• Sonuç bulunamadı

Klasik Fizik Özellikleri Varlýk nesneldir. Nesneler parçacýktýr. Zaman süreklidir. Hareket belirlidir. Bütün, parçalarýn toplamýndan oluþur.

Etkiler yerel olmalýdýr. Bilim deterministtir. (i) Doða düzenlidir.

Kuantum Fiziði Özellikleri

Varlýk nesnel deðildir. Nesneler dalgadýr. Zaman süreksizdir. Hareket belirsizdir.

Bütün, parçalarýn toplamýndan fazladýr.

Etkiler yerel deðildir. Bilim indeterministtir.(ii) Doða karmaþýktýr.

Bu özelliklere dayanarak ‘Kuantum Bilgeliði’ kavramýný tanýmlarsak özetle, ‘Kuantum Bilgeliði’

Her nesne hem dalgadýr hem parçacýk. [KUANTUM]( iii)

Zaman hem ileri gider hem geri. [ZAMAN]

Þu anda geçmiþ ve gelecek birarada bulunur. [AN]

Gerçek kesin deðil olasýdýr. Gerçek hem içimizde hem dýþýmýzdadýr. Var olanlarý hem keþif hem icat ederiz. [GERÇEK]

Gözleyen ve gözlenen birbirini etkiler. [GÖZLEMCÝ]

Kâinattaki her þey titreþen dalga boy-larýndan oluþmuþtur. Dolayýsýyla kâinat dahil herþey kendine özgü titreþmekte-dir. Madde yoktur. Madde oluþabilmesi için o dalga boylarýna bir bilincin ener-ji vermesi gerekmektedir. Ancak o zaman dalga boylarý madde olarak görünür hâle geçer. [TÝTREÞÝM]

Tüm bu bilgilerden çýkartýlmasý gereken en önemli sonuçlar:

Her þey enerjidir. Düþünceler de enerjidir. Kýsaca düþüncelerimiz tüm enerjileri çaðýrabilir ve engelleyebilir. Albert Einstein “Ýnsanoðlu aðzýndan çýkan cümlelerin, beyninden çýkan düþüncelerinin bütün evreni dolaþýp onlara geri döndüðünü bilse, eminim çok daha dikkatli olurdu” demiþtir. [ENERJÝ]

Her þey birbiriyle baðlantýlýdýr. Kýsaca tüm canlý ve cansýz varlýklar

sürekli birbiriyle iletiþim halindedir. Düþüncelerimiz en hýzlý üreten enerji-lerdir. Bir düþünce tüm evrendeki baðlantýlara ulaþabilir .…. [BÜTÜN / BÝRLÝK]

Sizin madde olarak algýladýðýnýz bu Dünya aslýnda tamamen enerjisel yapý-dadýr. Unutmayalým atomlar enerjidir. [MADDE]

Tüm olasýlýklar her an yaþanýyor. Düþünce gücümüzle ne yapacaðýmýz bizim seçimimizdir. Düþünce gücümüz olasýlýklarý ikiye indirir, bize göre en iyisine odaklanýr ve o olay gerçekleþir. Kýsaca yaþadýðýmýz evren düþüncele-rimizin seçimidir. Biz hayatýn gerçek anýný yaþarken paralel evrenlerde tüm anlar yaþanýyor. …….. [AN /ZAMAN]

Düþünce gücü tamamen Kuantum Fiziðinde söylendiði gibi bir enerjidir. Evren de dalga boylarýndan oluþtuðu için tüm düþünce enerjileri ile baðlan-týlýdýr. Düþüncelerinize engel koyup bu imkânsýz demeyin. Düþüncelerinizde pozitif ve olumlu olun. ……. Düþünü kurduðunuz her þey dalgalar halinde evrene yayýlýr ve gerçeklik olarak size geri döner. [DÜÞÜNCE]

Bir þeyi çok istiyorsak ve istemeye devam ediyorsak gerçekleþmesi zordur. Bu istek düþüncesini oluþturup evrene serbest býrakmak, daha da güzeli unut-mak gerekir, zira evren o düþüncenin oluþmasý için tüm dalga boylarý ile faaliyete geçmiþtir. Sadece devamlý düþünmekten ve ne zaman olacak

mantýðýndan vazgeçin, unutmayýn mucizeler siz beklemezken oluþur. [NÝYET]

Bir atom ayný anda iki yerde de ola-bilir. Bu bilgi öte âlem yaþamýnýn anlaþýlmasý için çok önemli.

