• Sonuç bulunamadı

Kimliklerin İfade Edinme Yolları: Ben’den Bize Geçiş

Derinlemesine görüşmelere katılan gençlerin çoğu zorlanmadan kendi kimliklerine dair anlatıları kolektif kimlikler üzerinden “biz” anlatıları ile aktarmışlardır. Kimliklerin ifade edilme yollarının “biz” anlatısı üzerinde kolektif kimlikle yapılması halini ele aldığımızda grubun üyelerinin benzerliği ve diğer gruplardan farkı vurgulanmış. Kimliğin oluşturulduğu bizlik halinin tıpkı bir “aile” olmak gibi bir aradalık, koruma, aidiyet yarattığı aktarılmıştır. Her başlık altında bir iki örnek alıntı ile gençlerin kendi cümleleri aktarılmıştır.

Bazı katılımcıların ifadelerinden grup olarak benzerlikleri ve grup içi aidiyeti vurguladıkları fark edilmektedir. Diğer taraftan “biz” ifadesi, bireylerin belli bir gruba üye olmalarına bağlıdır. Bizim araştırma bu “K-pop altkültürüne” dahil olmaktır.

“İsteyen insan kendine göre Kazakça ya da Amerikanca müzik dinleyebilir. Biz Korece’yi seçtik. O bize ilham verip yardım ettikçe, o çok iyidir”. (7. katılımcı)

“Evet, K-pop bizde kendi kültürünü inşaat etti. Çünkü herkes onlarla ilgilenmeye başladılar. Benim çevremde K-pop'a ilgilenenler çok”. (8. katılımcı)

K-pop hakkında katılımcıların bahsettikleri zaman “modern”, “gündemde” olduğu anlayışlar açık görünmektedir. Yani, Kazak gençleri arasında K-pop kültürü popüler hale geldiği için “K-pop” odaklı bir gruba dahil olmak ya da onlardan biri gibi görünmek “kimlik” tanımlamalarında önemli bir aracı olmuştur..

“Her ikinci ya da üçüncü genç Korelileri dinliyorlar, onlar gibi görünmek istiyorlar”. (9. katılımcı)

“O bizim topluma çok etki etti, şimdi herkes onları dinliyorlar”. (9. katılımcı)

“Ben onların sayesinden dans etmeye başladım, ben onların modern tarzlarını sevdim”.

(3. katılımcı)

Bireylerin bügünde gündemde olan kimliğe dahil olması, kendilerin belli bir grubun üyesi olarak hissetmeleri kendilerin “önemli”, “modern” birey olarak hiss veriyormektedir.

78

3.5 Kimliklerin İfade Edinme Yolları: Mağduriyet ve Kuşaklar Çatışması

Mülakata katılan katılımcıların ifadelerinde “kuşaklar çatışması” en çok dile getiren konular arasındaydı. Örneğin, 19 yaşındaki üniversite öğrencisi olan katılımcı kız eski neslin Kazakistan’ın sosyo-kültürel alanlarda gelişmesine engel olduğunu ve genç nesil aralarında farklarının çok yoğun olduğunu vurgulamaktadır.

“Bence Kazakistan’da genelde eski nesil çoktur. Özellikle onlar Kayrat Nurtas ’ın şarkılarını dinlemeyi seviyorlar. Şimdi Q-pop’u ise çoğunda genç kısım dinliyorlar. Söylemek istediğim, bizim eski kuşak saç boyama ve küpe takmak ne olduğunu anlamıyorlar. Aslında, eski neslin bizim ülkemizi geriye çekmesi çok üzücüdür”. (4. katılımcı)

Katılımcıların ifadesinden yola çıkarak “eski nesil” olgusunu “geleneksel toplum kısımı” ile yorumlamak mümkündür. Yani, geleneksel toplumu kısaca tanımlarsak grup ahlakının korunması, ayakta tutulmasını ve kendilerine sosyal kontrol görevini üstlenmiş toplum kısmıdır (Arslanturk vd., 2017: 450). Özellikle erkeklerin küpe ve saç boyaması eleştirilmektedir. Diğer bir katılımcı ise da bu fikre katılmaktadır. Herkesin seçme hakkı var olduğunu vurgulamaktadır. Kore tarzı ve şarkılarından iham aldığını belirtmektedir.

“Bizde yeni bir şey ortaya çıktı, fakat eski kuşakların çoğu bize ulusal olanı dinleyin, vatanseverler olun demektedir. Bence, bu da doğru değildir. Çocuğun seçme hakkı ve kendini ifade etme tarzı vardır. Birisi Kazak şarkılarını veya Amerikalı şarkıları dinlemek ister. Biz ise Korece seçtik. Bu bize ilham verip yardımcı olurken, bu çok iyidir”. (7. katılımcı)

Katılımcıların ifadelerinde kültürel değer farklılıklarından doğan kuşak çatışmasının sadece birinci kuşak – ikinci kuşak arasında olmadığı, üçüncü kuşak arasında da var olduğu anlaşılmaktadır.

