• Sonuç bulunamadı

4.2. Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyon Merkezi

4.2.2. Merkezin ÇalıĢmaları

Ġsminin Ġngilizce çevirisi olan “Center for EU Projects of Governorship of Antalya” ifadesinin baĢ harflerinden geliĢtirilen CEUPA89 kısa adıyla tanınan Merkez, yerel, ulusal ve uluslararası kuruluĢlarla iĢbirliği içerisinde, proje, eğitim ve organizasyon baĢlıkları altında önemli çalıĢmalar yürütmektedir. AB sürecinde gerçekleĢtirilen yasal ve idari reformların tam olarak hayata geçirilmesi ve takibinin sağlanması, kamuoyu nezdinde AB'ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaĢılabilmesi, AB mali kaynaklarının kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluĢlar tarafından daha verimli kullanılması gibi konularda Merkez tarafından yerel kurumlara etkin biçimde destek verilmektedir. Internet web sitesi üzerinden AB hibe kaynaklarından azami ölçüde yararlanılması amacıyla yerel kurum ve kuruluĢların proje faaliyetlerini teĢvik edilmektedir. Ayrıca, yürütülmekte olan AB projelerinin koordinasyonunu, tanıtımını ve kamuoyu ile paylaĢımını sağlamak ve ortaya çıkan tıkanıklıkları çözmek konularında aktif çalıĢılmaktadır.

2008 yılından bu yana Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinasyon Merkezi tarafından 11 Gençlik Projesi, 4 Mesleki Eğitim projesi, 1 ÇalıĢma Ziyareti olmak üzere toplam 16 AB projesi, bizzat hibe veya ortaklık sözleĢmelerini imzalayan makam olarak yürütülmüĢtür. Bu projelerden 14‟ü tamamlanmıĢ, ikisi ise halen devam etmektedir. Ayrıca 2014 yılı baĢvuru dönemi değerlendirme sonuçlarına göre, Merkezin desteğiyle hazırlanan ve proje ortağı olunan Erasmus+ programından bir proje hibe almaya hak kazandığı bildirilen bir proje 2014 yılı sonlarında baĢlayacaktır.

YaklaĢık 146 bin Euro‟luk AB hibesi kullanılarak gerçekleĢtirilen Gençlik Projeleri ile Antalya‟dan sekiz gencin 6–12 ay arasında değiĢen sürelerde 6 farklı Avrupa ülkesinde, ayrıca 15 farklı Avrupa ülkesinden toplam 44 gencin, 2 hafta ile 12 ay arasında değiĢen sürelerde Antalya‟da bulunması ve proje faaliyetlerinde aktif yer alması sağlanmıĢtır. Toplam yaklaĢık 700 bin Euro bütçeli Mesleki Eğitim projeleri ile değiĢen zamanlarda toplam 20 Eğitmenin Avrupa ülkelerinde sertifikalı eğitici programlarına katılmaları, sürücü eğitmeni ve kurum çalıĢanlarından oluĢan toplamda 155 kiĢiye 4 gün ile 2 hafta arasında değiĢen sürelerde Antalya‟da pilot sertifikalı eğitim programına katılmaları, ayrıca proje uygulama sürelerince toplamda Antalya yerelinden 6 farklı Avrupa ülkesine 36 hareketlilik sağlamıĢtır. 2011 yılında gerçekleĢtirilen “Eğitimde Hareketlilik ile Hayat Boyu Öğrenme AB Programlarının

ĠliĢkilendirilmesi” (Linking EU Programs on Educational Mobility and Lifelong Learning) baĢlıklı çalıĢma ziyaretiyle (CEDEFOP Grup No: 140), 14–18 Kasım 2011 tarihleri arasında 10 farklı Avrupa ülkesinden toplam 12 genel ve mesleki eğitim uzmanının 5 gün süreyle Antalya‟da incelemeler yapması sağlanmıĢtır.

2008–2010 yıllarında Antalya Valiliği koordinatörlüğünde, Ġtalya, Slovakya ve Yunanistan‟dan birer kuruluĢ ile Antalya ġoförler ve Otomobilciler Odası ortaklığında yürütülen 287.000 Euro bütçeli “Yol Güvenliğini ve Hizmet Kalitesini Artırmak Amacıyla Toplu TaĢıt Sürücüleri için E–Öğrenme ve Uygulamalı Eğitim Yoluyla Hayat Boyu Öğrenme (LLL–Driver)” isimli 2 yıl süreli Hayatboyu Öğrenme Programı Yenilik Transferi Projesi (Ref.

