• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: FĐYATLANDIRMA VE FĐYATLANDIRMA POLĐTĐKALARI

2.7. Đhracatta Fiyatlandırma

2.7.3. Đhracatta Fiyatlandırmayı Etkileyen Faktörler

2.7.3.2. Maliyet

Đhracatta fiyatlandırma faaliyetlerini etkileyen en önemli değişkenlerden biri de maliyettir. Öncelikle maliyet değişkeni, bu kavramı esas alan fiyatlandırma yöntemlerinin de temel dayanağıdır. Đhracatta pazarlara yönelik olarak fiyatlandırma yapılırken, gelişen şartlara göre işletme, dolaylı, dolaysız ve ortalama maliyetlerini dikkate almak zorunda kalabilir. Özellikle uluslararası rekabetin şiddetli yaşandığı sektörlerde işletmeler, dolaylı-dolaysız veya sabit-değişken maliyet analizlerini çok iyi yapmalıdır. Çünkü sert rekabetin yaşandığı koşullarda uluslararası fiyatlar genellikle maliyetler toplamı ile değişken maliyet toplamı arasında bir yerde oluşabilmektedir. O halde uluslararası pazarlarda oluşan fiyatın işletme maliyetlerini ne derecede

karşılayabildiğinin saptanabilmesi için, sözü edilen maliyet analizleri çok iyi yapılmalıdır.

Dış pazarlar için fiyatlandırmada önemli rol oynayan maliyet değişkenini irdelenirken, sadece üretim sürecindeki maliyet faktörlerine odaklanılmamalıdır. Buna ek olarak

maliyet açısından ihmal edilmemesi gereken diğer değişkenler ise şunlardır (Akat, 1998:109) ;

- Pazarlama Maliyetleri: Artan her bir ek çıktının pazarlanması ve satışı

konusunda işletmelerin pazarlama fonksiyonları tehdit altındadır. Çünkü mamul karmasındaki satış sonucunda, işletmenin pazarlama fonksiyonuna ve faaliyetlerine dönük olarak yeni yatırımlara girilmesi gerekebilir. Bu durumda pazarlama maliyetlerinin artması da doğaldır.

- Enflasyon: Maliyetler üzerinde enflasyonun yarattığı etkiler ihmal

edilmemelidir. Yüksek enflasyon oranlarına sahip olan bir dış ülke pazarında; satış fiyatı, satılan malın maliyeti ve bu malın yeniden satın alınmasıyla ilişkilendirilmelidir. Bu tür pazarlarda ödemelerin geciktirilmemesi veya uzun dönemli anlaşmalarda enflasyonun fiyata yansıtılması gerekir.

- Gümrük Vergileri ve Đdari Đşlem Giderleri: Đhracatta fiyatlandırmayı olumlu

veya olumsuz yönde etkileyen önemli bir maliyet kalemidir. Gümrük vergileri bir ürün için tüketici fiyatını etkiler. Bu durumda uluslararası pazarlara girmeyi hedeflemiş işletmeler, net fiyat / kazanç oranından fedakârlık ederek, gümrük vergilerinden dolayı olumsuzluk yaşarlar. Gümrük vergilerinin yanında, uluslararası pazarlamada fiyatlandırmayı etkileyen bir diğer boyutta, idari işlem maliyetleridir. Đdari işlem maliyetleri genellikle; ithalat-ihracat lisansları, dokümantasyon işlemleri, limanlara giriş-çıkış ile ürünleri yükleme-boşaltma giderlerinden oluşmaktadır.

- Taşıma ve Sigorta Giderleri: Đhracatta malın teslim şekli, fiyatlandırmayı

etkileyen bir diğer değişkendir. Burada malın çıkış ülkesinden varış ülkesine taşınmasında, taşıma ve sigorta giderlerinin kim tarafından ödeneceği önemlidir. Örneğin mal ihracatçının ticari işletmesinde teslim edilmesi halinde ; tüm nakliye,

yükleme, boşaltma ve sigorta giderleri ithalatçıya aittir. Benzer şekilde alıcı ve satıcı arasında teslim şekli olarak yükleme limanı ve gemi küpeştesi saptanmış ise, mallarla ilgili tüm taşıma, yitik, sigorta gibi giderler alıcıya ait olur.

