• Sonuç bulunamadı

Ekonomik Büyümeyi ve Bölgesel Kalkınmayı Sağlamak

2.1 Devlet Destekleri Kavramı

2.2.7 Ekonomik Büyümeyi ve Bölgesel Kalkınmayı Sağlamak

Devlet destekleri, gelişmiş ülkelerde bölgelerin kalkınmasını ve teknolojik gelişmenin devam ettirilmesini sağlama amacı gütmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerde hem iç pazarın büyümesi hem de dış pazarda rekabet edilmesi için yatırımların artırılması, ihracat seviyesinin artırılması, bölgesel gelişmişlik düzeyinin eşitlenmesi amaçlanmaktadır (Ünlütürk vd. 2010: 3). Çünkü hem yeni işletmelerin kurulmasında hem de mevcut işletmelerin verimliliğinin artırılmasında teknolojik değişimler ve sermaye birikimleri itici güç konumundadırlar. Gerek yeni teknolojilerin yaygınlaşması gerekse de sermaye birikiminin sağlanmasında gerekli olan finansal sistemler ise sonuçta ekonomik büyüme sürecine katkıda bulunmaktadır (Şahin, 2012: 40). Türkiye’de farklı devlet kurumları farklı politikalar ile piyasaya fon aktarmaktadır. Örneği yatırım teşvik

sistemi üzerinden sunulan avantajlar bölgeler arası dengesizleri ortadan kaldırmayı amaç edinmişken, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan hibe programları küreselleşme ve uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılmasına yönelik hedefler ortaya koymaktadır.

İnsan ihtiyaçlarının sonsuz ancak kaynakların kıt olduğu bu sistemde, yüksek refah seviyesi için tüm üretim kaynaklarının etkin kullanılması gerekmektedir. Devlet destekleri kıt kaynakları ülke ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu kritik alanlara yönlendirmek için kullanılır. Aynı zamanda kaynakların bölgeler arasında adil dağılımını da mümkün kılabilirler (Paçacı, 2011: 13). Devlet destekleri uygulaması ile kaynak dağılımı üzerindeki etki rekabet ortamının durumuna göre değişiklik gösterir. Rekabetin yetersiz olduğu pazarlarda fonlar tam olarak kullanılamamaktadır. Rekabetin yoğun olduğu pazarlarda ise aktarılan fonlar tüm işletmelere ulaşmadığından haksız rekabet ortamı oluşturması da kaçınılmazdır (Leblebici, 2002: 4-7). Devlet uluslararası pazarda güç kazanması gereken sektörlere, ülke için stratejik önem taşıyan ürünlerin üretilmesi için gerekli olan yatırımın kuruluş aşamasına ya da yok olmaya başlayan sektörlerin ayakta kalması için piyasaya fon aktarabilir. Böylece girişimcilerin piyasa şartlarına uyum sağlaması, üretimlerini devam ettirebilmesi, istihdam ortamının devam etmesi ve dış pazarda rekabet avantajını korumasına katkı sağlamak amaçlanır (Doğangül, 2012: 8).

2.3 Devlet Desteklerinin Ekonomik Etkileri

Her ülke farklı bir politika ile ekonomisini ayakta tutmaya çalışmakta; bu vesile ile halkın refah seviyesi yükseltilmeye çalışılmaktadır (Yavuz, 2010: 83). Devlet desteklerinin iktisadi ve sosyal olarak iki ana amacı vardır. İktisadi amaç, ihracat ve ithalat dengesi, istihdam sürekliliği, rekabet gücü ve teknoloji seviyelerinin iyileştirilmesidir. Sosyal amaç ise bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin eşitlenmesidir. Türkiye için de devlet destekleri; ekonomide yaşanan darboğazların aşılması, refah seviyesinin yükseltilmesi ve küresel pazarlarda rekabet üstünlüğü elde edebilmek için önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir (Recepoğlu ve Değer, 2016: 8).

Devlet desteklerinin diğer kamusal politikalardan farkı, piyasaya doğrudan etki edebilmesi ve sonuçların kısa sürede gözlemlenebilmesidir. Ancak devlet desteklerinin tek başına ekonomik sorunları ortadan kaldırması mümkün değildir. Destekler sadece dalgalanma yaşanan dönemlerde süreci kısaltma etkisi gösterebilir (Çiloğlu, 2000: 29-33).

