• Sonuç bulunamadı

Kurum İçi İletişim ve Kurumsal İletişim

III. BÖLÜM: TEMA VAKFI’NIN HALKLA İLİŞKİLER UYGULAMALARI VE

3.2. TEMA VAKFI

3.2.1. TEMA Vakfı’nın Halkla İlişkiler Uygulamaları

3.2.1.2. Kurum İçi İletişim ve Kurumsal İletişim

Kurum içi iletişim uygulamaları; hem iç motivasyonun sağlanmasında hem de bölümler arası uyumlu entegre bir iletişim olması için olmazsa olmazlardandır. Sivil toplum kuruluşları açısından bakıldığında, kuruluşa üye olan ve gönüllü destek verenlerin kuruluşun bir parçası olarak görülmesi gerekmektedir. Yani sivil toplum kuruluşları kurum içi iletişim ve kurumsal iletişim faaliyetlerini uygularken hem çalışanlarına hem de gönüllülerine yönelik etkinliklerde bulunmalıdırlar.

TEMA Vakfı kurum içi iletişim çalışmaları İnsan Kaynakları Bölümü ile beraber yürüttükleri uygulamalardan oluşmaktadır. Gönüllüler ile iletişimi yine kurum içi iletişim çalışmalarına dahil edecek olursak TEMA Vakfı bunu Saha ve Gönüllük Bölümü ile yürütmektedir.

Gönüllüler ile iletişim çalışmalarına; Bireysel Gönüllü Toplantıları, Koordinasyon Toplantıları örnek olarak gösterilebilir. 2014 yılında Kocaeli, Amasya, Diyarbakır, Konya ve Artvin’de “Yaşanılabilir Bir Gelecek İçin Gönüllüyüz” adlı etkinlik ile beş bölgesel gönüllü toplantısına 61 ilden 910 gönüllü katılım sağlamış ve toplantılarda bölgenin önemli doğa sorunları ve bu sorunlar ile mücadele yöntemleri gibi başlıklar ele alınmıştır (TEMA Vakfı, 2014: 45).

TEMA Vakfı ile yapılan görüşmede kurum içi çalışmalar şu şekilde anlatılmıştır (Bayraktar, 2016):

“Kurum içi çalışmaları İnsan Kaynakları Bölümü ile beraber yürütülmektedir. Kurum içerisinde bir duyuru panosu ve intranet gibi bir iletişim ağı mevcut olmamakla beraber kurum içerisindeki iletişim mailing ile gerçekleştirilmektedir. Örneğin; 2016 yılı içerisinde TEMA Vakfı’nın merkez binasının taşınma planından dolayı, bunun kurum içerisinde bir iç problem teşkil etmemesi için İletişim Bölümü ve İnsan Kaynakları Bölümü tarafından iç iletişimin sağlanmasına yönelik bir plan oluşturulmuştur. İç iletişim etkinlikleri genellikle İnsan Kaynakları Bölümü tarafından yapılmaktadır. Örneğin yeterli destek bulunabilirse yılbaşı etkinlikleri ya da aylık olarak personellerin doğum günü etkinlikleri yapılmaktadır. İç iletişimin sağlanmasında sosyal medyadan yararlanılmış ve TEMA İK adında kapalı bir Facebook grubu kurulmuştur. Bu grupta mesai saatleri içinde ya da dışında çalışanların beraber vakit geçirebileceği etkinlikler planlanmaktadır. İnsan kaynakları için TEMA Vakfı’na, kurumsallaşma ve yapılandırma sürecinde Baltaş Grubu destek vermektedir. Performans değerlendirmesi, çalışanların görev tanımlarının belirlenmesi, iç iletişimdeki sorunlara dair çözümler önerilmesi, eğitimler gibi süreçler Baltaş Grubu ile yürütülmektedir. Kurum içerisinde TEMA Vakfı’nın yayınlamış olduğu Yeşiliz adlı dergi yakın zamana kadar faaliyet göstermiş, bir süre önce yayın hayatına son verilmiştir. Vakfın 2016 yılı için düşünmüş olduğu e-bülten çalışmaları bulunmakla birlikte bağışlar ile ilerleyen ve varlığını koruyan bir oluşum olduğundan dolayı bu sürecin hayata geçirilebilmesi için araştırmalar devam etmektedir. Gönüllüler ile iletişim için ayrı bir bölüm olan “Saha ve Gönüllülük Bölümü” çalışmalar yapmaktadır. Gönüllülük toplantıları, saha koordinasyon toplantısı, eğitim programları, bölgesel gönüllü toplantıları ve gönüllülerin kendilerinin yaptığı ilgili bölgelerdeki etkinlikler örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; Genç TEMA Çanakkale’de termik santral yapılmasına karşı olarak stant açıp, bilgilendirme toplantıları yapabilir ya da uçurtma, bisiklet şenliği gibi etkinlikler düzenleyebilmektedirler”.

