• Sonuç bulunamadı

Ramazan ve Ramazan Bayramı

Ramazan ayı için hazırlık yapılırdı. Erişte kesilirdi. Tuluklar basılırdı. Yağ, peynir yapılırdı. Ramazan ayı evel yaz gününe denk geldiyse dövme döverdik, erişte keserdik, kuskus dökülürdü. İftara börek çok yapardık. Saç böreği, işli ederdik. Hoşaf kaynatırdık. Çorba pişirirdik. Patates, erik kurusu, fasulye, kabak, pancar içi etli, dövme çorbası içi etli üzümlü bunlar pişiyordu. Kuskus pilavı yapılırdı. Sahurda artan yemekleri ısıtıp yerdik. Yufka yapardık, erişte, pilav yenirdi. Çörek yağlanır, pekmezle yenilirdi. Çay ekmek yoktu. Şimdi yeniyor. Erişte, hoşaf yenilirdi.

Ramazan Bayramına horozdur, tavuktur keserdik. Su böreği çekerdik, baklava, köfte, bamya, çorba sütlü, uyutma, kıvrım yapardık, sarma sarardık, yoğurt yapardık. Gelene yedirirdik. Şimdide aynı yemekleri hazırlıyoruz. Çay, şeker, kolonya, kahve tutuyoruz.

Kurban Bayramı

Kurban Bayramına da aynı hazırlıklar yapılır. Kurbanı keserdik, et yapılır. Kavurma yapılır. Et dağıtılır. Bayramcı gezerdik. Şeker lokum dağıtılırdı. Şimdide aynı hazırlıklar yapılıyor. Çay, kahve, şeker, lokum ikram ediliyor.

Kandillerde

Kandil günlerinde bir şey yapılmazdı. Herkes namaz kılardı, dua ederdi, gücünün yettiği kadar, yeme, içme, hediye yoktu.

Aşure Günü

Aşure günü aşure pişirir, dağıtırdık. Yağla soğanı kavururduk, suyu koyardık. Yarmayı da börtletip atardık. İçine üzüm, nohut, fasulye, kayısı, çörekotu, tuz koyarız. Kurbanın etinden atarız içine. Yüzüne de sadeyağ yakılırdı, dağıtılırdı. Şimdide aynı pişiririz, dağıtırız. Eveli odalarda yanıyordu. Büyük kaplara konulup yüzü bolca yağlanıyordu. Cami cemaati toplanıyordu. Yanına hoşaf yapılır, sinilere konulur, yanına helva da konulup yedirilirdi.

Mevlit Okutma

Hotamış

Ramazan ve Ramazan Bayramı

Ramazan ayı için hazırlık yapılır. Evler temizlenir. Ekmek yapılır. Baklava su böreği çekilir, sütlü yapılırdı. Elinden geldiği kadar hazırlık yapılırdı. Ramazan ayında eveli sıkmaç sıkılır, camiye iletilirdi, herkes orada orucunu açardı. Küçük küçük çörek yapılırdı. Yağınan pekmeze batırılır, her eve dağıtılırdı. Sahurda pilav pişerdi, hoşaf yapılırdı. Ayran olurdu. Dağdan sarıçiçekli bir çay toplanırdı, o içilirdi. Ramazan Bayramı’na özel yemek hazırlanırdı. Odalara erkekler giderdi. Su böreği, çorba, bamya, pilav, sarma, kayısı kavurması, kuyruğundan tutma, mülükü, patates, yapılır. Et kızartılırdı. Şimdi de aynı yemekler yapılıyor. Çay, kahve, şeker ikram ediliyor.

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı’nda da aynı yemekler hazırlanırdı. Et kavrulur, et dağıtılırdı. Şimdi de aynı. Çay, kahve, şeker ikram edilir.

Kandil Günleri

Kandil günleri namazımızı kılar, duamızı yaparız. Aşure Günü

Aşure günü aş pişirir, dağıtırdık. Eskiden yoğurt çorbası gibi pişerdi. Aşureyi pişiririz. İçine yedi tevir katardık. Çörekotu, kayısı, incir, üzüm, nohut, fasulye, kenevir koyarız. Kurbanın etinden koyarız, yüzünü de yağlarız, dağıtırız. Şimdi de yapıyoruz.

Mevlit Okutma

Eskiden mevlit okutulurdu. Şeker dağılırdı, şerbet ezilirdi. Yemek yedirilirdi. Şimdi de aynı yemek verilir, şeker, çay ikram edilir.

Sazlıpınar

Ramazan ve Ramazan Bayramı

Eskiden devamlı ekmek olurdu. İftara börek olurdu. Sıkma sıkılırdı. Sıkma yağlardık, salata olurdu. Pekmez yerlerdi. Dürüm yapar, ellerine verirdik, camiye giderlerdi namazı kılıp, orucu açıp, o sıkmayı yerlerdi. Peynirli, ıspanaklı börek olurdu.

hazırlanır. Ramazan Bayramı arefesinde bayram çöreği yapılıp dağıtılırdı. Şimdi üç aylar girince bişi yapılıyor, dağıtılıyor.

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı’nda da aynı yemek hazırlanır. Kurban kesilince dağıtılır. Kavurma yapılır. Şeker, kolonya, çay, kahve tutulur.

Kandillerde

Kandillerde namaz kılar, dua ederiz. Aşure Günü

Herkes evinde pişirip dağıtırdık. Dövmelikten içi kemikli etli kurban etinden tuzlu pişirdik. Yüzünü yağlardık. Kurban etiyle dövme, nohut, fasulye, üzüm, kişniş hepsi karıştırılır, yüzüne sadeyağ yakılır.

