• Sonuç bulunamadı

Malzeme Fiyat Farkları

13 Nakliye Bilgileri

B. F.K.’dan seçerek birden fazla poz eklemeniz durumunda her bir poz için ayrı ayrı metraj yapmanız gerekir

3 Malzeme Fiyat Farkları

Şantiyenizdeki hakedişleriniz ile ilgili malzeme fiyat farkı hesaplaması yapmak için AMP Hakediş ve Keşif Win ana penceresinde menü barda HAKEDİŞ menüsü içinde “Malzeme Fiyat Farkları” satırına basın, Malzeme Fiyat Farkı Hesapları penceresi açılır (Şekil 131.).

Şekil 131. Malzeme Fiyat Farkı Hesapları

Malzeme Fiyat Farkı Hesapları penceresi kendi içerisinde beş (5) alt pencereden oluşur ve bu pencereler fiyat farkı hesabı yapacağınız işlem sırasına göre sıralanmışlardır. Bunlar;

1. Miktar Hesapları 3. Tespitler 5. M.F.F. Genel İcmali 2. Gerekli Zamlar 4. Hesap Tabloları

Dikkat !!!

İmalat ve ihzarat gruplarına ait fiyat farkı hesabı “III. Bölüm, 1.1. Yeni İmalat Grubu Tanımlama” bölümünde Malzeme Fiyat Farkı Hesabı Yap seçeneğini işaretlediğiniz gruplar için yapılır.

3.1 Miktar Hesapları

Malzeme Fiyat Farkı Hesapları penceresini açtığınızda “Miktar Hesapları” bölümü açık olarak gelir.

“Miktar Hesapları” bölümü kendi içerisinde iki bölümden oluşur. Pencerenin üst bölümünde imalatta bulunan ve fiyat farkı verilen malzemelerin listesi, alt bölümde ise malzemenin geldiği imalat pozların listesi yer alır.

1. Malzeme fiyat farkı hesabı yapacağınız hakedişi seçmek için

bölümünde düğmesine basın ve açılan listeden hakedişi seçin. Pencereyi açtığınızda üzerinde çalışacağınız hakediş seçili olarak gelir. Programa kayıtlı hakedişlerle ilgili detaylı bilgi görmek ve yeni bir hakediş tanımlamak için düğmesine basın. Hakedişler ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm, 3. Hakediş No ve Tarihleri” bölümüne bakın

2. Fiyat farkı hesabının yapılacağı başlangıç hakedişini seçmek için bölümünde düğmesine basın açılan listeden hakedişi seçin.

Püf Noktası

İlk hakedişte ve yıllara sari işlerde yeni yılda yapılacak ilk hakedişte Başlangıç Hakedişi

“Uygulama Yılı Başından İtibaren” seçilir.

3. İmalatta kullanılan ve malzeme fiyat farkına esas malzemeleri ve miktarlarını hesaplamak

için düğmesine basın.

AMP Hakediş ve Keşif Win programı imalatta kullandığınız analizlerden malzeme fiyat farkı verilecek malzemeleri ve M.F.F. tabi miktarları otomatik olarak bulur.

4. Fiyat farkı hesabı ile ilgili ayarları yapmak için düğmesine basın ve gerekli ayarlamaları yapın (Enterpolasyon Ayarları).

3.1.1 Enterpolasyon Ayarları

Malzeme fiyat farkına esas malzemelerin miktarlarının hesaplanmasında uygulanacak başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemek, hesap metodunu seçmek için Malzeme Fiyat Farkı Hesapları penceresinde düğmesine basın, M.F.F. Hesabı Enterpolasyon Ayarları penceresi açılır (Şekil 132.).

Şekil 132. M.F.F Hesabı Enterpolasyon Ayarları

1. Düğmelerini kullanarak ayar yapmak istediğiniz malzemeyi seçin.

2. Hesap yöntemini seçmek için

Bölümünde düğmesine basın ve açılan listeden hesap metodunu seçin

— Son Zammı Kullanarak Raporları Oluştur (Enterpolasyonsuz) : Malzeme fiyat farkı hesabı, hesaplanmış olan malzeme miktarlarının “Bitiş Tarihinden” önceki kayıtlı son zam tutarı ile çarpılması ile yapılır. Bu yöntemde tespitler oluşturulmaz.

— Zam Tarihlerine Göre Enterpolasyon Yap, Tespitleri Oluştur : Standart enterpolasyon hesabı uygulanır. Bu yöntemde hesaplanmış malzeme miktarları başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki gün sayısına bölünür ve bir güne düşen malzeme miktarı bulunur. Sonra başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki geçerli zam tarihleri için her zamma kadar olan malzeme miktarları hesaplanır ve bu zamlarla çarpılır.