Sivil toplum örgütü olmasından dolayı TEMA Vakfı, kurum içi iletişim çalışmalarını profesyonel bir kuruluş gibi sürdürememektedir. Vakfın öncelikleri daima kuruluş amacına hizmet etmektedir. İnsan Kaynakları Bölümü ile sürekli ve sistematik bir ilişkinin olduğu söylenebilir. Yine etkili bir şekilde gönüllü ilişkilerinin var olduğu göze çarpmaktadır. Kurum içi etkinliklerin planlanmasında gelir önemli bir yer teşkil etmektedir.

Örnek Olay 4: TEMA Vakfı’nın “Ağaç Kardeşliği Projesi” için Genç TEMA’nın Koordinasyon Toplantısı

TEMA Vakfı’nın “Ağaç Kardeşliği Projesi” için Genç TEMA’nın Koordinasyon Toplantısı Basın Bülteni Örneği (www.tema.org.tr. ).

Örnek Olay 5: Yeşiliz Dergisi

TEMA Vakfı’nın kurum içi iletişim araçları olarak kullandığı Yeşiliz Dergisi 2007 yılında yayınlanmaya başlamış ve kısa süre önce yayın hayatına son vermiştir. Halkla ilişkilerin önemli araçlarından biri olan dergilerin kurum içi iletişimi arttırmada önemli katkısı olduğu söylenebilinmektedir.

3.2.1.3.Kriz Yönetimi

Kriz kurum ya da kuruluşların her an karşı karşıya kalabilecekleri bir durumdur. Sivil toplum kuruluşları için bir çıkar grubu olmadıklarından dolayı, toplumu ilgilendiren çalışmalar yaptıkları için hem kendi yapısı içinden, hem gönüllülerin içinden hem de devlet tarafından gibi çok noktadan kriz altına girebilirler. Buna yönelik olarak sivil toplum kuruluşlarının herhangi bir kriz olasılığına karşı üretmiş oldukları kriz planlarının mevcut olması gerekmektedir. Krizin öncesi, sırası ve sonrası planlanarak olası bir kriz durumunda bu planı harekete geçirmelidirler.

Sivil toplum kuruluşları için kriz planları iki türlü ve iki yönlü olmalıdır. Bunlar; kuruluşun varlığını sürdürdüğü toplum ve doğal yapısından kaynaklanabilecek kriz planları ve kuruluşun kendi bünyesinden kaynaklanabilecek kriz planları olarak görülebilir. TEMA Vakfı herhangi bir kriz oluşumuna karşı olarak iki yönlü bakış açısına sahip olarak görülmektedir.

Yapılan literatür taraması sırasında TEMA Vakfı’na ilişkin bir kriz örneği saptanmamıştır. TEMA Vakfı gibi doğal yaşamı sürdürebilme ve korumaya yönelik olan kuruluşlar her zaman potansiyel kriz ile karşı karşıyadır. Vakfın şeffaflık ve tarafsızlık ilkesinden yola çıkarak herhangi bir kriz durumunda yine aynı şekilde davranış sergileyeceği söylenebilir.

