• Sonuç bulunamadı

3.6. Türk Grafik Sanatçıları

3.6.3. Mesut MANĐOĞLU

13 Şubat 1927 yılında Đstanbul’da doğan Mesut Manioğlu, 1943 yılında Güzel Sanatlar Akademisi-Lise Bölümü’nün imtihanlarına girerek kazanır ve o tarihteki adıyla “Süsleme Sanatları Bölümü Afiş Atölyesi” öğrencisi olur.

“Akademiye girmem benim için büyük bir şanstı. Tam bana göre bir yere girmiştim, bu okulda ne yapılıyorsa ben hepsini yapacağım” diyerek, tam 58 yıl sanatla iç içe yaşamış, grafikten fotoğrafa, mimarlıktan heykele kadar güzel sanatların içerdiği bütün alanlarda başarıyla üretimde bulunmuştur.

Akademiye girdiği tarihlerde, Türk Grafik Sanatı’nın başlangıç günlerini yaşamış. Bir anlamda Türk Sanayisinin gelişim günlerinin tanıtımında önemli roller oynamıştır. Zorlu bir dönemin içinde bulunmuş ve hiç durmaksızın ürünler vermiştir.

Kendini her ne kadar ressam, dekoratör olarak tanımlasa da aynı zamanda Akademi’nin Grafik bölümünde 28 yıllık öğretim görevlisi, Đyi bir grafik tasarımcı, başarılı bir illüstratör ve usta bir fotoğrafçıdır.

98

Resim 12: Mesut MANĐOĞLU

Resim 14: Mesut MANĐOĞLU

Resim 15: Mesut MANĐOĞLU

100

Resim 17: Mesut MANĐOĞLU

3.6.4. Mengü ERTEL

1931’de Đstanbul’da doğdu. Đstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitiren Ertel, tiyatrolar için yaptığı dekorlarla, afişlerle tanındı. 1. Đstanbul Festivali'nin afişini Mengü Ertel hazırlamıştı. Çok sayıda ödülü olan Ertel, 1998'de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Yurt içinde ve dışında çok sayıda sergi açan Mengü Ertel, ölümüne değin TRT-2 televizyonunda her hafta yayımlanan Cumhuriyete Kanat Gerenler adlı programın sunuculuğunu da yapıyordu.

1931'de Đstanbul'da doğdu. Öğrenimini Đstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde yaptı. Bir süre filmler ve tiyatro eserleri için dekorlar hazırladı. Muhsin Ertuğrul'un yüreklendirmesiyle, 1959'dan sonra tiyatro afişleri yapmaya başladı. Bu dönemden sonra Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve birçok özel tiyatro için afişler hazırladı. 150'den fazla özgün tiyatro afişi yapan sanatçının eserlerinden birçoğu uluslararası sergilere katıldı, ödüller aldı. Ertel bu arada kitap kapağı, amblem gibi çalışmalar da yaptı. Đlk tiyatro afişleri sergisi 1969'da Đstanbul'da Türk-Alman Kültür Merkezi'nde açıldı. Bu tarihten sonra, yurtiçi ve yurtdışında Varşova, Brüksel, Amsterdam, Brno gibi merkezlerde kişisel sergileri açıldı. Afişleri Varşova ve Münih Şehri Müzeleri ile Wilanov Afiş Müzesi'ne alındı. Đlk uluslararası ödülünü Cannes Film Şenliği Afiş Yarışmasında aldı. Aynı yıl, Çekoslovakya'nın Brno kentinde sahnelenen Haldun Taner'in "Keşanlı Ali Destanı" adlı oyununun dekor ve giysilerini Çekoslovakya Devlet Tiyatrosu için hazırladı. 1975'de Paris Uluslararası Sinema Afişleri sergisinde büyük ödül aldı. Çalışmaları, Graphis (Đsviçre), Novum (Almanya), Graphic (Almanya) ve Modern Publicity (Đngiltere) gibi dergiler ve yıllıklarda geniş bir şekilde yer almıştır.

