• Sonuç bulunamadı

4 2 11 Biyo-Modül Kapsamında Biyo-Albüm Etkinliğinin Uygulandığı Sürece Yönelik Bulgular

Biyo-Modül Kapsamında biyo-albüm etkinliği öğrencilerin konu ile ilgili bir albüm oluşturmaları esasına dayanır. Ders sürecinin keşfetme aşamasında öğrencilerin inek gözü ve göz modelleri incelemeleri sağlanır. Albüm oluşturma 5e modeline uygun dersin derinleştirme basamağında gerçekleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Bir ders öncesinden öğrencilerin konu ile ilgili resim getirmeleri istenir. Etkinliğin akışı aşağıdaki gibidir:

1. Öğretmen öğrencilerin gruplara (5. ve 7.sınıf seviyesinde 3, 6. sınıf seviyesinde 4) ayrılmasını sağlar,

2. Öğrenciler öğretmenin konu ile ilgili dağıttığı ve kendilerinin evden getirmiş olduğu resimleri kullanarak albüm oluşturma sürecine başlarlar,

3. Öğrenciler albümlerin oluştururken öğretmen sürece müdahele etmez, sürecin işleyişini takip eder.

Araştırmacı etkinlik değerlendirme formunun betimsel analizi sonucunda görsel etkinliklerin olumlu etkisi, aksaklıkların giderilme çabası, aktif katılım, olumlu iletişim gibi temalar ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Görsel Etkinliklerin Olumlu Etkisi

Araştırmacı günlüğünün analizi sonucunda görsel etkinliklerin öğrencilerin ders sürecindeki durumunu olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir.

“Öğrencilerin çoğunluğu resimleri, kesip isimlendirmeye çalışırken grupça organizasyonu sağladı, birbirleri ile ve araştırmacı ile etkileşim içinde olarak aktif bir şekilde süreci yönettiler. Geçmiş yıllarda öğrendiklerini transfer etmeye çalıştılar, sadece 7.sınıf seviyesinde iki öğrenci albüm oluşturma sürecine katılmadı. Derste albüm oluşturma sürecinin öğrencileri olumlu etkilediği görüldü”.

Aksaklıkların Giderilme Çabası

Araştırmacı günlüğünün analizi sonucunda; öğrencilerin ders sürecinde karşılaştıkları aksaklıkları çözmek için fazlasıyla gayretli oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“6. ve 7. sınıf seviyesinde öğrencilerden bazıları albüm oluştururken malzeme problemi yaşarken, bazıları da zaman problemi yaşadı. Malzeme problemi yaşayan öğrenciler albüm için yeterli resim getirmemişti, araştırmacı ile iş birliği yaparak eksik resimleri diğer kitaplardan, bilgisayar sınıfından temin etmeye çalıştılar. Zaman problemi yaşayan öğrenciler ise teneffüs arasını kullanmak istediler”.

Aktif Katılım

Araştırmacı günlüğünün analizi sonucunda öğrencilerin ders sürecine aktif bir katılım gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir.

“5. sınıf seviyesinde; araştırmacı ders süreci boyunca yapılacak etkinliğin yönergelerini söylerken, öğrenciler merak içinde dinlediler, süreçle ilgili araştırmacıya sorular sordular, getirdikleri resimleri ne amaçla kullanacaklarını sorguladılar. Araştırmacının gösterdiği resimler öğrencilerin oldukça ilgisini çekti, aktif bir şekilde resimlerle ilgili yorum yaparak araştırmacı ve arkadaşları ile sürekli etkileşimde bulundular, neredeyse tüm öğrenciler doğru ya da yanlış resimlerle ilgili fikir yürüttüler, ders sürecinin keşfetme aşamasında boşaltım sistemi modeli yapmaya çalışan tüm grupların aktif bir şekilde süreci izledikleri görüldü, heyecanlı

ve motivasyonları yüksekti, değerlendirme sürecinde öğrencilerin tamamı akıllı tahtada yapılan etkinliklere katılım gösterdi”.

“6. sınıf seviyesinde; tahmin aşamasında öğrencilerin çoğunluğu ilkokuldan getirdikleri bilgileri kullanarak yorumlar yaptı. Keşfetme aşamasında; TGA yönteminin gözlem aşaması için öğrenciler yaptığı etkinlik süresince bağımsızca fikir üretti, (iki öğrenci hariç), gruplarda çalışan öğrencilerin kendi aralarında organizasyonu sağlayabildi. Gözlem aşamasında; grupların tahmin süreci ile bağlam kurmaya çalıştılar, TGA yönteminin açıklama aşamasında üç grup da tahmin ve gözlemlerini açıkladılar. Albüm oluşturma sürecinde öğrenciler işbirliği içinde çalıştılar, iki öğrenci dışında tüm öğrenciler albüm oluşturulması ile ilgili görev aldı, değerlendirme sürecinde öğrencilerin tamamı akıllı tahtada yapılan etkinliklere katılım gösterdi”.

“7. sınıf seviyesinde, araştırmacının sınıfa getirdiği göz ve kulak modellerini tüm öğrenciler dikkatlice gözlemledi. Modelleri inceleyen öğrencilerin özellikle göz ile ilgili hastalıklardan yola çıkarak araştırmacıya sürekli soru sorduğu, derste öğrenecekleri bilgiler ile ilgili etkileşim kurarak dersin amacını sorguladıkları gözlendi. Modellerin incelenme sürecinde öğrenciler aktif tartışma sürecine katıldılar. Keşfetme aşamasında yapılan etkinliklerin her ikisine de katılımı tam idi, öğrenciler gerçek göz ile geçirdikleri deneyimde her bir öğrencinin merak içinde somut olarak göze temas etmek istedi, model ile gerçek göz arasında ilişki kurmaya çalışarak araştırmacıya gözün bölümleri ile ilgili soru yönelttiler. Albüm oluşturma sürecinde iki gruptaki öğrenciler de sürece katıldı, albümleri oluştururken göz ile ilgili somut deneyimlerinden, kulak ile ilgili etkinlikten yola çıkarak günlük hayatla bağlantı kurdular. Değerlendirme sürecinde öğrencilerin tamamı akıllı tahtada yapılan etkinliklere katılım gösterdi.

Olumlu İletişim

Araştırmacı günlüklerinin analizi sonucunda biyo-albüm etkinliğinin sınıf ortamında olumlu iletişimi sağladığı sonucuna ulaşıldı. Örnek araştırmacı notu aşağıdaki gibidir:

“5. sınıf seviyesinde, üç grubun da, işbirliği içinde organizasyonu sağlayabildiği, problem yaşayan bir gruba diğer grupların destek olmaya çalıştığı, aynı grup içinde düzenli bi işleyiş olduğu, sınıf dışında birbiri ile anlaşamayan iki öğrencinin de etkinlik süresince etkili bir iletişim içinde olduğu gözlendi”.

“6. sınıf seviyesinde grup içinde işbirliğinin iyi olduğu yalnızca bir grupta liderlik özelliği baskın olan bir öğrencinin iletişim problemi yaşadığı gözlendi”.

“7. sınıf seviyesinde grup içi iletişimin problemsiz olduğu, aynı zamanda grupların araştırmacı ile de sürekli İletişim halinde oldukları, araştırmacı ile güçlü iletişim

kuran bir grubun farklı etkinlikler (örnek; hikaye kitabı hazırlama, şiir kitabı hazırlama) için fikir ürettikleri gözlendi”.