TEMA Vakfı ile yapılan görüşmede kriz yönetimine ilişkin görüşler şu şekilde belirtilmiştir (Bayraktar, 2016):

“Kriz yönetimi çalışmalarında reaktif iletişim şekli kullanılmaktadır. Her an bir kriz ile vakıf karşı karşıya kalabilir. Bunun hem doğal kaynaklı olabilme hem de kurumun içerisinden kaynaklanma ihtimali bulunmaktadır. TEMA Vakfı birçok marka ile işbirliği ile proje yürütürken diğer taraftan HES yapımına, termik santrallere, kötü madenciliğe karşı olan bir kuruluştur. Vakıf bu görüşünden ötürü zaman zaman muhalif olarak algılanabilmekte fakat bu tamamen vakfın tarafsızlık ilkesini gerçekleştirdiğini göstermektedir. TEMA Vakfı, farklı senaryolar için kriz planları hazırlamaktadır. Örneğin; doğa olaylarında yaşanacaklar ya da kuruluş hakkında çıkacak asılsız haberler gibi senaryolar üzerinden hazırlanan kriz planları mevcuttur. TEMA Vakfı 25 yıla yakın bir zamandan beri faaliyet gösterdiğinden

dolayı bu gibi durumlar için bir kültür oluşturmuş ve bazı planlar yazılı olarak belirlenmemiş olsa bile hangi aksiyonun ne zaman gerçekleşeceği belirli olabilmektedir. Vakıf’ın üzerinde çalıştığı bir iletişim yönergesi bulunmakla birlikte, bunun herhangi bir krize karşı yapılacak bir proaktif çalışma olacağı söylenebilir. Daha önce meydana gelmiş ve kuruluşu zor durumda bırakmış çok ciddi bir kriz örneği mevcut değildir. Yalnız zaman zaman TEMA Vakfı adı kullanılarak bağış toplanabilmekte ve bu gibi durumlarda kuruluş olarak basın açıklamaları yapılmaktadır. Online kriz yönetimi için olmazsa olmaz kural; nerede problem çıktı ise aynı kanal yolu ile cevap vermektir. Twitter üzerinden yayılmaya başlayan krize, Facebook üzerinden yanıt vermek çok sağlıklı olmayacaktır. Kriz; beklenmeyen anda meydana gelen olaylardır. Ekonomik, iletişim, siyasi yani çok açıdan bunu örneklendirmek mümkündür. Online kriz meydana geldiğinde çok kısa süreler içerisinde yanıt vermek önem taşımaktadır. TEMA Vakfı monitoring için bir ajanstan gönüllü hizmet almaktadır. Kriz olma durumunda basın açıklamasının yanı sıra ayrıca sosyal medya kullanılmaktadır. Yine sosyal medya üzerinden paylaşılan iletilerin altında olumlu ya da olumsuz yorumlar yapılabilmekte ve vakıf bunu bir denge olarak düşünmektedir. Haksız ya da yanlış algılama gibi durumlarda vakıf müdahalede bulunabilir ve yeni bir ileti ile bir açıklama yapma durumunda kalabilmektedir”.

TEMA Vakfı gerek kriz yönetimi gerek ise online kriz yönetimi için profesyonel bir bakış açısında sahiptir. Genel anlamda medyaya yansıyan ve kitlesel yankı uyandıran bir kriz ile karşı karşıya kalmayan vakıf, olası senaryolara hazırlıklı davranmaktadır. Vakıf sosyal medyada meydana gelebilecek bir kriz durumuna karşı olarak bir sosyal medya takip ajansından gönüllü olarak hizmet almaktadır.

Vakfın genel anlamda kriz, kriz yönetimi ve bu süreçlerin nasıl işleyeceği konusunda profesyonel olarak hakim olduğu görülmektedir.

