• Sonuç bulunamadı

Konaklama İşletmeleri Web Portallarının Temel Özellikleri

3.7. Konaklama İşletmelerinin Tanımı ve Özellikleri

3.7.3. Konaklama İşletmelerinde Bilişim Sistemler ve Uygulamaları

3.7.3.8. Konaklama İşletmeleri Web Portallarının Temel Özellikleri

Konaklama işletmeleri hizmet verme özelliği taşıdığından dolayı e-ticaret araçlarıyla gerçekleştirilen faaliyetler işleme için önemli görülmektedir. Konaklama işletmelerinin web siteleri üzerinden yapılan rezervasyon, sayı, oran ve hacim olarak her yıl artarak büyümektedir (Jones 2005, s.50).

Internet üzerinden rezervasyon yapanlara kıyasla, çok daha yüksek bir oranla müşterilerin, internet üzerinden seyahat öncesi gidecekleri destinasyon, ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçlarıyla ilgili araştırma yaptıkları görülmektedir (Jones, 2005, s.62). Bu bağlamda web sayfalarının işletmeler için önemli olduğu söylenebilir.

62

Konaklama işletmeleri web sayfalarında, müşterileri için işletmeyi ilgilendiren bilgilerin ve haberlerin duyurulmasının yanı sıra müşterileriyle bilgi alışverişinde e-ticaret vasıtasıyla bulunmakta ve bu araçları kullanarak kamu araştırmaları yapmaktadır. Konaklama işletmeleri web sayfası oluştururken tek yönlü bilgi sunmak yerine hedef pazar ile işletme arasında iletişim yaratabilecek bir sistem kurmalıdırlar. İşletmeler internet sayesinde web sitesi açarak, pazarlama araştırması yapabilir, on-line satış, reklam, rezervasyon, e mail yoluyla müşteri iletişimi, işletme içi bilgi gereksinimlerini sağlama gibi birçok avantajdan maksimum düzeyde yararlanmaktadırlar (Demir, 2011, s.133-134).

Egger ve Buhalis (2008, s.68)’in belirttiği üzere web sitesinin içeriği gelişmekte olan, arama motorlarına göre optimize edilmeli, özellikle ana sayfanın içindeki spesifik anahtar kelimeler seçilmeli ve bu anahtar kelimler içerik tarafından desteklenmelidir.

Bir web sitesi oluşturma aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken kullanıcı beklentileridir. Müşteri beklentilerinin yoğunlaştığı başka bir konu da güvenlik konusudur. İnternetten yapılan alışverişlerde daha çok kredi kartı kullanımının yaygın olması sitenin güvenli olması özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Konaklama işletmelerine ait web sitelerinde bulunması gereken özellikler aşağıdaki gibidir.

3.7.3.8.1.Web Portalının Tasarlanması

Konaklama işletmeleri web sitelerini tasarlarken işletmenin özelliklerini ve gelişen bilişim teknolojisindeki gelişmeleri de göz önüne almalıdır. Konaklama işlemelerinin web sayfalarını tasarlarken göz önüne alması gereken özellikleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz (İyiler, 2009, s.156):

 Elektronik posta özelliği,

 Seyahat ile ilgili bilgiler,

 Kendi ismini taşıyan web adresinin bulunması,

 Rezervasyon yapmaya yönelik bilgiler,

 Online rezervasyon özelliği,

63

 Geri bildirim formu özelliği,

 Online ödeme yapabilme özelliği,

 Birden fazla yabancı dilde bilgilendirme yapabilme özelliği,

 Görsel ve işitsel özellikler,

 Sıkça sorulan sorulara cevap verme özelliği,

 İş görenlere yönelik bilgiler şeklinde sıralanabilir.

3.7.3.8.2.Web Portalinin İsminin Belirlenmesi

Web sayfası adı (URL) işle/sektörle ilgili, mantıklı olmalıdır. Eğer daha önce başkası tarafından kaydedilmemişse en iyisi firma ismidir. Çünkü firmalar kendi isimleri ile oluşturulmuş web sayfaları ile müşteriler tarafında daha rahat tanınmaktadırlar ve bu da müşteriler için bir kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca isminde sektörü, işi gösteren bir kelime olması daha da iyi olacaktır.

Öz (2010) tarafından yapılan çalışmada sektörle ilgili bir alan adı ve hatırlanabilir bir URL kullanıcıların hatırlamasını ve arama motorlarının sonuçlarında en üstte çıkmayı kolaylaştıracaktır. Alan adı uzantısı işle ilgili seçilmelidir: .com, .org, .net, .tv gibi uzantılar vardır.

3.7.3.8.3.Web Portalinda Anasayfanın Önemi

İşletmelerin kendilerini müşterilerine tanıtmalarının ve onlara işletme ile ilgili deneyimi yaşatmanın en önemli yolu web sayfasıdır. Gelişen teknoloji düşünüldüğünde potansiyel müşteriler bir işletme ile iletişime geçmeden önce mutlaka web sitesini ziyaret ederek işletme ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Siteye gelen bir kişi ana sayfanın geç yüklenmesinden dolayı işletme ile iletişime geçmekten vazgeçebilir (İyiler, 20094 s.5). Ana sayfanın potansiyel müşterilere sitenin diğer bölümlerini de inceleme isteği uyandıracak bilgiyi ve estetiği birlikte sunması gerekir. Ayrıca ana sayfanın başında bir slogan cümlesinin yer alması web sayfasının ziyaretçiler tarafında beğenilmesine ve ziyaret

64

edilmesine katkıda bulunur. Ana sayfada kim olduğu ve işletmenin amacını açıkça belirtmek gerekir.

