• Sonuç bulunamadı

4.1. Okul öncesi Öğretmeninin Yetkinlikleri

4.1.2. Mesleğe Yönelik Tutum

Mesleğe yönelik tutum alt temasında mesleğini sevme, çocukları sevme, küçük yaşla çalışılıyor olmanın bilincinde olma, yüksek veli beklentilerini yönetebilme kodları oluşturulmuştur.

4.1.2.1. Mesleğini Sevme

Okul öncesi öğretmeninin önemli yeterliklerinden birinin mesleğini sevmek olduğu vurgulanmıştır. İşleri severek yapılmasın gerektiğini belirtmiştir

Okul öncesi öğretmeni mesleğini sevmeli isteyerek bu alanı seçmeli ve zevkle görevini yapmalıdır (K1).

Mesleğini severek yapmak öğretmenin en önemli özelliğidir. Aslında her meslekte sevmek başarı açısından önemlidir. Ancak öğretmenlik s adece iş tanımları ile yapılabilecek bir meslek değildir. Öğretmenlik sabır gibi sevgi gibi dürüstlük ve adil olmak gibi bir çok meziyeti istemektedir (K2).

Öğretmenin okuluna severek gitmesinin eğitim ve öğretim verimine katkı sağlayacağı belirtilmiştir.

Her gün okula severek gelmek öğretmenin verimliliğini etkileyen önemli unsurlardandır. Öğretmen mesleğini severse işini de sevecektir (K17).

İsteyerek mesleği seçme meslekte kalıcılığı etkilediği gibi öğretmenin yeterliklerinden biri olarak da düşünülebilir (K4).

Görüşme yapılanlardan birisi öğretmenlik mesleğinin sadece para için yapılmaması gerektiğini belirtmiştir.

Öğretmen sadece para için işini yapmamalıdır. Duygusal yön ile işini desteklemelidir. Para bir süre sonra motivasyon olmaktan çıkacaktır (K5).

Öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlamanın yolu olarak niteliklerini artırması gerektiğine vurgu yapılmış mesleki gelişim için öğretmenlerin mesleklerini sevmesi gerektiği belirtilmiştir.

Mesleki gelişim deyince öğretmenin mesleğini daha iyi yapabilmesi için niteliklerini geliştirmesi olarak algılıyorum. Öğretmenler öncelikle mesleğine aşık olmalıdır ki mesleki gelişimini sağlamak için gayret göstermelidir (K12).

Öğretmenler mesleki gelişim sağlamak için heyecana sahip olmaları gerektiği belirtilmiş. Günümüz bilgi dünyasında mesleki gelişim sağlamanın kolay olduğu, internet siteleri, video konferanslar vb. yollarla mesleki gelişimin kolayca sağlanabileceği açıklanmıştır. Aynı zamanda zümreler arasında bilgi paylaşımının mesleki gelişime katkı sağladığı belirtilmiştir.

Mesleki gelişim kişinin sürekli heyecan duyması bu heyecan doğrultusunda kendini geliştirmesidir. Günümüzde zaten bilgiye ulaşmak çok kolay olduğu için internet aracılığıyla gerekli siteleri takip etmesi yeterlidir. Okuldaki zümreler arası iş birliği de ayrıca çok önemlidir (K3).

Okul öncesi öğretmeninin önemli yeterliklerinden birinin mesleğini sevmek olduğu vurgulanmıştır.. Öğretmenin okuluna severek gitmesinin eğitim ve öğretim verimine katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Görüşme yapılanlardan birisi öğretmenlik mesleğinin

sadece para için yapılmaması gerektiğini belirtmiştir. Öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlamanın yolu olarak niteliklerini artırması gerektiğine vurgu yapılmış mesleki gelişim için öğretmenlerin mesleklerini sevmesi gerektiği belirtilmiştir. Öğretmenler mesleki gelişim sağlamak için heyecana sahip olmaları gerektiği belirtilmiş.

4.1.2.2. Çocukları Sevme

Görüşme yapılanlardan biri çocuklara verilecek en güzel eğitimin sevgi ve ilgiyle olabileceğini belirtmiş çocuğa öğretmenin sevgi ve ilgi göstermesini istemiştir. Bir diğeri de iyimser ve merhametli olunması gerektiğini belirtmiştir.

Çocuklara verilecek en güzel eğitim sevgi ve ilgi göstererek olur. Öğretmen çocuklara sevgi göstermelidir (K13).

