• Sonuç bulunamadı

T. C KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE

5.5 Laboratuvar Hizmetleri

Laboratuvar hizmeti KOSGEB Müdürlükleri bünyesinde İşletmelerin ürün kalitesinin arttırılması, uluslararası firmalarla rekabetin sağlanması ve birçok ürünün yurtiçinde üretilebilmesi için teknik anlamda destek verme ve bilgilendirme amacıyla verilmektedir.

Bu hizmetlerin yürütülmesinde, KOBİ’lere ücretlendirmede destek olunarak düşük ücret uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca, KOSGEB Desteği ve Ankara Sanayi Odası işbirliği ile oluşturulmuş bulunan ASO-KOSGEB Çevre Laboratuvarı (www.asokosgebcevrelab.org.tr); çevre ölçümleri yapmakta, çevresel risklerin tespiti ve çözümünü teşvik edici hizmetler vermekte olup, bu laboratuvarlar TS EN ISO/IEC 17025:2005 standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.  Laboratuvar Hizmetlerinin Kapsamı Ve Ücretlendirilmesi

Uygulama Birimi tarafından ürün ve malzemelere yönelik; malzeme, test, analiz, muayene, inceleme, ölçüm, görüntüleme, tayin, değerlendirme ve gözetim gibi laboratuvar hizmetleri verilir. KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve güncel KOBİ Bilgi Beyannamesi onaylı işletmeler, laboratuvar hizmetlerinden, belirlenen ücretin %50’sini ödeyerek yararlanır. Kamu ihalelerini kazanmış ve bu kapsamda test/analiz hizmeti başvurusu yapan başvuru sahipleri ilgili kamu kurumundan aldıkları resmi yazı ile Uygulama Birimine başvurmaları halinde, laboratuvar hizmetlerinden %50 indirimli olarak yararlandırılır.

Başvuru sahibinin KOBİ olması halinde KOBİ indirim oranı ayrıca uygulanır. İşletme, www.kosgeb.gov.tr internet adresinden KOSGEB Veri Tabanına kaydını yapar. İşletmenin kayıt işlemleri Başkanlıkça belirlenen KOSGEB Veri Tabanına Kayıt ve Güncelleme Sürecine İlişkin Usul ve Esasları çerçevesinde yürütülür. Uygulama Birimine ilk defa başvuruda bulunan her başvuru sahibi için Başvuru ve Uygulama Dosyası açılır ve başvuru sahibi ile ilgili her türlü belge bu dosyada muhafaza edilir. Bu dosyanın açılmasından sonra, Laboratuvar hizmetleri ile ilgili olarak başvuru sahiplerinden alınmış belgelerden dosyada güncel olanlar tekrar istenmez. İşletmenin Laboratuvar Hizmetlerinden indirimli yararlanabilmesi için KOBİ Bilgi Beyannamesinin güncel olması gerekmektedir. Uygulama Birimi

dışarısında, malzeme, parça veya numunenin bulunduğu yerde Laboratuvar Hizmetlerinin verilmesi halinde, Laboratuvar Hizmeti Ücretlerinin 3 (üç) katı ücret uygulanır.

Talebin uygun görülmesi halinde hizmet verecek personelin görevlendirmesi KOSGEB tarafından yapılır. Hizmet verecek personelin gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği, başvuru sahibi tarafından sağlanır. Laboratuvar hizmetine ilişkin raporun İngilizcesi, laboratuvarın imkânları çerçevesinde düzenlenebilir. Ancak hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde rapor istenmesi durumunda, belirlenen Laboratuvar hizmeti ücretinin %50 fazlası uygulanır.

 Metal Laboratuvarları: Başvuru, Değerlendirme, Ücretin Yatırılması ve Numunenin Teslimi

Laboratuvar Hizmetlerinden yararlanmak isteyen başvuru sahibi, ekte yer alan Metal Laboratuvar Hizmetleri Başvuru ve Numune Kabul Formu’nu doldurarak başvurusunu yapar. Başvuru; başvuru sahibinin ihtiyacı ve başvurunun uygunluğu, laboratuvarın olanakları, cihaz varlığı, cihaz kapasitesi ve/veya cihazın faaliyet durumu, sarf malzeme, diğer donanım ve insan kaynağı v.b durumu dikkate alınarak değerlendirilir. Uygun talepler onaylanır. Onaylanan talebe ilişkin laboratuvar hizmeti ücreti, ilgili Uygulama Biriminin hesabına yatırılır ve ücretin yatırıldığını gösteren banka dekont başvuru sahibi tarafından teslim edilir. Herhangi bir sebepten dolayı dekontun ibraz edilememesi halinde, banka hesap hareketleri kontrol edilerek işlemin devamı sağlanır.

Laboratuvar Hizmetinin yerine getirilebilmesi için test edilecek numunenin laboratuvar tarafından istenilen formda Uygulama Birimine teslim edilmesi gerekmektedir. Standart numunelerin biçimi ile ilgili çizim, şekil vb. doküman ilgili Uygulama Biriminden temin edilebilir.

Laboratuvar hizmeti Uygulama Birimi dışarısında yapılacak ise numune Uygulama Birimine getirilmez. Uygulama Birimi ile başvuru sahibi arasında Laboratuvar Hizmetleri Genel Anlaşma Şartları Formu düzenlenir. Bu form her başvuran için bir kez düzenlenir ve başvurudaki tüm hizmetleri kapsar.

