• Sonuç bulunamadı

Köln Spor Akademisi (Almanya – 10.sıra)

4.5. Yurt Dışındaki Üniversitelerin Branş Sınavları ve Uygulama Esasları

4.5.11. Köln Spor Akademisi (Almanya – 10.sıra)

Köln Spor Akademisi farklı branşlardan oluşan fiziksel yeterlilik testi ile öğrenci almaktadır. Testte yer alan branşlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Takım Sporları: Adaylar, basketbol, hentbol, hokey, voleybol ya da futbol branşlarından birini seçebilir. Aşağıdaki ölçütler yerine getirilmelidir:

119

- Maç şartlarında, hücum ve savunmada doğru taktik davranış

Raket Sporları: Adaylar badminton, tenis ya da masa tenisi branşlarından birini seçebilir. Aşağıdaki ölçütler yerine getirilmelidir.

- maç şartlarında doğru tekniğin kullanımı

- maç şartlarında savunma ve hücumda doğru davranışın sergilenmesi

Takım ve raket sporu, başvuru formunda belirtilmelidir. Karar verilen branş daha sonra değiştirilemez.

Dayanıklılık: Bu test, sınav günün sonunda yapılmaktadır. Bu sınavda başarılı olmak zorunludur. Kadınlar = 2000 metre 10 dakika altında, Erkekler = 3000 metre 13 dakika altında

Tablo 43

Köln Spor Akademisi Atletizm Değerlendirme Ölçütleri

Branşlar (tekrar sayısı) Minimum Performans

Kadın Erkek

Sprint (1) 100 metre 15.5 saniye 13.4 saniye

Atlama (3) Yüksek atlama 1.20 metre 1.40 metre

Atma (3) Gülle atma 4 kg-6.75 7.25-7.60

Tablo 44

Köln Spor Akademisi Cimnastik Değerlendirme Ölçütleri

Branşlar Teknik ölçütler = Minimum performans

Atlama Beygiri (2) Sıçrama tahtasına olan mesafe 1.10 metre

Kadınlar için yükseklik 1.20, erkekler için yükseklik 1.25

-iki ayakla kambur çıkararak sıçrama yapılır. -ayaklar beygire değmemelidir.

-iki ayak üzerine kontrolü bir şekilde iniş gerekir.

Yer (2) Yer Öne takla – yarım burguyla birlikte dikey

sıçrama – geriye köprü kurarak takla ya da amuda kalkarak geriye takla – öne amut takla (geriye aşağıya doğru taklaya izin vardır.) – koşarak öne hamle, topuk sekmesi – kartvil Yüksek bar (2) Yüksek bar Bara çıkış- geriye salınım – geriye doğru büyük

daire - bar çıkışı pozisyonunda bar altından ya da tam çıkarak salınım (salınım ayağının kullanılmasına izin vardır.)

Halka Sadece kadınlar Bükülü kollarla salınım

Barfiks Sadece erkekler 5 barfiks

120 Tablo 45

Köln Spor Akademisi Yüzme Değerlendirme Ölçütleri

Branşlar (tekrar sayısı) Teknik Ölçütler = Minimum Performans

Dalma (2) 1 metre tahtadan dalma

Su altından yüzme 20 metre su altı yüzme

Teknik gösterim 20 metre serbest ve 25 metre kurbağalama

Kadın Erkek

100 metre yüzme tekniği seçene bağlıdır ancak teknik uygulama esnasında değiştirilemez

Kurbağalama: 2 dakika Serbest stil: 1.48 dakika

Kurbağalama: 1.50 dakika

121

BÖLÜM V

TARTIŞMA

Araştırma kapsamında elde edilen görüşlerden yola çıkarak, sınavlarda adayın temel motorik özelliklerinin değerlendirilebileceği testlere ihtiyaç duyulduğu, hatta bu testlerin beden eğitimi ve spor bilimleri alanında öğrenci seçimi için vazgeçilmez bir unsur olduğu çıkarımı yapılabilir. Sürat, dayanıklılık, çeviklik, çabukluk, esneklik, kuvvet, beceri ve koordinasyon gibi motorik özellikler her spor branşında performansı doğrudan etkileyen unsurlardır.