Örnek 6’da görüldüğü üzere herhangi bir kriz oluşturabilecek durumda TEMA Vakfı’nın hazırlıklı olduğu ve henüz kendi taraflarına bildirilmeyen fakat basında yer alan haberlerden şuanda haberlerinin olmadığına dair bilgi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Örnek Olay 6: Doğu Karadeniz olayı için basında çıkan haberlere yönelik Basın Bülteni.

Doğu Karadeniz İle Çıkan Haberlere İlişkin Hazırlanan Basın Bülteni (www.tema.org.tr.)

3.2.1.4.Sponsorluk

Sponsorluk faaliyetleri gerek nakli, gerek ise ürün ve hizmet ile sağlanmaktadır. Güvenirlik seviyesi yüksek, bilinirliği fazla bazı kurum ya da kuruluşlar ise herhangi desteleyecekleri bir etkinliğe logo, amblem gibi görsel öğeleri ile destek olmaktadır. Sponsorluk faaliyetleri bir sözleşmeye bağlı olarak gerçekleştirilen ve iki tarafın çıkarlarına yönelik olan etkinliklerdir. Bir zaman dilimi içerisinde oluşturulan bu faaliyetler kurum ya da kuruluşların haber olmasına, bilinirliğinin, tanınırlığının artmasına, hedef kitle üzerinde olumlu algı bırakılmasını sağlar.

Sivil toplum kuruluşları için sponsorluk; kurumsal işbirlikleri olarak değerlendirilebilir. Birçok özel kuruluş ya da devlet işbirliği ile sponsorluk faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Türkiye’de bir vakfın birebir sponsor olması, sivil toplum bilincinin henüz yerleşmediğinden dolayı güç görünmektedir. TEMA Vakfı sponsorluk faaliyetlerini kurumsal işbirlikçileri ile beraber yürütmekte ve bu konuda diğer sivil toplum örgütlerine örnek olmaktadır.

TEMA Vakfı ile yapılan görüşmede sponsorluk faaliyetleri üzerine belirtilenler şunlardır (Bayraktar, 2016):

“TEMA Vakfı’nda sponsorluk faaliyetleri Kaynak Geliştirme Bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir. Kurumsal işbirliği olarak görülen sponsorluk faaliyetleri ya kurumlardan randevu alınarak ve kuruma sunum yapılarak gerçekleştirilmekte ya da kurumların getirmiş olduğu teklifler değerlendirilerek yapılmaktadır. Sponsorluk alanında TEMA Vakfı’nın belirlemiş olduğu kırmızı çizgiler bulunmaktadır. Örneğin; kurumsal işbirliği yapılacak kurumun 2B arazisine inşaat yapmaması, iyi ya da kötü madencilik yapmaması, HES’leri ya da termik santralleri olmaması ya da nükleer enerji ile ilgilenmemesi gerekmektedir. TEMA Vakfı kişisel olarak herkesten bağış alabilmekte, fakat kurumsal olarak belirttiği şartlara uygun olanlar ile işbirliği yapabilmektedir. Örneğin; Hatıra ormanı oluşturulacak ise X enerji şirketi öncelikle incelenmekte ve TEMA Vakfı’nın kriterlerine uygun ise kurumsal işbirliği sağlanmaktadır. Ya da X kimya şirketi doğaya gerçekten zarar veriyor ise kabul edilmemektedir. TEMA Vakfı bağış alarak varlığını sürdüren bir sivil toplum kuruluşu olmasından dolayı birebir sponsorluk gerçekleştirilememektedir. Yurtdışından bazı sivil toplum kuruluşları zaman zaman TEMA Vakfı’na proje bazlı olarak sponsor olabilmekte fakat TEMA Vakfı’nın mali açıdan birebir sponsorluk çalışmaları mevcut olamamaktadır. Kurumsal işbirlikleri örneklendirilecek olursa; Koç Grubu ile “Ülkem İçin

Ormanlar Projesi”, Türkiye İş Bankası ile “ 81 İlde 81 Orman”, Nestle ile “Fıstığımız Bol Olsun”, Falım Sakızları ile “Sakız Ağacı Gen Koruma Parkı” örnek olarak verilebilir. Devlet işbirliği ile gerçekleştirilmiş projeler de mevcuttur”.