Mevlit Okutma

Mevlitte şerbet ve şeker dağılırdı. Yemek verilirdi. Şimdi şeker, çay ve yemek yine veriliyor.

Türkmencamili

Ramazan ve Ramazan Bayramı

Eskiden Ramazan ayı için hazırlık yapılırdı. Erişte keserdik, kuskus yaparlardı. Şimdi de aynı yufka ekmek yapılır, erişte kesilir, iftara aynı yemek yapardık. Şimdi de aynı. Ne yapabilirsen. İşli yapılırdı, sıcak ekmek yaparsan sıkmaç olurdu. Sahurda eskiden pilav, olursa erişte pişirirdik, yemek yerdik, şimdi kahvaltı yapılıyor, yine erişte de yapıyoruz.

Ramazan Bayramı arife günü arife kömbesi olur, herkese 3’er 4’er dağıtılırdı. Günümüzde de yapılıyor. Bayram için yemek hazırlardık. Patlıcan, su böreği, yaprak sarması, lahana sarması, çorba, kayısı, kavurma, baklava, kıvrım, sulu köfte, sütlü, uyutma, tavuk pişirilir, yoğurt çalınır. Gelene kahve pişirilirdi. Şimdi de aynı yemekler yapılıyor, gelene çay, kahve, şeker ikram ediliyor. Bayram sabahı bayram namazından sonra yemek yenilirdi, günümüzde de aynı.

Kurban Bayramı

Kurban Bayramında da aynı hazırlıklar yapılır. Kurban kesilir, yüzülür onarılırdı. Et doğranırdı, pişerdi, yenirdi. Çocuklar gelir, şeker verirsin, gelene şeker tutan, yemek hazırlanır. Kurban etini fakirlere verirsin, kalanı doğran kavurma olurdu, çömleklere basardın. Yağ olursa doğrayıp kavurup kakırdak çıkarırdın. Ciğerini kavururdun. Paça ütülür, çömlekle ocağa gömer, yerdik. Misafire çay, kahve, şeker veriliyor.

Kandillerde

Kandillerde yiyecek içecek hediye filan yoktu. Gücün yettiği kadar namaz kılan, dua eden.

Aşure Günü

Aşure günü aşure pişer, dağıtılırdı. Eskiden ayranlı çorba pişirirdik, yoğurt çorbası pişirirdik. İçine yarması, üzüm, fasulye, nohut, kenevir, fıstık, kurban eti kemikli et atılırdı. Yüzüne de yağ yakılır, dağıtılırdı. Şimdi de tatlı pişiriliyor.

Mevlit Okutma

Mevlit okutma eskinden de vardı. Camiye şerbet gönderirdik, kovalarla hazırlanırdı. Yemek yapılıp yedirilirdi, şimdi de yapılıyor. Yemek, şerbet yapılıyor. Herkes evinde yediriyor. Şeker tutuluyor.

Üçhüyük

Ramazan ve Ramazan Bayramı

Ramazana hazırlık olurdu. Erişte keserdik, ekmek yapardık, tatlı yapardık, hoşaf pişerdi. İftar için börek, çörek, tatlı, işli yağlardık, yerdik. Sahurda eskiden yemek pişirirdik. Kızartma olurdu, hoşaf yapılırdı. Yumurtalı, patatesli, marullu dürüm olurdu, onu yerdik. Pilav pişirirdik, erişte, çorba yapardık. Çay ne yoktu. Şimdi yemek yemiyoruz. Şimdi yağla, peynirle sobada yufka ekmeği gevretip dürüm yapıp bir çaydanlık çay kaynatıp yiyoruz, yatıyoruz.

Arife günü arife kömbesi yapar, dağıtırız. Ramazan Bayramı için arife gününden bir gün önce başlarız, suda olsun buda olsun diye. Yemek, temizlik yapardık. Şeker, lokum, bisküvi getirtirdik. Bayramda gelenlere ikram ederdik. Su böreği çekeriz, yaprak

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı’nda da aynı yemek yaparız. Kurbanı hazırlardık, keserdik, namazımızı kılardık, ondan sonra dağıtırdık. Kesene bile verirdik, tadına baksın diye. Fakir fukaraya dağıtılır. Gelene gidene yemek yapardık, şeker lokum tutardık. Şimdi de aynı yapılıyor. Çay, kahve ikram ediliyor.

Kandil Günleri

Kandil günleri dağıtılan bir şey yok. Namazımızı kılarız, ibadetimizi yaparız. Aşure Günü

Aşure günü aşureyi pişirir, komşulara dağıtırız. Aşure orucu tutardık. Aşure gününde eveli buğday dövülürdü, şimdi pazardan alınıyor. İsteyen şekerli yapar, biz şekersiz yapıyoruz. İçine kurban etinden atarız. Fasulye, nohut, üzüm, mısır, çörekotu atarız. İçine yedi tevir atarız. İyice pişer, diğer tabaklara koyup yüzünü yağlıyon, komşulara dağıtıyon. Biz şimdide aynı yapıyoruz.

Mevlit Okutma

Mevlit okutma eskiden vardı. Evelden mevliti okuturduk. Çilli, köfte yapardık, onu konu komşu, arkada, hısıma yedirirdik. Şimdi pilav çıktı. Şeker ve şerbet dağıtılırdı. Şimdi de aynı çayda veriliyor.

Ek 5: Neşeli Günlere İlişkin Besinler

Benzer Belgeler