Akademisyenlerin görüşleri incelendiğinde, özel yetenek sınavlarında sürat, dayanıklılık, çabukluk, denge, esneklik, kuvvet, koordinasyon gibi motorik özellik testlerinin bulunması gerektiği tespit edilmiştir. Jeffreys (2013), sporda süratin önemini birkaç örnekle açıklamıştır. Futbolda bir forvet oyuncusunun rakip savunmayı alt ederek galibiyeti getiren golü atmasında, bir tenisçinin galibiyet getiren sayı için çapraz vuruş öncesinde yaptığı kısa koşuda sürat önemli bir unsurdur. Yetenek ve performans gözlemi için yaygın şekilde kullanılan sürat testleri sporda performansın değerlendirilmesi için de önemlidir. (Jeffreys, 2013). Rakibinden daha hızlı olan sporcunun bir avantajı bulunmaktadır. Bu avantajdan dolayı, birçok spor dalında sürate oldukça fazla önem verilmektedir, ancak birçok branşta sporcular nadiren 27 metreden fazla sprint atmaktadırlar. Bu noktada, tüm sporcular için hızlı bir şekilde yön değiştirmenin önemi ortaya çıkmaktadır. Tüm spor dalları, sporcuların hızlı ve ani bir şekilde hızlanma, yavaşlama ya da yön değiştirmesini gerektirmektedir. Bu beceri, başarı ve başarısızlığın da bir belirleyicisi olabilmektedir (Dawes ve Roozen, 2012; Roozen ve Supark, 2012). Spor branşları için bir diğer önemli etken kuvvettir. Araştırma kapsamında akademisyenler kuvvet testlerinin de sınavlarda olması gerektiğini belirtmiştir. Önerilen modelde, kuvvet ölçümleri hem fiziksel uygunluk değerlendirme aşamasında hem de koordinasyon parkuru aşamasında ölçülmesi ve değerlendirilmesi gereken bir etken olarak verilmiştir. Kuvvet önemli bir özelliktir ancak kuvveti güce dönüştürme yeteneği

122

çok daha önemlidir (Roozen ve Supark, 2012). Bu açıdan bakıldığında, kuvvet çeşitlerinin hem müsabaka şartlarında, hem art arda gelen farklı özelliklerin kullanımını gerektiren parkurlarda hem de fiziksel uygunluk özelliği olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesinin, özel yetenek sınavlarını bilimsel bir temele yerleştirebileceği söylenebilir.

Verilen bu özellikler, birbirinden bağımsız etkenler değildir. Farklı hareket modelleri içerisinde her bir özellik bir diğerini desteklemektedir. Örneğin, (Roozen ve Supark, 2012), sürat ile ilişkili bir harekete dahil olan eklemlerdeki uygun esneklik, hareketin daha akıcı ve koordineli yapılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla, özel yetenek sınavlarının, mümkün olan tüm motorik özelliklerin değerlendirilmesini ve test edilmesini içermesi gerektiği söylenebilir. Önerilen modelde, ön koşul becerilerini sağlayan adayların hem temel becerileri, hem de branşa ilişkin özel becerilerin değerlendirilmesinde bu motorik özelliklerin test edilmesi yer almaktadır.

