• Sonuç bulunamadı

Derinlemesine Görüşme Mülakat Formunun Hazırlanma Süreci

Yukarıdaki belirtilen temel amaç ve alt amaçları içeren konu içeriklerinden yola çıkarak görüşme soruları hazırlandı. Görüşme akışının doğal sohbet tarzına yakın olması amaçlanmıştır. Kazakistan genelinde Kazakça ve Rusça yaygındır, bir taraftan ülkenin tarihine ve sosyal etkenlere bağlı Rusça tercih edilebilir olduğundan dolayı sorulan sorular 3 dilde (Kazakça, Rusça, Türkçe) hazırlandı. Bunun nedeni Görüşme akışından daha derin ve iyi veriler almak için, ilk olarak literatür taraması ve gözlem yapılarak, özel bir çaba harcanmıştır.

3.2.2 Görüşmelerin Gerçekleşmesi

Görüşme yapılırken sadece soruların sorulup yanıtların alınmasıyla sınırlanmamış. Katılımcıların yanıtlarını oluştururken geçirdikleri yanıt verme sürecine de odaklanılmıştır. Aynı zamanda kavramların anlaşıp anlaşılmadığı, düşünce akışının yönlendirecek destekler verilmiştir ve önemlisi hedeflenen bilgiyi sağlayıp sağlamadığı incelenmiştir. Görüşmeler katılımcıların da izniyle kaydedilmiş ve dökümü yapılmıştır. Araştırma araçlarının son haline getirilmesini takiben 2018 yazında derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşülecek kişilerin, belirli özelliklere sahip olması araştırma tasarım sürecinde kararlaştırılmıştır.

Araştırma sorumuzun çerçevesini, gençlerin K-pop kimliği üzerinden kendi kimliklerini neden, nasıl tanımladıkları, K-pop kimliğinin onlar için önem oluşturmaktadır.

74

Katılımcılar kartopu örneklemi olarak nitelendirebileceğimiz bir yöntemle belirlenmiştir. İlk görüşmeler yapıldıktan sonra, kendilerinden benzer niteliklere sahip bir başka katılımcılara yönlendirilmesi istenmiştir. Böylelikle katılımcılara ulaşmak kolaylaşmıştır.

3.2.3 Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Çalışmanın evrenini Kazakistan’da yaşayan ve K-pop müziğini dinleyen gençleri (13-25 yaş aralığında olan) kapsamaktadır. Ancak araştırmacının zaman ve maddi koşulların kısıtlılığı nedeniyle örneklem alanı sadece Kazakistan’ın başkenti olan Astana şehriyle sınırlanmıştır. Amaca dayalı kartopuna örneklem tekniğine bağlı olarak araştırmanın örneklemine ulaşılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan katılımcılara ise Astana şehrinde K-pop müziğini dinleyen gençlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bireysel ya da birlikte geçirdikleri mekânlar vasıtasıyla ulaşılmıştır. Araştırmacının gözlemleri doğrultusunda K-pop müziğini dinleyen gençlerin ağırlıklı olarak yer aldığı mekân “Kore Kültür Merkezi” araştırma sahası olarak belirlenmiştir. K-pop ürünlerini alan ya da tüketen bireyler tespit edilerek iletişim kurulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda toplamda 12 kişiden oluşan bireylerle derinlemesine mülakat yolu ile görüşme yapılmıştır. Aynı zamanda araştırma esnasında bir mekânda 5 kişiden oluşan bir grup ile odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda K-pop’un Astana gençlerine etkisi üzerinde ne derce etkili olduğu araştırmacının bireylerin doğal ortamlarında bulunarak gözlemleme imkânı yakalamış hem de derinlemesine sorulardan elde edilen veriler vasıtasıyla araştırma sonlandırılmıştır.