TEMA Vakfı bir halkla ilişkiler uygulaması olarak sponsorluğu daha çok kurumsal işbirlikleri ile gerçekleştirmekte ve bu işbirliklerini oluştururken vakfın kendi varlık amacından ayrılmadığı görülmektedir. Türkiye’de sivil toplum kuruluşları tek başına bir etkinliğe, organizasyona, projeye sponsor olamamaktadır. Birçok kuruluş ve devlet işbirliği ile TEMA Vakfı projelerini yürütmekte ve faaliyetlerini bu doğrultuda gerçekleştirmektedir.

Örnek Olay 7: Sponsorluk (Kurumsal İşbirliği) Projesi: Nestle Damak-TEMA İşbirliği ile “Fıstığımız Bol Olsun” Projesi ( www.nestle.com.tr ).

“Damak, "Fıstığımız Bol Olsun" projesi ile Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan antepfıstığı üretiminde kalite ve verimi artırmayı; ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı amaçlıyor. Proje, erozyon ve çölleşmeyle mücadele eden ve erozyonun önlenebilir olduğunu kırsal kalkınma projeleri uygulayarak kanıtlayan TEMA Vakfı ile birlikte yürütülüyor.

Proje Uygulama Alanı: Projenin uygulama alanı olarak, antepfıstığının en uygun yetişme havzası özelliklerine sahip olan Orta Fırat Havzası'nda yer alan Gaziantep'te Yavuzeli ve Araban ilçeleri; Şanlıurfa'da Birecik ilçesi; Adıyaman'da ise Besni ilçesinin bulunduğu bölge belirlendi.

Proje Kapsamı: Proje kapsamında uygulama alanında ikamet eden ve antepfıstığı yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçilere verilecek olan uygulama tabanlı eğitim programıyla; Antep fıstığı yetiştiriciliğinde doğru ve uygun tarım teknikleri bölgede yaygınlaştırılacak, böylelikle bölgesel anlamda istihdam sağlanması da mümkün olabilecek. Belirlenen proje uygulama alanında yaklaşık 10 bin meyve veren antepfıstığı ağacından, bugün yılda ağaç başına ortalama 3 kg üretim elde edilirken; "Fıstığımız Bol Olsun" ile bu miktarın 5 yıl sonra yaklaşık 3 katına çıkartılması hedeflenmekte.

Projenin Yöntemi: Antepfıstığında verim ve kalitenin artırılması amacıyla sulama, budama, toprak işleme, bakım, sertifikasyon ve organik tarım, örgütlenme, kuru taş duvarlı teraslama benzeri modern yöntemler, örnek bahçe ve uygulamalı eğitimlerle yaygınlaştırılıyor. Bölgede kurulacak örnek fıstık bağlarıyla fıstık üreticilerine modern tekniklerle nasıl üretim yapılacağının bire bir gösterilmesi hedefleniyor. "Fıstığımız Bol

Olsun" projesinin uygulaması için Nestlé yaklaşık 1.500.000 TL'lik bir yatırım yapmayı öngörüyor”.

3.2.1.5.Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri topluma fayda sağlamayı amaç edinen etkinliklerdendir. Kurum ya da kuruluşlar içinde var oldukları toplumun çıkarlarını gözetmek için ve bu gözetilen çıkarlar doğrultusunda hedef kitlenin zihninde iyi imaj oluşturabilmek için kurumsal sosyal sorumluluktan faydalanırlar. Sivil toplum kuruluşlarının varlık sebeplerinin en başında toplumun çıkarlarını gözetmek bulunmaktadır. Kuruluşlar başlı başına bir toplum yararına faaliyetlerden oluşmaktadır. Bu noktada sivil toplum kuruluşları için kurumsal sosyal sorumluluk vazgeçilmez bir unsurdur.