Türkiye’de 2016-2017 yılında yapılan bazı özel yetenek sınavları incelendiğinde çoğunluğun dayanıklılık ve sürat testlerine yer vermedikleri görülmüştür. Dayanıklılık ve sürat testlerine yer vermeyen bazı üniversiteler, sınavlarına koordinasyon parkurunu dahil etmiştir. Spor branşı ile ilgili ölçme ve değerlendirme açısından bakıldığında, az sayıda üniversitenin branş sınavı yaptığı tespit edilmiştir. Türkiye’de son dönemlerde birçok üniversitenin kullandığı sporcu özgeçmişi ölçme ve değerlendirme yöntemi bazı üniversiteler tarafından kullanılmamaktadır. Sporcu özgeçmişi ölçme ve değerlendirme yöntemini kullanmayan üniversitelerin büyük çoğunluğu spor branşına ilişkin sınav yapmaktadır. Bu bulgular ile araştırmaya katılan akademisyen görüşleri birlikte incelendiğinde, sınavlardaki standart sorunu ortaya çıkmaktadır. Üniversitenin bulunduğu bölgenin, üniversitenin ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda, bazı farklılıkların olmasının kabul edilebilir olduğu söylenebilir, ancak öğrenci alım ölçütleri ve akademisyen görüşlerine dayanarak, özel yetenek sınavları incelenen üniversitelerin sınav içeriklerinin bu ihtiyaçları karşılamak adına farklılaşmadığı çıkarımı yapılabilir.

Dünyada beden eğitimi ve spor alanında eğitim ve öğretim faaliyetleri yürüten bazı üniversitelerin öğrenci alım ölçütleri incelendiğinde, ülke genelinde bir standart oluşturdukları görülmüştür. İncelenen üniversiteler arasında Basel, Porto, Güney Danimarka ve Köln üniversiteleri branş sınavı yapmaktadırlar. Daekin, Norveç Spor Bilimleri Yüksekokulu, Queensland, Edith Cowan, Loughborough, Gent, Lille üniversiteleri herhangi bir uygulamalı sınav yapmadan öğrenci almaktadırlar. Uygulama

123

sınavı yapan üniversitelerden Porto üniversitesi, beden eğitimi ve spor alanında tüm ülkeyle aynı sistemi kullanmaktadır. Portekiz ile ilgili bu sistem, ülke çapında bir standart getirebilme imkanı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, araştırma kapsamında önerilen model açısından bu bulgu önemlidir. Herhangi bir uygulama sınavı yapmadan öğrenci alan Loughborouh, Queensland gibi üniversiteler, ülke genelinde bir standart oluşturmuş ve aynı ölçütlerle öğrenci almaktadırlar. Türkiye’de uygulanan sınavlarla karşılaştırıldığında, uygulama olsun ya da olmasın, beden eğitimi ve spor alanında eğitim almak isteyen öğrenciler başvurulan tüm üniversitelerde neredeyse aynı ölçütlerle karşılaşmaktadırlar. Dolayısıyla, bu durum eğitimde birlik sağlandığının göstergesidir.

Milli Eğitim Bakanlığı, beden eğitimi ve spor öğretmenleri için “Beden Eğitimi Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri” yayınlayarak Türkiye’de ihtiyaç duyulan beden eğitimi ve spor öğretmeni profilini bir standarda bağlamıştır. Bu yeterlilikler aşağıda verilmiştir:

1- Öğretim sürecini planlama ve düzenleme a. Öğretime uygun planlama yapabilme

b. Öğretime uygun öğrenme ortamları düzenleyebilme

c. Öğretim sürecine uygun araç-gereç ve kaynakları kullanabilme d. Okul takım çalışmalarını planlayabilme

e. Öğretimin amaçlarının gerçekleşmesi sürecinde teknolojik kaynakları kullanabilme

f. Öğretimde özel eğitime gereksinim duyan ve özel gereksinimli öğrencilere (BEP) yönelik planlamalar yapabilme

2- Fiziksel performans geliştirmeyi sağlama ve koruma

a. Öğrencilerin temel ve özelleşmiş hareket bilgi ve becerilerini geliştirebilme b. Öğrencilerde düzenli fiziksel etkinlik ve sağlıklı yaşam bilinci

oluşturabilme

c. Öğrencilerin müsabakalara katılımını ve çalışmalarının yürütülmesini sağlayabilme

d. Öğrencileri sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirme e. Spor sakatlanmalarında ilkyardım kurallarını uygulayabilme

f. Öğrencilerin liderlik, sorumluluk alma, paylaşma ve birlikte iş yapma becerilerini geliştirebilme