Ayrıca Who is Who in Graphic Art (Đsviçre Clivio Pres)' sanatçıya yer vermiştir. Ertel, daha sonra Đstanbul Devlet Tiyatrosunca sergilenen, Güngör Dilmen'in "Deli Dumrul" adlı oyununun dekorlarını hazırladı (1979). Đslamabad'da inşa edilen ve projesi Vedat Dalokay'a ait olan camiin seramik kıble duvarı tasarımını gerçekleştirdi ve 25 metreye 60 metre boyutlarındaki bu dev panonun yapımını yönetmeyi üstlendi. Sanatçı 1980 yılında Moskova Olimpiyatları için açılan uluslararası afiş yarışmasında bronz madalya alarak üçüncü oldu. 1.Đstanbul Festivali Afişi'ni hazırladı. 1. Đhap Hulusi Ödülü'nün tek seçicisi olan Đhap Hulusi, ödülü kendisine verdi. Grafik Sanatçıları Derneği'nin kuruculuğunu ve başkanlığını, Sinematek'in genel sekreterlik ve başkanlığını çeşitli dönemlerde yürüttü. 1988 yılında Đstanbul Şehir Tiyatrolarında yeniden sahnelenen "Keşanlı Ali" destanının dekorlarını gerçekleştirdi ve "Tiyatro ve TV Yazarları Derneği" ödülünü aldı. 1989'da Colorado International Poster Exhibition'a davet edildi, eserleriyle katıldı. 1992'de "Muhsin Ertuğrul Yüz Yaşında" etkinliğinde sergisiyle yer aldı. Hayati Tabanlıoğlu’nun projesi ile gerçekleşen Đstanbul Holiday Inn Oteli'nde tüm dekoratif panoları tasarladı ve gerçekleştirdi (1993). Emlak Kredi Bankası genel müdürlüğü binasına iki büyük pano düzenlemesi yaptı. 1998'de Devlet Sanatçısı oldu. Ayrıca 1994 - 1998 yılları arasında TRT tarafından gerçekleştirilen 180 programı aşkın "Cumhuriyete Kanat Gerenler" yapımında dizinin sunuculuğunu yaptı. Hayatı boyunca retrospektif sergi açmayı istemeyen Ertel en son sergisini 1999'da Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde (Đstanbul) Büyültmeler adı altında gerçekleştirdi. Son günlerine kadar üretmeyi sürdürüyordu.

(http://tr.wikipedia.org/wiki/Meng%C3%BC_Ertel)

102

Resim 19: Mengü ERTEL Resim 20: Mengü ERTEL

Resim 23: Mengü ERTEL

3.6.5. Sait MADEN

Günümüz şairlerinden 1932 yılında Çorum’da doğdu. Đstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi (1956). Şiir yazmaya ortaöğretimin ilk yılında başladı. Đlk şiirlerini Đstanbul, Türkçe, Soyut, Yazko Edebiyat, Soyut, Varlık, Gösteri gibi dergilerde yayınlayan Sait Maden bunları Açıl, Ey Gizem (1996), Yol Yazıları ve Hiçlemeler (1997) adlı üç kitapta topladı.

1950’de Varlık Yayınları’nın düzenlediği çeviri şiir yarışmasında Baudelaire’ den uyarladığı “Moesta et Errabunda” adlı şiirle birincilik ödülü kazandı. O günden bu yana değişik ülke şairlerinden çok sayıda şiir çevirdi. Çeviri yapıtları: Güneş Taşı (Octavio Paz, 1962), Seçmeler (Blaise Cendrars, 1964), Kara Ada Şiirleri (Pablo Neruda, 1971), Bütün Şiirler (Federico Garcia Lorca, 1974), 20 Aşk ve Umutsuz Bir Şarkı (Pablo Neruda, 1975), Seçme Şiirler (Eugenio Montale, 1975), Elsa’ ya Şiirler (Louis Aragon, 1976 – Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü), Şiirler (Paul Eluard, 1976), Şiirler (Saint-John Perse, 1981), Şiirler (Vladimir Mayakovski, 1985), Çeviri alanındaki en kapsamlı ürünleri Lorca: Bütün Şiirler, insanlığın beş bin yıllık şiir birikiminden derlediği Şiir Tapınağı (1985), Baudelaire’den çevirdiği Kötülük Çiçekleri (1996) ve dünya halklarının şiirlerinden oluşan Yeryüzü Şiiri’dir.