TEMA Vakfı tarafından yapılan tüm projeler sosyal sorumluluk olarak ele alınabilir. Bu projeler yine kurumsal işbirlikçiler ile organize edilmekte ve yürütülmektedir. TEMA Vakfı’nın gerek özel sektör işbirliği gerekse devlet işbirliği ile yürütmüş olduğu birçok sosyal sorumluluk projesi mevcuttur.

TEMA Vakfı ile yapılan görüşmede sosyal sorumluluk projeleri üzerine belirtilenler şu şekildedir (Bayraktar, 2016):

“Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri teknik açıdan daha çok kırsal kalkınma projeleri olarak görülebilir. Sosyal sorumluluk çalışmaları TEMA Vakfı’nın Kurumsal İşbirliği Bölümü tarafından yapılmaktadır. Bir proje ya TEMA Vakfı tarafından kuruluşlara sunulmakta ya da diğer kuruluşlardan TEMA Vakfı’na gelen projeler değerlendirilmektedir. Bir sosyal sorumluluk projesinin sonuç değerlendirilmesi için final raporları hazırlanmakta, kurumsal işbirliği yapılan taraf ziyaret edilmekte, görüşmeler yapılmakta ve projeyi gerçekleştiren ekip içerisinde toplantılar gerçekleştirilmektedir. Yönetim kurulu kararları ile Barem Araştırma Şirketi; anket çalışmalarını, saha çalışmalarını, odak grup görüşmelerini yürütmektedir. Bu çalışmalar TEMA Vakfı’nın yapmak istediği projeye göre değişiklik göstermektedir. Yapılan çalışmalara göre TEMA Vakfı, bilinirlik ve güvenirlik açısından sivil toplum kuruluşları arasında ilk üçte yer almaktadır”.

Proje alanları; ağaçlandırma projeleri, kırsal kalkınma projeleri, biyolojik çeşitlilik kalkınma projeleri ve çölleşmeyle mücadele olan TEMA Vakfı kuruluş amacı ve varlığı

açısından değerlendirilecek olursa, vakfın yapmış olduğu her projenin topluma fayda sağlayan çalışmalar olduğu düşünülebilir. TEMA Vakfı’nın yapmış olduğu sosyal sorumluluk çalışmaları genel anlamda kurumsal işbirlikleri ile sağlanmaktadır.

Örnek Olay 8: Sosyal Sorumluluk Projesi: 2010-2014 TEMA Vakfı ve Borusan Afyonkarahisar-Sinanpaşa Güney ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi (www.tema.org.tr ).

Proje Adı: TEMA Vakfı ve Borusan Afyonkarahisar-Sinanpaşa Güney ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi

Bölge: Afyon İli Sinanpaşa İlçesi Tokuşlar ve Güney Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri

Sponsor: Borusan Holding-Asım KOCABIYIK (Merhum) Dönem: Haziran 2010 – 2014

Özet Bilgi: Proje alanında geleneksel tarımsal üretim alışkanlıkları yerine, pazardaki ihtiyacı karşılamaya yönelik yeni ve çağdaş bir tarımsal üretim sistemi kurularak, bölgede yaşayan insanların gelir düzeyi ve yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Proje faaliyeti kapsamında: Tarımsal konularda bilgili ve bilinçli çiftçiler oluşturabilmek için teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlere yaklaşık 3.700 çiftçi katılmıştır. Proje belde ve köylerinde özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin bilgilendirilerek, hayvancılığın geliştirilmesi için, önemli bir doğal kaynak olan meraların sürdürülebilir bir şekilde kullanımının sağlanması için florostik tespit, sınır aplikasyonu, münavebeli otlatma ve mera yönetimi için güneş enerjili elektrikli tel çit yapımı, sanat yapıları (sıvat, gölgelik vb.), Hayvan İçme Suyu Göleti (HİS), meranın ot verimini ve çeşitliliğini artırmaya yönelik üsten tohumlama ve gübreleme çalışmaları yapılmaktadır.

