• Sonuç bulunamadı

4.4. Branşlar ve Uygulama Esasları

4.4.14. Marmara Üniversitesi

Özel yetenek sınavı; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü için atıcılık, atletizm, badminton, basketbol, artistik cimnastik, futbol, güreş, golf, judo, hentbol, kano, karate-do, kürek, masa tenisi, ritmik cimnastik, sutopu, sualtı sporları, taekwondo, tenis, voleybol ve yüzme spor dallarından seçilmek suretiyle yapılırken, antrenörlük Eğitimi Bölümü için; altıncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen spor dallarında “Deneyim Puanı” değerlendirmesi yapılmaktadır. Spor Yöneticiliği Bölümü için; Sporcu Özgeçmiş Puanı değerlendirilmek suretiyle yapılır. Ancak, belirtilen spor dalları arasında yer almayan olimpik spor dallarında milli sporcu olan adaylar da bu dallara başvuru yapabilmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Bireysel Sporlar

Atıcılık*: Sınav, 10m Havalı Silahlar-Tüfek ve 10m Havalı Silahlar-Tabanca branşlarından sadece birinden yapılmaktadır. Verilen süre içerisinde erkekler 45 kadınlar 30 atış yapmaktadır. Erkek adaylar için 45X10, kadınlar için 30X10 olmak üzere iki ayrı puanlama yapılmaktadır. Uluslararası Atıcılık Federasyonu kılavuzunda yer alan kuralların ihlali, erkeklerde 310 puan kadınlarda 200 puan altında kalınması diskalifiye ile sonuçlanmaktadır. Adayların giriş kıyafetleri sınav öncesinde kontrol edilmektedir ve uygun olanlar sınava alınmaktadır. Sınav erkekler için 60, kadınlar için 45 dakikadır. Isınma atışları sınava dahil edilmemektedir. 20 dakikalık ısınma süresi verilmektedir. Sınav başlamıştır ve Sınav bitmiştir komutları arasında adaylar atış yaparlar. Erkekler en gazla 450, kadınlar en fazla 300 puan alabilirler.

81

*Ön Şart: Atıcılık branşı GÜVENLİĞİN ön planda olduğu bir branştır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü için Atıcılık branşından başvuru yapabilmek için giriş sınavına katıldığı spor dalından Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu tarafından verilen sporcu lisansına sahip olmak ve Federasyonun düzenlemiş olduğu resmi müsabakalardan en az birine girerek, yarışmayı diskalifiye olmadan bitirmiş olmak şartı bulunmaktadır.

Atletizm: Adayların, Atletizm Federasyonundan herhangi bir branşa ait onaylı resmi yarışma sonuç belgesini getirmesi durumunda (2013-2016 yılları arası) tescillenen dereceleri değerlendirmeye alınmaktadır. Bu branşta adayların atletizm branşına yönelik özgeçmiş değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Puanlamalar IAAF puan cetveline göre yapılmaktadır.

Badminton: Adaylar, yüksek servis, baş üstü damlak (dropshot) ve aşırtma (clear) vuruşlarından sınava girmektedirler. Değerlendirmeler saha içi bölgesel isabete göre yapılmaktadır.

Cimnastik: Minderde düz takla, amut yürüyüş, Tramplenden çift ayak sıçrama ve kasa üzerinden öne takla, iki ayak üzerine iniş, denge aletine çıkış, yürüyüş, engelden çift ayak sıçrama ile geçiş, mindere iniş, paralel aletinde ellere dayanarak yürüyüş, çember içerisinde düz sıçrama, tam burgu, kadınlar asimetrik barda karın çıkışı ve iniş, erkeklerde barfiks aletinde karın çıkışı ve iniş, çember, atlama masasından açık bacak geçiş hareketleri bu sınavı oluşturmaktadır. Parkuru 240 saniyede bitiremeyen aday diskalifiye olmaktadır.

Golf: Sınava en çok 9.0 EGA Exact hendicaplı oyuncular katılabilir. Uzun vuruş (fullswing), Orta mesafe (Full Swing), Kısa Vuruş (halfswing) ve putting becerilerinden oluşan sınavda aday en fazla 400 puan almaktadır. 160 puan altında kalan aday elenmektedir.

Güreş: Adaylar, salto, piolet, halata tırmanma, çırpma ve künde tekniğinden oluşan parkurda sınav olmaktadır.

Judo: Aday, judo tekniklerinden oluşan bir parkurda sınava girer. Parkur 4 farklı istasyondan oluşmaktadır. Her istasyonda kura ile belirlenmiş 4 farklı teknik bulunmaktadır. Aday, her istasyon öncesinde judo düşüşü yaptıktan sonra belirlenen tekniği uygular. Erkeklerde 180, kadınlarda 240 saniyede parkuru tamamlayamayan

82

adaylar elenir. Erkeklerde 100kg, kadınlarda 80kg üzerinde olan adayların aldıkları puan 0.08 ile çarpılır ve judo uygulama puanlarından bu fark çıkarılır.