No. 2008–1–TR1–LEO05–03168) kapsamında, sürücülere yönelik eğitim materyalleri ve

programları oluĢturulmuĢ, Antalya‟dan 10 Eğitmen Slovakya‟da sertifikalı eğitici programına katılmıĢ, Antalya ve Slovakya‟da toplam 50 toplu taĢıt sürücüsüne ilk örnek eğitimler uygulanmıĢ, proje süresince toplamda 14 kiĢinin 3 Avrupa ülkesine hareketliliği sağlamıĢtır.

2011 yılında baĢlayarak Kasım 2013‟te sonlandırılan Antalya Valiliği koordinatörlüğünde, Ġl Emniyet Müdürlüğü, Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü, Antalya BüyükĢehir Belediyesi ve Antalya Sürücü Okulları Derneği yanısıra Avusturya, Ġsveç ve Ġspanya‟dan birer kurumun ortak olarak yürüttüğü toplam 365.000 Euro bütçeli “Antalya‟da Yaya Önceliğini ve Güvenliğini Sağlamak Ġçin Hayatboyu Öğrenme Projesi /APPSA” (Ref. No: 2011-1-TR1-LEO05-28038) kapsamında, 8 Eğitmen Viyana‟da Sertifikalı Eğitici Programına katılmıĢ, eğitim materyalleri ve programları oluĢturulmuĢ, 75 sürücü eğitmenine yönelik ilk eğitimler yapılmıĢ, Ģehrin belirli bölgelerinde ve ilkokullarda pilot uygulamalar baĢlatılmıĢ, ayrıca proje süresince toplamda Antalya‟dan 22 kiĢinin 3 Avrupa ülkesine hareketliliği sağlamıĢtır. Merkezin hazırladığı ve koordinasyonunu yürüttüğü ve “Önce Yaya” sloganıyla tanınan 2 yıl süreli sözkonusu çokuluslu yenilik transferi projesi ile trafikte Avrupa‟daki gibi yaya önceliği (özellikle ıĢıksız yaya geçitlerinde yayaların ilk geçiĢ hakkına sahip olduğu kuralının uygulanması) konusunda eğitimler ve uygulamalar baĢlatılmıĢtır. Proje yerel ortaklarının faaliyetleriyle ilkokullarda ve sürücü okullarında devam eden eğitimler ve cadde düzenlemeleri yanısıra çeĢitli yaygınlaĢtırma çalıĢmalarıyla bu yöndeki farkındalığın Ülkemizde her gün biraz daha güçlenerek artması sağlanmıĢtır. Bu uygulamanın kısa sürede tüm Ülkemize yayılması ve bu yönüyle Antalya‟nın, trafikte insana saygıyı öne alan yeni bir kentlilik kültürünün benimsenmesinde öncü rolü üstlenmiĢ olması beklenmektedir.

Merkez, Avrupa Gönüllü Hizmeti adıyla bilinen Gençlik Programı kapsamında 2008 yılından beri gönderen, ev sahibi ve koordinatör kuruluĢ olarak akreditasyon sahibidir ve bu

kapsamda Avrupalı gençlerin değiĢik sürelerde Türkiye ve Türk gençlerinin de Avrupa deneyimi yaĢamalarına imkân sağlamaktadır. Bu çerçevede Merkez, yurtdıĢı deneyimi yaĢamak isteyen gençlere yönelik olarak Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Bilgilendirme Seminerleri düzenlemektedir. 2011 yılı baĢından beri devam eden bu seminerler ile AGH projeleri kapsamında tüm masrafları AB hibesinden karĢılanmak üzere 18–30 yaĢ arası birçok gencimizin, Almanya, Fransa, Ġspanya, Romanya, Slovakya gibi AB üyesi ülkelerde çeĢitli etkinliklere katılmak suretiyle 6–12 aylık surelerle yurtdıĢı deneyimi kazanmaları sağlanmıĢtır.

