• Sonuç bulunamadı

1. Bölüm

3.2. Katılımcılar

Yapılmış olan bu çalışma 2018-2019 eğitim- öğretim yılı içerisinde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olan bir özel eğitim okulunda yapılmıştır. Çalışma ilkokul 8. Sınıfa devam etmekte olan altı hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı konulmuş öğrenci ile yürütülmüştür.

Ayrıca çalışmaya sınıfın iki öğretmeni de gözlemci olarak katılmıştır. Çalışmaya katılım gösteren öğrencilerde bulunması gereken ön koşul becerileri maddeler halinde aşağıda verilmiştir.

Katılımcılarda bulunması gereken önkoşul davranışlar;

• Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nce hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış olmaları

• Orta öğretim kademesinde eğitim alıyor olmaları ya da 8. Sınıf öğrencisi olmaları

• Temel matematiksel tek basamaklı, iki basamaklı ve üç basamaklı sayıları

isimlendirebilme, üç basamaklı sayıları eldeli veya eldesiz toplayabilme, üç basamaklı sayıları onluk bozarak çıkarabilme, üç basamaklı sayıları tek basamaklı sayılar ile çarpabilme veya bölme temel becerilerine sahip olmaları,

• Öğrencilerin verilen 4. Sınıf okuma parçasını bağımsız okuyabilme ve okuduğu metne ilişkin sorulan 5n1k sorularına cevap verebilme becerilerine sahip olmaları,

• Öğrenciler verilen sözel yönergeleri ( aç, kapat, yerine koy, çevir vb.) takip edebilme becerilerine sahip olmaları,

• Uygulamacının model olduğu kısımlarda uygulamacıya bakıp taklit edebilme becerilerine sahip olmaları,

• Öğrencilerin cetvel ile istenilen uzunlukların ölçümlerini yapabilme becerilerine sahip olmaları,

• Öğrencilerin dikkatlerini en az yirmi dakika kesintisiz bir deneye yöneltebilme becerilerine sahip olmaları,

• Öğrencilerin her iki elini istenilen amaç için kullanabilme ön koşul becerisine sahip olmaları,

• Öğrencilerin uygulama boyunca derse devam edebilmeleri,

• Öğrencilerin daha önce hiç STEM etkinliği uygulaması yapmamış olmaları, Katılımcıların sahip olmaları gereken ön koşul becerileri ise şu şekilde değerlendirilmiştir;

 Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısına sahip olup olmadıklarına öğrencilerin RAM tarafından hazırlanmış olan raporlara bakılarak değerlendirilmiştir.

 “Temel matematiksel tek basamaklı iki basamaklı ve üç basamaklı sayıları

isimlendirebilme, üç basamaklı sayıları eldeli veya eldesiz toplayabilme, üç basamaklı sayıları onluk bozarak çıkarabilme, üç basamaklı sayıları tek basamaklı sayı ile

çarpabilme veya bölme temel becerilerine sahip olmaları” ön koşulu için araştırmacı sınıf öğretmenlerinden izin alarak öğrencilerin matematik derslerine katılımda bulunmuştur. Gözlemlerden ve sınıf öğretmenlerinden alınan bilgiler doğrultusunda öğrencilerin temel matematik becerilerini yerine getirdiği görülmüştür. Kontrol listeleri kullanılarak bazı maddeler bizzat öğrenci gözlemlenerek, bazı maddelerde sınıf öğretmenlerinden bilgi alınarak akademik becerilere ilişkin performansları belirlenmiştir.

 “Öğrencilerin verilen 4. Sınıf okuma parçasını bağımsız okuyabilme ve okuduğu metne ilişkin sorulan 5n1k sorularına cevap verebilme” ön koşul becerileri sınıf içerisinde gözlemlenmiştir. Bunun için araştırmacı öğrencilerin Türkçe derslerine katılmış sınıf içi gözlem yapmıştır.

 “Öğrenciler verilen sözel yönergeleri ( aç, kapat, yerine koy, çevir vb.) takip edebilme ön koşul becerileri” için çalışmanın hazırlık kısmında yapılan bir deney için basit yönergeler hazırlanmış, öğrencilerin yönergede yazanlara bakarak deney düzeneğini oluşturması istenmiştir.

 “Uygulamacının model olduğu kısımlarda uygulamacıya bakıp taklit edebilme ön koşul becerileri” için çalışmanın hazırlık kısmında araştırmacı mıknatıs etkinliği yapılmış öğrencilerin kendisine bakarak aynısını yapmasını istemiştir. Öğrencilerin bu ön koşul becerisine sahip oldukları gözlemlenmiştir.

 “Öğrenciler dikkatlerini en az yirmi dakika kesintisiz bir deneye katılım gösterebilme ön koşul becerileri” için çalışmanın hazırlık çalışması kısmında bu ön koşul becerisi gözlemlenmiştir. Sınıf öğretmenleri ile görüşülmüş bu konuda bilgi alınmış tüm öğrencilerin bu ön koşul becerilerini yerine getirdiği görülmüştür.

 “Öğrencilerin her iki elini istenilen amaç için kullanabilmelidir ön koşul becerisi” için çalışmanın hazırlık kısmında küçük bir mıknatıs etkinliği yapılmış öğrencilerin psikomotor becerileri gözlemlenmiştir.

 “Öğrencilerin uygulama boyunca derse devam etmelidirler ön koşulu” için sınıf öğretmenleri tarafından öğrencilerin aileleri ile görüşülmüştür.

 “Öğrencilerin daha önce hiç STEM etkinliği uygulaması yapmamış olmaları” ön koşuluna sahip olup olmadıklarını öğrenmek amacıyla sınıfın iki öğretmeninden alınan bilgiler doğrultusunda öğrencilerin daha önce STEM uygulamaları yapmadığı

görülmüştür.

3.2.1 Çalışma Grubu

3.2.1.1. Katılımcı Öğrenciler

Araştırmaya katılan katılımcılar 13 ile 14 yaş arasında değişen yaşlara sahip olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı konulmuş olan sekizinci sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Ö-1, 13 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-2, 14 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-3, 13 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-4, 14 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-5, 14 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-6, 14 yaşında olup Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış bir öğrencidir.

Psikomotor becerileri bakımından küçük ve büyük kas gruplarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Ö-6 E 14 Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik

-

3.2.1.2. Gözlemciler Sınıf Öğretmeni-1

Sınıfın iki öğretmeninden birisi olan öğretmen-1, Anadolu üniversitesi zihinsel engelliler öğretmenliği bölümünden 2001 yılında mezun olmuştur. Uzun yıllardır çeşitli okullarda zihinsel yetersizliği bulunan öğrenciler için ders vermektedir. Aynı zamanda otizimli ve öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerle de çalışmış olup farklı yetersizliği bulan öğrencilere de öğretmenlik yapmıştır.

Sınıf Öğretmeni-2

Sınıfın iki öğretmeninden birisi olan öğretmen-2, sınıf öğretmenliği bölümünden mezundur. Sınıf öğretmenliği yapmış ardından zihinsel yetersizliği bulanan öğrencilerle çalışmaya başlamıştır. Uzun yıllardır çeşitli okullarda zihinsel yetersizliği bulunan öğrenciler için ders vermektedir.

Araştırmacı

Araştırmacı Ege Üniversitesi fen bilgisi öğretmenliğinden mezundur. Ardından Uludağ Üniversitesi matematik ve fen eğitimi anabilim dalı fen eğitimi alanında eğitim görmeye başlamıştır. STEM Eğitimi için yazılım, Scratch öğretim kursu, C programlama dili ve arduino kodlama kurslarına katılmıştır.