ALTINCI BÖLÜM

ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Yapılan bir çalışmanın bilimsel araştırma olarak kabul edilebilmesi için öncelikle amacına uygun bir yöntem kullanılması ve araştırma yöntemi ilkelerinin izlenmesi gereklidir (Güven, 1996). Bilimsel bilgi üretmede kullanılan bilimsel araştırma yaklaşımları temel, uygulamalı, birincil, ikincil, teorik, deneysel, betimleyici ve keşfe yönelik araştırma şeklinde sıralanabilir (Clark ve diğ. 1998). Araştırmacı çalışmasını gerçekleştirirken amacı doğrultusunda, bu araştırma yaklaşımlarından biri veya birkaçını kullanabilmektedir.

Bu bağlamda bu çalışmada, betimleyici ve keşfe yönelik araştırma yaklaşımları kullanılmıştır. Betimleyici araştırma, konu olay ve durum hakkında bilgi toplamaya yönelik, ne nerde ne zaman ve kim gibi sorunların cevaplarını bulmaya yönelik bir yaklaşımdır. Keşfe yönelik araştırma yaklaşımı ise, konu olay ve durum arasındaki ilişkileri inceleyen, niçin ve nasıl gibi soruların cevapları da araştırmaya yardımcı olan bir yaklaşımdır (Ticehurst ve Veal, 2000). Çalışmada betimleyici yaklaşımın kullanılması olarak, literatürde var olan bilgiye katkı sağlamak ve bilgiyi geliştirmektir. Keşfe yönelik araştırma yaklaşımını kullanmanın nedeni ise araştırma konusunun değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir.

Bu çalışmanın temel amacı; kamu desteklerinden (KOSGEB KOBİGEL Destek Programı) faydalanmış KOBİ’lerin bu destekleri ne derecede kullandığını tespit etmeye yöneliktir. Bu doğrultuda çalışma; KOBİ’lere yönelik vadedilen devlet desteklerinin etkin ve verimli bir şekilde piyasaya aktarılıp aktarılmadığını ortaya çıkarmak ve bunun sebeplerini keşfetmeyi hedeflemektedir. Çalışmada ortaya konulmak istenen, program başlangıcında sunulmuş kaynağın, program sonunda firmaya aktarılan kaynağa oranı olmuştur. Bu oran Kaynak Aktarım Oranı olarak isimlendirilmiştir. Bu oranla birlikte aktarımı gerçekleştirilemeyen kaynağın sebepleri de yorumlanmıştır.

Araştırmanın dikkat çekmek istediği önemli bir noktada danışman ile çalışmanın kaynak aktarım oranına etkisinin olup olmadığıdır. Son olarak çalışmada Kaynak Aktarım Oranının KOBİ’lerin yeniden destek alma isteğine olan etkisi araştırılmıştır.

Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için aşağıda yer alan araştırma desenine müracaat edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmıştır. Uygulama analizi KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) Destek Programının 2016 ve 2017-01 çağrı dönemlerinde destek başvurusu kabul edilmiş ve projesi tamamlanmış KOBİ’ler üzerinde gerçekleştirilmiştir. KOSGEB’den alınan verilere göre Doğu Marmara Bölgesi (Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli ve Yalova) (TR42) bölgesinde 2016 ve 2017-01 çağrı dönemlerinde destek başvurusu kabul edilmiş ve anket döneminde projesi tamamlanmış 137 firma bulunmaktadır. Evren ulaşılabilir olduğundan tam sayım yöntemi tercih edilmiştir. Verileri toparlamak için yapılan uzman görüşmeleri ve literatür çalışmaları ile özgün bir anket hazırlanmıştır. Anket üzerine yapılan pilot çalışmasında geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmış, olumlu sonuçlar alınca verilerin toparlanmasına devam edilmiştir.

Bu çalışmada, betimleyici ve keşfe yönelik araştırma yaklaşımları kullanılmıştır.

Veriler toparlandıktan sonra öncelikle faktör analizi gerçekleştirilmiş aynı zamanda ifadelere katılım düzeylerine bakılmıştır. Firmalara ait demografik özellikler frekans dağılımları ile açıklanmaya çalışılmıştır. KOBİ’lerin sahip olduğu demografik özelliklerin Kaynak Aktarım Oranına etki eden faktörlerde farklılık gösterip göstermediği hipotez testleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Hipotez testleri için ANOVA Analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma modelinden hareketle genel olarak konu ile ilgili 17 hipotez belirlenmiştir. Araştırmanın ilerleyen safhasında destek veren kurum performansı, destek alan firma performansı, hizmet alınan danışman firma performansı ile kaynak aktarım oranı ve yeniden destek kullanma isteği arasındaki ilişkiler incelenmiştir.

Araştırmada devlet destek programlarında kurumun gösterdiği performans ile firmanın gösterdiği proje performansının, kaynak kullanım oranı ve yeniden destek

kullanma isteği üzerindeki etkisinde danışmanlık hizmeti alımının düzenleyici rolünü tespit etmek için çoklu regresyon modellerinden hiyerarşik regresyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca kaynak aktarım oranının yeniden destek kullanma isteği üzerindeki etkisi basit regresyon analizi ile incelenmiştir.