• Sonuç bulunamadı

3.6. Araştırmanın Bulguları

3.6.4. Katılımcıların Spor Merkezi Tercihinde Sosyo-Kültürel Faktörlerin

Spor tüketicisinin spor merkezi tercihini etkileyen bir diğer faktör, sosyo-kültürel faktörlerdir. Bu faktörlere yönelik katılımcılara iletilen ifadeler ve bu ifadelere alınan dönütlere ilişkin bulgular Tablo 8’deki gibidir. Sosyo-kültürel faktörlere ilişkin oluşturulan hipotez aşağıdaki gibidir:

H0 Spor merkezi seçiminde sosyo-kültürel faktörler önemli bir etkiye sahip değildir.

122

Tablo 9. Spor Tüketicilerinin Sosyo-Kültürel Faktörlere İlişkin İfadelere Verdikleri Cevapların

Ortalamaları

İfadeler S.S.

Sosyo-Kültürel Faktörlerin Genel

Ortalaması

Spor merkezi seçimimde, aile, akraba ve arkadaşlarımın tavsiyeleri önemlidir.

3,62 1,16501

3,46 Bir spor merkezini seçerken, yakın çevremden kişilerin, o

merkeze gidiyor olması önemlidir.

3,28 1,22211 Bir spor merkezini seçerken, kendi yakın çevreme aykırı

düşecek tercihlerden kaçınırım.

3,13 1,24781 Farklı spor merkezleri, farklı sosyal gruplara hitap eder. 3,50 1,16942 Spor merkezinin bulunduğu semt, spor merkezini tercih

etmemde çok önemli rol oynar.

3,76 1,19027 Spor merkezi tercihimde, takım halinde yapılan spor aktivitelerinin

olması önemlidir. 3,36 1,25913

Spor merkezi tercihimde, bireysel olarak yapılan spor aktivitelerinin olması önemlidir.

3,80 1,06888 Spor merkezi tercihimde, diğer üyelerin giyim tarzlarının, tavır

ve davranışlarının geleneklere uygun olması önemlidir.

3,22 1,32769

Aile faktörünün ölçülmesine yönelik iletilen, “spor merkezi seçimimde aile, akraba ve arkadaşlarımın tavsiyesi önemlidir” aritmetik ortalaması 3,62’dir.

Referans grubuna yönelik tüketicilere; “spor merkezi seçerken yakın çevremden kişilerin o merkezi gidiyor olması önemlidir” ifadesi yöneltilmiş ve aritmetik ortalaması 3,28 olan dönüşlere ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların “bir spor merkezi seçerken yakın çevreme aykırı düşecek tercihlerden kaçınırım” ifadesine 3,13 aritmetik ortalama ile katıldıkları tespit edilmiştir.

Sosyal sınıf açısından spor merkezi tercihini etkileyen faktörler için de çeşitli ifadeler yöneltilmiştir. Bunlardan ilki; “farklı spor merkezleri, farklı sosyal gruplara hitap eder” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,50’dir. Bir diğer ifade olan “spor merkezinin bulunduğu semt, spor merkezi tercihinde çok önemli rol oynar” ifadesine dair aritmetik ortalama 3,76’dır.

Kültüre yönelik 3 ifade bulunmaktadır. Bu ifadelerin aritmetik ortalamalarına ilişkin bulgular şu şekildedir. “Spor merkezi tercihimde takım halinde yapılan spor aktivitelerinin olması önemlidir” aritmetik ortalaması 3,36’dır. Bir diğer ifade olan “spor merkezi tercihinde bireysel olarak yapılan spor aktivitelerini olması önemlidir” ifadesine yapılan dönüşlerde aritmetik ortalama 3,80 olarak tespit edilmiştir. Son ifadede katılımcılara “spor merkezi tercihinde diğer üyelerin

123 giyim tarzlarının, tavır ve davranışlarının geleneklere uygun olması spor merkezi tercihimde önemlidir” ifadesini yöneltilmiştir ve 3,22 aritmetik ortalama bulgusuna ulaşılmıştır.

Spor merkezi tercihini etkileyen sosyo-kültürel faktörlere ilişkin tüm ifadelerin genel ortalamasının ise 3,46>2,50 olduğu görülmektedir. Dolayısıyla sosyo-kültürel faktörlere ait genel ortalamanın, 2,50’den büyük olduğu göz önünde bulundurulduğunda, H1 hipotezinin (Spor merkezi tercihinde, sosyo-kültürel faktörlerin önemli bir etkisi vardır) kabul edildiği söylenebilir.

3.6.5. Katılımcıların Spor Merkezi Tercihinde Pazarlama Karması İle İlgili Faktörlerin Etkisine Yönelik Bulgular

Spor tüketicisinin spor merkezi tercihinde yalnızca demografik, psikolojik ve sosyo- kültürel faktörlerin rol oynamayacağı aşikardır. Araştırmanın amacına uygun olarak katılımcılara pazarlama karması elemanlarını spor merkezi tercihindeki önemine yönelik ifadeler yöneltilmiştir. Çağdaş pazarlama karması 7P’ye ilişkin katılımcılara yöneltilen ifadeler ve analiz sonucu ulaşılan bulgular Tablo 9 ’de gösterilmiştir. Oluşturulan hipotez ise şu şekildedir:

H0: Spor merkezi seçiminde hizmet pazarlama karması unsurları (ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, insan, fiziksel kanıtlar, süreç) önemli bir etkiye sahip değildir.

