• Sonuç bulunamadı

13 Nakliye Bilgileri

B. F.K.’dan seçerek birden fazla poz eklemeniz durumunda her bir poz için ayrı ayrı metraj yapmanız gerekir

2. Nakliyeler için ayrı bir imalat grubu oluşturduğunuzda ve nakliyelerin aktarılması için bu grubu seçtiğinizde (Örn;02-Nakliyeler) düğmesine

1.8 İmalat Çarşafı

Şantiyenizdeki imalatlara ait tutarları gösteren imalat çarşafını açmak için AMP Hakediş ve Keşif Win ana penceresinde menü barda HAKEDİŞ menüsü için de “İmalat / İmalat Çarşafı”

satırına yada araç çubuğunda düğmesine basın, İmalat Çarşafı penceresi açılır (Şekil 120.).

Şekil 120. İmalat Çarşafı

Püf Noktası

Programa yıllara sari işlerde bir önceki yılın yıl sonu alınması kaydıyla İmalat Çarşafı penceresinde uygulama yılı fiyat farkı hesaplamasını otomatik olarak yapar.

İmalat Çarşafı penceresinde bulunan düğmeler ve işlevleri;

Pozlar arasında hareket etmenizi sağlar Yeni bir veri giriş satırı oluşturur

Aktif satırı siler

Yaptığınız değişiklik ve işlemleri kaydeder

Aktif satırda kaydetmemiş olduğunuz işlemleri iptal eder

Penceredeki verileri tazeler. Ağ üzerinde çok kullanıcılı sistemlerde kullanılır B.F.K’dan seçerek poz ekler

İmalat ve F.F. Toplamını yeniden hesaplar

İş gruplarına ait imalat, İhzarat ve fiyat farkı icmalini gösterir

İmalat raporlarına ilişkin ayarları yapmanızı sağlar ve baskı önizleme penceresini açar Raporları yazıcıya gönderir. Raporlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm, 1.3 İmalat Grupları Raporu” bölümüne bakın.

Nakliye metrajlarını hesaplar İmalat Çarşafı penceresini kapatır Yerel Menü

İmalat Çarşafı üzerinde farenin sağ düğmesine bastığınız da açılan yerel menü ile

Enter Hareketi : Enter düğmesine bastığınızda aktif olacak satırların hareket yönünü ve mesafesini belirler. Enter hareketinin ayarlanması ile ilgili detaylı bilgi için “IV. Bölüm, 1.4.1. Enter Hareketi”

bölümüne bakın Yeşil Defter Bilgilerini

Tekrar Oku

: İmalat çarşafı penceresindeki bilgileri yeşil defterden tazeler.

Dikkat !!!

Yeşil defter bilgilerini yeniden okuttuğunuzda Yeşil Defterden aktarmış olduğunuz pozlar üzerinde yapmış olduğunuz değişiklikler iptal olur. İmalat Çarşafı penceresine sonradan eklediğiniz pozlarda herhangi bir değişiklik olmaz.

Nakliye Metrajı : Nakliye metrajını hesaplamanızı sağlar Toplamları Tekrar Hesapla : İmalat ve F.F. Toplamını yeniden hesaplar

Poz Detaylarını Göster : Aktif poza ait bilgileri içeren poz detayları penceresini açar. Poz Detayları ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm, 8.1 Poz Detayları” bölümüne bakın

Pozun Şantiyedeki Miktarları

: Aktif pozun şantiyedeki tüm imalat gruplarındaki miktarlarını gösterir

Excel’e Transfer : İmalat çarşafını Excel sayfası olarak bilgisayarınıza kaydeder.

Dikkat !!!

Yeşil Defter’de Nakliye Metrajı hesabı yapılmışsa İmalat Çarşafında tekrar nakliye metrajı hesabı yapmanıza gerek yoktur. Nakliye metrajı hesaplaması için “VI.

Bölüm, 1.7.3. Nakliye Metrajı Hesaplama” bölümüne bakın.

İmalat Çarşafı penceresinde işlem yapacağınız hakedişi seçmek için bölümünde düğmesine basın ve açılan listeden hakedişi seçin. Pencereyi açtığınızda üzerinde çalışacağınız hakediş seçili olarak gelir. Programa kayıtlı hakedişlerle ilgili detaylı bilgi görmek ve yeni bir hakediş tanımlamak için düğmesine basın.

Hakedişler ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm, 3. Hakediş No ve Tarihleri” bölümüne bakın.

