• Sonuç bulunamadı

Ağ Denetçisi'ndeki cihazlarda yer alan simgeler ne anlama gelir?

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 193-200)

Sarı yıldız simgesi, ağa yeni gelen veya ESET tarafından ilk kez algılanan cihazları gösterir.

Sarı uyarı simgesi, yönlendiricinizin güvenlik açıkları içerebileceğini gösterir. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için ürününüzdeki simgeyi tıklayın.

Kırmızı uyarı simgesi, yönlendiricinizin güvenlik açıkları içerdiğini ve enfekte olmuş olabileceğini gösterir. Bu sorunla ilgili daha ayrıntılı bilgi için ürününüzdeki simgeyi tıklayın.

ESET ürününuz yönlendiriciniz için ek bilgilere sahip olduğunda mavi simge gösterilebilir, ancak güvenlik riski bulunmadığından hemen dikkat etmenizi gerektirmez. Daha ayrıntılı bilgi için ürününüzdeki simgeyi tıklayın.

Ağ Denetçisi'nde ağ cihazı

Aygıtla ilgili, aşağıdakiler dahil olmak üzere ayrıntılı bilgiler burada bulunabilir:

• Aygıt adı

• Aygıt türü

• Son görülme zamanı

• Ağ adı

• IP adresi

• MAC adresi

• İşletim sistemi

Kalem simgesi, aygıt adını düzenleyebileceğiniz veya aygıt türünü değiştirebileceğiniz anlamına gelir.

Her cihaz türü için şu işlemler yapılabilir:

Yönlendirici

Yönlendirici ayarları – Yönlendirici ayarlarına web arayüzünden veya mobil uygulamadan erişebilir veya Yönlendirici arayüzünü aç'ı tıklayabilirsiniz. İnternet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan bir yönlendiriciniz varsa algılanan güvenlik sorunlarını çözmek için internet servis sağlayıcınızın destek kaynaklarına veya yönlendiricinizin üreticisine başvurmanız gerekebilir.

Koruma – Yönlendiricinizi ve ağınızı siber güvenlik saldırılarından korumak için şu temel önerileri uygulayın.

Ağ aygıtı

Cihaz tanımlama – Ağınıza bağlanan cihazdan emin değilseniz cihaz adının altındaki satıcı veya üretici adını kontrol edin. Bunun nasıl bir cihaz olduğunu tanımlamanıza yardımcı olabilir. Gelecek referanslar için cihazın adını değiştirebilirsiniz.

Cihazın bağlantısını kaldırma – Bağlı bir cihazın ağınız veya cihazlarınız için güvenli olduğundan emin değilseniz yönlendirici ayarlarınızda bu cihaz için ağ erişimini yönetin veya ağınızın parolasını değiştirin.

Koruma – Cihazınızı saldırılardan ve zararlı yazılımlardan korumak için cihazınıza siber güvenlik koruması yükleyin ve işletim sisteminizi ve yüklenen yazılımı daima güncel tutun.

Korunmaya devam etmek için güvenilir olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanmayın.

Bu cihaz

Bu cihaz ağda bilgisayarınızı temsil etmektedir.

Ağ bağdaştırıcıları – Ağ bağdaştırıcıları bilgilerinizi gösterin.

Bildirimler | Ağ Denetçisi

ESET Smart Security Premium, yönlendiricinizde bir güvenlik açığı sorunu tespit ettiğinde gösterilebilecek çeşitli bildirimler aşağıda verilmiştir. Her bildirim, kısa bir açıklama içerir ve yönlendiricinizde güvenlik açığı riskini en düşük düzeye indirmek için başvurulabilecek çözümleri veya atılacak adımları sunar. Yönlendirici değişiklikleri hakkında bilginiz yoksa yönlendirici üreticinize veya internet sağlayıcınıza ulaşmanızı öneririz.

Olası güvenlik açığı bulundu

Yönlendiriciniz, saldırıları veya saldırılara açık hale gelmeyi kolaylaştıracak bilinen güvenlik açıkları içerebilir. Yönlendiricinizin bellenimini güncelleyin.

Güvenlik açığı bulundu

Yönlendiriciniz, saldırıları veya saldırılara açık hale gelmeyi kolaylaştıracak bilinen güvenlik açıklarını içeriyor. Yönlendiricinizin bellenimini güncelleyin.

Tehdit bulundu

Yönlendiriciniz zararlı bir yazılımdan etkilendi. Yönlendiricinizi yeniden başlatın ve taramayı tekrarlayın.

