• Sonuç bulunamadı

Haftalık bir bilgisayar taraması zamanlama

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 65-70)

Normal bir görev zamanlamak için Haftalık bilgisayar taraması planlama bölümünü okuyun.

Gelişmiş ayarlar > Algılama altyapısı > İsteğe bağlı tarama > ThreatSense parametreleri > Temizleme altında tarama için temizleme parametrelerini

yapılandırabilirsiniz. Temizleme eylemi olmadan taramayı çalıştırmak için, Temizleme olmadan tara'yı seçin. Tarama geçmişi tarama günlüğüne kaydedilir.

Özel durumları yoksay seçildiğinde, daha önce tarama dışında bırakılan uzantılara sahip dosyalar özel durum olmadan taranır.

Belirli hedefler taranırken kullanılmak üzere Tarama profili açılır menüsünden bir profil seçebilirsiniz. Varsayılan profil Smart tarama profilidir. Kapsamlı tarama, İçerik menüsü taraması ve Bilgisayar taraması olmak üzere üç adet önceden tanımlanmış tarama profili daha bulunmaktadır. Bu tarama profilleri farklı ThreatSense parametreleri kullanır.

Kullanılabilir seçenekler Gelişmiş ayarlar > Tespit altyapısı > Zararlı yazılım taramaları

> İsteğe bağlı tarama > ThreatSense parametreleri bölümünde açıklanmaktadır.

Taramayı ayarladığınız özel parametreleri kullanarak yürütmek için Tara seçeneğini tıklatın.

Yönetici olarak tara seçeneği, taramayı Yönetici hesabı altında yürütmenize izin verir.

Geçerli kullanıcının taramak istediğiniz dosyalara erişme izinleri yoksa bunu kullanın. Bu düğme, geçerli kullanıcı Yönetici olarak UAC işlemlerini çağıramıyorsa kullanılamaz.

Günlüğü göster'i tıklatarak bir tarama tamamlandığında bilgisayar tarama günlüğünü görüntüleyebilirsiniz.

Tarama ilerleme durumu

Parolayla korunan dosyalar ve özel olarak sistem tarafından kullanılan dosyalar (tipik olarak pagefile.sys ve belirli günlük dosyaları) gibi bazı dosyaların taranamaması normaldir. Daha fazla bilgi için bu bilgi bankası makalesine bakabilirsiniz.

Haftalık bir bilgisayar taraması zamanlama

Normal bir görev zamanlamak için Haftalık bilgisayar taraması planlama bölümünü okuyun.

Tarama ilerlemesi – İlerleme çubuğu taranmış olan nesnelerin taranmayı bekleyen

nesnelere kıyasla durumunu gösterir. Tarama ilerleme durumu, taramaya dahil edilen toplam nesne sayısından elde edilir.

Hedef – Taranmakta olan nesnenin ve konumunun adı.

Bulunan tehditler – Taranan dosyaların, bulunan tehditlerin ve tarama sırasında temizlenen tehditlerin toplam sayısını gösterir.

Duraklat – Taramayı duraklatır.

Sürdür – Tarama ilerlemesi duraklatıldığında bu seçenek görünür. Taramaya devam etmek için Devam et öğesini tıklatın.

Durdur – Taramayı sonlandırır.

Tarama günlüğünü kaydır - Etkinse, en yeni girişlerin görünür olması için yeni girişler eklendikçe tarama günlüğü otomatik olarak aşağı doğru kaydırılır.

Halihazırda çalışmakta olan taramayla ilgili ayrıntıları görüntülemek için büyüteci veya oku tıklayın. Bilgisayarınızı tarayın veya Gelişmiş taramalar > Özel tarama'yı tıklayarak başka bir paralel tarama çalıştırabilirsiniz.

Taramadan sonraki işlem - İşlem yok, Kapat Yeniden Başlat veya Gerekirse yeniden Başlat seçeneklerinden birini Taramadan sonraki işlem açılır menüsünden

belirleyebilirsiniz. Uyku veya Hazırda beklet işlemleri bilgisayarınızın Güç ve uyku işletim sistemi ayarlarına veya masaüstü/dizüstü bilgisayarınızın özelliklerine bağlı olarak

kullanılabilir. Seçilen işlem, çalışan tüm taramaların tamamlanmasının ardından başlatılır.