104

Hayatını bağımsız ressam ve grafikçi olarak sürdüren Sait Maden, grafiğin her dalında çok sayıda eser üretti, günümüze dek 7000 dolayında kitap ve dergi kapağı çizdi. Bu konudaki yapıtları Türk Grafik Sanatı Tarihi (1979), Simgeler (kendi çizdiği amblem ve logolardan seçilmiş 150 örnek, 1990). (http://www.bibilgi.com/Sait-Maden)

Resim 26: Sait MADEN Resim 27: Sait MADEN

106

3.6.6. Erkal YAVĐ

1942 Diyarbakır’da doğdu Đstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde Đç Mimari Bölümünde eğitim ve öğrenim gördü. 1963 Grafik Sanatlar dalında çalışmalarını sürdürürken, fotoğraf çalışmalarına başladı. 1967 TRT Amblem yarışması birinciliğini kazandı. Rizzoni-Premio Europeo Rizzoli Pubblicita “Gümüş Pres” armağanını kazandı. 1968 Sinematek Uluslararası Film Afişleri Sergisi / Türk-Alman Kültür Merkezi Galerisi, Đstanbul 1968 I. Varşova Afiş Biennale’i 1969 II. Varşova Afiş Biennale’i 1970 Tekirdağ Kiraz Festivali Karma Sergisine katıldı. 1970 IV. Brno Grafik Sanatlar Biennale’i, Çekoslovakya. 1970 “Kesit” adlı kişisel fotoğraf sergisini açtı. 1971 Đstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahne fotoğraflarını çekmeye başladı. 1971 Mimarlar Odası’nın “Şehir ve Đnsan” konulu fotoğraf yarışmasında 1.lik ödülü aldı. Daha sonraki yıllarda, kitap kapağı çalışmalarına ağırlık verdi.

Sanatçıya ait yüzlerce kitap kapağı tasarımı bulunmaktadır. 1964 – 2004 yılları arasında tüm Aziz Nesin kitap kapaklarını tasarladı. 1982 Grafikerler Meslek Kuruluşu Grafik 82 Sergisi Đllüstrasyon ve Kitap Kapağı dallarında Birincilik aldı. 1982 Grafikerler Meslek Kuruluşu Grafik 82 Sergisi Afiş dalında ikincilik aldı. 1983 Grafikerler Meslek Kuruluşu Grafik 83 Sergisi Đllüstrasyon ve Kitap Kapağı dallarında Başarı Ödülleri aldı. 1984-85-86 Grafikerler Meslek Kuruluşu sergilerinin çeşitli dallarında ödüller aldı. 1991 BRT (Đstanbul Büyükşehir Belediyesi Televizyonu) Kurum Kimliği Yarışması 1.lik Ödülü aldı. Bu arada, reklam sektöründe (San Grafik, Radar Reklam, Repro Ajans, Merkez Ajans, Par Ajans, Ax Ajans) Art Direktör olarak çalışmalarını sürdürdü. 1996 yılından günümüze serbest çalışmaktadır. Adam Yayıncılık, Tekin Yayınevi, Büke Yayınevi, Can Yayınları, Sosyal Yayınlar, Yazko, Doğan Yayıncılık, P Kitaplığı, Çağdaş Yayınları’na kitap kapağı tasarımları. Cıngıllı Holding ve bağlı Kurumları, Fierra Mobilya, Kiğilı, Đpek Kramer, Erdem Kramer, Đmago, Topaloğlu Kuyumculuk, Nesin Vakfı, Atalar, Portakal Sanat ve Kültür Evi, Clavi Konfeksiyon, Arx, Quadro Mimarlık, Diamond Mücevherat, Art Tekstil, Rıza Çebi Tekstil, Solitaire Kuyumculuk, Elite Optik, Endican Konfeksiyon, Midek Mimarlık, Mood Mobilya, Jazz Butik, Kokeyn Butik, Küsav Antika ve Sanat Vakfı, Elmataş ve Elmasu Gıda Sanayii, Büke Yayıncılık, Maya Sanat’ın kurum kimliklerini tasarladı. Dışbank, Merchant Bank, Bankers Trust, Başak Sigorta, Demir Sigorta, Eczacıbaşı Holding, Vitra, Eczacıbaşı Đlaç, Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı, Ecz. Yapı Gereçleri’ne Faaliyet Raporları tasarladı. Sabancı Üniversitesi-Sakıp Sabancı Müzesi,