“Şu anda16 ila 20 yaş arasındaki nesiller, K-pop’cu veya Q-pop’çı olduklarını anlayan ve şiddetle gösteren insanlardır. Ama burada 8 - 12 yaş arasındaki küçük kızlar gençleri taklit ediyorlar. Ve bunu çok şiddetli bir şekilde göstermektedirler ve çok fazla saldırganlığa sahipler. Yani, sevdikleri İdollerin kimseyle paylaşmak istemiyorlar. Dokunma! O benimdir! Cesaret etme! Diyorlar. Keşke onlar daha az saldırgan olsaydı”.

79

Yukarıdaki 4. Katılımcının ifadelerinde görüldüğü gibi ikinci-üçüncü kuşaklar arasındaki çatışmanın kaynağı oldukça farklıdır. “Ben” merkezli gelişen bireysel ahlaki çıkar, beğeni duygularının hâkim olduğu bir “kimlik” oluşumunun bir yansıması görülmektedir.

3.5.1 Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılıkla Karşılaşma

K-pop şarkıcılarının ve onların hayranlarının sosyal dışlanma ve ayrımcılıkla karşılaştıkları araştırma yapılırken ve gözlemlerden fark edilmektedir. Özellikle, K-pop tarzını benimseyen erkeklerde (yıldız ve hayranlarda): küpe takma, saçları farklı renklere boyama, genelde kibar giyim tarzı, bazen kadınsı sayılan hareketleri, davranışları yapma ve makyaj yapma gibi özellikler görülmektedir. Kızlarda ise, aynı zamanda açık görünmeyen açık giyinme, aynı zamanda cinsel (sexy) olan fakat öyle görünmeyen, kısa etek ve şortlar giyme, renkli ve bakımlı makyaj ve süslenme, sevimli görülen el ve vücut hareketleri var olmaktadır. Kazakistan sınırında K-pop’u benimseyen kadınların hareketleri ve tarzları genelde hiç sıkıntı yaratmamaktadır. Fakat, erkeklerin K-pop’u benimsemesi ve tarzlarında yansıtması birçok çatışmalara ve karşılıklara neden olmaktadır. Görünüş ve hareket özelliklerine bağlı onları “eşcinsel” olarak düşünenler de vardır. Belki, bu unsurların etkisinden erkekler mülakata katılmak istemediler, sadece bir erkek izin verdi.

“Birçok insanın düşünceleri klişeleşmiş, Koreliler çok renkli ve süslüdür, böylece eşcinsel gibi görünüyorlar diyorlar. Böyle bir şaka çıktı, K-pop’u Eşcinsel pop diyorlar. Aslında, bu ifadeleri K-pop’un gerçek hayranlarından duymak çok zordur, hayal kırıklığına uğratıyorlar. …Keşke, insanlar yeterince anlayışlı olurlarsa iyi olurdu. Diğerlerinin ilgi alanlarına saygılı olsalardı. Fakat onlar her şeyi açıkça söylüyorlar. Bu biraz etkiliyor. Şimdi onları “hater”ler (hate – nefret etmek, sevmemek anlamında) diye adlandırıyorlar. Onlar çok kötülüğe neden olmaktadır”. (7. katılımcı)

“Kpop aslında, içindeki isteğe bağlı kendini ifade etmektir. Örneğin, saçlarını boyamak istedin, boyadın. Daha, kendini dans veya şarkı ile de ifade etmek mümkündür. Bence, bütün bunlar kendini ifade etmektir. Ama bunu herkes anlamaz”. (11.katılımcı)

80

3.6 Kimliklerin İfade Edinme Yolları: Pratikler (Yaşam Tarzı, Giyim Tarzı ve Düşünce)

Katılımcılar kendi kimliklerin ifade ederken K-pop kimliğinin kendilerine etkisini ve benimseyen özellikleri hakkında ifadelerde bulundular. Bazıları için K-pop itici güç rolünü almaktadır, katılımcıların verdiği mülakatlarda K-pop kimliğini benimsemesinde yaşam tarzı, giyim tarzı ve düşünce ve çevre değişimi yer aldığına dair çok anlatıda bulundular. Sosyal ağlarda K-pop’a bağlı kurulan gruplara ait olmak onlardan biridir. Diğeri ise öncedeki yaşam tarzlarının değişmesine bağlı anlatımlar.