Enerjimizin bir kýsmý baþka yerdeyken diðer kýsmý baþka bir yerde olabilir. [ÝKÝLÝK / DÜALÝTE]

Biz gözlemlediðimizde ve gözlemle-mezken evren farklý davranýr, farklý hareket eder. Kýsaca atom altý dünyada mucizevi diyebileceðimiz olaylar mey-dana gelmekte, fakat biz gözlemlemeye baþladýðýmýzda fiziksel kurallara geri dönülmektedir. Düþünce gücü ile Kuantum Fiziði baðlantýsý da tam bura-da baþlar. [GÖZLEMCÝ]”

Bilgilerimizde

Sayýn DÝNÇÇAÐ’ýn‘Mikrodan Makroya Makrodan Öteye’ kitabýndan yaptýðýmýz alýntýlarý burada sonlan-dýrýyoruz. Sayýn DÝNÇÇAÐ’ýn bu der-leyici alýntýsýný takiben Bilgilerimiz kapsamýnda –bazýlarý tekrar da olsa–bu konularda aktarýlan bilgilere vurgu-ladýðýmýz [BAÞLIKLAR] altýnda bak-maya çalýþalým:

KUANTUM

Bilgilerimiz içinde‘kuantum’ terimi sadece bir kez, bir‘Özel Aktarým’da vurgulanmýþtýr. Ancak ‘kuantum’ kap-samýnda ele alýnan konular, deðiþik baþlýklar altýnda aktarýlmýþtýr:

“Siz bir küre üstünde insanlar rahatça dolaþmaktasýnýz. Ve sizin beyinleriniz düþünmektedir þüphesiz... O düþünceler, ayný uzak yerlerdeki yýldýzlarýn yaptýðý atomlarý

yaparlar,elbet ki tabanýnda kuan-tumlar olan…Ve þimdi siz düþü-nünüz ki, atmosferle yeryüzü ara-sýnda bir de ayrýca,sizin yarattýðýnýz düþüncelerden oluþan, düþünce yuvar-laðý, atom yuvarlaðý vardýr.Ve bunlar, bir yerde O’nun Sevgisi, O’nun var ettiði enerji vesizin düþüncelerinizle kristalleþir. Ýþte o kristalin ötesinde O vardýr.”

TÝTREÞÝM

Bildiðimiz gibi fizikte ‘kuantum’ kuramý, ‘parçacýk/dalga ikilemi’ sonucu ileriye sürülmüþtür.‘Dalga’ olgusunun kaynaðý da ‘titreþim’dir, beþ duyumuzla farketmediðimiz, beþ duyumuzun öte-sinde olan. Artýk bilim bile, ‘somut’ olanýn arkasýnda bizlerin ‘soyut’ olarak tanýmladýðý âlemin veya âlemlerin varolduðunu vurgulamaktadýr:

“Her þeyin altýnda, canlý cansýz âlemlerde ince bir titreþimin olduðunu, bu ince titreþimin içinde O'nun Sevgisi bulunduðunu,ince titreþimin cisim olduðunu ve bunun O'nun Nuru’ndan olduðunu biliyor-sanýz, size getirdiklerimizin ayný Nur’dan olduðunu bilmelisiniz."

Bilgilerimizde ‘düþünce’nin de ‘titre-þim’ ürettiði açýkça bildirilmektedir:

“Aklýnýz en önemli ve hür

organýnýzdýr. Düþünceniz, aklýnýzýn duyulmayan sesidir ve kendi içinde bir titreþimi vardýr.”

Ayrýca Bilgilerimizde Dünyamýzýn ‘titreþim’inin bizlerin bilincini, duygu ve düþüncelerini etkilediði, o titreþim ile alýþveriþ içinde olduðumuz, Dünya-mýzýn titreþiminin bozulmasý (deðiþme-si) ile istenmeyen bir sona varýlacaðý açýk bir þekilde aktarýlmaktadýr:

“Þimdi bugün, Üzerinde Rahatça Dolaþtýðýnýz baþka bir titreþimin içindedir.Onun kulaðýnýzla duyma-dýðýnýz sesi, isteseniz de istemeseniz de sizi belli iþlere belli duygulara, belli düþüncelere götürecektir.”

“Hani bugün, hani yarýn, hani hemen þimdi belki, Üzerinde Rahatça Dolaþtýðýnýzýn titreþimini bilmeden deðiþtirmek için ne varsa yapmadalar, yapmadasýnýz... ……Titreþimi erken bozarsanýz, her þeyin O’nun dileðince sona varmadýðý yerde,elbet ki

Üzerinde Rahatça Dolaþtýðýnýz içinde-ki aðýrlýklarý erken çýkaracaktýr.”