H1: Spor merkezi seçiminde hizmet pazarlama karması unsurları (ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, insan, fiziksel kanıtlar, süreç) önemli bir etkiye sahiptir.

Tablo 10. Spor Tüketicilerinin Pazarlama Karması Elemanlarına İlişkin İfadelere Verdikleri

Cevapların Ortalamaları İfadeler S.S. Pazarlama Karması Faktörlerin Genel Ortalaması

Fazla sayıda spor alternatifi (yoga, plates, aerobik, dans seçenekleri, futbol, voleybol, tenis, vücut şekillendirme vb.) sunan spor merkezini tercih ederim.

3,76 1,22367

3,81 Spor merkezi seçimimde, spor merkezinde kullanılan

malzemelerin ve aletlerin kaliteleri benim için çok önemlidir.

4,04 1,13473 Spor merkezi tercihimde, spor aktiviteleri haricindeki imkanlar

(sauna, masaj, kantin, kafe vb.) önemlidir.

124 Üyelik iptal süresine dair esneklik sunulması, spor merkezini

tercih etmemde önemlidir.

4,09 1,06484 Spor merkezini seçerken, indirim seçenekleri sunan merkezleri

tercih ederim.

4,01 1,10486 Spor merkezini seçerken, fiyatının yüksek olmasına özen

gösteririm (yüksek fiyat kalitenin göstergesidir).

2,54 1,34783 Seçtiğim spor merkezinin ücret ödeme şekli benim için

önemlidir (taksit, esnek ödeme vb).

3,88 1,10421 Bir spor merkezi seçerken benim için önemli olan merkezin

kolayca ulaşılır olmasıdır.

4,16 1,05468 Spor merkezi seçimimde, vaat edilen hizmetlerin zamanında

sunulması önemlidir.

4,20 1,04422 Spor merkezi seçimimde, gerektiğinde, spor merkezinin dışında

da spor yapma imkanları sunulması önemlidir (örneğin, evimde özel antrenörle spor desteği verilmesi gibi).

3,37 1,24161

Spor merkezi seçerken, sık reklam yapan merkezleri tercih ederim.

2,74 1,28098 Spor merkezi kararımı, sosyal medyadaki yorumlar, yoğun

olarak etkiler.

3,26 1,25662 Spor merkezi seçimimde, bireysel olarak benimle iletişime

geçen spor merkezlerine öncelik veririm.

3,54 1,19675 Spor merkezi seçimimde, spor merkezinin, sosyal sorumluluk

projeleriyle ilgilenmesi beni etkiler.

3,72 1,13339 Spor merkezi seçimimde, üyelerine, üyelik kartları vasıtasıyla

özel imkanlar sunulması önemlidir.

3,89 1,08577 Tasarım itibariyle şık spor merkezlerini tercih ederim. 3,60 1,16539 Spor merkezi seçimimde, genel hijyen kurallarına uygun bir

ortam sunulması benim için önemlidir.

4,34 1,06703 Spor merkezi seçimimde, genel atmosfer (koku, ses, renkler

vb.) benim için önemlidir.

4,30 1,04349 Spor merkezi seçimimde, sağlıkla ilgili profesyonel bilgi sahibi

personelin çalışıyor olması önemlidir.

4,23 1,020 36 Spor merkezindeki, diğer üyelerin özellikleri spor merkezi

tercihimi etkiler.

3,52 1,14834 Tercih edeceğim spor merkezinde, antrenör ve idarecilere rahat

ulaşılabilirlik önemlidir.

4,19 ,98298 Spor merkezi tercihimde, personelin beni üyeliğim boyunca

bilgilendirmesi önemlidir.

4,22 ,97976 Kolay kayıt olabileceğim spor merkezlerini tercih ederim. 3,96 1,04967 Spor merkezi tercihimde, üyeliğim boyunca ve sonrasında,

memnuniyetimin sorulması benim için önemlidir.

4,19 1,05995

Çalışmada pazarlama karması elemanlarından ürüne yönelik 3 ifade yer almaktadır. Bu ifadelerden ilki, “fazla sayıda spor alternatifi (yoga, plates, aerobik, dans seçenekleri, futbol, voleybol, tenis, vücut şekillendirme vb.) sunan spor merkezini tercih ederim” ifadesidir ve aritmetik ortalaması 3,76 olarak tespit edilmiştir. Diğer ifade “spor merkezi seçiminde, merkezde kullanılan malzemelerin ve aletlerin kaliteleri çok önemlidir” ifadesidir ve ifadeye alınan cevapların aritmetik ortalaması 4,04’dür. Son ifade ise “spor merkezi seçiminde spor aktiviteleri haricindeki imkânlar (sauna, masaj, kantin, kafe vb.) önemlidir” ifadesidir ve ifadenin aritmetik ortalama 3,83 olarak tespit edilmiştir.