Karate-do: Adayların bu sınava katılmaları için en az Kahverengi Kuşak sahibi olmaları gerekmektedir. Adaylar karate tekniklerinden oluşan parkurda sınav olurlar. Sınavda aşağıdaki teknikler uygulanmaktadır:

Tekli Teknikler: Chudangyakuzuki, Jodankizamizuki, Jodankizamimawashi geri , Jodanoimawashi geri, Chudanoimawashi geri, Jodanoi ura mawashi geri

İkili Teknikler: Jodankizamizuki- Chudangyakuzuki, Chudangyakuzuki- Jodankizamimawashi geri, Jodankizamimawashi geri-Chudangyakuzuki, Jodankizamizuki- Jodankizamimawashi geri, Jodankizamimawashi geri-Chudanoimawashi geri, Jodanoimawashi geri-jodankizami ura mawashi geri (aynı ayakla ve yere basarak)

Kürek: Bu sınav iki aşamalı yapılmaktadır. İlk aşamada aday, kürek branşı teknik yeterlik sınavına girmektedir. Aday bu sınavda, tek kişilik kürek teknesinde belirlenen teknik hareket ve manevraları 7 dakika içerisinde gerçekleştirmelidir. Tekneyi suya indirme ve kürek bağlama, suya çıkış, belirlenen alan içindeki tekneyi olduğu yerde oturağı tam kullanarak bir sağ bir sol tam tur döndürme (oturaklı siya ve çekiş beraber yapılarak), iskeleye yanaşma bu sınavın içeriğini oluşturmaktadır. İkinci aşamada ise kürek ergometresi yeterlilik sınavı bulunmaktadır. Kürek ergometresi üzerinde sınava tabi tutulacak adayların 15 dakika ısınma ergometresin, 2 dakika sınav ergometeresini kullanabilecektir. Sınavda Concept II D model kürek ergometresi kullanılmaktadır. Farklı kilolara göre farklı mesafelerde sınav yapılmaktadır.

Kategoriler ve Kilo Sınırları: Sınav Mesafeleri

Ağır kilo erkekler (72.5kg’ın üstünde olan adaylar) 2000 metre Hafif kilo erkekler (72.5kg ve altında olan adaylar) 1930 metre Ağır kilo bayanlar (59 kg’ın üstünde olan adaylar) 1700 metre Hafif kilo bayanlar (59 kg ve altında olan adaylar) 1650 metre

Kano: Bu sınav iki aşamalı yapılmaktadır. İlk aşamada aday, kano branşı teknik yeterlik sınavına girmektedir. Aday bu sınavda, tek kişilik durgun su kayak teknesinde belirlenen teknik hareket ve manevraları 5 dakika içerisinde gerçekleştirmelidir. Tekneyi suya indirme, suya çıkış, belirlenen alan içindeki tekneyi olduğu yerde oturağı tam kullanarak

83

bir sağ bir sol tam tur döndürme, iskeleye çıkış, ileri sürüş tekniği – tekneyi kontrollü durdurma-geri dönül tekniği sınavın içeriğini oluşturmaktadır. İkinci aşamada ise kano ergometresi yeterlilik sınavı bulunmaktadır. Adaylar kano ergometeri üzerinde sınava sınav tabi tutulmaktadırlar. Adaylar sınav ergometresini 2 dakika serbest kullanabilmektedirler. Erkekler ve kadınlar 1000 metrede sınava girmektedirler.

Masa Tenisi: Masa tenisi topu fırlatan robot ve masa üzerine yerleştirilen sensörlerden oluşan sınavda, adayın robottan gelen topları masa üzerindeki sensörlere isabet ettirmek suretiyle puan toplamaktadır. Robot, top farklı falsolu (Ballspeed), farklı atış sıkılığı (Ball frequency) ve farklı oscilator hızı (oscillatior speed) ayarlarıyla atış yapmaktadır.

Ritmik Cimnastik: Sınav aşağıda verilen aşamalarda oluşmaktadır. Adaylar sınava başlangıçta ve bitişte fotoselden geçmektedirler.

1. Top aletinin fırlatılması ve takla sonunda tek veya çift elle tutulması,

2. Top aletinin sağ veya sol elle göğüs üzerinde sabitlenmesi ve iki kez cheene dönüşün (her biri 360°) yapılması.

3. Top aletinin cheene dönüş sonrasında göğüsten her iki kola kaydırılarak eller üzerine alınışı ve topun belirlenen alana bırakılışı.