- Diğer Giderler: Tüm bu maliyet değişkenlerine ilave olarak diğer giderler olarak sayabileceğimiz, ürün adaptasyonu ve özel paketleme giderleri, iletişim ve ulaşım harcamaları, müşteri ve kredibilite araştırmaları giderleri ve iş seyahatleri harcamaları, çeşitli komisyon ve temsilci giderleri de maliyet unsurları olarak dikkate alınmalıdır.

Đhracatta Maliyet Analizi ; Bir malın üretimi için kullanılan emek, malzeme ve işletme giderleri, o malın maliyetini oluşturmaktadır. Ayrıca, ihracat söz konusu olduğunda, satış, teslim ve sigorta giderleri de maliyetin önemli kalemleri arasında yer almaktadır.

Teslim Fiyatı = üretim maliyeti + kâr marjı

Đhraç pazarındaki fiyat = teslim fiyatı + ulaşım + depolama + banka masrafları + sigorta + dağıtım + diğer masraflar

Üretim miktarının artışından bağımsız olarak, her işletmenin üstlenmek durumunda kaldığı maliyet, "sabit maliyetler" dir. (kira, amortisman, işletme giderleri ....gibi). Ayrıca, üretim artışına bağlı olarak artan maliyetler de bulunmaktadır. Buna "değişken maliyetler" denmektedir (malzeme giderleri, emek giderleri, yakıt, enerji giderleri ... gibi). Sabit ve değişken maliyetlerin toplamı, bir mal için yapılan "Toplam Maliyet" değerlerini vermektedir.

Bir malın üretiminden satış aşamasına kadar yapılan tüm harcamaların, üretim miktarına bölünmesiyle, ortaya çıkan değer "başabaş fiyatı” olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu fiyatın altında yapılacak her satış firmaya zarar, bu fiyatın üstünde yapılacak her satış ise firmaya kâr sağlayacaktır.

Firma, malını düşük bir kârla ihraç etmek ya da yüksek bir kârla yurtiçi piyasada satmak gibi iki seçenek arasında optimal bir seçim yapmak zorundadır. Bu konuda

düşük bir fiyatla firmanın ihracata yönelmesi ve bu ihracatın firmaya sağlayacağı faydaların incelenmesi gerekmektedir.

Firma iç piyasaya yöneldiğinde kısa dönemde kâr marjı yüksek olabilir. Ancak konuya uzun dönem açısından yaklaşılacak olursa, firmanın ihracata yönelmesi halinde, iç piyasaya satışın yanı sıra dış piyasalara düşük kâr marjı ile yapılacak satışlarla, firmanın üretim hacmi genişleyecek ve dolayısıyla birim başına ortalama maliyeti düşecektir. Firmanın dış piyasada fiyatları hangi düzeye kadar düşürebileceği, marjinal maliyetlerin firmaya getireceği ek yüklere bağlıdır. Đhraç satış maliyetini hesaplarken, iç piyasa satışlarında kullanılan metodlardan vazgeçmek gerekmektedir. Firma, sabit maliyetlerini iç piyasaya yönelik satışlarla karşılayacağından, firmanın yapması gereken analiz, dış piyasaya süreceği her mal için değişken maliyeti hesaplamaktır.

Đç piyasadaki satışlardan istediği kâr düzeyini elde edebilen bir firma, neden fiyatları düşürmek yoluyla ihracata yönelsin? Böylesi bir durum ihracat maliyet analizi yapılmadığı takdirde, birincil amaçları kâr elde etmek olan firmaları ihracat yapmaktan alıkoyacaktır. Oysa gerçekte, ihraç ürünlerinin marjinal birim maliyeti, firmanın iç piyasaya yönelik üretiminin birim maliyetinden düşüktür. Bundan dolayı, birim maliyet ile eş anlamlı olan, başabaş fiyat da daha düşük olacaktır.

Kısaca firma, toplam üretimini arttırmak ve dolayısıyla birim maliyeti düşürmek yoluyla yaptığı ihracatta, toplam kâr marjını yükseltebilecektir.

Uluslararası alanda zorlayıcı bir fiyat politikası izlemeyi hedeflemiş bir firma açısından, marjinal maliyetlerin olabildiğince düşük tutulması yararlı olacaktır.

Đhraç pazarında, düşük fiyat uygulamaları kısa ya da uzun dönemde elbette etkili bir piyasa aracı olabilir. Ayrıca, ürün kalitesi ve etkili bir pazarlama, pazar payının korunmasını sağlayabilir. Fakat zorlayıcı fiyat uygulamaları, uzun dönemde dış piyasada dampinge yol açabilmektedir (http://www.musiad.org.tr, 14.02.2007).