At ve Đnsan (Sabancı Üniversitesi-Sakıp Sabancı Müzesi), Türk ve Đslam Eserleri Müzesi (Akbank), Istanbul Arkeoloji Müzesi (Akbank), Destek Reasürans Sanat Galerisi Koleksiyonu, Belgelerle Türk Eczacılığı Dizisi (Eczacıbaşı),Priene-Milet- Didim (Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı), Vasilaki Kargopulo (Koç Birleşik Oksijen Sanayi A.Ş.), Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri (AKMED), Osmanlı Đmparatorluğunda Ermeni Ressamlar (Matüsalem), Martıların Đstanbul’u, Bulutların Altındaki Uygarlık Anadolu, Hasankeyf, Ergin Đnan, Avni Arbaş, Ferruh Başağ, Mahmut Cuda, Semiha Berksoy, Mehmet Aksoy, Burhan Doğançay, Devrim Erbil, Kuzgun Acar (Türkiye Đş Bankası), Adnan Varınca, Arzu Başaran, Komet, Birol Kutatgu (Garanti Bankası), Osmanlı-Türk Klasikleri (Vakko) Kâğıthane-Kemerburgaz Demiryolu (Kâğıthane Belediyesi) kitaplarının tasarımı. Portakal Sanat ve Kültür Evi- Müzayede Katalogları tasarımı.

(http://www.artvisit.net/portfolio.asp?mid=63&sid=1)

108

Resim 32: Erkal YAVĐ Resim 33: Erkal YAVĐ

3.6.7. Sadık KARAMUSTAFA

1946 yılında Đstanbul' da doğan Karamustafa Đstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. Birkaç yayınevi, tiyatro ve reklam ajansında çalıştıktan sonra 1979'da kendi tasarım atölyesini kurdu. 1983-1995 yılları arasında Grafikerler Meslek Kuruluşu'nda önce yönetim kurulu üyesi, daha sonra genel sekreter ve başkan olarak görev yaptı ve bu dönemde dört ülkede gösterilen "Türkiye'den Afişler" Sergisi'nin yapımını üstlendi. 1995-1999 yılları arasında, iki dönem, Icograda, Grafik Tasarım Dernekleri Uluslararası Konseyi başkan yardımcılığı yaptı ve Icograda Dünya Grafik Tasarım Günü projelerini yönetti. Bu dönemde AGI, Alliance Graphique Internationale üyeliğine seçildi.

1981-1999 yılları arasında düzenlenen Grafik Ürünler sergilerinde çeşitli dallarda 40'a yakın ödül kazanan Karamustafa'nın çalışmaları birçok uluslararası sergi, proje, yayın ve koleksiyonda da yer aldı. 1988'de Grenoble'da ve 1999'da Tahran'da kişisel sergiler açan başarılı tasarımcı Đtalya, Slovenya ve Hollanda'da uluslararası yarışmalarda seçici kurul üyeliği yaptığı gibi, ABD, Kanada, Meksika, Uruguay, Güney

Afrika, Đran, Đsrail, Kore ve Đsveç gibi birçok ülkede konferanslar verdi, atölye çalışmaları yönetti, gazete ve dergilere grafik tasarım konusunda yazılar yazdı.

Dünyaca ünlü Graphis Dergisi'nin 326. sayısında derginin yazarlarından Phil Presby tarafından "Onun çalışmaları için, sadece, farklı bir üslup dikkati çekiyor demek, işleri eksik değerlendirmek anlamına gelecektir. Renkli ve çizgi dışı anlatımı, yaratıcı tipografi kullanımıyla Karamustafa, Avrupalı afiş tasarımcıları arasında, önde gelen bir konuma sahiptir." diye anlatılan tasarımcı; Ataol Behramoğlu, Ahmet Cemal, Turgay Fişekçi, Gül Đlbay, Barış Pirhasan, Herkül Millas, Cevat Çapan gibi birçok önemli şair ve yazarın kitap kapaklarının tasarımlarını yaptı. Sadık Karamustafa 1989'dan bu yana Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde ders veriyor. (http://kasagaleri.sabanciuniv.edu/sadikkaramustafa.htm)

