• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların “Hanımlar Lokali”nde devam ettikleri kurslar:

Lokaldeki kurslara katılan bayanlar, genellikle mefruşat, iğne oyası, kırkyama gibi el sanatları bölümlerinde yoğunlaşmışlardır. Tek branşa devam edenlerin sayısı da oldukça azdır. Lokale kaydolan üyeler en fazla 3 branşa devam edebildikleri için, bayanlar genellikle birden çok branşa devam ederek elde etmiş oldukları hakları kullanmaktadırlar. Yüzme, spor gibi alanlar ise 3 branş dolsa da gidilebilecek faaliyetlerdir.

Bayanların devam ettikleri lokal ve kursları sırasıyla şu şekildedir: Meram Hanımlar Lokali

“Tezhip”

“Örgü, Ebru, Yüzme”

“Mefruşat, Tel kırma, Anglez” “Ney, Resim”

“Kur’an-ı Kerim, Tefsir, Örgü, Havuz”

Alavardı Hanımlar Lokali

“Resim(Resim hocası “Resim kursuna gelen genelde başka kursa gitmez, genelde resim zihniyeti bu şekildedir” diyerek açıklama yaptı).”

“Bilgisayar, Mefruşat, Giyim” “Cilt Bakımı, Pasta Cila” “Takı Tasarımı, Giyim”

“Kur’an-ı Kerim, Tecvit, Nakış, Tasarım, Mefruşat”

Karatay Hanımlar Lokali

“Kur’an-ı Kerim, Şiş Örgü, Kurdele Nakışı” “Kur’an-ı Kerim, Kırkyama, Kurdele Nakışı” “Mefruşat, Spor”

52 “Kur’an-ı Kerim, Mefruşat, Diksiyon”

Mengene Hanımlar Lokali “İğne Oyası”

“Eğitici Annelik, Spor” “Mefruşat”

“Örgü, Pasta Yapımı”

“İğne Oyası, Dantel Anglez, Mefruşat”

Mümine Hatun Hanımlar Lokali “Mefruşat, Giyim”

“Ebru, Eğitici Annelik, Cilt Bakımı” “Şiş Örgü, Mefruşat, Spor, Yüzme” “Cilt bakımı, Giyim, Ebru, Spor” “İğne Oyası”

Selçuklu Hanımlar Lokali “Bilgisayar, Spor”

“Takı Tasarımı, Ebru”

“İğne oyası, Ahşap boyama, Anglez” “Mefruşat, Kırkyama, Spor, Giyim” “Kırkyama, Rölyef, Ahşap”

Olmak üzere bayanların teker teker verdikleri cevaplar sıralanmıştır.

Bayanların devam ettiği bölümlere baktığımız zaman, Konya’nın merkez ilçelerinin arasındaki farkları da görmek mümkün. Çok net olarak söyleyemesek de şu şekilde bir çıkarımda bulunabilir: Selçuklu’da olan lokallerde devam edilen bölümler kendini yetiştirmeye daha müsait bölümlerken, Karatay’da olan lokallerde devam edilen bölümler daha çok iş üretmeye yönelik bölümlerdir, Meram’daki lokallerde ise hobi olarak yapılabilecek bölümler çoğunluğu oluşturmaktadır.

53 3.4. “Hanımlar Lokali”nin yeterlilik düzeyi:

Bu soruda verilen cevaplarda, “Hanımlar Lokali”ni yeterli bulan ve başka etkinliklere devam etmeyen kursiyerler çoğunluktalar. “Yeterli buluyorum. Diğer yerlerdeki etkinliklere katılmıyorum.” en çok verilen cevap olma özelliğine sahip. Lokali “yeterlinin de üstünde” diyerek memnuniyetini belirtenler olduğu gibi, bunun yanında lokali yeterli bulmakla beraber bazı branşların eksikliğinden, yoğunluğundan ve sürenin azlığından yakınanlar da az değil. Aşağıda cevaplarına yer verilen bayanların yakındıkları ortak özellikler ise öğrenci yoğunluğu, ders sayısının azlığı, branş eksikliği gibi konulardan oluşmaktadır.

