• Sonuç bulunamadı

Kimlik avı sitesi bildirme

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 132-136)

Bildir bağlantısı bir kimlik avı/kötü amaçlı web sitesini analiz için ESET'e bildirmenizi sağlar.

Bir web sitesini ESET'e göndermeden önce aşağıdaki ölçütlerden birine veya birden fazlasına uyduğundan emin olun:

• Web sitesi algılanmamış.

• Web sitesi tehdit olarak yanlış algılanmış. Böylece Yanlışlıkla engellenen bir sayfayı bildirebilirsiniz.

Alternatif olarak web sitesini e-posta ile de gönderebilirsiniz. E-postanızı samples@eset.com adresine gönderin. Açıklayıcı bir konu kullanmayı ve web sitesiyle ilgili mümkün olduğunca fazla bilgi (örneğin, hangi web sitesinden bu web sitesine geldiğiniz, web sitesini nasıl duyduğunuz vs.) eklemeyi unutmayın.

Ağ koruması

Ağ koruması yapılandırması Ağ koruması altındaki Ayarlar bölmesinde bulunabilir.

Koruma modüllerini tek tek duraklatmak veya devre dışı bırakmak için kaydırma çubuğunu tıklayın.

Koruma modüllerini kapatmak, bilgisayarınızın koruma düzeyini düşürebilir.

Güvenlik duvarı – Buradan ESET Güvenlik duvarı için filtreleme modunu ayarlayabilirsiniz.

Daha ayrıntılı ayarlara erişmek için Güvenlik duvarı'nın yanındaki dişli simgesini >

Yapılandır'ı tıklayın veya Gelişmiş ayarlar'a erişmek için F5'e basın.

Yapılandır – Güvenlik duvarının ağ iletişimlerini nasıl işleyeceğini belirtebileceğiniz, Gelişmiş ayarlar içinde yer alan Güvenlik duvarı penceresini açar.

Güvenlik duvarını duraklat (tüm trafiğe izin ver) – Tüm ağ trafiğinin engellenmesinin tam tersi. Seçilirse, tüm Güvenlik duvarı filtre seçenekleri kapatılıp gelen ve giden bağlantıların tümüne izin verilir. Ağ trafiği filtrelemesi bu moddayken güvenlik duvarını yeniden etkinleştirmek için Güvenlik duvarını etkinleştir öğesine tıklatın.

Tüm trafiği engelle – Tüm gelen ve giden iletişimler Güvenlik duvarı tarafından engellenir. Bu seçeneği yalnızca sistemin ağ ile bağlantısının kesilmesini gerektiren kritik bir güvenlik riskinden şüphelenirseniz kullanın. Ağ trafiği filtresi Tüm trafiği engelle modundayken güvenlik duvarını normal çalışmasına döndürmek için Tüm trafiği engellemeyi durdur seçeneğini tıklatın.

Otomatik mod – (başka bir filtreleme modu etkinleştirildiğinde) Filtreleme modunu otomatik filtreleme moduna (kullanıcı tanımlı kurallarla) değiştirmek için tıklatın.

Etkileşimli mod - (başka bir filtreleme modu etkinleştirildiğinde) - Filtreleme modunu etkileşimli filtreleme moduna değiştirmek için tıklatın.

Ağ Saldırısı Koruması (IDS) – Ağ trafiğinin içeriğini analiz eder ve ağ saldırılarına karşı korur. Zararlı olduğu düşünülen trafiğin tümü engellenir. ESET Smart Security Premium korunmayan bir kablosuz ağa veya zayıf koruması olan bir ağa bağlandığınızda sizi bilgilendirir.

Botnet koruması – Sistemdeki kötü amaçlı yazılımları hızlı ve doğru bir şekilde bulur.

Bağlı ağlar – Ağ bağdaştırıcılarının bağlı olduğu ağları gösterir. Ağ adının altındaki bağlantıyı tıklattığınızda ağ bağdaştırıcınız üzerinden bağlandığınız ağ için bir koruma türü (katı veya izinli) seçmeniz istenir. Bu ayar, bilgisayarınızın ağ üzerinde diğer bilgisayarlar tarafından ne kadar erişilebilir olduğunu tanımlar.

Geçici IP adresi kara listesi – Saldırıların kaynağı olarak algılanan, belirli bir süre boyunca bağlantıları engellemek üzere kara listeye eklenen IP adreslerinin bir listesini

görüntüleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bu seçeneği tıklayın ve F1'e basın.

Sorun giderme sihirbazı – ESET Güvenlik duvarından kaynaklanan bağlantı sorunlarını çözmenize yardımcı olur. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. Sorun giderme sihirbazı.