Proje belde ve köylerinde su olanağına sahip (yeraltı ve yerüstü) arazilerde mevcut sulamalı tarım olanaklarının iyileştirilmesi, su bulma ve çıkarma olanağı olan alanların sulanmasıyla tarımsal potansiyelin üretime dönük olarak yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Mevcut tarımsal üretimde geleneksel yöntemlerle yapılan tarla tarımının yerine, meyveciliğin geliştirilmesiyle, yeni üretim deseni oluşturulmasını sağlayacaktır. Bu amaçla,

yörenin iklimi ve rakımının gerektirdiği koşullara uygun, pazarda satış olanağı olan sertifikalı aşılı ceviz, elma ve kiraz fidanları ile kapama meyve bahçeleri oluşturulmuştur.

Proje alanındaki hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak ve meraları aşırı otlatma baskısından kurtarmak için, Korunga, Macar fiği, yonca, sılajlık mısır, hayvan pancarı gibi değişik türlerde yem bitkileri üretilmesi gerçekleştirilmiştir.

Alternatif tarımsal üretimini yaygınlaştırmak maksadıyla kışlık (K.Lahana, Brokoli, Sarımsak) ve yazlık (Domates, Kavun Karpuz) sebzeleri baklagil üretimi yapılmaktadır.

Proje belde ve köylerindeki çiftçilerin tarlalarında arazi, toprak koruma ve verililiği konularında çalışmalar sürdürülmektedir. Bu amaçla toprak numunesi alma, analiz yaptırma ve bu analizler sonucunda doğru ve yeterli gübre kullanımı sağlanmaya çalışılmaktadır.

Proje belde ve köylerinde “Belde ve Köy Ormanı ağaçlandırma projesi” ile ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir.

Proje Ortakları :Afyonkarahisar Valiliği, DSİ 18.Bölge ve Afyon Şube Müdürlükleri, Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü ve Sinanpaşa İlçe Tarım Müdürlüğü, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü ile Sinanpaşa Orman İşletme Şefliği, Güney Belediyesi, Tokuşlar Belediyesi

Örnek Olay 9: TEMA Vakfı ve İşbirlikçi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Altın Pusula Ödül Haberi

TEMA Vakfı’nın Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülü Alan KSS Uygulamaları (www.tema.org.tr.)

3.2.1.6. Kurumsal Reklamcılık

Kurumsal reklamlar, kurum ya da kuruluşların tanıtıcı nitelikte gerçekleştirdikleri etkinliklerden oluşmaktadır. İmaj güçlendirmeye yönelik reklamlar, sponsorluk ya da işbirlikçiler ile gerçekleştirilen projelerin tanıtımları bu reklam türüne girmektedir. Kurumsal reklamda kullanılan araçlarda kurum ya da kuruluşun marka kimliği ön plana çıkmaktadır. Logo, slogan, amblem gibi öğeler özellikle belirtilen unsurlar olarak görülmektedir.

TEMA Vakfı reklam kampanyalarını hem kendi iletişim bölümü dâhilinde hem de bir ajans ile çalışarak gerçekleştirmektedir. Vakfa kurumsal reklam ve reklam konusunda yine başka ajanslar ve freelance çalışan kişiler gönüllü olarak destek olmaktadır. Vakıf reklamlarını mecralarda bağış makbuzu karşılığında yayınlamakta ve reklamlarını tek bir mecra olarak değil birçok kanaldan hedef kitlelere iletmektedir.

TEMA Vakfı ile yapılan görüşmede kurumsal reklamcılık ve reklam çalışmaları şu şekilde belirtilmiştir:

“TEMA Vakfı reklam çalışmalarında bir çok ajanstan destek almaktadır. Reklam içerikleri ya vakıf tarafından ya da Terapi Ajans tarafından hazırlanmakta ve bunun yanı sıra freelance çalışan grafikerler veya başka ajanslar ile çalışmaktadır. TEMA Vakfı’nın reklam

Benzer Belgeler