Özellikle yürüttüğü, destek verdiği AB projeleri yanısıra, verdiği eğitimler ve düzenlediği etkinliklerle de Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyon Merkezi ülkemizin en etkin valilik AB birimlerinden biri olarak adından söz ettirmektedir. Merkez, çalıĢmalarıyla deneyim kazanan personeli aracılığıyla 2011 yılından buyana “AB Hibe Programları, Proje Hazırlama Teknikleri ve Proje Döngüsü Yönetimi” baĢlıkları altında üç alanda eğitimler vermektedir. Son üç yılda çoğunluğu kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluĢları ile üniversitelerden olmak üzere Antalya yanısıra birçok ilden binden fazla kiĢi bu eğitimlere katılmıĢtır. Devam eden eğitimlerle yerel düzeyde insan kaynağı ve kurumların projeye dayalı çalıĢma kültürünü tanımaları ve benimsemeleri yönünde önemli kapasite geliĢimi sağlanmaktadır. Bu doğrultuda, Hayatboyu Öğrenme Programı çerçevesinde baĢvurusu yapılan projelere ait değerlendirme sonuçlarına göre, 2012 yılında 6. sıraya yükselen Antalya, 2013 yılı baĢvuru döneminde 90‟den fazla AB projesi için hibe almaya hak kazanarak, Türkiye‟nin üç büyük ili Ġstanbul, Ġzmir ve Ankara‟dan sonra dördüncü sırada yer almayı baĢarmıĢtır. Bu yükseliĢte, 2011 “Öğrenen Antalya Yılı” kapsamında Antalya Valiliği Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyon Merkezi Proje Uzmanları tarafından verilen ve yukarda değinilen Proje Hazırlama ve Uygulama Eğitimlerinin önemi olmuĢtur. Bu eğitimlerin verildiği yerler arasında, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Turizm Fakültesi, ĠĠB Fakültesi, Ġl Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Ġl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal AraĢtırma Enstitüsü, Finike Canan Yavuz Gürkan Kız Teknik Meslek Lisesi, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Serik ĠMKB Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası gibi merkez ve ilçelerde birçok kurum yeralmaktadır. 7–11 ġubat 2011 tarihlerinde Antalya‟da ilk kez kamu ve sivil toplum kuruluĢları ile yerel idarelerden 120 katılımcıya bir haftalık AB Sertifika Programı eğitimi düzenlenmiĢtir. Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları AraĢtırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ile Konrad Adenauer Vakfı iĢbirliğinde gerçekleĢtirilen sözkonusu Avrupa Birliği Sertifika Programında, Avrupa BütünleĢmesinin Tarihsel GeliĢimi ve AB‟nin Güncel Sorunları, Türkiye–AB ĠliĢkilerinin Tarihsel Seyri, AB‟nin Kurumları ve Hukuksal Yapısı,

Türkiye–AB Müzakere Sürecinin ĠĢleyiĢi ve Avrupa Birliği Hibeleri ve Proje Döngüsü Yönetimi konuları iĢlenmiĢtir.

Merkezce verilen “Avrupa Birliği Hibe Programları Tanıtımı ve Proje Yazımı Eğitimleri” içeriğinde, Avrupa Birliği Mali Kaynakları Hibe Programları, Teklif Çağrıları ve Kolay EriĢim Yolları, Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Genel Tanıtımı, Proje Kurgulama ve Konsept Not Hazırlama, Projelerde “Sosyal Dahil Etme”, LDV “Yenilik Transferi Projeleri”, Proje Yazma ve Yürütme Konularında Bilgilendirme, LDV “Ortaklık Projeleri”, Proje Yazma ve Yürütme Konularında Bilgilendirme, LDV “Hareketlilik Projeleri”, Proje Yazma ve Yürütme Konularında Bilgilendirme konuları yeralmıĢtır.

2014 yılı itibariyle Merkez‟in mevcut çalıĢmalarına baktığımızda, devam eden projeler arasında Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen 2013, 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan “Sivil Toplum için Avrupa Entegrasyon ÇalıĢmaları” isimli Jean Monnet Avrupa Modülü projesi kapsamında AB UDY Kurul üyesi kamu ve sivil toplum kuruluĢlarından toplam 90 katılımcıya 54‟er saatlik “AB Temel Eğitimi” görülmektedir. Ulusal Ajans tarafından yapılan 2014 yılı baĢvuru dönemi değerlendirme sonuçlarına göre, Merkezin desteğiyle hazırlanan Akdeniz Üniversitesi HemĢirelik Fakültesi‟nin baĢvurusunu yapılan “AB Standartlarına Dayalı Tamamlayıcı Terapi Yöntemleri ile HemĢirelik Bakımının GeliĢtirilmesi (BestCARE)” isimli ve yaklaĢık 266 bin Euro bütçeli projede Valilik ortak olarak yer almaktadır. 2014 yılı sonlarında Hibe SözleĢmesinin imzalanmasıyla Erasmus+ Stratejik ĠĢbirlikleri Programı kapsamında baĢlatılarak 24 ay sürecek projede, CESPI Centro Studi Delle Professioni Sanitarie (Ġtalya), Athena School of Natural Thrapies (Ġngiltere), EURO–CERT Academy (Almanya) ile Antalya Kamu Hastaneleri Birliği ve Sağlık ve Doğal Terapiler Derneği ortak olarak yer almaktadır. Avrupa standartlarında tamamlayıcı terapilerin kullanımına iliĢkin hemĢirelik bakımının geliĢtirilerek özellikle kanser hastaları ve ameliyat sonrası bakımlarda hasta bireylerin tamamlayıcı tedavi yöntemleri sayesinde yaĢam kalitelerinin yükseltilmesinin amaçlandığı projede Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinasyon Merkezi, proje yönetimi ve uygulama, proje kimliği ve logo oluĢturulması, yaygınlaĢtırma materyalleri basımı, dıĢ denetim, açılıĢ ve kapanıĢ konferansları gibi bir dizi faaliyeti yerine getirecektir.

