• Sonuç bulunamadı

Konya Ticaret Borsası’nın Kuruluşu ve Gelişimi

5.6. BUĞDAY VADELİ İŞLEM BORSASI

5.6.2. Konya’da Buğday Üretim ve Ticareti

5.6.2.1. Konya Ticaret Borsası’nın Kuruluşu ve Gelişimi

Konya’da ilk defa 1912 yılında, Konya Ticaret Borsası adıyla bir borsa kurulmuştur. Ancak bu borsa ömürsüz olmuş ve Birinci Dünya Savaşı’na katılmamız sebebi ile faaliyetlerini durdurmuş, 1914 yılında kapanmıştır. Bu borsanın kuruluşu, faaliyetleri ve kapanışı hakkında daha fazla bilgi edinilememiştir.128

Borsanın tekrar kurulması fazla gecikmemiş ve 24.10.1924 gün ve 1041 sayılı kararname ile Konya’da ikinci defa borsa açılmıştır. Bu borsa Anadolu bölgesi borsaların ilki ve Türkiye’de kurulan borsaların ise beşincisidir. Bu borsanın ilk encümen azalarında bulunan şahıslar şunlardır; Gevrekizade Mustafa (Başkan), Mısırlızade Hacı Haydar, Termiyecizade Mehmet, Küpeli Hacı Mehmet, Aşçızade Mustafa Çavuş, Kalaycızade Ahmet Çavuş ve Yüzbaşızade Hamit’dir.

Konya Ticaret Borsası, kuruluşundan ancak 27 yıl sonra 1950-1961 yıllarında bir bina inşa ettirebilmiş ve 1952 yılında bu binada çalışmaya başlamıştır. Binanın

zemin katında 28 dükkan birinci katında ise 26x8 m. ebadında bir salon ve 15 oda mevcut idi. Bunlardan altısı diğer odalardan ayrılmış ve kiraya verilmişti. Salon, toprak ürünleri (hububat-bakliyat) satış salonu, diğer odalar ise büro olarak kullanılmakta idi. Borsanın bundan başka, borsa binası bitişiğinde, hayvan ürünleri satışının yapıldığı ikinci bir salonu vardı, ve bu salon 43x50x8, 80 m. ebadındaydı. Borsanın bu ilk binası 1977 tarihine kadar hizmet vermiş, fakat gelişen Türkiye ile borsa binasının da bu gelişime ayak uydurması zaruri hale gelmiş ve Eski Buğday Pazarı içerisindeki borsa binasına taşınmıştır.

Borsa, halen Fevzi Çakmak Mahallesi Konya - Adana Çevre Yolu’nda yeni yapılmış olan binada faaliyetlerini sürdürmektedir. Ticaret Borsası 4.441 m2 arsaya sahiptir. Borsa binası 1.550 m2 alana oturmakta olup, kalan alan yeşillendirilmiştir. Toplam inşaat alanı 8.940 m2’dir. Borsa binasının bodrum katında 675 m2 otopark bulunmaktadır. Zemin katta satış salonu olarak çok kullanışlı ve teknolojiye uygun, tüccar ve köylünün rahatça alışveriş yaptığı 1.100 m2‘lik satış salonu mevcuttur. Yine zemin katta satış personeli, satış salonu müdürü, santral, laboratuar deposu modern cihazlarla donatılmış analiz laboratuar odası, laboratuar müdür odası ve personelin çalıştığı birimler bulunmaktadır. Birinci katta vadeli işlemler borsacılığına geçişte kullanılmak üzere dizayn edilmiş sergi salonu mevcuttur. İkinci katta borsa memurlarının banko sistemi ile çalıştıkları personel çalışma salonu vardır. Ayrıca muhasebe odası, genel sekreter toplantı odası, genel sekreter makam odası, genel sekreter yardımcısı odası, hükümet komiseri odası ve personelin misafirlerini ağırlayabileceği kat koridorlarında bulunan koltuklu oturma yerleri bulunmaktadır. Üçüncü katta ise konferans salonu, meclis toplantı odası, meclis başkanı makam odası, yönetim kurulu başkanı makam odası, yönetim kurulu toplantı odası, yönetim kurulu üyeleri odası, meslek komitesi üyeleri odası bulunmaktadır. Dördüncü katta mutfak, personel yemek salonu, VİP salonu ve teras mevcuttur. Binanın ısıtma ve soğutması klima ile yapılmaktadır.

Borsanın, altı ilçede şubesi bulunmaktadır. dört adet kantar alıcı ve satıcılara hizmet vermektedir. Bunun yanında on bin ton kapasiteli on adet yatay depo mevcuttur. 300.000 m2 alanda borsa üyelerine ait iki yüz seksen dört adet depo bulunmakta ve kapasitesi 300.000 tondur. Spot alım satımlar, kompleksin ana katında yürütülmekte olup yüz elli kadar tüccarı alabilecek satış salonu mevcuttur. Sanayi ve Ticaret

Bakanlığı koordinatörlüğünce yürütülen “Ürün Borsalarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında Konya Ticaret Borsası da yer almaktadır. Borsa, spot borsacılıkta alt yapısını tamamlamış ve vadeli işlemler borsacılığına hazır hale getirilmiştir.

