• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.3. Veri Toplama Araçları

3.3.1. Koordinat Sistemi ve Doğrusal İlişkiler Başarı Testi

Bu bölümde Koordinat Sistemi ve Doğrusal İlişkiler Başarı Testi geliştirilirken izlenen yol açıklanmaya çalışılmıştır. İlk olarak, Koordinat Sistemi ve Doğrusal İlişkiler konusu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan “Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı” çerçevesinde Tablo 3.6’da belirtilen kazanımlar ve süreleri tespit edilmiştir (MEB, 2015).

Araştırma Tablo 3.6’da belirtilen “Doğrusal Denklemler” alt öğrenme alanının ilk 2 kazanımı ile sınırlıdır.

Tablo 3.6 Doğrusal Denklemler Alt Öğrenme Alanına Ait Kazanımlar

“Koordinat Sistemi ve Doğrusal İlişkiler Başarı Testi” hazırlanmadan önce ders kitapları, test kitapları, çeşitli matematik siteleri, literatürdeki sorular ve merkezi sınavlarda çıkmış sorular incelenmiştir. Araştırmacı tarafından çoktan seçmeli ve her kazanıma yönelik olmak üzere 30 sorudan oluşan soru havuzu oluşturulmuştur. Hazırlanan sorular 2 öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi ve 1ortaokul matematik öğretmeninin görüşleri ile 30 sorudan 21 soruya düşürülmüş, gerekli değişiklikler yapılmıştır. Kapsam geçerliliği açısından önemli olan, test maddelerinin belirtke tablosunda yer alan kazanımlara dönük olup olmadığı ve ölçülecek alanı ne kadar örnekleyip örneklemediği ile ilgilidir. Eğer test, belirtke tablosundaki kazanımları yoklamaya dönük hazırlanmamışsa ya da bazı kazanımları kapsamıyorsa bu durum kapsam geçerliliğini düşürür (Atılgan, 2017). Başarı testinin öğrenci seviyesine ve ölçmeye uygunluğu, matematik öğretim programındaki kazanımları kapsadığı uzman görüşlerince belirlenmiş, testin kapsam geçerliliği sağlanmıştır.

Tablo 3.7 Belirtke tablosu

21 soruluk başarı testi güvenirlik, madde güçlüğü ve madde ayırt edicilik değerlerinin incelenmesi amacıyla Kastamonu il merkezinde bir okulun 4 farklı sınıfında bulunan 163 tane 8. Sınıf öğrencisiyle uygulanmıştır. Elde edilen veriler kaydedilirken doğru cevaplar “1” olarak, yanlış cevaplar “0” olarak kodlanmıştır. Bu testten alınabilecek en yüksek puan “21”dir Uygulama sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir.

Güvenirlik, test maddelerine verilen cevaplar arasındaki tutarlılık şeklinde açıklanabilir. Testin ölçülmek istenen özelliği ne kadar doğru ölçtüğü ile ilgilidir. Güvenirlik test edilirken test tekrar test güvenirliğine, paralel (eşdeğer) form güvenirliğine, iki yarı test güvenirliğine, Kuder Richardson-20 (KR-20) ve Cronbach’s alfa güvenirliğine bakılabilir. Hesaplanan güvenirlik katsayısı 0.70 veya daha yüksek ise test puanlarının güvenilirliği için yeterli olduğu söylenebilir (Büyüköztürk, 2007). 21 sorudan oluşan bu testin güvenirlik analizi yapıldığında Cronbach’s Alpha değeri 0.803 olarak bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre, 13. ve 18. maddeler testten çıkarılırsa Cronbach’s Alpha değerinin yükseleceği görülmektedir. Ancak bu işlem anlamlı bir değer artışı oluşturmayacağından, madde analizine, maddelerin güçlük ve ayırt edicilik indeksi değerlerine de bakılmıştır.