Zayıf yönlendirici parolası

Yönlendiricinizin parolası zayıf ve başka biri tarafından kolayca tahmin edilebilir. Yönlendiricinizin parolasını değiştirin.

Kötü amaçlı ağ yeniden yönlendirmesi

Açık hassas ağ hizmetleri

Yönlendiriciniz başkaları tarafından kötüye kullanılabilecek hassas ağ hizmetleri çalıştırıyor. Bu, zayıf yapılandırmadan veya tehlikeye düşmüş bir yönlendiriciden kaynaklanıyor olabilir. Yönlendiricinizin yapılandırmasını kontrol edin.

Eski bellenim

Yönlendiricinizdeki bellenim eski ve güvenlik açıkları içerebilir. Yönlendiricinizin bellenimini güncelleyin.

Kötü amaçlı yönlendirici ayarı

Kullandığınız bu DNS sunucusu kötü amaçlı ve sizi tehlikeli web sitelerine yönlendirebilir. Bu, yönlendiricinizin tehlikeye düştüğü anlamına gelebilir. Yönlendiricinizin DNS sunucusu ayarını değiştirin.

Ağ hizmetleri

Yönlendiriciniz genel ağ hizmetlerini çalıştırıyor. Bunlar ağ için gerekli olup muhtemelen güvenlidir.

Yönlendiricinizin yapılandırmasını kontrol edin.

ESET Smart Security Premium içindeki araçlar

Araçlar menüsü, program yönetimini basitleştirmeye yardımcı olan ve ileri düzey kullanıcılar için ek seçenekler sunan modüller içerir. Bu araçlar yalnızca sağ alttaki Diğer araçlar'ı tıklarsanız görünür.

Bu menüde şu araçlar bulunur:

Günlük dosyaları Güvenlik raporu Etkinlik izleme

Çalışan işlemler (ESET Smart Security Premium ürününde ESET LiveGrid® etkinse) Ağ bağlantıları (Kişisel güvenlik duvarı ESET Smart Security Premium ürününde etkinse)

ESET SysInspector

ESET SysRescue Live - Sizi ESET SysRescue Live sayfasına yönlendirir, burada ESET SysRescue Live .iso CD/DVD resmini indirebilirsiniz.

Zamanlayıcı

Sistem temizleyici – Tehdidi temizledikten sonra bilgisayarı kullanılabilir bir duruma geri yüklemenize yardımcı olur.

Dosyayı analiz için gönder – Şüpheli bir dosyayı analiz için ESET Araştırma Laboratuvarı'na göndermenizi sağlar (ESET LiveGrid® yapılandırmanıza bağlı olarak kullanılamayabilir).

Karantina

Günlük dosyaları

Günlük dosyaları, gerçekleşen önemli program olayları hakkında bilgi içerir ve algılanan tehditlere genel bir bakış sağlar. Günlüğe kaydetme işlemi, sistem çözümlemesi, tehdit algılama ve sorun giderme işlemlerinin önemli bir parçasıdır. Günlüğe kaydetme işlemi herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan arka planda etkin biçimde gerçekleşir. Bilgiler, geçerli günlük ayrıntı ayarlarına göre kaydedilir. Doğrudan ESET Smart Security Premium içinden metin iletileri ile günlükleri görüntülemek ve günlükleri arşivlemek mümkündür.

Günlük dosyalarına, ana program menüsünden Araçlar > Diğer araçlar > Günlük

dosyalarıtıklanarak erişilebilir. Günlük açılır menüsünden istediğiniz günlük türünü seçin. Şu günlükler görüntülenebilir:

• Tespitler – Bu günlük, ESET Smart Security Premium tarafından algılanan tespitler ve sızıntılar hakkında ayrıntılı bilgiler sunar. Günlük bilgileri tespit zamanı, tarayıcı türü, nesne türü, nesnenin konumu, tespit adı, yapılan işlem ve sızıntı tespit edildiğinde oturum açmış olan kullanıcının adı, hash ve ilk gerçekleşme zamanını içerir. Temizlenmeyen sızıntılar her zaman, açık kırmızı arka planda kırmızı metinle belirtilir. Temizlenen sızıntılar ise beyaz arka planda sarı metinle belirtilir.

Temizlenmeyen PUA'lar veya Tehlikeli olabilecek uygulamalar beyaz arka planda sarı metinle belirtilir.