MADDE

Bilgilerimizde sýk sýk hayrýmýza olan þeylerin sadece ‘maddi âlem’ ile sýnýr-lanmadýðý, sadece ‘madde’ olarak tanýmlanmamasý gerektiði bildirilmek-te, madde âleminin dýþýna da iþaret edilmektedir,hattâ insanlarca ‘soyut’ / ‘manevi’ bir deðer olarak kabul edilen ‘sevgi’nin bile ‘madde’ olduðu…

"O, ilk önce iki ayrý olaný varetti ve O sonradan ikisini bir etti de þimdi hayrýnýza olan her þey oluverdi bir-den. …… Þimdi siz ‘madde’ için "bundan baþka þekli, bundan baþka hâli olmaz" demeyiniz. Þimdi bilmediðiniz baþka her hâlde, her aðýrlýkta ve þekilde olabilir."

"Sevgi nimetlerin en büyüðüdür ki, onun ölçüsü yoktur. O sonsuzdur, o sonsuzdan sonra da vardýr. …….. Öyleyse siz onda ‘madde’ olarak da bir güç arayýnýz."

ENERJÝ

Bilgilerimizde hareket halinde olan her þeyin arasýnda enerji alýþveriþi olduðu bildirilmektedir ki bu alýþveriþ bir anlamda ‘Birlik’in temelidir: “Hareket olan her yerde ve her þeyde, mutlak bir enerji alýþveriþi vardýr.” Gene Bilgilerimizde ‘sevgi’nin‘enerji’ olduðu, ‘enerji alaný’ oluþturduðu vurgulanmaktadýr. Bu özelliðin,‘sevgi’ ile birlikte tüm ‘duygu’larýmýzý kap-sadýðýný varsaymalýyýz:

“Biliniz ki, sevgi mutlak bir alýþve-riþi gerektirir. Onun için gerçektir, onun için enerjidir.”

GERÇEK

Günümüzde bilim, ‘somut’ olanýn arkasýnda bizlerin ‘soyut’ olarak taným-ladýðý âlemin / âlemlerin varolduðunu vurgulamaktadýr. Yüzyýlýmýzýn büyük fizikçisi Einstein ‘madde'nin arkasýnda

'alan' olarak tanýmlanan bir âlemin var-lýðýný öne sürmüþtür: "'Alan', maddeyi yöneten tek araçtýr. Yeni tür fizikte, hem 'madde'ye hem de 'alan'a yer yok-tur, çünkü ‘alan’ tek gerçektir."

Bilgilerimizde de ‘gerçek’in bizlerin beþ duyusunun ötesinde de var olduðu-na iþaret edilmektedir:

“Þimdi gözünüzle görmediðinizin üstünde olanlar çoktur, gözünüzle görüp üstünde olanlarýn çok olduðu gibi... Ve siz öncekini de sonrakini de bulup, ondan sonrakilere varacaksýnýz mutlak. Sizin için gizli olan gerçek, yalnýz bunda gizlidir.”

“Gördüðünüz ancak bir ucudur gerçeðin... Uyup beklerseniz, düzlüðe vardýðýnýzda görüleceklerin çoðunu bileceksiniz.”

Ýlginçtir ki, içinde yaþadýðýmýz ve gerçek sandýðýmýz‘gerçek’, bizlerin ‘zaman’ý süresince var olacaktýr:

“Bilinecek elbette hayrýnýza zamanla birlikte varedilmiþ, zamanla birlikte yok olacak hayýrlý gerçek.”

DÜÞÜNCE / NÝYET / GÖZLEMCÝ Kuantum anlayýþta ‘düþünce gücü’o-larak ortaya konulan ‘gözlemci etkisi’, Bilgilerimizde açýkça belirtilmiþ bir unsurdur, örneðin:

“Þimdi siz bilmelisiniz ki, insanoðlu-nun düþünceleri kýymetlidir ve

lâzýmdýr. Çünkü insanýn düþünceleri, henüz adýný bilmediðiniz bir þeyler vücuda getirir,uzak yýldýzlarýn vücuda getirdiði gibi. Öyleyse biliniz ki her þey düþünce ile düzende duruyor. Ve bunlar bir yerde sevgi, enerji, düþünce olarak birleþip kristalleþiyor. ……... Ýþte düþünceleriniz ve uzak yýldýzlar-daki yapýlanlar bunlar için

lâzýmdýr.Artý düþünenler hem kendi-lerini hem düzeni kurtarýr.Eksi düþü-nenler hiçbir þey ilâve etmeden kendi-lerini yok ederler.Ve siz düþünen var-lýk olduðunuz için þükretmelisiniz.Ve siz hep iyi düþünmekle, hep iyiler varediniz.”

