• Sonuç bulunamadı

Güvenilir etki alanları

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 127-131)

Web ve e-posta > SSL/TLS > Güvenilir etki alanlarıyla iletişimi tarama dışı bırak ayarı etkinleştirilmişse ve etki alanı güvenilir olarak kabul ediliyorsa adresler filtrelenmez.

Denetim öğeleri

Ekle – Önceden tanımlı olanlara ek olarak yeni bir liste oluşturur. Adresleri mantıksal olarak farklı gruplara ayırmak isterseniz bu yararlıdır. Örneğin, engellenen adresler listelerinden biri harici bir genel kara listeden adresler içerirken diğeri kendi kara listenizden adresler içerebilir; böylece kendi kara listenizi bozulmadan korurken harici listeyi kolayca güncelleyebilirsiniz.

Düzenle – Mevcut listeleri düzenler. Adresleri eklemek veya kaldırmak için bunu kullanın.

Sil – Mevcut listeleri siler. Yalnızca Ekle ile oluşturulan listeler için mümkündür, varsayılanlar listeler için geçerli değildir.

URL adresleri listesi

Bu bölümde; engellenecek, izin verilecek veya denetleme dışında bırakılacak HTTP adreslerinin listelerini belirleyebilirsiniz.

Varsayılan olarak aşağıdaki üç liste kullanılabilir:

• İçerik taraması dışında bırakılan adreslerin listesi – Bu listeye eklenen adresler için kötü amaçlı kod denetlemesi gerçekleştirilmez.

• İzin verilen adresler listesi – Yalnızca izin verilen adresler listesindeki HTTP adreslerine erişim izni ver seçeneği etkinleştirilirse ve engellenen adresler listesinde * simgesi (her şeyle eşleş) yer alıyorsa, kullanıcının yalnızca bu listede belirtilen adreslere erişmesine izin verilir.

Engellenen adresler listesinde yer alsalar bile bu listedeki adreslere izin verilir.

• Engellenen adresler listesi - Ayrıca izin verilen adresler listesinde yer almadıkça kullanıcının

Resimli talimatlar

Aşağıdaki ESET Bilgi Bankası makaleleri sadece İngilizce dilinde mevcuttur:

• Güvenilir bir web sitesini Web Erişimi Koruması'nın engelleme işlevinin dışında bırakma

• ESET Windows ev ürünlerini kullanarak bir web sitesini engelleyin Daha fazla bilgi için URL adres yönetimine bakın.

Yeni URL adresleri listesi oluşturma

Bu bölüm engellenecek, izin verilecek veya denetleme dışında bırakılacak URL adreslerinin/maskelerinin listelerini belirtmenize olanak tanır.

Yeni bir liste oluşturduğunuzda aşağıdaki seçenekler yapılandırılabilir:

Adres listesi türü – Üç liste türü mevcuttur:

• Denetim dışında bırakılanlar – Bu listeye eklenen adresler için kötü amaçlı kod denetlemesi gerçekleştirilmez.

• Engellenenler - Kullanıcının bu listede belirtilen adreslere erişmesine izin verilmez.

• İzin verilenler – Yalnızca izin verilen adresler listesindeki HTTP adreslerine erişim izni ver seçeneği etkinleştirilirse ve engellenen adresler listesinde * simgesi (her şeyle eşleş) yer alıyorsa kullanıcının yalnızca bu listede belirtilen adreslere erişmesine izin verilir. Aynı zamanda

engellenen adresler listesiyle eşleşseler bile bu listedeki adreslere izin verilir.

Liste adı – Listenin adını belirtin. Önceden tanımlı üç listeden biri düzenlenirken bu alan gri olur.

Liste açıklaması – Liste için kısa bir açıklama yazın (isteğe bağlı). Önceden tanımlı üç listeden biri düzenlenirken bu alan gri olur.

Bir listeyi etkinleştirmek için bu listenin yanındaki Liste etkin öğesini seçin. Belirli bir liste ziyaret ettiğiniz HTTP sitesinin değerlendirilmesinde kullanıldığında size bildirilmesini

istiyorsanız Uygularken bildir seçeneğini belirleyin. Örneğin, bir web sitesi engellenen veya izin verilen adresler listesine dahil edildiği için engellenir veya buna izin verilirse bildirimde bulunulur. Bildirim, belirtilen web sitesini içeren listenin adını içerir.

Denetim öğeleri

Ekle – Listeye yeni bir URL adresi ekleyin (ayırıcı ile birden fazla değer girin).

Düzenle – Listede mevcut adresi değiştirir. Yalnızca Ekle ile oluşturulmuş adresler için mümkündür.

Kaldır – Listedeki mevcut adresleri siler. Yalnızca Ekle seçeneğiyle oluşturulmuş adresler için mümkündür.

Aktar - URL adresleri içeren bir dosyayı aktarın (değerleri satır sonuyla ayırın, örneğin UTF-8 kodlamasını kullanan *.txt).

Yeni URL maskesi nasıl eklenir?

İstenen adres/etki alanı maskesini girmeden önce lütfen bu iletişim kutusundaki talimatlara başvurun.

ESET Smart Security Premium, kullanıcıların belirtilen web sitelerine erişimi engellemesini ve Internet tarayıcısının bu sitelerin içeriğini görüntülemesini önlemesini sağlar. Ek olarak, kullanıcının denetim dışında bırakılması gereken adresleri belirtmesine de olanak verir. Uzak sunucunun tam adı bilinmiyorsa veya kullanıcı tam bir uzak sunucular grubu belirtmek istiyorsa, böyle bir grubu tanımlamak için maskeler kullanılabilir. Maskelerde "?" ve "*"

simgeleri bulunur:

• simgenin yerine ? kullanın

• metnin yerine * kullanın.

Örneğin, *.c?m son bölümü c harfi ile başlayan, sonu m harfi ile biten ve bunların arasında bilinmeyen bir simge bulunan bütün adreslere yöneliktir (.com, .cam ve bu gibi.)

Etki alanı adının başında kullanılırsa başa gelen "*." dizisi özel olarak ele alınır. Öncelikle, * joker karakteri bu durumda eğik çizgi karakteriyle ('/') eşleşmez. Bunun amacı maskeyi aşmaktan kaçınmaktır. Örneğin, *.domain.com maskesi

http://anydomain.com/anypath#.domain.com ile eşleşmez (bu tür bir sonek, indirme işlemini etkilemeden herhangi bir URL'ye eklenebilir). İkinci olarak "*." aynı zamanda bu özel durumda boş bir dize ile eşleşir. Bunun amacı, tüm alt etki alanlarını içeren etki alanının tümünü tek bir maske kullanarak eşleştirmektir. Örneğin *.domain.com maskesi http://domain.com ile de

kandırılması) kullanılan bir suç eylemine karşılık gelir. Kimlik avının amacı genellikle banka hesabı numaraları, PIN numaraları ve daha fazlası gibi hassas verilere erişmektir. Sözlükte bu eylemle ilgili daha çok bilgi okuyun. ESET Smart Security Premium, kimlik avı koruması

sağlar. Bu tür içeriği dağıttığı bilinen web sayfaları engellenebilir.

ESET Smart Security Premium uygulamasında Kimlik Avı Korumasını etkinleştirmenizi şiddetle öneririz. Bu seçeneğe Gelişmiş ayarlar (F5) seçeneğinden Web ve e-posta > Kimlik Avı koruması'na gidilerek erişilebilir.

ESET Smart Security Premium ürününde Kimlik Avı koruması hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bilgi bankası makalemize bakın.

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 127-131)