3.7.3.8.4.Web Portalinda Rahat Dolaşım (Navigasyon)

İşletmeler web sayfasının sol üst köşesinde navigasyon araç çubuğu ve düğmelerini kullanıcıların görebileceği şekilde dizayn ederek web sayfasının iyi organize edilmiş, ziyaretçinin aradığı şeyi kolayca bulacağı biçimde şekilde tasarlamalıdırlar.

İnsanlar kendilerini kaybederlerse web sayfasını kullanamayacaktır. Burada üç tıklama kuralı düşünülebilir. Ana sayfadan en fazla üç tıklama uzaklıkta aranan ürün ve hizmet bulunabilmelidir.

3.7.3.8.5.Web Portalinde Bilginin İletilme Şekli

Konaklama işletmelerinin web siteleri, iç ve dış hedef kitle ile iletişimin sağlandığı bir noktadır. İşletmeler genel web sayfaları aracılığıyla, kendi yüzünü dünyaya gösterebilmekte, yeni müşteriler ve çalışanlar edinebilmekte ve yeni bağlantılar kurabilmektedir.

Egger ve Buhalis (2008, s.68)’in belirttiği üzere konaklama işletmelerinde müşteriler e- posta adresi ile kendilerine kalacak otel sağlayabilirler. Bu iletişim müşteriler arasında çok etkin kullanılmaktadır.

Bu şekilde yeni hizmetler, olanaklar ve en önemlisi özel teklifler, kampanyalar hakkında otelden bilgi alabilirler. Otelin tüm e-posta ve diğer sorguları 24 saat içinde ele alınarak cevaplandırılır. Egger ve Buhalis (2008, s.68)’in belirttiği üzere müşterilerin konaklama işletmesinin tüm tesislerini, odalarını gezinmesi için sanal turlar (3D) da mevcuttur.

Bu bağlamda sayfalarında bilginin, hizmetin sunumunun erişilebilir olması ve anlaşılabilir metin ve sitil içermesi gerekir (Demir, 2011, s.133).

65

3.7.3.8.6.Web Portalının Kolay Erişimi- Yükleme

Web sayfasında arama yapanlar çabuk davranan, sabırsız kişilerdir. Web sayfalarının yükleme süresini sekiz saniyeden kısa tutulmasında yarar vardır. Mümkünse flash kullanılmaması gerekir. Web sitesinin toplam içeriği 30 kb’den az, resimler 25 kb’den düşük olmalı. Çok az grafik kullanılması sayfanın yüklenme süresini kısaltır. Web sayfasının yüklenme sırasında ne kadar süre kaldığının gösterilmesi ziyaretçileri memnun kılacaktır (Çubukçu, 2010, s.40).

3.7.3.8.7.Web Portalinin Trafik Ölçümü

Konaklama işletmeleri web sayfalarının olmadığı dönemdeki gibi işletmeye kimlerin geldiğini, hangi zaman diliminde geldiklerini ve konaklama sürelerini web sayfası üzerinden de takip edebilirler. Web sayfasının trafiği ölçüldüğü zaman, siteden beklenen amaçlar için doğru ve etkili yöntemler kullandıklarından emin olabilirler, sürekli değişen müşteri ve pazar yapısına göre bazı düzenlemeler yaptırabilirler.

Web sayfasını ziyaret edenlerin özellikleri, geldikleri bölgeler, kullanım alışkanlıkları gibi bilgiler sayfayı geliştirmek, potansiyel müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre ayarlamalar yapmak ve reklam programlarını düzenlemek için önem taşımaktadır.

3.7.3.8.8.Web Portalinde Ziyaretçi Profili

İşletmeler web sayfalarından gelen ziyaretçi sayısını, bunların kim olduklarını, hangi bölgelerden geldiklerini, en çok neyle ilgilendiklerini web sayfası üzerinden öğrenebilmektedirler. En çok izlenen, giriş ve çıkış sayfalarını bildiklerinde buralara daha çok önem verip içerikte düzenlemeler yapmaları mümkün olacaktır.

İşletmeler, sitede yeni açılan bir bölüme ilgi tespit ettiğinde bu öngörüden yola çıkarak e- posta, bülten ve bilgilendirme hizmeti verebileceklerdir.

Anahtar kelimeler, işletmenin önemli olduğuna inandığı ve bu yönde belirleme yaptığı kelimelerle araştırma yapan kişilerin aslında neye göre arama yaptıklarını belirleme ve buna göre sayfa metinlerini, meta-tag’ları, alt tagları ve sayfa başlıklarını oluşturma ve reklam metinlerini düzenleme imkânı verir.

66

Benzer Belgeler