110

Resim 36: Sadık KARAMUSTAFA Resim 37: Sadık KARAMUSTAFA

Resim 40: Sadık KARAMUSTAFA Resim 41: Sadık KARAMUSTAFA

3.6.8. Bülent ERKMEN

1947 Đstanbul da doğdu. 1972’de ĐDGSA Grafik Bölümünü bitirdi. 1968-1973 yılları arasında, Devlet Film arşivi Genel Sekreterliğinde bulundu. 1976’da ĐDGSA’ya bağlı UESTO’da, doçent olarak göreve başladı. 1980’de bu bölüme başkan oldu. 1981’de kendi reklam ajansını (Reklam evi) kurdu. 1982’de GMK yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Amblem, logotayp, afiş, kitap kapağı, broşür, pul tasarım, ambalaj, illüstrasyon, üç boyutlu tasarım, çevre grafiği, dergi-kitap-ansiklopedi ve gazete tasarımı, basın ilanları ve reklam dallarında yapıtlar verdi.

1985-1986-1987 yıllarında, yılın en başarılı grafik sanatçısı seçildi. Yapıtları, yabancı yayınlarda yer aldı. Graphis’te (s.256) çeşitli yapıtlarından örneklere yer verildi. 1986’da basılan dünyanın en iyi elli afişinin yer aldığı sergiye seçildi. Bu sergi, Avrupa’nın değişik ülkelerinde tekrarlandı. Amerika’da açılan ‘’Renkle Đletişim’’ sergisine çağrılı olarak katıldı. Almanya’da 1989’da kişisel afiş sergisi açtı. Brno, Varşova ve Lahti Bienallerine katıldı.

112

Uluslararası Shorjah Bienali (başarı Ödülü), Türkiye’de grafik sanatının çağdaş bir kimlik kazanmasında, popüler hale gelmesinde ve piyasanın bu alanla doğrudan ilişki kurmasında etkili olan kuşağın öncüleri arasında yer alır.

(http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=37&l=1&modPainters_artistDetailID= 672)

Resim 42: Bülent ERKMEN Resim 43: Bülent ERKMEN

Resim 44: Bülent ERKMEN Resim 45: Bülent ERKMEN

Resim 46: Bülent ERKMEN Resim 47: Bülent ERKMEN

3.6.9. Yurdaer ALTINTAŞ

Dünyaca ünlü grafik sanatçısı. Yurdaer Altıntaş, 1935 yılında Đstanbul’da doğdu. 1952-1957 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi’nin Afiş Atölyesi’nde eğitim

114

gören Altıntaş, 1964’te Đstanbul Türk-Alman Kültür Merkezi'nde ilk Türk grafik tasarım sergisini gerçekleştirdi.1954’te Almanya’da yayınlanan Gebrauchs graphik dergisinde kendisine yer verilmesiyle dış yayınlarda yer alan ilk Türk grafik tasarımcısı olan sanatçı 1968'de Grafik Sanatçıları Derneği'nin kurulmasına öncülük etti. Grafik tasarımının birçok dalında ürün vermesine rağmen, 1974 yılında yaptığı Karagöz resimleri ve tiyatro afişleriyle tanınan Yurdaer Altıntaş, uzun bir süre Dormen ve Kent Tiyatrosu'nun afişlerini yaptı. Sanatçı, halen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Polenez yani Polanya kökenli. Cedleri 1832'de Osmanlı'ya sığınan baron Wilkowsky'e dayanır.

Yurdaer Altıntaş, sağlam bir figür anlayışıyla, figürler arası uyumu çok iyi belirten bir sanatçı. Geleneksel sanatımız olan Karagöz ve Hacivat tiplemeleri, Nasreddin Hoca ve Dede Korkut masallarını çağdaş bir anlatım tarzıyla resmetmiştir. Kendine özgü desen anlayışıyla stilize ettiği figürlerde estetik değerler ve renkler gölge ve ışık düzeniyle daha belirgin bir hale getirmiştir. 1988 yılından sonra Altıntaş “Melekler” dizisi resimleriyle de mizahı ön plana çıkarmak istemiştir. Resimlerinde ana tema ne olursa olsun, içeriğinde sevecen bir yaklaşımla ironi işlenmiştir. Altıntaş birçok ülkede sergiler açıp, bienal, trienal ve karma sergilere katılıp, çeşitli ödüller almıştır. Eserleri çeşitli müze ve arşivlerde bulunmaktadır.