Avrupa Birliği Bakanlığı ile Antalya Valiliği arasında 2013 yılında imzalanan Protokol gereğince, halen Antalya‟da, AB Bakanlığınca belirlenen diğer 19 pilot il ile birlikte “Valiliklerde AB ĠĢleri Ġçin Kapasite OluĢturulması Projesi (VABPro)” uygulanmaktadır. Avrupa Birliği Bakanlığı ile iĢbirliği içerisinde yürütülen ve 2014 yılı ile birlikte sona erecek

olan sözkonusu proje kapsamında, Antalya ili için Eğitim Ġhtiyaç Analizi ÇalıĢması, Sertifikalı Uzmanlık Eğitimi, Eğiticilerin Eğitimi, Kapasite GeliĢtirme Faaliyetleri, Bölgesel ÇalıĢtaylar, ġehir EĢleĢtirme Programı, Brüksel ÇalıĢma Ziyareti ve Proje Döngüsü Yönetimi sertifika programları gerçekleĢtirilmiĢtir. Sözkonusu proje kapsamında Antalya ilinin Eğitim Ġhtiyaç Analizi yapılmıĢ ve çıkan sonuçlar ıĢığında “AB Rekabet Politikasının Turizm Sektörü ve Antalya Örneğinde Etkilerinin Belirlenmesi”, “Yöneticiler Ġçin AB Hibe Programlarının Yürütülmesinde Uygulamalı Ġpuçları” ve “Avrupa Birliği Politikalarına Uyum ÇalıĢmalarının Günlük Hayatımıza Etkileri” konulu 3 kapasite geliĢtirme faaliyeti düzenlenmiĢtir. 1 ile 3 gün arasında değiĢen sürelerde gerçekleĢtirilen sözkonusu kapasite geliĢtirme faaliyetlerine ildeki kamu ve sivil toplum kuruluĢlar ile üniversiteler ve firmalardan yönetici ve çalıĢanlar katılmıĢlardır. Ayrıca, yetiĢkin eğitimi alanında kendisini profesyonel uzmanların desteği ile geliĢtirmiĢ eğitmenlerden oluĢan bir “eğitici havuzu” oluĢturmak amacıyla AB Bakanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iĢbirliğinde Ankara‟da verilen Eğiticilerin Eğitimi programına Merkezden 2 kiĢi katılmıĢ, bu eğiticiler Antalya‟daki kamu ve sivil toplum kuruluĢları çalıĢanlarına yönelik Proje Döngüsü Eğitimlerini baĢlatmıĢlardır. ġehir eĢleĢtirme programında ise 18 Avrupa ülkesinden gelen 35 katılımcı ile yapılan görüĢmeler sonucunda Antalya ilinin Fransa‟nın Picardie Bölgesel Yönetimi ile lojistik, eko-turizm ve yenilebilir enerji tematik önceliklerinde iĢbirliği yapmak üzere eĢleĢme anlaĢması imzalanmıĢ ve 2014 Temmuz ve Eylül aylarında karĢılıklı çalıĢma ziyaretleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

2011 yılından beri her yıl 9 Mayıs Avrupa Günü‟nde Antalya Valiliği koordinasyonunda ilde AB konusunda çalıĢan kurumların bir dizi faaliyetle Avrupa Birliği sürecimizi kamuoyu ile paylaĢmak üzere fırsat bulmalarını sağlanmaktadır.