• Olaylar – ESET Smart Security Premium tarafından gerçekleştirilen tüm önemli işlemler, Olay günlüklerine kaydedilir. Olay günlüğünde olaylarla ilgili bilgiler ve programda oluşan hatalar bulunur. Sistem yöneticilerinin ve kullanıcıların sorunları çözmesi için tasarlanmıştır. Burada bulunan bilgiler genellikle programda oluşan bir soruna çözüm bulmanıza yardımcı olabilir.

• Bilgisayar taraması – Tüm tamamlanan manuel olarak gerçekleştirilmiş veya planlanmış taramaların sonuçları bu pencerede görüntülenir. Her satır tek bir bilgisayar denetimine karşılık gelir. İlgili taramanın ayrıntılarını görmek için herhangi bir girişi çift tıklatın.

• Gönderilen dosyalar - ESET LiveGuard ürününe gönderilen örneklerin kayıtlarını içerir.

• HIPS – Kayıt için işaretlenmiş belirli HIPS kurallarının kayıtlarını içerir. Protokol, işlemi tetikleyen uygulamayı, sonucu (kuralın izin verilme veya yasaklanma durumu) ve kural adını gösterir.

• Ağ koruması – Ağ koruması günlüğü Güvenlik Duvarı, Ağ saldırısına karşı koruma (IDS) ve Botnet koruması tarafından tespit edilen tüm uzaktan saldırıları görüntüler. Burada bilgisayarınıza yapılan tüm saldırılarla ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Olay sütununda tespit edilen saldırılar listelenir.

Kaynak sütununda, saldırgan hakkında daha fazla bilgi verilir. Protokol sütununda, saldırı için kullanılan iletişim protokolü gösterilir. Ağ koruması günlüğünün analizi, sisteminize yetkisiz erişimi engellemek için zaman içinde sisteme yönelik gerçekleştirilen sızıntı girişimlerini tespit etmenize yardımcı olur. Ağ saldırıları ile ilgili daha fazla ayrıntı için IDS ve gelişmiş seçenekler bölümüne bakın.

• Filtrelenen web siteleri - Web erişimi koruması veya Ebeveyn kontrolü tarafından

engellenmiş web sitelerinin listesini görüntülemek isterseniz bu liste faydalıdır. Her günlük saat, URL adresi, kullanıcı ve belirli bir web sitesi ile bağlantı kuran uygulamayı içerir.

• Antispam koruması – İstenmeyen posta olarak işaretlenen e-posta iletileriyle ilgili kayıtları içerir.

• Ebeveyn kontrolü - Ebeveyn kontrolü tarafından engellenen veya izin verilen web sayfalarını gösterir. Eşleşme türü ve Eşleşme değerleri sütunları filtreleme kurallarının nasıl uygulandığını gösterir.

• Aygıt denetimi – Bilgisayara bağlanan çıkarılabilir medya veya aygıtların kayıtlarını içerir.

Yalnızca ilgili Aygıt denetimi kurallarına sahip aygıtlar günlük dosyasına kaydedilir. Kural, bağlı bir aygıtla eşleşmiyorsa, bağlı aygıta yönelik bir günlük girdisi oluşturulmaz. Ayrıca aygıt türü, seri numarası, satıcı adı ve medya boyutu (varsa) gibi ayrıntılara da bakabilirsiniz.

• Web kamerası koruması - Web kamerası koruması tarafından engellenen uygulamalarla ilgili kayıtları içerir.

Herhangi bir günlüğün içeriklerini seçip panoya kopyalamak için Ctrl + C kısayoluna basın.

Birden çok giriş seçmek için Ctrl veya Shift tuşlarını basılı tutun.

Filtreleme öğesini tıklatarak filtreleme ölçütlerini tanımlayabileceğiniz Günlük filtreleme penceresini açabilirsiniz.

İçerik menüsünü açmak için belirli bir kaydı sağ tıklatın. İçerik menüsünde aşağıdaki seçenekler bulunur:

• Göster– Yeni bir pencerede, seçilen günlük hakkında daha ayrıntılı bilgileri görüntüler.

• Aynı kayıtları filtrele – Bu filtreyi etkinleştirdikten sonra yalnızca aynı türdeki kayıtları (tanılama, uyarılar, ...) görürsünüz.

• Filtrele - Bu seçeneği tıkladıktan sonra Günlük filtreleme penceresi belirli günlük girişleri için filtreleme ölçütleri tanımlayabilmenize olanak tanır.

• Filtreyi etkinleştir – Filtre ayarlarını etkinleştirir.

Belgede ESET Smart Security Premium (sayfa 193-200)