Resim 48: Yurdaer ALTINTAŞ Resim 49: Yurdaer ALTINTAŞ

116

Resim 52: Yurdaer ALTINTAŞ Resim 53: Yurdaer ALTINTAŞ

YÖNTEM

Araştırmanın yürütülmesinde izlenen yöntem, araştırmanın evreni ve örneklemi, ver toplama teknikleri ve verilerin analizinde kullanılan işlemler yer almaktadır.

4.1. Araştırma Yöntemi

Bu araştırmanın hazırlanmasında alan araştırması, öğrencilere yarı yapılandırılmış bilgi testi ve literatür taraması yapılacaktır, evvelce yayınlanmış olan konuyla ilgili kaynaklar taranacak.

Mevcut ders müfredatı ve uygulama için sınırlandırılmış olan ders konuları literatür araştırması ve doğal uygulama sahalarından alınarak gözlem verileri sayesinde oluşturulmuştur.

Uygulama süresinden önce uygulamada kullanılan Đnteraktif eğitim CD’si içeriği oluşturulmuş, uygun bir grafiksel tasarımla, eğitim CD’si araştırmacı tarafından yapılmıştır.

Uygulamanın yapılacağı lisede 11. sınıflar arasından sınıf mevcutları birbirine denk 3 grup seçilecektir. Bu gruplardan her hangi biri araştırmanın kontrol grubu olmuştur. Diğer iki grup ise deney gruplarıdır.

Bu iki deney gruplarından birine Đnteraktif Eğitim CD’si uygulanmış, diğer gruba da anlatım yöntemi ile birlikte Đnteraktif Eğitim CD’si uygulanmıştır.

Oluşturulmuş olun üç gruba uygulama öncesinde ve sonrasında aynı bilgi testi verilmiştir.

4.2. Evren

Araştırmanın evrenini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ankara Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 11. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.

118

4.3. Örneklem

Bu çalışma, Grafik Tasarımın Temelleri dersi içinde Đnteraktif Eğitim CD uygulama araştırmasını kabul eden Ankara Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi bünyesinde 50 kişilik 11. Sınıf öğrencileri arasından toplamda 24 öğrenciden oluşan 8’şer kişilik 3 grup mevcuttur. Bu gruplardan biri kontrol grubudur. Diğer iki grup ise deney gruplarıdır.

Deney gruplarından birine Đnteraktif Eğitim CD’si verilmiş öğrenciden bu CD’den çalışmaları istenmiş, sınıf öğretmeninden yardım almalarına izin verilmemiştir. Diğer deney grubuna da Đnteraktif Eğitim CD’si verilmiş olmasına karşın öğrencilerden çalışmaları sırasında öğretmenden destek almaları, gerekli durumlarda öğretmenin öğrenciye müdahale etmesine, bilgilendirmesine, müsaade edilmiştir.

Bu araştırmanın özellikle Ankara Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi bünyesinde yapılma nedenleri;

1. Çalışmanın temel kavramı olan sanat ve teknolojinin bu lisede normal liselerden daha çok kullanılıyor olması.

Araştırma kapsamında bulunan kontrol ve deney gruplarına uygulama öncesi ve sonrasında Başarı Testi uygulanmıştır.

4.4. Verilerin Toplanması

Araştırma öncelikle konula ilgili literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması yapılırken, konuyla ilgili makale, kitap, tez ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Görsel Sanatlar eğitimi Dersinde “Grafik Tasarıma Giriş” konusu ile ilgili bir eğitim CD’si hazırlanmıştır. Başarı Testi bu eğitim CD’si konularından oluşturulmuştur.

Araştırmacı tarafından hazırlanan eğitim CD’si Ankara Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 3 gruptan birine uygulanmış diğer bir gruba hem Đnteraktif Eğitim CD’si hem de öğretmen desteği verilmiş, geriye kalan 3 gruba da yalnızda anlatım yöntemi ile ders verilmiştir.

Bu uygulamaların öncesinde ve sonrasında 3 gruba da Başarı Testi uygulanmış alınan sonuçlar doğrultusunda sonuca gidilmiştir.

Benzer Belgeler