3. Seçtiğiniz hesap yönteminin fiyat farkı verilen tüm malzemeler için geçerli olmasını istiyorsanız seçeneğini işaretleyin, sadece aktif malzeme için uygulanmasını istiyorsanız seçeneğini boş bırakın.

4. Başlangıç ve bitiş tarihleri bölümüne fiyat farkı hesaplamasına esas alınacak başlangıç ve bitiş tarihlerini yazın. Fiyat farkı hesaplamasına esas başlangıç ve bitiş tarihleri hakediş tarihi ile aynı ise hakedişlerin tarihini yazmak için düğmesine basın.

Püf Noktası

İlk hakedişte başlangıç tarihi olarak işe başlandığı resmi tarih yazılır. Tarihleri elle girdiğinizde, girilecek tarihler başlangıç ve bitiş hakediş tarihleri arasında olmalıdır.

5. Belirttiğiniz tarihlerin fiyat farkı verilen tüm malzemeler için geçerli olmasını istiyorsanız seçeneğini işaretleyin, sadece aktif malzeme için uygulanmasını

istiyorsanız seçeneğini boş bırakın.

6. Malzeme fiyat farkı enterpolasyon ayarlarını yaptıktan sonra ve düğmesine basarak girmiş olduğunuz ayarları kaydedin.

3.2 Gerekli Zamlar

Şantiye için malzeme fiyat farkına esas malzemeleri görmek, zam verilecek malzemelere ilişkin baz fiyatları ve zamları tanımlamak için Malzeme ve Fiyat farkı Hesapları penceresinde

düğmesine basın, Gerekli Zamlar penceresi açılır (Şekil 133.).

Şekil 133. Gerekli Zamlar

Gerekli Zamlar penceresinde üst bölümde zam girilmesi gereken malzemelerin listesi alt bölümde ise aktif malzemeye ait baz fiyat ve zam tanımlama alanı yer alır.

Zam verilen malzemeler ve fabrikalar ile ilgili ayarlamalar “IV. Bölüm, 2. Malzeme Fiyat Farkı Bilgileri” bölümünde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Baz Fiyat Tanımlama

“Zam Girilmesi Gereken Malzemeler” bölümünde bulunan tüm malzemelerin baz fiyatlarını aktif yıla ait Bayındırlık Bakanlığının yayınladığı B.F.K’dan okunarak yazılmasını istiyorsanız malzemeler üzerinde farenin sağ düğmesine basın ve açılan yerel menüde

düğmesine basın.

Malzemelere ait baz fiyatları elden girmek istiyorsanız fiyatını gireceğiniz malzemeyi fare ile

seçerek aktif hale getirin ve bölümüne yazın. Sadece

aktif malzemenin baz fiyatını Bayındırlık Bakanlığının yayınladığı B.F.K’dan okutmak için düğmesine basın ve açılan onay penceresinde düğmesine basın.

Zamlı Fiyat Tanımlama

“Zam Girilmesi Gereken Malzemeler” bölümünde bulunan malzemeye ait zamlı fiyat tanımlamak için, zamlı fiyat gireceğiniz malzemeyi fare ile seçerek aktif hale getirin ve

bölümüne zammın tarihini ve malzemenin zamlı fiyatını yazın.

“Tarih” ve “Zamlı Fiyat” bölümü üzerinde farenin sağ düğmesine bastığınızda açılan yerel menü ile

Kum/Çakıl/Ocak Taşı, Mazot, Kereste, Tuğla ve PVC malzemelerinin baz fiyatlarının ve zamlı fiyatlarının tanımlanmasında özel durumlar vardır.

Kum/Çakıl/Ocak Taşı

: Baz fiyat olarak sıfır (0) yazılır, zam olarak alması gereken fiyat farkı yazılır.

Mazot : Şantiyeye en yakın benzin istasyonundan alınan lt fiyatı 0.85’e bölünerek kg fiyatı bulunur ve bulunan değer baz ve zam fiyatı olarak yazılır.

Kereste : Şantiyenin bulunduğu bölgedeki orman bölge müdürlüğünün yayınlamış olduğu 3. sınıf karaçam tomruğunun fiyatı alınır.

Tuğla : Ankara bölgesi mazot lt fiyatı 0.85’e bölünerek kg’a çevrilir ve bulunan değer alınır.

PVC : Şantiye Pektim Yarımca tesisleri yada İzmir Aliağa tesislerinden hangisine yakınsa yakın olan tesisin verdiği fiyat yazılır.

3.3 Tespitler

Girilmiş olan zam ve hakediş tarihlerine göre tespit miktarlarını hesaplamak için Malzeme Fiyat Farkı Hesapları penceresinde düğmesine basın, Tespitler penceresi açılır (Şekil 134.).

Şekil 134. Tespitler

Tespitleri oluşturmak için düğmesine basın.

M.F.F Hesabı Enterpolasyon Ayarları penceresinde hesap metodu olarak, “Son zammı