124

h. Kişisel güvenlik ve kazalardan korunma bilgi ve becerisini kazandırabilme i. Öğrencilere spor ve spor organizasyonları bilinci ve sevgisi kazandırabilme j. Beden eğitimi dersi öğretiminde eğitsel oyunları etkili kullanabilme

k. Özel eğitime gereksinim duyan öğrencilere yönelik etkinlikler düzenleyebilme

3- Ulusal bayramları anlam ve önemine yaraşır şekilde kutlama

a. Atatürk’ün beden eğitimi ve sporla ilgili duygu ve düşüncelerini uygulamalarına yansıtabilme

b. Ulusal bayramlarda ve özel günlerde sportif etkinlikler yapabilme 4- Gelişim performansını izleme ve değerlendirme

a. Yapacağı ölçme ve değerlendirme uygulamalarının amaçlarını belirleyebilme

b. Ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerini kullanabilme

c. Öğrencilerin bedensel gelişimlerini belirlemeye yönelik yapılan ölçme sonuçlarını yorumlama ve geribildirim sağlayabilme

5- Okul, aile ve toplumla işbirliği yapma

a. Öğrencilerin, fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden geliştirilmesinde ailelerle ve toplumla işbirliği yapabilme

b. Öğrencilerin ve çevrenin ulusal bayram ve törenlerin anlam ve öneminin farkına varmaları ve törenlere aktif katılımlarını sağlayabilme

c. Ulusal bayram ve törenlerin yönetim ve organizasyonunu yapabilme

d. Okulun kültür ve öğrenme merkezi haline getirilmesinde toplumla iş birliği yapabilme

6- Mesleki gelişimi sağlama

a. Mesleki yeterliklerini belirleyebilme

b. Beden eğitimi dersi öğretmenine ilişkin kişisel ve mesleki gelişimini sağlayabilme

c. Mesleki gelişime yönelik uygulamalarda bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanabilme

d. Liderlik yapabilme

Özel yalan yeterlikleri, Türkiye’nin her bölgesinde beden eğitimi öğretmeninin sahip olması gereken özellikleri gösterirken, öğretmen yetiştirme programlarının hedef ve

125

amaçlarını da belirlemektedir. Karabulutlu ve Pulur (2017) beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin özel alan yeterliklerini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Araştırmada, belirlenen yeterliklere erişerek mezun olması gereken beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının farklı şartlar ve ölçütlerle bölümlere kabul edildiği tespit edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında, araştırmada önerilen model, öğretmen yetiştirme programına alınacak bireylerin benzer ölçütlerle alınarak standart oluşmasını sağlayacaktır. Merkezi sınav taban puanı, beden eğitimi ve spor öğretmeni adayının akademik yeterliğini belirlerken, ön koşul becerilerinin diğer aşaması olan sporcu öz geçmişi puanı, adayın sportif tecrübesine ilişkin kazanımlarının, kabul şartlarına katkısını sağlayacaktır. İkinci aşamadaki, dayanıklılık, sürat ve koordinasyon testleri adayın sahip olması gereken bazı fiziksel yeterlikleri test etmektedir. Basel, Köln, Güney Danimarka ve Porto gibi üniversiteler sürat testlerine yer vermemektedir. Ancak, Türkiye’de beden eğitimi ve spor öğretmenliği için başvuran aday sayısı, akademisyen görüşleri ve seçilen üniversitelerin ölçütleri birlikte değerlendirildiğinde sürat testlerinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Benzer gerekçelerle, dayanıklılık testleri de önerilen modelde yer almıştır.

5.1. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Alanında Öğrenci Seçimi İçin Önerilen