• Sonuç bulunamadı

İmalat Grupları Raporu

ŞANTİYE BİLGİLERİ

4.3 İmalat Grupları Raporu

Programa tanımlı imalat gruplarının raporunu almak için İmalat ve İhzarat Grupları penceresinde düğmesine basın, Rapor Ayarları penceresi açılır (Şekil 11.). Alacağınız raporun özelliğine göre Rapor Ayarları penceresinde yapacağınız ayarlamalar değişiklik gösterir.

Şekil 10. Rapor Ayarları

Rapor Ayarları penceresi kendi içerisinde tercihler ve ayarlar olmak üzere iki pencereden oluşur. Pencereyi açtığınızda tercihler bölümü açık olarak gelir.

Rapor Adı : Oluşturacağınız raporun adını yazın. Rapor adları yazılı olarak gelir.

Üst Başlık Basılacak : Kaşeler penceresinde tanımladığınız antedin raporda gözükmesiniz istiyorsanız seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneği boş bırakmanız durumunda raporlarda antet oluşmaz.

Alt Başlık Basılacak : Kaşeler penceresinde tanımladığınız kaşelerin raporda gözükmesini istiyorsanız seçeneğini işaretleyin. Bu seçenek kaşe basılacak raporlarda aktif olur.

Belge Tarihi : Oluşturduğunuz raporun tarihini klavyeden direkt yazın yada düğmesine basın ve açılan takvim penceresinden tarihi seçin.

Kolonlar Arasına Çizgi Çiz : Raporda sütunların çizgi ile belirtilmesini istiyorsanız seçeneğini işaretleyin. Sütunların çizgilerle belirtilmesini istemiyorsanız bu seçeneği boş bırakın.

Satırlar Arasına Çizgi Çiz : Raporda satırların çizgi ile belirtilmesini istiyorsanız seçeneğini işaretleyin. Satırların çizgilerle belirtilmesini istemiyorsanız bu seçeneği boş bırakın.

Bir Satır Boşluk : Satırlar arasında bir satır boşluk olmasını istiyorsanız seçeneğini işaretleyin. Satırların normal satır aralığıyla yazılmasını istiyorsanız bu seçeneği boş bırakın.

Kopya Adedi : Rapordan kaç adet yazdırmak istediğinizi yazın

Başlangıç Sayfa No : Rapor birden fazla sayfadan oluşuyorsa ve belirli bir sayfadan sonraki sayfaları yazdırmak istiyorsanız yazdırmak istediğiniz sayfa numarasını yazın. Yazıcıdan yazdığınız sayfa numarası dahil sonraki sayfaları yazdırırsınız.

Sol, Sağ, Üst, Alt Marj : Sayfa kenar boşluklarının ölçüsünü belirtin

Kullanılacak Kağıt Özellikleri : Çıktı alacağınız kağıt boyutunu belirtmek için tipi seçeneği yanındaki düğmesine basın ve açılan listeden kağıt tipini seçin

Yönü : Raporu sayfa yapısına göre dikey olarak oluşturacaksanız seçeneğini, yatay olarak oluşturacaksanız seçeneğini işaretleyin

Tercihler penceresindeki ayarlamaları yaptıktan sonra düğmesine basarak Ayarlar penceresini açın (Şekil 12.).

Şekil 12. Ayarlar

Kullanıcı Tanımlı Üst Bilgi : Raporda olmasını istediğiniz üst bilgiyi pencereye direkt yazın ve seçeneğini işaretleyin.

Font : Raporda kullanılacak yazı tipini belirlemek için düğmesine basın, Yazı Tipi penceresi açılır (Şekil 13.).

Şekil 13. Yazı Tipi

Kullanacağınız yazının tipini, stilini, boyutunu, rengini belirleyin ve düğmesine basın.

Kullanıcı Tanımlı Alt Bilgi : Raporda olmasını istediğiniz alt bilgiyi pencereye diret yazın seçeneğini işaretleyin.

Ayarlar penceresindeki ayarlamaları da yaptıktan sonra düğmesine basın, Rapor Önizleme penceresi açılır (Şekil 14.).