4. Tek adımla giriş ve çift ayakla basarak 40 cm. yüksekliğindeki engel üzerinden toplu sıçrama ile geçiş.

5. Çember aletinin alınması, kesik adımda aletin sagital düzlemde önden arkaya çevrilmesi (sol veya sağ elle) ve ardından aleti elle çevirirken bacağı diğer elin yardımı ile ön denge pozisyonuna kaldırarak tabanda esneklik hareketinin gösterilmesi.

6. Yerde duran ipin alınması ve belirlenen mesafenin, ipin içinden 5 (beş) kez ilerleyerek tekli atlamaların yapılmasıyla geçilmesi.

7. Yerde belirlenmiş olan alan içerisinde ipin içinden çift çevirme ile 3 (üç) kez atlama

(bacaklar dizlerden bükülü /toplu sıçrama pozisyonunda) ve ardından çift basarak

ceylan sıçrama ile geçiş ve aletin belirlenen alan içerisine bırakılması.

8. Kurdele aletinin alınması ve bumerang fırlatma ile atılıp tutulması. Ardından aletin baş üzerinde, horizontal düzlemde büyük daire ile hareket ettirilirken bir tur (360º) turn-out (dışa doğru) passe pivotun uygulanması ve kurdelenin belirlenen alan içerisine bırakılması.

84

9. Labutların alınması ve altı metrelik mesafenin ritmik koşu adımları ile kat edilirken frontal düzlemde 3 (üç) kez çiftli değirmenin uygulanması.

10. Her iki labutun aynı anda havadaki tek dönüşü ile 3 (üç) kez küçük atılıp tutulması 11. Releve pozisyonunda arabesque denge (bacak en az 45°’de) sırasında labutlarlasagital

düzlemde 3 (üç) kez küçük daire hareketi ile çevrilmesi ve aletlerin belirlenen alan içerisine bırakılması.

Su Altı Sporları: Bu branşa ilişkin parkur çift paletle 300 metre tüplü dalış yarış istasyonundan oluşmaktadır ve dalış zamana karşı yapılmaktadır. Adaylar sınavla ilgili tüm malzemeleri kendileri sağlamaktadır. Adayların su altı dalışı yapmalarında sağlık açısından sakınca olmadığına dair rapor gerekmektedir. Verilen süre içerisinden aday parkuru tamamlamak zorundadır.

Taekwon-do: Adayların bu sınava girmeleri için en az Kırmızı-Siyah Kuşak 2.GIP sahibi olmaları gerekmektedir. Sınav, 6 istasyondan ve zamana karşı yapılan bir parkurdan oluşmaktadır. Parkurda aşağıdaki teknikler uygulanmaktadır:

TolloChagi, Burgu Paldıng, NeryoChagi, Burgu TolloChagi, Paldıng, Dwitchagi (adım Dwitchagi), Paldıng – BandalTollochagi, Havada Paldıng-Tollochagi, Paldıng - Burgu TolloChagi, Paldıng – Dwitchagi, Havada çift Paldıng, TolloChagi - Bandaltollochagi Tenis: Bu sınavda, kadınlar ve erkekler 100 metre serbest stil yüzmektedirler. Teknik göz önünde bulundurulmaksızın yüzme dereceleri otomatik kronometre ile değerlendirme yapılacaktır. Erkeklerde 120, kadınlarda 150 saniyede parkuru tamamlayamayan aday elenir.

Takım Sporları

Basketbol: Bu sınav, ribaund, pota altı atışlar, pas, yön değiştirmeler, turnikeler, çengel atış, faul atışı, slalom teknik ve hareketlerinden oluşan bir parkurda yapılmaktadır.

Futbol: Adaylar, top sektirme, top sürme, kafa ile top taşıma, isabetli şut hareketlerinin bulunduğu parkurda sınava girmektedirler.

Hentbol: Bu sınavda adaylar, pas, top tutma, aldatma, kale atışı tekniklerinden oluşan bir parkurda sınava girmektedirler.

Voleybol: Voleybol branşından başvuru yapan adaylar ya ilgili branşa yönelik tekniklerden oluşan parkurda sınava katılacak ya da sporcu özgeçmiş puanına göre

85

değerlendirilecektir. Adaylar, servis, manşet ve smaç testlerinden oluşan sınava girmektedirler. Sporcu özgeçmişi değerlendirme ölçütleri Antrenörlük Eğitimi Bölümü Voleybol Deneyim puanı yönergesine göre yapılmaktadır.

Su Topu: Adaylar su topuna ilişkin teknik beceri ve hareketlerden oluşan parkurda sınava girmektedirler.