Kapat seçildiğinde, kapatma işlemini onaylama iletişim penceresi 30 saniyelik bir geri sayım gösterir (istenen kapatma işlemini devre dışı bırakmak için İptal'i tıklayın).

Bilgisayar tarama günlüğü

Tarama sona erdiğinde Bilgisayar tarama günlüğü, söz konusu taramayla ilgili tüm bilgileri açar. Tarama günlüğü size aşağıdaki gibi bilgileri verir:

• Algılama altyapısı sürümü

• Başlama tarihi ve saati

• Taranan diskler, klasörler ve dosyalar

• Toplam tarama süresi

• Toplam tarama süresi

Önceki tarama günlüklerini bulmak için ana program penceresinde Araçlar > Diğer araçlar

> Günlük dosyaları'nı seçin. Açılır menüde Bilgisayar taraması'nı seçip istediğini kaydı çift tıklayın.

"Açılamıyor", "açılırken hata oluştu" ve/veya "arşiv zarar görmüş" kayıtları hakkında daha fazla bilgi edinmek için ESET Bilgi Bankası makalemize bakın.

Günlük filtreleme penceresini açmak için Filtreleme kaydırma çubuğunu tıklayın. Bu pencerede aramanızı özel kriterlere göre daraltabilirsiniz. İçerik menüsünü görmek için belirli bir günlük girişini sağ tıklayın:

Eylem Kullanım

Aynı kayıtları filtrele Günlük filtreleme özelliğini etkinleştirir. Günlük, yalnızca seçilenle aynı türdeki kayıtları gösterir.

Filtre Bu seçenek, Günlük filtreleme penceresini açar ve belirli günlük girişleri için kriterleri tanımlamanıza olanak tanır. Kısayol: Ctrl+Shift+F Filtreyi etkinleştir Filtre ayarlarını etkinleştirir. Filtreyi ilk kez etkinleştiriyorsanız ayarları tanımlamanız gerekir. Günlük filtreleme penceresi açılır.

Filtreyi devre dışı bırak Filtreyi kapatır (alt taraftaki açma/kapama düğmesini tıklamak da aynı işlevi görür).

Kopyala Vurgulanan kayıtları panoya kopyalar. Kısayol: Ctrl+C

Tümünü kopyala Penceredeki tüm kayıtları kopyalar.

Dışa aktar Panoda vurgulanan kayıtları XML dosyasına aktarır.

Tümünü ver Bu seçenek, penceredeki tüm kayıtları XML dosyasına aktarır.

Tespit açıklaması Kaydedilen sızıntının tehlikeleri ve belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren ESET Tehdit Ansiklopedisi açılır.

Kötü amaçlı yazılım taramaları

Zararlı yazılım taramaları bölümüne Gelişmiş ayarlar (F5) > Algılama altyapısı >

Zararlı yazılım taramaları'ndan ulaşılabilir ve burada tarama parametrelerini seçmeniz için

seçenekler sunulur. Bu bölümde aşağıdaki öğeler yer alır:

Seçili profil – İsteğe bağlı tarayıcı tarafından belirli bir parametre kümesi kullanılır. Yeni bir profil oluşturmak için Profil listesi öğesinin yanındaki Düzenle'yi tıklayın. Daha fazla bilgi için Tarama profilleri'ne bakın.

Tarama hedefleri – Yalnızca özel bir hedefi taramak isterseniz Tarama hedefleri öğesinin yanındaki Düzenle'yi tıklayabilir, açılır menüden bir seçenek belirleyebilir ya da klasör (ağaç) yapısından belirli bir hedefi seçebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Tarama hedefleri'ne bakın.

ThreatSense parametreleri – Denetlemek istediğiniz dosya uzantıları, kullanılan algılama yöntemleri vb. gibi gelişmiş ayar seçenekleri bu bölümde bulunabilir. Gelişmiş tarayıcı seçeneklerinin bulunduğu bir sekmeyi açmak için tıklayın.

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 65-70)