125 Spor merkezi tercihinde pazarlama elemanlarından fiyatın etkisini ölçmeye yönelik 4 ifade yer almaktadır. Bu ifadelere alınan dönüşler şu şekildedir. Katılımcılara “üyelik iptal süresine dair esneklik sunulması, spor merkezini tercih etmemde önemlidir” ifadesi yöneltilmiş ve 4,09 aritmetik ortalamalı cevaplar alınmıştır. “Spor merkezi seçerken indirim seçenekleri sunan merkezleri tercih ederim” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,01 ve “seçtiğim spor merkezinin ücret ödeme şekli benim için önemlidir (taksit, esnek ödeme vb.) ifadesinin aritmetik ortalaması 3,88’dir. Burada son ifade olan “spor merkezi seçerken fiyatının yüksek olmasına özen gösteririm (yüksek fiyat kalite göstergesidir) ifadesinin aritmetik ortalaması 2,54 olarak gerçekleşmiştir.

Dağıtım elemanına yönelik ifadelere yönelik ulaşılan bulgular şu şekildedir. “Spor merkezi seçiminde, vaat edilen hizmetlerin zamanında sunulması önemlidir” ifadesi ile ilgili ulaşılan aritmetik ortalama 4,20 ve “bir spor merkezi seçerken benim için önemli olan merkezin kolayca ulaşılabilir olmasıdır” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,16 olarak hesaplanmıştır. Son ifade olan “spor merkezi seçimimde gerektiğinde, spor merkezinin dışında da spor yapma imkânları sunulması önemlidir (örneğin evimde özel antrenörle spor desteği verilmesi gibi)” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,37’dir.

Tutundurma karması elemanına yönelik katılımcılara 5 adet ifade yöneltilmiştir. Bu ifadelerden cevaplara yönelik aritmetik ortalaması en yüksekten düşüğe doğru şu şekildedir. “Spor merkezi seçimimde, üyelerine, üyelik kartları vasıtasıyla özel imkânlar sunulması önemlidir” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,89, “spor merkezi seçimimde, spor merkezinin, sosyal sorumluluk projeleriyle ilgilenmesi beni etkiler” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,72, “spor merkezi seçimimde, bireysel olarak benimle iletişime geçen spor merkezlerine öncelik veririm” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,54 ve “spor merkezi kararımı, sosyal medyadaki yorumlar, yoğun olarak etkiler ifadesinin aritmetik ortalaması 3,26 olarak tespit edilmiştir. Tutundurma karmasına yönelik son olmakla birlikte en düşük ortalamaya sahip ifade 2,74 aritmetik ortalama ile “spor merkezi seçerken, sık reklam yapan merkezleri tercih ederim” ifadesidir

Katılımcıların spor merkezi tercihinde fiziksel kanıtlara yönelik, tercihlerini etkileyen faktörleri ölçmek için 3 adet ifadeye yer verilmiştir. “Spor merkezi

126 seçiminde genel hijyen kurallarına uygun ortam sunulması benim için önemlidir” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,34’dür. Diğer bir ifade olan, “spor merkezi seçiminde genel atmosfer (koku, ses, renk vb.) benim için önemlidir” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,30 ve son ifade olan “tasarım itibari ile şık spor merkezlerini tercih ederim” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,60 olarak hesaplanmıştır.

Personele ilişkin verilerde “spor merkezi seçiminde sağlıkla ilgili profesyonel bilgi sahibi personelin çalışıyor olması önemlidir” aritmetik ortalaması 4,23’tür. “Tercih edeceğim spor merkezinde antrenör ve idarecilere rahat ulaşılabilirlik önemlidir” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,19 ve “diğer üyelerin özellikleri spor merkezi seçimimi etkiler” ifadesinin aritmetik ortalama 3,52 olarak tespit edilmiştir.

Süreç karmasına ilişkin ifadelere alınan yanıtlar ise şu şekildedir. “Spor merkezi tercihimde, personelin beni üyeliğim boyunca bilgilendirmesi önemlidir” ifadesine katılımcılar 4,22 aritmetik ortalama ile katılım göstermiştir. “Spor merkezi tercihimde, üyeliğim boyunca ve sonrasında memnuniyetimin sorulması benim için önemlidir” ifadesinin aritmetik ortalaması 4,19 ve “kolay kayıt olabileceğim spor merkezlerini tercih ederim” ifadesinin aritmetik ortalaması 3,96 olarak gerçekleşmiştir.

Spor merkezi tercihini etkileyen hizmet pazarlama karması unsurlarına ilişkin tüm ifadelerin genel ortalamasının 3,81>2,50 olduğu görülmektedir. Dolayısıyla hizmet pazarlama karması unsurlara ait genel ortalamanın, 2,50’den büyük olduğu göz önünde bulundurulduğunda, H1 hipotezinin (Spor merkezi tercihinde, hizmet pazarlama karması unsurlarının önemli bir etkisi vardır) doğrulandığı söylenebilir.

3.6.6. Spor Merkezini Tercihinde Demografik Özelliklerin Farklılık Analizi