“Onlar cidden dans etmem için bana ilham verdiler (K-pop). PSY'yi gördüğümde... Bu Koreli bir grup, sonra da BTS'i ve onların metnini gördüm ve onlar beni dalga gibi götürdüler. Sonra ben dans etmeye başladım ve onların modern tarzlarını sevdim. Çok fazla dans stili öğrendim, hem de çok”. (3. katılımcı)

Başka katılımcıların ifadelerinde öncede dans etmeyen, şarkı söylemeyen ve dil öğrenmeye ilgisi olmayan gençler K-pop etkisinden değiştiklerini ve hayatlarının farklı yönde gittiklerinden bahsettiler. İkinci olarak, Kore tarzı ile kendi kimliğini oluşturmaktır. Gözlemlere bağlı Kazakistan’da şimdi Kore Dalgdası popüler hale geldi.

“Açıkça söylemek gerekirse, ben kendimi Kore dili ve Kore kültürü aracılığıyla kendimi yansıtıyorum. Öncede çok taklit ederdim, her ay saçlarımı farklı renklere boya yapardım. Örneğin, en sevdiğim şarkıcı farklı bir renge boyadığında ben de onu yapıyordum. Ya da, örneğin o bir kıyafetler alırsa, ben de onları almaya çalışıyordum. Ama şimdi olduğu gibi, büyüdük ve ondan uzaklaştık biraz. Bu nedenle bireyselliğimizi korumak istiyoruz”. (7. katılımcı)

Toplum tarafından Kore tarzında giyinip, saç boyayıp ve makyaj yapanlara karşı samimi ve destekleyici fikirler var. Fakat bu durum erkeklere bağlı değil. Onlar tam tersi K-pop’u benimsemeyenler tarafından dışlanmaya, mağduriyete uğradıkları fark edilmektedir. Üçüncü olarak, düşünce tarzının değişimidir. Önce saçını farklı bir renge boyamaya cesaret bulamayan genç, K-pop dinlemeye başlar. K-pop kimliğin benimsedikten sonra kendini artık özgür birey olarak hissettiğini “benliğini” bulduğunu ve saçlarını farklı renge boyadığını ifade etmektedir. Bu değişim sürecinde yıldızların hareketlerine bakılarak taklit etme arzusu, şarkılarda verilen mesajların benimsemesi etkili olduğunu görebilmekteyiz.

81

“Dinlemen gereken budur. Bakış açını 360 derece ve daha çok değiştiren şey budur. Önce ben saç boyama korkunç bir şey olduğunu düşünürdüm, ama şimdi kendi saçlarımı boyamaya başladım (gülümseme var). Onların sayesinde ben daha fazla bireysel olmaya ve özgürleşmeye başladım”. (3. katılımcı)

Bu değişimlere makro düzeyde baktığımızda “K-pop altkültürüne” dahil olan bireyler kendilerin bu grubun üyesi olarak görürler. Altkültür temelinde “grup yaşamının çeşitli yönlerini yansıtmak ve dışavurmak” amacında oluştururlar. Burada “seçilen nesneler, ya da orijinal ya da uyarlanmış biçimleri içerisinde, altkültürün temel ilgi alanları, etkinlikleri, grup yapısı ve kolektif özalgılaması ile benzeşirler”. Bundan yola çıkarak bahsettiklerimiz “altkültür üyelerinin korunan ve yansıtılan temel değerlerini görebilecekleri nesnelerdir”. Hebdige altkültürün bir örneği olarak “duzlakları” verir. Onların tarzları “çizmeler, kuşaklar, kısa ve dik saçlar” ile ifade edilir. Anlamı “sertlik, erkeklik ve işçi sınıftan olma” (Hebdige, 2004: 108).

K-pop ise kendisi ile orta sınıf değerlerini yansıtır ve ona örnek olur. Yani K-pop bu altkültürle “yoksulluk ve şiddet yok, bedensel veya cinsel yabancılaşma içermeyen dünya” sunar. Şarkıcıların kibarlığı, temiz özellikleri ve zarif davranışları müsülman Endonezyalılar veya Katolik Perulular olsun, bu neredeyse evrensel çekiciliktir (Lie, 2012: 355). Altkültürde “giyim, görünüş, dil, törenler, etkileşim tarzları, müzik gibi sembolik nesnelerin grubun ilişkileri, konumu, deneyimiyle bir bütünlük oluşturması sağlanıyor (Hebdige, 2004: 108). Böylece K-pop tarzında düşünce, giyim,yaşamı benimseyen ve bir araya gelen gençler “K-pop altkültürünü” oluşturarak, kendi mesajlarını bu tarzlarla yansıtmaya çalışıyorlar.