[BÜTÜN / BÝRLÝK]

Keza Bilgilerimizde her þeyin ‘Bir’den yaratýldýðý, gördüðümüz ve görmediðimiz her þeyin bir ‘Bütün’ün parçalarý olduðu defalarca vurgulan-mýþtýr. Aynen kuantum fiziðinde kabul edildiði gibi:

“Ýþte gerçek þu ki: Siz ve Âlemler bir bütünden oldunuz, O’nun Sevgisi’ni katarak “OL” dediði anda. Ve her þey ve siz, þimdi ne kadar deðiþmiþseniz bile, her þeyinizle, hep birlikte hâlâ o bütün-sünüz. Öyleyse siz, þimdi karþýnýzda olup size kötü gözle bakan kardeþinizi, az uzakta duran yemyeþil bir dalý, bir bardaktan içtiðiniz suyu, soluduðunuz havayý,her þeyi ya þunu ya bunu niçin ‘bütün’den ayrý gibi görüyorsunuz? Hep birlikte, inanýnýz ki ‘BÝR’ tanesiniz.”

“Ve O, þimdi sizin hayrýnýza olan her þeyi, gördüðünüz ve göremedi-ðiniz, bir bütün halinde varetmiþtir de siz asýl gerçeðin farkýnda olmadan, her þeyi ayrý ayrý bilir, ayrý ayrý görürsünüz... Aslýnda bütün ayrý gördükleriniz, gerçekten bir bütünün içindedir ve o bütün bir tektir.”

ÝKÝLÝK (Düalite) / ÝÇ ÝÇE ÂLEMLER

Bilgilerimize göre her þey ‘Bir’den yaratýlmýþtýr. Ama bizler ikilik (düalite) sanrýsý içinde ‘tekâmül’ adýmlarýmýzý atmaktayýz:

"Elbet ki bilinecek olan, ikisi bir olduðunda vardýr. Ve o ikisi elinizde iken, siz doðruda ve iyide oldukça, varoluþunuzun sebebini bula-bilirsiniz.Sizin farkýna vardýklarýnýz, sizde olan ‘BEÞ VARLIK’tan

dolayýdýr...Sizin farkýna varacak-larýnýz, size bildirilen ‘BEÞ ÞART’la olacaktýr."

Sanki aþaðýdaki aktarým hem madde hem de mânâ (duygu, düþünce) âlemin-den parça aldýðýmýzý vurgulamaktadýr:

“Kendine borcu olan, elinde olmadan her gün hesap verir.Öyle yaratýldýnýz, iki taraflý; ikisi bir olduðunda öylece varsýnýz.”

20 Aralýk 1996 tarihli ‘Özel

Aktarým’da nasýl ‘Düþünce Yuvarlaðý’ olarak bir âlem tanýmý getirilmiþ ise, ister ‘mânâ’ ister ‘maddi’ olsun ‘iç içe

âlemler’ bilgilerimizde defalarca vur-gulanmýþtýr:

“Ve âlemler birbirleri ile alýþveriþte ve birbirlerinin içindedirler.”

“Enini bilemediðiniz bir geniþlik, ucunu düþünemediðiniz bir uzunluk-tasýnýz.Ve biliniz ki, mutlak þimdi sizin içinde bulunduðunuz o yer bile sýnýr-lýdýr dabir baþka uçsuz bucaksýzýn içinde.Ve bilin ki, öylesine iç içe uzan-mýþtýr uzunluklar, geniþlikler.”

“O, adýna ve koruyucu hayrýna sýðýndýðýnýz ALLAH, âlemlerin Rabbi-dir, ki o âlemler birbirinin içindedir. Þimdi sizin “en küçük” diye bildiðiniz þüphesiz biliniz ki bir âlemdir.”

ZAMAN / AN

Bilgilerimizde ‘zaman’ýn bizlerle bir-likte var olduðu, ‘gözümüzün gördüðü âlem’ varolduðu sürece varolacaðý vur-gulanmaktadýr: Bu da‘zaman’ýn,‘maddi âlem’ içinde bizlerin bir algýlamasý olduðunu göstermektedir:

“Sizin gözünüzün görebileceði her þeyi, belli bir süre için varetti. Büyüðün küçüleceði, küçüðün büyüyeceði ve her þeyin birden yok olacaðý o güne kadar... Ýþte sizin zaman diye tanýdýðýnýz, iþte o ikisi arasýnda olandýr.”

“Siz O’nun ‘gerçek zaman’ýnda, küçücük bir yanýþta, küçücük bir alýþveriþte varsýnýz.”

