• Sonuç bulunamadı

Loughborough Üniversitesi (İngiltere – 2.sıra)

4.5. Yurt Dışındaki Üniversitelerin Branş Sınavları ve Uygulama Esasları

4.5.6. Loughborough Üniversitesi (İngiltere – 2.sıra)

Loughborouh üniversitesinde herhangi bir bölüme başvuracak öğrenciler, Üniversiteler ve Kolejlere Kabul Hizmeti (UCAS) ile başvuru yapmaktadırlar. Bu başvuru şartı, tüm Britanya, Avrupa ve Uluslararası öğrencileri kapsamaktadır. Başvuru sahipleri, UCAS sistemi üzerinden tercih etmek istedikleri üniversitenin ve bölümün koduyla başvuru yapmaktadırlar. Lisans programlarına başvuracak adaylar, UCAS üzerinden kayıt yaptırmak zorundadır.

Başvuru 6 aşamayı içermektedir: Aşama 1: Kişisel detaylar

110 Aşama 2: Üniversite Seçimi

Aşama 3: Resmi Nitelikler Aşama 4: Çalışma Geçmişi Aşama 5: Kişisel Beyan Aşama 6: Referans

Bu aşamalar, eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlandıktan sonra başvuru işleme alınmaktadır.

Aşama 1 (Kişisel Detaylar): Bu bölümde, kişiye ait bilgiler yer almaktadır. Burada önemli olan kişisel bilgilerin eksiksiz beyan edilmesidir. Aday, isterse yerine üniversiteyle konuşacak birinin iletişimini yazabilir. Bu kişi, ebeveynler, öğretmenler ya da vasi olabilir, aday isterse birden fazla kişinin adını yazabilir.

Aşama 2 (Üniversite Seçimi): Bu bölümde, aday öğrenim görmek istediği 5 ders seçmektedir. Başvuruya ilişkin bu aşamada, bu programları tercihe göre sıralamaya gerek yoktur ancak doğru enstitülerin ve ders kodlarının yazıldığından emin olunmalıdır.

Başvuru yapılan derslerin kodları, başvurulan dereceye göre farklılık göstermektedir. Loughborough kurumunun adı LBRO, kurum kodu ise L79 olarak belirlenmiştir. Tercih edilen derslerin özellikleri ve sonrasında elde edilecek kazanımlar derslerin bulunduğu sayfadan kontrol edilmelidir. Öğrenci, ders kazanımlarının kendine uygunluğuna ve bu kazanımların kendisine ne katacağına göre tercih yapmalıdır. Ders seçiminden önce Genel Ortaöğretim Sertifikasında (GCSE) yer alan şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir.

Aşama 3 (Yasal Nitelikler): Mevcut akademik çalışmalar dahil olmak üzere, sahip olunan tüm akademik nitelikler bu bölümde belirtilmelidir. Üniversite başvuru yapan adayların tüm akademik niteliklerini bilmek istemektedir. Müzik, drama, dans, Edinburgh Dük Ödülü ya da spor liderliği gibi belgeler buraya dahil edilebilir. Bu yeterlilikler ve nitelikler, yükseköğrenimde faydalı olabileceği düşünülen alanları öğrenme isteğini göstererek, öğrenmeye yönelik geniş bakış açısını ortaya koyacaktır. Tüm dersler GCSE İngilizce, matematik ve fen alanında yeterlilikler gerektirmektedir. Dolayısıyla bu yeterlikler, aday tarafından karşılanıyor olmalı.

111

Aşama 4 (Çalışma Geçmişi): Eğer mevcut ya da geçmiş çalışma durumu bulunuyorsa, bu bilgiler dördüncü aşamada bildirilmektedir. İş deneyimi olmayanlar bu bölümü boş bırakmaktadır.

Aşama 5 (Kişisel Beyan): Kişisel beyan başvurunun en önemli bölmelerinden biridir. Bu bölümde, üniversiteye başvurmaya ilişkin motivasyon açıklanmalıdır. Seçilen alanla ilgili, beklentiler, geliştirilmesi düşünülen beceriler ve başarılı bir öğrenci olmak için gerekeceği düşünülen tecrübelerin bu bölümde paylaşılması önemlidir. Aynı alandan dersler için başvuru yapılmadığı durumlarda kişisel beyan zordur ancak Loughborough farklı alanlardan ders seçimine ilişkin kişisel beyanı mail yoluyla kabul etmektedir.

Aşama 7 (Referans): Normal şartlarda herhangi bir okulda ya da üniversitede hali hazırda öğrenim gören öğrencilerin referans mektupları öğretmenler tarafından yazılabilmektedir. Bu bölümde UCAS tarafından ulaşılabilecek ve yazılı bir referans mektubu sağlayabilecek uygun bir kişinin (genelde eski bir öğretmen) referans olarak yazılması gerekmektedir. Loughborough üniversitesi tüm başvuru sahipleri için referans mektubu talep etmektedir. Giriş Şartları: Loughborough geniş bir kabul niteliği gerektirmektedir. Verilen bilgiler genel gerekliliklerdir. Bu bilgiler, İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da yapılan Üniversitelerin Nitelik Reformları Beyannamesi ve her bir ders için verilen bilgiler doğrultusunda okunmalıdır.