Devletin işletmelere sağlayacağı desteklerle dengesizlik durumları giderilmeye çalışılırken kaynak dağılımına da olumlu yönde katkı sağlanmaktadır. Burada, kaynakların dağılımı, devlet desteğini alan işletmelerin lehine değişmektedir. Ancak, bu sebepten dolayı devlet destekleri, piyasa mekanizması tarafından, diğer kamusal müdahale araçlarından daha fazla eleştiri almaktadır. Bu kaynakların piyasa mekanizması dışı bir yöntem ile tahsisi, liberal ekonomik sistemin mantığına göre kaynak kullanımında etkinliğin azalması anlamına gelmektedir. Bu noktada, devlet desteğinin başarısı, sağladığı faydaların, piyasa mekanizmasında yarattığı tahribattan fazla olmasıyla ölçülmektedir (Çiloğlu, 2000: 30). Devlet destekleri ile desteklenmesi öngörülen faaliyetler kısmen ya da tamamen kamu kaynaklarından finanse edildiğinden, söz konusu destek nakdi destek olarak verildiğinde ülkelerin kamu harcamaları artmakta ve bütçeleri üzerinde önemli bir yük meydana gelmekte, vergi muafiyet ya da istisnası şeklinde verildiğinde kamu gelirlerinde azalma meydana gelmektedir (Çiloğlu, 1997: 3).

doğrultusunda yürürlüğe giren mevzuat çerçevesinde yürütülmesi ve söz konusu mevzuatın Resmi Gazetede yayımlanarak kamuoyuna duyurulması açıklık ilkesinin uygulandığını göstermektedir. Ayrıca, gerek yatırımlarda gerekse ihracatta verilen devlet desteklerinden yararlanma şartlarının ilgili mevzuatta belirtilmesi ve gerekli koşulları sağlayan işletmelerin bunlardan eşit olarak yararlanabilmesi de genellik ilkesinin uygulandığını göstermektedir.

Devlet destekleri genellikle rekabeti ihlal etmeyecek nitelikte veya bu ihlallerin kabul edilebilir düzeyde olacak şekilde uygulanmaya çalışılsa da, ekonomik gelişmede nispeten geri kalmış ülke ve bölgeler açısından rekabet ihlallerini önlemenin yanında rekabetin ve rekabetçi piyasaların geliştirilmesi de büyük önem arz etmektedir (Türkan, 2004: 81).

Kamu kesimi borçlanma gereği azaltılmadan ekonomide devlet destekleri ile yol alınmaya çalışılmaması (kamu kesimi borçlanma gereğinin yüksek olması firmalarda dışlama etkisi yaratmaktadır), devlet desteklerinin mümkün olduğunca yetki dağılımı içerisinde verilmesi (tek merkezden tahsis, bürokratik işlemleri arttırmakta ve devlet desteklerinin işleyişini yavaşlatmaktadır), devlet desteklerinin proje bazında dağıtılması, devlet desteği sistemlerinin altyapı projeleri ile uyumlu bir biçimde geliştirilmesi, devlet desteklerinin rekabete uygunluğunun denetlenmesi, devlet desteği uygulamalarında şeffaflığın sağlanması, devlet desteklerinin prensip olarak bir defaya mahsus verilmesi, alışkanlık yaratmaması ve zaman içerisinde rekabet ortamının gelişmesine paralel olarak azaltılması sağlanırsa devlet desteği sistemi, gelişmekte olan ülke ve bölgelerde rekabet ortamını geliştirecek bir araç olarak kullanılabilecektir (Türkan, 2004: 81-84).

Desteklenen sanayilerin gelişip güçlendikten sonra devlet desteklerinin ve korumanın devam etmesi, diğer işletmelerin aleyhine olacak ve desteklenmeye devam edilen işletmenin piyasadaki etkinliğini artıracağı beklenmektedir (Akkaya, 2006: 33- 34). Ancak, dış ticaretin vazgeçilmezliği nedeni ile teşviklerin gelişmekte olan ülkeler için taşıdığı zorunluluk yanında (hem ihracatın arttırılması hem de dış rekabetten korunma) imzalanan uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükler, uygulanacak teşvik sisteminin yapısı ile ilgili büyük sorunlar yaratmaktadır (Çiloğlu, 1997: 7).