgili empati yapmaya çalıştıkları kaydedilmiştir. Araştırmacı görüşlerine örnek aşağıdaki gibidir.

“Öğrencilerin filme koyacakları sahneleri tasarlarken; kendi aralarında ‘bizim de başımıza gelebilirdi’, ‘bizim yakınlarımızda da ihtiyaç olabilir’ gibi cümleler kurduğu gözlendi”.

Sorumluluk

6. ve 7. sınıf seviyelerinde öğrencilerin bilgisayar ile çalışırken çeşitli teknik sorunlar ve zamanı ayarlayamama problemi yaşadıkları ve birbirleri ile hangi resimleri önce ve sonra kullanma gibi aksaklıklarla karşılaştıkları kaydedilmiştir. Öğrencilerin bu aksaklıkları çözmek için oldukça istekli ve kararlı olduğu, problemlerin sorumluluğunu aldığı araştırmacı notlarına kaydedilmiştir. Araştırmacı görüşlerine örnek aşağıdaki gibidir.

“Öğrencilerin teknik aksaklıklarda bilgisayar öğretmenine, diğer sorunlarında öğretmene ve arkadaşlarına danıştığı ve aksaklıkların giderilmesi için çaba sarf ettikleri görüldü. Gruplarda arkadaşlar ile yaşanan sorunların kısa sürede çözüldüğü gözlendi”.

Dinamik Bir Ders Süreci

Araştırma etkinlik değerlendirme formlarının analizi sonucunda söz konusu ders planın uygulanması süresi boyunca dinamik bir ders geçirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Örnek araştırmacı notları aşağıdaki gibidir:

“6. sınıf seviyesinde öğrencilerin tamamının resimlerin yorumlanması sürecinde aktif bir şekilde ders sürecine katıldıkları, bağımsız olarak fikir üretebildikleri, birbirleri ve araştırmacı ile etkileşim içinde davranabildikleri film hazırlama süresince normal ders sürecine hiç katılamayan üç öğrencinin bilgisayarın başında ilgiyle ders boyunca süreci takip ettiği gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde öğrencilerin tamamının aktif bir şekilde ders sürecine katıldıkları, bağımsız olarak fikir üretebildikleri, birbirleri ve araştırmacı ile etkileşim içinde davranabildikleri, tartışma esnasında yakın çevrelerinden edindikleri doğru olmaya bilgilerle sürece katıldıkları, araştırmacının yönlendirmesi ile kafa karışıklığı yaşadıkları, araştırmacıya sorular sorarak edindikleri yanlış bilgileri (organ bağışının günah olması) düzeltmeye çalıştıkları, normal ders sürecine hiç katılamayan bir öğrencinin bilgisayarın başında ilgiyle ders boyunca süreci takip ettiği, öğrencilerin bir kısmının film oluştururken, konu ile ilgili farklı etkinlikler (kendi okulları ve diğer okullardaki tüm öğrencilere filmin izlettirilmesinin sağlanması, bu sayede öğrencilerin de yakın çevrelerine organ bağışı konusunda doğru bilgiler iletmesini sağlama) için fikir ürettikleri, yeni düşüncelere açık olarak davranabilmekte oldukları gözlendi”. Özgün Ürün

Araştırmacı etkinlik değerlendirme formlarının analizi sonucunda öğrencilerin özgün ürün oluşturdukları sonucuna varılmıştır. Örnek araştırmacı notları aşağıdaki gibidir.

“6. sınıf seviyesinde tüm grupların organizasyonu sağlayabildiği, üç grubun kendilerine özgün bir ürün oluşturduğu, diğer grubun ise araştırmacının desteği ve arkadaşlarının etkisi ile ürün oluşturabildiği gözlendi”.

“7. Sınıf seviyesinde organizasyonu sağlayabilen iki grubun da kendilerine özgün bir ürün oluşturduğu gözlendi”.

Güçlü İletişim

Araştırmacı notlarının analizi sonucunda 6. ve 7. sınıf seviyelerinde söz konusu etkinliğin sınıf içi etkileşimi artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Örnek araştırmacı notları aşağıdaki gibidir:

“6. sınıf seviyesinde iki öğrencinin izleme etkinliğine katılmasına rağmen okuma etkinliğine katılmadığı, diğer öğrencilerin ise süreç boyunca birbirleri ve araştırmacı ile etkileşim içinde oldukları gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde bir öğrencinin hem izleme hem de okuma etkinliğine katılmadığı, diğer öğrencilerin ise süreç boyunca birbirleri ve araştırmacı ile etkileşim içinde oldukları gözlendi”.

Güçlü Sorgulama

Araştırmacı etkinlik değerlendirme formunun analizi sonucunda öğrencilerin etkinlik boyunca dersin kazanımına yönelik sorgulama yaptıkları gözlenmiştir. Önek araştırmacı notları aşağıdaki gibidir:

“6. sınıf seviyesinde öğrencilerden dört tanesi dışında kalan öğrencilerin dersin amacına yönelik sorgulama yaptığı, video ve metin arasında ilişki kurarak dersin sonucuna yönelik sorgulama yapmaya çalıştıkları gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde öğrencilerin altı tanesinin video ve metnin aynı anda kullanılmasının sürece faydasına yönelik sorgulama yaptığı ve dersin sonucunda kazanım ile ilgili neden-sonuç ilişkisi kurmaya çalıştıkları gözlendi”.

4. 2. 5. Biyo-Modül Kapsamında Biyo-Çizgi Roman Etkinliğinin