Madde analizi testin toplam puanlarına göre oluşturulan alt %27 ve üst %27’lik grupların ortalama puanları arasındaki farkların ilişkisiz t-testi kullanılarak sınanmasıdır. Gruplar arasındaki anlamlı bir farklılığın çıkması testin iç tutarlılığına bir gösterge olarak gösterilebilir (Büyüköztürk, 2007). “Koordinat Sistemi ve Doğrusal İlişkiler Başarı Testi” ndeki maddelerin ayırt ediciliğine t- testi kullanılarak

bakılmıştır. p anlamlılık değeri 0,05 ten büyük olan madde görülmemiştir (EK 7). Hazırlanan testte madde seçiminde madde güçlük ve madde ayırt edicilik dikkate alınmalıdır. Testteki maddelerin güçlük indeksi, 0 ile 1 arasında değişir. Madde güçlük indeksinin 1’e yaklaşması o maddenin kolay olduğu, 0’a yaklaşması ise zor olduğu anlamına gelir. 0,5 olması ise maddenin orta güçlükte olduğunu göstermektedir. Teste alınacak maddelerin güçlüğünün hangi düzeyde olması gerektiği kararı testin kullanım amacına bağlı olarak değişir (Atılgan, 2017). Öğrenci başarısının belirlenmesi amacıyla oluşturulan bir testin maddelerinin bazılarının kolay, bazılarının zor ve çoğunlukta orta güçlükte olması ve madde güçlüklerinin ortalamasının 0.50 olması idealdir (Baykul, 2000). Bu testteki maddelerin güçlüğü 0.29-0.70 arasında değişmektedir ve testin ortalama güçlüğü 0.54’dir. Bu değer testteki maddelerin güçlüğünün ideal olduğunu göstermektedir.

Madde ayırt edicilik indeksi bir maddenin testte bulunup bulunmayacağı hususunda karar vermede önemli bir madde istatistiğidir. Bir testteki maddenin ölçmek istediğimiz özelliğe sahip olanları olmayanlardan ayırt edebilmesi gereklidir. Yani bir maddenin bilenle bilmeyeni ne derece ayırt ettiğini gösterir. Aynı zamanda madde geçerlik katsayısı olarak da isimlendirilir. Madde ayırt edicilik indeksi -1 ile +1 arasında değerler alır. Testteki sorulara ölçülen özelliğe sahip bireyler doğru cevap verirse ve sahip olmayan bireyler yanlış cevap verirse testteki maddelerin ayırt edici olduğu ya da geçerli olduğu söylenebilir (Atılgan, 2017). Bir maddenin ayırt etme derecesi aşağıda verilen sınırlara göre de değerlendirilebilir (Ebel, 1965 akt. Atılgan, 2017, s.291).

Ayrıca, madde güçlük indeksi ve madde ayırt edicilik indeksi aşağıdaki şekilde hesaplanabilir (Atılgan, 2017).

(3.1)

(3.2)

Yukarıdaki hesaplamalara göre maddelerin güçlük ve ayırt edicilik indeksleri hesaplanmıştır. 7. ve 18. maddelerin ayırt edicilik indeksi 0,29 dur. Bu maddeler sınırdadır (Tablo 3.9). Fakat bu maddelerin p anlamlılık değeri 0,05 ten büyük olduğu için ve kapsam geçerliliğine de etkisi olduğu düşünüldüğünden, uzman görüşleri çerçevesinde düzeltmeler yapılarak nihai teste alınmasına karar verilmiştir.

Tablo 3.9 Başarı testi madde analizi sonuçları

Sonuç olarak yapılan uygulamayla beraber güvenirlik, madde güçlüğü ve madde ayırt edicilik analizlerine göre testin geçerli, güvenilir, orta güçlükte ve ayırt edici bir test olduğu söylenebilir.

3.3.2. 4MAT Modelinin Uygulamasına Yönelik Öğrenci Görüşleri Formu Araştırmanın bu bölümünde nitel araştırma yöntemleri ile veriler toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Bu formda açık uçlu sorular tercih edilmiştir. Açık uçlu sorular katılımcılara kendi ifadeleriyle soruyu cevaplama olanağı vererek bireyi sınırlandırmaz, duygu ve düşüncelerini belirlemeyi amaçlar (Baştürk, 2013).

4MAT modelinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin bu yöntem ile ilgili görüşlerini almak için 5 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu uygulanmış, öğrencilerin içtenlikle cevaplamaları sağlanmıştır. Cevaplar öğrencilerden yazılı