Görüşülen 12 kişinin başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir: 11 kadın, 1 erkek;

7 okul öğrencisi; 4 lisans öğrencisi; 1 çalışan (lisans tamamlamış); Hepsi bekârdır;

75

Görüşülen katılımcıların sayısı 12 olması, diğer bireylerin mülakata katılmaya istekleri olmadığından dolayı ortaya çıkmaktadır. “Kore Kültür Merkezinde” çoğunluğu kadınlar olduğu için erkeklere göre kadın sayısı yüksek olmaktadır. Kadın ve erkek sayısını eşleştirmek amacı ile kartopu örneklemi ile sosyal ağlardan K-pop’a ilgilenen genç erkeklere ulaşılmıştır ve araştırmayla ilgili bilgi vererek mülakata katılmaları isteği iletildi. Fakat mülakata katılmak istemediklerini belirtip, istek reddedildi. Bu nedenle sadece 1 erkek katılımcı bulunmaktadır. Odak grup görüşmesine yazın Kore dilin öğrenmeye gelen 5 kız katıldı. Grup içinde olduklarından dolayı kendi düşüncelerin ve görüşlerin iyice ifade edebildiler. Bu sebeple odak grup görüşmesinden daha iyi yanıtlar elde edildi.

3.2.4 Görüşmelerin Analiz Edilmesi

Araştırma çerçevesinde yapılan 12 görüşmenin ses kayıtları deşifre edilerek tam dökümleri yapılmıştır. Dökümlerin analiz edilmesine «Fenomolojik Kuram» temel alınmıştır. “Bir anlatı araştırması bir veya birkaç kişinin deneyimlerine ilişkin hikayeleri rapor ederken, fenomenolojik çalışma birkaç kişinin bir fenomen veya kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını tanımlar”. Bu kuramın amacı “bir fenomenle ilgili bireysel deneyimleri evrensel nitelikteki bir açıklamaya indirgemektir” (Creswell, 2013: 77). Temel olarak, fenomenolojik yaklaşım “günlük yaşamın alanını” ifade eder. Bu, “günlük davranış ve insan yaşam dünyasının inşası ile ilgili insan davranışının anlamlarını inceler”. Bu yaklaşımda “fenomen oluşum süreciyle ilgileniyorlar”, yani insanların “sosyal gerçekliği nasıl kategorilere ayırdıkları ve sosyal fenomenlere bazı anlamlar ve anlamlar verdikleri, ortak anlamların ve anlamların nasıl geliştirildiği ve etkileşimin diğer katılımcıları tarafından ne ölçüde paylaşıldığı” incelenir (Semenova, 1998: 26). Bu bağlamda çalışmada elde edilen bulgular aşağıda belirtilen aşamalardan geçerek veri analizinin mümkün hale getirilmiştir.

- Metin Taranması: Araştırmanın bu aşamasında tam dökümleri yapılmış metinler okunmuş ve olası kodlar üzerine düşünülmüştür.

76

- Kodlamaların Yapılması: Bu aşamada metinler yeniden okunmuş ve ayrı notlar alınarak, her metin kendi başına kodlanmıştır (ilgili kodlama listesi E-7 de ifade edilmiştir).

- Kodlamaların Birleştirilmesi: Kodlama yapılan metinler bir araya getirilip, metinlerdeki kodlamalar birleştirilerek genel kodlama yapılmıştır.

- Kodlamaların Raporlanması: Elde edilen genel kodlama notları kullanılarak, niteliksel veriler hazırlanmıştır.

3.2.5 Araştırmanın Sınırlılıkları ve Alan Araştırma Sırasında Yaşanan Sıkıntılar

Alan araştırması 2018-Temmuz ayında Astana şehrinde bulunan Kore Kültür Merkezi’nde iletişime geçilen katılımcılardan oluştuğu için coğrafi açıdan sınırlılığı vardır. Kore Kültür Merkezi’nin seçilmesindeki temel neden Kültür Merkezi’nin çevresinde K-pop gruplarına yönelik alışveriş ürünlerinin yoğun sergilendiği mekânlarla birlikte bu bölgede kafe gibi ortak mekânların yoğunluklu olmasından dolayıdır. Ancak mülakat yapılması esnasında katılımcıları ikna etme sürecinde sıkıntılar yaşanmıştır. Kimi bireyler olumlu karşılamasına rağmen zaman içerisinde soruları yanıtlamaktan vazgeçmiştir. Kimileri ise iletişim kurmayı istememiştir. Özellikle erkek K-pop dinleyicisiyle iletişime geçmek çok zor olmuştur.