İmalat grubunu seçmek için

bölümünde düğmesine basın ve açılan listeden imalat grubunu seçin. İmalat grupları ile ilgili ayrıntılı bilgi görmek ve üzerinde işlem yapabilmek için düğmesine basın. İmalat grupları ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm 1. İş Grupları” bölümüne bakın

1.8.1 İmalat Çarşafına Yeni Poz Tanımlama

İmalat Çarşafına pozları Yeşil Defterden aktarabileceğiniz gibi imalat çarşafı üzerinde de tanımlayabilirsiniz.

İmalat Çarşafına iki şekilde poz ekleyebilirsiniz. Bunlar;

1. Poz Numarasını Girerek

İmalat Çarşafına ekleyeceğiniz pozun numarasını biliyorsanız düğmesine basın ve pencerede oluşan satırda “Poz No” bölümüne pozun numarasını yazıp enter düğmesine basın.

Pozun tanımı otomatik olarak gelir, “Toplam Miktar” sütununa poza ait toplam imalat miktarını yazıp düğmesine basın.

2. B.F.K’dan Seçerek Poz Ekleme

B.F.K’dan seçerek poz eklemek için araç çubuğunda bulunan düğmesine basın, B.F.K’dan Seçerek Poz Ekleme 1 penceresi açılır (Şekil 84.). B.F.K’dan seçerek poz eklem ile ilgili ayrıntılı bilgi için “V. Bölüm, 1.1.2. B.F.K’dan Seçerek Poz Ekleme” bölümüne bakın.

Dikkat !!!

İmalat Çarşafına eklediğiniz pozlar için sadece toplam miktar sütununa miktar girişi yapabilirsiniz. İmalat Çarşafındaki Pozların fiyatını değiştiremezsiniz.

İmalat Çarşafı penceresinde imalat toplamını pozların karşısındaki “Toplam Miktar”

sütunundan direk olarak ve poz detaylarından değiştirebilirsiniz. “Toplam Miktar” sütununda pozun miktarını değiştirdiğinizde düğmesine bastığınızda yaptığınız değişiklik “İmalat Toplamı”na yansıyacaktır.

Poz detaylarından pozun birim fiyatını değiştirerek imalat toplamını değiştirmek için; birim fiyatını değiştireceğiniz pozun üzerinde farenin sağ düğmesine basın ve açılan yerel menüden

“Poz Detaylarını Göster” satırına basın, Poz Detay Bilgileri penceresi açılır (Şekil 41.). Poz detayları ile ilgili ayrıntılı bilgi için “III. Bölüm, 8.1 Poz Detayları” bölümüne bakın.

Şekil 41. Poz Detay Bilgileri

Poz Detay Bilgileri penceresinde “Birim Fiyatlar” bölümünü açın ve pozun şantiyenizde kullandığınız yıla ait birim fiyatını değiştirip pencereyi kapatın. İmalat Çarşafı penceresinde düğmesine bastığınızda yaptığınız değişiklik “İmalat Toplamı”na yansıyacaktır.

AMP Yazılım olarak fiyat değişikliklerini Şantiye Birim Fiyatları ve Analizleri bölümünde gerçekleştirmenizi öneririz.

1.8.2 İmalat, İhzarat ve Fiyat Farkı İcmali

Tüm imalat gruplarına ait imalat, İhzarat ve fiyat farkı toplamlarını görmek ve bunları düzenlemek için İmalat Çarşafı penceresinde düğmesine basın, İmalat ve İhzarat + F.F.

İcmali penceresi açılır (Şekil 121.).

Şekil 121. İmalat ve İhzarat + F.F. İcmali

İmalat, İhzarat ve F.F Toplamları üzerinde değişiklik yapmak için

bölümünde düğmesine basın ve açılan listeden toplamlarını değiştireceğiniz hakedişi seçin, toplamlarını değiştireceğiniz imalat grubunu “Grup Kodu ve Adı” bölümünde fare ile seçerek aktif hale getirin ve düğmesine basın, İmalat ve İhzarat İcmali Bilgilerini Düzenleme penceresi açılır (Şekil 122.).

Şekil 122. İmalat ve İhzarat İcmali Bilgilerini Düzenleme

Değiştirmek istediğiniz toplamları İmalat ve İhzarat İcmali Bilgilerini Düzenleme penceresi üzerinde değiştirin ve düğmesine basın.

Düğmeleri ile imalat grupları arasında geçiş yapar ve diğer imalat gruplarına ait bilgileri gösterir.

Dikkat !!!

İcmali tekrar hesaplamak için düğmesine bastığınızda İmalat ve İhzarat İcmali Bilgilerini Düzenleme penceresinde yaptığınız değişiklikler iptal olur.

Değişiklik yaptıktan sonra icmali tekrar hesaplamadan yaptığınız değişiklikleri içeren raporu yazdırabilirsiniz.