Genel Ortaöğretim Sertifikası (GCSE): Normal şartlar altında, başvuru sahiplerinin Genel Ortaöğretim Sertifikasındaki İngilizce ve birçok dersin, Matematiğin en az C seviyede olması beklenmektedir. Bazı dersler, belli bir sertifikada elde edilen en yüksek seviyede başarıyı gerektirmektedir ve buna ilişkin detaylar ilgili kursların giriş şartlarında belirtilmiştir. Herhangi bir başvuru sahibinin tüm genel ortaöğretim not profili listelenen belli bir GCSE gereklilikleri içerisinde de değerlendirilmektedir. İngiltere’deki yeni not numaraları açısından C için 4, B için 6, A içinse 7 puan aranacaktır.

A/AS Seviyesi: Başvuranlardan en az üç A seviyesi istenmektedir. Birçok durumda, özel dersler gerekmektedir ve bunlar kurs için listelenen genel şartlar içerisinde gösterilecektir. Genel Çalışmalar, genellikle istenen bu üç A seviyesinden biri olarak kabul edilmemektedir. Diğer çalışma konularıyla uygun olursa, çok az sayıdaki kurslar bunu kabul etmektedir. Kabul edilenler genel şartlarda belirtilmiştir. Bazı durumlarda, diğer konular tercih edilmesine rağmen, Eleştirel Düşünme birçok kursta kabul görmektedir.

112

Eleştirel Düşünme dersinden alınan A seviyesinin kabul edilemediği yerde, ilgili kurs için listelenen genel şartlarda bunlar belirtilmiştir.

Fen alanından pratik becerilerin ilgili konuların anlaşılmasına yardım etmede önemli olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, başvurulan kursla ilgili olduğu İngiltere’de, fen konularında öğrenim görmüş olanlar için sunulan şartların bir parçası olarak pratik beceriler arandığından fen dersin A seviyesiyle geçmiş olması istenmektedir.

Cambridge Pre-U: Pre-U Temel Konularını ya da Pre-U ve A seviyesinin birleşiminden en az üç ders sunan başvuru sahipleri de değerlendirmeye alınmaktadır. Bu üniversitede, Küresel Perspektifler ve Araştırmalar kursunun faydalarının, bağımsız araştırma ve çalışma becerilerini geliştirdiğine inanılmaktadır. Özel bir konuda derinlemesine çalışma adına, başvurunun bölümün bir motivasyon olarak değerlendirilirken, bu bölüm genellikle genel şartlara dahil edilmemektedir.

Uluslararası Bakalorya Diploması (UBD): Başvuru sahiplerinin, yüksek seviyede en az üç ders aldığı Uluslararası Bakalorya Diplomasının olması gerekmektedir. Toplam puan ortalaması kadar, belli dersler ve puanlarında yüksek seviyede olması gerekmektedir. Tam diploma dışında Yüksek Seviye Uluslararası Bakalorya Belgesi, tüm öğrenme profili, genişliği ve derinliğine bağlı olarak duruma göre değerlendirmeye alınabilmektedir. Bu şartlar dışında, İskoçya, Galler ve İrlanda’da öğrenim gören öğrencilere ilişkin farklı diploma şartları yer almaktadır.

İşletme ve Teknoloji Eğitim Konseyi (BTEC): BTEC seviye 3 niteliklerde uzmanlaşmalar kabul edilmektedir. Özellikle sınav, dış değerlendirme ve araştırma becerilerine verilen önem gibi yeterlilikler öğrencileri üniversiteye en iyi şekilde hazırlamaktadır. Ancak, genel şartlar yeni ve eski BTEC nitelikleri arasında şuan ayrım yapmamaktadır. Ulusal Genişletilmiş Sertifika/Yardımcı Diploma ve Ulusal Diploma/Diplomalarındaki A seviyelerin birleşimi, Loughbrough Üniversitesinin giriş şartlarının büyük çoğunluğunu karşılamaktadır. İlgili konularda alınmış Ulusal Genişletilmiş Diplomalar/Genişletilmiş Diplomalar birçok kurs için giriş şartlarını sağlamaktadır. Ancak, bazı durumlarda, özellikle bu başarılar teklif edilen dereceyle ilgili olduğunda, uygun akademik hazırlığı sağlamak için gerekmektedir. Belli konularda, belli seviyede elde edilmiş bir başarı da gerekebilmektedir. Başvurularda, BTEC ve A Seviyedeki benzer derslerin birleştirilmemesi gerekmektedir. BTEC, Meslek Yüksek

113

Okulu Diploması (HND) ve Meslek Yüksek Okulu Seritikası (HNC) belgeleri 2 yıllık programlara doğrudan giriş için değerlendirme alınmaktadır.

Aşağıda bölüme giriş için kabul gören diğer belgeler ve şartlar verilmiştir:

Cambridge Teknik Belgeleri: A seviyede iki dersin olduğu Cambridge Teknik Giriş Diploması

Yükseköğrenim Diploması: Toplam 60 krediden 45’i en az seviye 3 olmalı.

İleri Diploma: Bazı özel derslere seviye 3 İleri Diploma kabul edilmektedir. Ek ya da Uzman Öğrenme (ASL) bileşenlerinin olduğu, belli alanda A seviye diploma giriş şartlarının çoğunluğunu karşılamaktadır.

4.5.7. Gent Üniversitesi Hareket ve Spor Bilimleri Departmanı (Belçika –