Konya Ticaret Borsası’nın Web Sitesi 1999 yılı Kasım ayında tamamlanmış, birkaç aylık deneme sürecinden sonra tamamen faal konuma geçmiştir. www.ktb.org.tr adresinden ulaşılan borsa web sitesi sürekli güncellenerek borsa hakkında veri ve bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Web sitesinde:129

Borsamız Hakkında başlığı tıklandığında borsanın tarihçesi, binası, işlevleri, yapılan satış sisteminin tanıtımı, görev yapan servisler ve telefon numaraları, laboratuar faaliyetlerinin tanıtımı ve yapılan analizlere ulaşılabilmektedir.

İlanlar ve Yayınlar başlığı tıklandığında çeşitli kuruluşların ihale ilanlarına ve genel ilanlara ulaşılır. Resmi Gazete yayınları, diğer ülkelerden gelen ithalat ve ihracat taleplerine, diğer kuruluşların web sitelerine linkler, Konya Ticaret Borsası Dergisi’nin sayılarına ulaşılabilme imkânı mevcuttur.

İstatistikler başlığı tıklandığında borsada işlem gören ürünlerin satış salonundaki günlük hareketlerinin takip edildiği fiyat bültenleri, haftalık, aylık ve yıllık veriler görüntülenmektedir.

Üyelerimiz başlığı tıklandığında borsaya kayıtlı üyelere ait bilgiler, bağlı oldukları meslek grubu bilgilerine ulaşılabilir. Ayrıca üyeler, faaliyette bulundukları konuları, sayfalarında bulunmasını istedikleri diğer konuları da bu sayfalara yerleştirebilirler. İleriye dönük elektronik ticaretin zeminini oluşturması amacı ile hazırlanan bu sayfalarla, üyenin farklı piyasalarda sesini duyurabilmesi amaçlanmıştır.

Yönetimimiz başlığı tıklandığında borsa meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, meslek komiteleri, genel sekreterlik tanıtılmaktadır.

Konya Ticaret Borsası tüm birimleri ile ISO 9002 Kalite Güvence Belgesi alan ilk ve tek borsadır. ISO 9002 Kalite Güvence Belgesi alarak;

i. Borsanın istikrarlı büyümesini ve sunacağı hizmet anlayışında kaliteyi kılavuz edinmeyi kalitede lider olmayı,

129 Konya Ticaret Borsası Verileri,

ii. Ürün fiyatı ve rekâbet ortamında üretici ve tüccarların beklentilerini karşılayacak kalite düzeyini,

iii. Tüccar ve üreticiler arasındaki ticari anlaşmanın dürüstlük, karşılıklı güven, mesleki disipline uygun olarak yapılmasını,

iv.. Personelin yaratıcılık ve inisiyatiflerini geliştirmesi, v. Hizmet kalitesini sürekli geliştirmeyi amaç edinmiştir.

1982 yılında, Ilgın, Kadınhanı, Sarayönü, Çumra, Kulu, Karapınar ilçelerinde olmak üzere 6 adet borsa şubesi kurulmuştur. Karapınar’daki şube 1985’de müstakil borsa olarak ayrılmış, 1996 yılında da Yunak’ta bir şube açılmıştır.

Sarayönü şubesi 1982’de kurulmuş buğday pazarı içerisinde 500 m2 alanda faaliyette bulunan ve satış salonu da bulunan ilçe borsasında üç personel çalışmaktadır. Konya Ticaret Borsası’nın aldığı ISO 9002 Kalite Belgesi çerçevesinde Sarayönü şubesi de dahil edilmiş ve gerekli teknolojik altyapılar kurulmuştur. Borsaya 26 şahıs 18 şirket kayıtlıdır.

Çumra şubesi: 43 şahıs 21 şirket kayıtlıdır ve 4 personel görev yapmaktadır. Kadınhanı şubesi: 14 şahıs 11 şirket kayıtlıdır.

Yunak şubesi: 9 şahıs 18 şirket kayıtlıdır. Kulu şubesi: 29 şahıs 19 şirket kayıtlıdır. Ilgın şubesi: 52 şahıs 26 şirket kayıtlıdır.

Konya Ticaret Odasına kayıtlı üye sayısı 20.142 kişi, Konya Sanayi Odasına kayıtlı üye sayısı 1.080, Konya Ticaret Borsasına kayıtlı üye sayısı 1.025, Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı üye sayısı 104.520 kişidir.