İyimser ve merhametli olmasını beklerim. Öğretmenlerin iyimserliği ve merhametli tavırları çocukların psikolojik gelişimleri ve okulu sevmeleri için gereklidir (K15).

Çocuklara karşı ilgili olması onun duygusal gelişimine ve okulu sevmesine katkı sağlayacaktır. Öğretmenlerin ilgisi her yönü ile çocuklarla birlikte olmasını gerektirir (K7).

Öğretmenlerin öğrencileri koşulsuz sevmeleri gerektiği belirtilmiştir. Öğretmenin koşulsuz sevgisinin öğrencide olumlu karşı bulacağı vurgulanmıştır.

Koşulsuz sevgi göstermek öğretmenin önemli yeterliklerinden biridir.

Koşulsuz demek karşıya hiçbir şart koşmamak demektir. Öğretmen öğrencilerini şartsız sevmelidir. Öğrenci nasıl olursa oldun ayrım göstermeden sevgisini adilane yansıtmalıdır (K1).

Çocukları severek çalışmasını sürdürmelidir. Çocukları sevmek öğretmenin çalışmasındaki verimliliğini de artıracaktır (K13).

Mesleğini sevmesi çocukları sevmeyi de gerektirir. Öğretmen mesleğini severse mesleğinin ana unsuru çocukları da sever. Bu sevgi onun yorgunluklarını da üzerinden alacak performansını artıracaktır (K4).

4.1.2.3. Küçük Yaşla Çalışılıyor Olmanın Bilincinde Olma

Görüşme yapılanlardan birisi çocuklara seviyesine göre eğitim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Okul öncesi çocuklarının yaş ve gelişim özelliklerine göre etkinliklerin planlanması ve öğretmenin öğretim becerilerine sahip olması gerektiği vurgulanmıştır.

Çocuğun seviyesine inebilmesi gerekir. Öğretmen çocukların yaşına göre konuları seçmelidir. Ders işleniş şekli de onun anlayacağı ve zevk alacağı şekilde olmalıdır (K12).

Her an eğitime ve gelişmeye açık olmalı kendini geliştirerek öğretim becerisini geliştirmelidir (K13).

4.1.2.4. Yüksek Veli Beklentilerini Yönetebilme

Görüşme yapılanlardan birisi velilere karşı öğretmenin belli sınırları koyması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca ortamın düzenlenmesinde ve sınıftaki öğrenci sayısında sınır olmalıdır.

Velilere karşı belli sınırlar koymalıdır. Öğretmenlik rolü gereği bu sınır gereklidir. Bazen velilerin okul işlerine fazla karıştığı görülür. Öğretmenin tavırları bu açıdan önemlidir. Veliye görev ve sorumluluklarını yükler (K9).

Ortama ilişkin sınırlar koymalıdır. Öğrenci sayısının sınırlı olması da ayrı bir özelliktir. Öğrenci sayısının fazla olması eğitim verimliliğini düşürmektedir (K3).

Velilerle problem yaşanmaması çok önemlidir. Okul öncesi öğretmenleri küçük yaş grupları ile çalıştığından çocukların aileleri ile iletişim kurmalıdır. Çocukların gelişimlerini sık sık onlarla paylaşmalıdır (K2).

Görüşme yapılanların bazıları özellikle veli ile ilişkilerde belli sınırlar olması gerektiğini belirtmişlerdir.

Veli ile ilgili sınırları olmalı kendi kişisel ve duygusal yönünü onlarla paylaşmalıdır. Öğretmenin mahremiyeti olmalıdır. Sınıfında öğle. Veliler bu mahremiyeti delmemelidir (K6).

Velilerle yapılan görüşmelerde görüşme saatlerinin düzenlenmesi koyulabilecek sınırlar arasında sayılabilir. Başlangıçta bu tavır koyulursa bunun devamı gelecektir. Başta kurallar net çizilmelidir (K7).

Teneffüs vaktine ilişkin sınırlar koyulmalıdır. Öğretmenler öğrencileri teslim sürecinde veliler çok esnek davranabilmekte istenilen saatte gelmemektedir (K18).

Okul öncesi öğretmenleri veliler sürekli iletişim kurmak durumundadırlar. Öğrencilerin yaşlarının küçük olması onların gelişimini sürekli olarak takip etmeyi gerektirir. Öz bakım becerilerinden temel yaşam becerilerine kadar öğrencilerin eğitimiyle ilgilenme sorumluluğu öğretmene yüklenmiştir.