Baþka yerlerde halen rast- layamadý-ðýmýz, bu-güne kadar sadece Bilgilerimiz içinde yer alan önemli bir bilgi de ‘ZAMAN’ýn canlý olduðudur:

“Önü ve sonu olan,‘zaman’dan bir parça alan her þey canlýdýr.………, ‘zaman’ýn da önü ve sonu vardýr, þimdi sizin tanýdýðýnýz. Öyle ise dik-katle bakýnýz ki, o da canlýdýr. Canlýlar yer ve þekil deðiþtirirler.”

Aktarýlan önemli bir bilgiye göre de ýþýk hýzýnýn altýnda yaþadýðýmýz bu âlemde ‘zaman’ýn ‘izafi’ olmadýðý, izafiyetin ýþýk hýzýnýn üstüne çýkýldýðýn-da baþladýðýdýr:

“Zaman izafidir, onu buldunuz. Ancak âlemlerin dýþýna çýktýðýnýzda.”

Son Söz

‘Kuantum’ Neden Önemlidir?

Günümüzde Kuantum, metafiziðe, ezoterizme açýlan kapý olarak

görülmektedir.Bu dizinin ‘Son Söz’ü, bu önemi vurgulayan Ankara Üniver-sitesi, Ýlâhiyat Fakültesi’nden Sayýn Prof. Dr. Hasan ONAT’tan geliyor…. "Dini tam bilmek için metafizik bilmek gerekir.

Sekülerleþme ve dinin geleceði hakkýndaki tartýþma, ister istemez bir uygarlýk tartýþmasýna dönüþmektedir. Çünkü, insanlýðýn bir bütün halinde yeni bir bakýþ açýsýna, yeni bir paradig-ma deðiþikliðine ihtiyacý vardýr. Bu süreçte, insanlýðýn mevcut kazaným-larýnýn göz ardý edilmesi elbette düþünülemez. Ancak, insanlýðýn gele-ceði açýsýndan yeni bir bilim ve teknoloji, yeni bir insan, yeni bir metafizik, yeni bir tabiat anlayýþýna, yeni bir deðerler sistemine ihtiyaç olduðu da kanaatimizce her türlü tartýþmanýn ötesindedir."

Bu noktada ‘Kuantum Fiziði’

metafiziðin kapýlarýný aralayan, yeni bir gerçeði, yeni bir insanlýðý ortaya çýkar-tacak bilim dalý olarak gözükmektedir.

“Ah... Ne olurdu bir anlaya-bilseydiniz merkezdeki gerçeði.

Ah... Ne olurdu görebilseydiniz karanlýktaki görülecekleri.

Ne olurdu... Biz anlatabilmiþ olsaydýk her þeyi.

Esasý bilmek için buradasýnýz, esasý yapmak için buradasýnýz, esasý vermek için buradasýnýz. Size gelenler, odalarda, sofalarda okuyup, bir yerlere yazmak için deðildir sadece. Ýçindeki gerçeði görüp, ona bürünmek, onu yaptýrmak ve yapmak içindir.Ýnanýn ki, baþýndan bu yana gelelere dikkatlice bakarsanýz, henüz hiçbir þey yapamadýðýnýzý görürsünüz.“

apýlan araþtýrma sonuç-larýna göre Ýngiltere ve Galler'de 65 yaþ üstü insanlarýn tahmini %63'ü bir dine sahip olduklarýný söylüyor. Kendilerini bir inancýn parçasý olarak tanýmlayan birçok insan için inançlarý ve bu inançlarý paylaþtýklarý insan topluluðu, kim olduklarýnýn ve dünya ile nasýl baðlantý kurduklarýnýn önemli bir parçasýdýr.

Ancak, genellikle güvendiðimiz insanlarla ve dini destek sistemleriyle

olan baðlantýlarýmýzýn karantinalar ve sosyal mesafeler nedeniyle koptuðu bir yýlda insanlarýn inançlarý da etkilendi. Koronavirus salgýný devam ederken, 65 yaþ üstü insanlarýn inançlarý yaþam-larýnda büyük rol oynadý.

65 yaþ üstü 5 kiþiyle devam eden Koronavirus salgýnýndan inançlarýnýn nasýl etkilendiði hakkýnda görüþüldü. Hinduizm inancýna sahip Radha,“Geniþ topluluklarda büyük bir etkisi oldu. Açýkçasý, dini toplantýlar artýk eskisi gibi düzenlenemiyor. Koronavirüs

Y

Korona Virüs Salgýný ve

Benzer Belgeler