Şekil 14. Rapor Önizleme

Rapor Önizleme penceresinde bulunan düğmeler ve işlevleri

Görüntüyü büyültür Raporun ilk sayfasına gider

Görüntüyü küçültür Önceki rapor sayfasına gider

Görüntüyü %100’e getirir Sonraki rapor sayfasına gider

Sayfanın tamamını gösterir Raporun son sayfasına gider Görüntüyü sayfa genişliğinde gösterir Raporu yazdırır

Rapor önizleme penceresini kapatır

5 Kaşeler

Hazırlayacağınız raporlarda kullanacağınız antet ve kaşeleri oluşturmak için AMP Hakediş ve Keşif Win ana penceresinde düğmesine yada menü barda ŞANTİYE BİLGİLERİ menüsü içinde “Kaşeler ” satırına basın Kaşeler penceresi açılır (Şekil 15.).

Şekil 15. Kaşeler

Kaşeler penceresi “Antetler, Grup Kaşeleri ve Genel Kaşeler” olmak üzere kendi içerisinde üç alt pencereden oluşur.

5.1 Antetler

Raporlarda kullanacağınız antetleri oluşturmak için düğmesine basın. Kaşeler penceresini açtığınızda Antetler penceresi açık olarak gelir (Şekil 15.). Yeni bir antet oluşturmak için düğmesine basın, Antet Düzenleme penceresi açılır (Şekil 16.).

Şekil 16. Antet Düzenleme

Dikkat !!!

Antet oluşturuken anteti kesinlikle sayfaya göre ortalamayın. Anteti sayfada ortalarsanız raporu yazdırdığınızda rapora antet basılamaz.

Antet Düzenleme penceresinde bulunan düğmeler ve işlevleri;

Sayfayı yazıcıya gönderir Pencerede seçili alanı keser

Pencerede seçili alanı kopyacıya kopyalar

Kopyalanmış yâda kesilmiş bilgileri pencerede belirttiğiniz yere yapıştırır Yaptığınız son işlemi iptal eder

Yazı karakterinin koyu renkli yazılmasını sağlar Yazı karakterinin eğik yazılmasını sağlar Yazdığınız metni altı çizili olarak yazar Metni sayfada sola hizalar

Metni sayfada ortalar Metni sayfada sağa hizalar

Antette kullanacağınız yazı karakterini belirler. Yazı karakterini belirlemek için düğmesine basın ve açılan menüden kullanmak istediğini yazı tipini fare ile seçin.

Dikkat !!!

Kaşeyi düzenlerken yazı tipi seçiminde dikkat etmeniz gerekir. Yazıcınız kaşeyi oluşturduğunuz yazı tipini desteklemiyorsa Türkçe karakterler bilgisayar ekranında gözükür fakat baskıda bu karakterler çıkmayabilir. Bu nedenle kullanacağınız yazı tipini mutlaka yazıcıdan bir deneme sayfası alarak kontrol edin.

Yazı karakter büyüklüğünü belirler. Yazı karakterinin büyüklüğünü belirtmek için düğmesine basın ve açılan menüden karakter büyüklüğünü fare ile seçin.

Dikkat !!!

Antet ve kaşeleri düzenlerken çok büyük punto kullanılması rapor sayfalarında tablo alanlarının kısıtlanmasına neden olur.

Yazının rengini belirler. Yazı rengini belirlemek için düğmesine basın ve açılan menüden yazı tipi renginiz fare ile işaretleyerek seçin

Antet Düzenleme penceresi üzerinde farenin sağ düğmesine bastığınızda açılan yerel menü yardımıyla da antedinizi düzenleyebilirsiniz. Yerel menüde bulunan seçenekler ve işlevleri şunlardır:

Kes : Seçili alanı keser

Kopyala : Seçili alanı kopyacıya kopyalar

Yapıştır : Kopyalanmış yâda kesilmiş bilgileri belirttiğiniz yere yapıştırır Hepsini Seç : Pencerede bulunan bütün nesneleri seçer

Font : Antette kullanacağınız yazı tipini, büyüklüğünü ve rengini belirler Hizalama : Metni sayfada hizalanacağı yeri belirler (sola, ortaya ve sağa dayalı) Geri Al : Yaptığınız son işlemi iptal eder ve metni bir önceki duruma getirir

Antet Düzenleme penceresinde araç çubuğunda bulunan düğmeler ve yerel menü yardımı ile antedinizi oluşturup ve düğmesine basarak pencereyi kapatın.