Güvenlik Duvarı

Güvenlik duvarı, sisteme gelen ve giden tüm ağ trafiğini denetler. Bu, her bir ağ bağlantısına belirtilen filtre kurallarına göre izin vererek veya engelleyerek yapılır. Uzak bilgisayarlardan gelen saldırılara karşı koruma sağlar ve bazı tehlikeli hizmetleri engelleyebilir.

Temel

Güvenlik Duvarını etkinleştir

Sisteminizin güvenliğini sağlamak için bu özelliği etkin halde bırakmanızı öneririz. Etkin haldeki güvenlik duvarıyla, ağ trafiği her iki yönde taranır.

Windows Güvenlik Duvarı'ndaki kuralları da değerlendir

Otomatik modda, ESET kuralları tarafından engellenmemesi halinde, Windows Firewall'daki kurallar tarafından izin verilen gelen trafiğe de izin verin.

Filtreleme modu

Güvenlik duvarının davranışı filtreleme moduna göre değişir. Filtreleme modları aynı zamanda gerekli kullanıcı müdahalesi düzeyini de etkiler.

ESET Smart Security Premium Güvenlik Duvarı için şu filtreleme modları kullanılabilir:

Filtreleme modu Açıklama

Varsayılan mod. Bu mod güvenlik duvarını kural tanımlamaya gerek duymadan, kolay ve rahat bir şekilde kullanmayı tercih eden kullanıcılar için uygundur. Özel, kullanıcı tanımlı kurallar

oluşturulabilir, ancak bunlar Otomatik modda gerekli değildir. Otomatik mod belirli bir sistem için

Filtreleme modu Açıklama

Etkileşimli mod

Güvenlik duvarı için özel bir yapılandırma oluşturmanıza olanak sağlar. Bir iletişim algılandığında ve söz konusu iletişime ilişkin uygulanan herhangi bir kural yoksa bilinmeyen bağlantıyı bildiren bir iletişim penceresi görüntülenir. Bu iletişim penceresi iletişim için izin verme veya engelleme seçeneği sunar ve izin verme veya engelleme kararı Güvenlik duvarının yeni bir kuralı olarak kaydedilebilir. Yeni bir kural oluşturmayı seçerseniz ileride yapılacak bu türdeki tüm bağlantılara o kurala göre izin verilir veya bağlantılar engellenir.

İlke tabanlı mod

Kendilerine izin veren belirli bir kural tarafından tanımlanmamış tüm bağlantılar engellenir. Bu mod, ileri düzey kullanıcıların yalnızca istenen ve güvenli bağlantılara izin veren kurallar tanımlamasına olanak tanır. Belirtilmemiş diğer tüm bağlantılar Güvenlik duvarı tarafından engellenir.

Öğrenme modu

Kuralları otomatik olarak oluşturur ve kaydeder. Bu mod, Güvenlik duvarının ilk yapılandırılması için çok uygundur, ancak uzun süre boyunca etkin halde bırakılmamalıdır. ESET Smart Security Premium kuralları önceden tanımlı parametrelere göre kaydettiği için herhangi bir kullanıcı müdahalesi gerekmez. Öğrenme modu güvenlik risklerini ortadan kaldırmak amacıyla sadece gerekli iletişimler için tüm kurallar oluşturulana kadar kullanılmalıdır.

Ağ Denetçisi'ni etkinleştir

Ağ Denetçisi, ev ağında bulunan açık bağlantı noktaları veya zayıf yönlendirici parolası gibi güvenlik açıklarını belirlemeye yardımcı olur. Ayrıca, cihaz türüne göre sınıflandırılan bağlı cihazların listesini de sağlar.

Yeni keşfedilen ağ aygıtları hakkında bilgilendir Ağınızda yeni bir aygıt algılandığında sizi bilgilendirir.

Gelişmiş

Kurallar

Kurallar ayarları, güvenilen bölgelerdeki ve Internet'teki ayrı uygulamalar tarafından oluşturulan trafiğe uygulanan tüm kuralları görüntülemenize izin verir.

Bölgeler

Bölge, bir mantıksal grup oluşturan ağ adreslerinin toplamını temsil eder.

Bilgisayarınıza Botnet saldırısı olduğunda IDS kuralı oluşturabilirsiniz. Kural, Gelişmiş ayarlar (F5) > Ağ koruması > Ağ saldırısı koruması > IDS kuralları seçeneğinde Düzenle'yi tıklayarak değiştirilebilir.

İzin verilen hizmetler

Bilgisayarınızda çalışan ortak ağ hizmetlerine erişimi yapılandırın. Daha fazla bilgi için izin verilen hizmetler'e bakın.

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 132-136)