“Hanımlar Lokali”ni yeterli bulmakla beraber, belli bölümlerin ve ders sayısının azlığını dile getirenler çoğunluğu oluşturmaktadırlar. Bu katılımcılar devam ettikleri derslerin, mesleki yeterlilik bakımından kendilerine yaptığı katkıyı yeterli bulmaktadırlar. Fakat yine aynı katılımcılar mefruşat, giyim, takı tasarımı gibi bölümlerin ders saatlerinin azlığından ve sınıfların kalabalıklığından yakınmaktadırlar. Çok tercih edilen bölümler, el emeği gerektiren bölümlerdir. El emeği gerektiren bölümlerde de dersin hocasıyla bire bir çalışma gerekmektedir. Bu bölümlerde de fazlaca kursiyer olduğundan kendilerine sıra gelmesi biraz uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenlerle kursiyerler kendilerine sıra gelene kadar beklemeyi sıkıcı ve vakit kaybı olarak görürken, daha fazla iş üretebilmeyi istemektedirler. Bu sorunlara katılımcılardan biri şu şekilde mantıklı bir öneri sunmuştur:

“’Hanımlar Lokali’ni yeterli buluyorum. Hiç dikiş bilmeden başladım mefruşata ama şu anda iyi biliyorum. Ama mefruşatta kurs vakitlerini az buluyorum, daha da arttırılırsa güzel olur. 2 günde çok bir şey üretemiyoruz. Ya da hoca da arttırılabilir. Başka yerlerdeki etkinliklere ise katılmıyorum.”

Lokali yeterli bulan katılımcılar, gördükleri eğitimi yeterli bularak başka kurslara gitmeye gerek duymamaktadırlar. Lokalin haftanın beş günü olması ve üç branşa devam edebilme fırsatı da bu şekilde düşünmeyi kolaylaştırmaktadır. Çünkü gününün önemli bir kısmını lokalde geçirdiği için başka etkinliklere-kurslara yeterli vakit kalmamaktadır.

Bazı katılımcılar ise istedikleri bölümün olmamasından dolayı diğer kurslardan da faydalanabilmektedir. “Eğitimi yeterli fakat kurs sayısı Mengene Hanımlar Lokalinde pek

yeterli değil. Örneğin Filiografi ve Arapça için Komek’e gidiyorum.”diyen katılımcıda olduğu

54

“yemek” bölümü kursunun da açılmasıyla başka kurslara gitmeye gerek duymadığını belirtmiştir.

Katılımcılardan bazılarının ise yeterli görmediği alan satış alanıdır. Ürettikleri ürünlerin ekonomilerine faydasının olmasını isteyen Mengene Hanımlar Lokalindeki bir kursiyer, bu konudaki sitemini şu şekilde dile döküyor:

“Lokali yeterli buluyorum. Başka yerlerdeki etkinliklere katılmıyorum. Fakat burada da yaptıklarımızı satabileceğimiz bir atölyeye ihtiyaç duyuyoruz. Meramdaki atölye bize çok uzak oluyor.”diyerek satış alanlarının

çeşitlendirilmesini ve evin ekonomisine katkıda bulunabilmeyi istiyor.

Bir diğer katılımcı da aynı dertten muzdarip görünüyor,

“Yeterli buluyorum. Başka yerlerdeki etkinliklere de katılıyorum. Sporda aşırı yoğunluk olduğundan dolayı sıkıntı yaşanıyor. Spor branşları arasında da kısıtlama yapılması hoşuma gitmiyor. Ben hem fitnees a hem de aerobik e gidebilmeliyim mesela. Bir de birçok sertifika almak hiçbir işe yaramıyor, iş imkânı yönünden çok kısıtlı bir ortam. Sonu görünmeyen bir yerde kürek çekmek gibi bir şey oluyor, çalışıyoruz ama meyvesini göremiyoruz. Etrafımız da bunu bizden bekliyor.”

“Hanımlar Lokali”ni bir branşta yeterli görüp diğer branşta eksik görenler de mevcut:

“Cilt Bakımı”nda yeterli buluyorum ama “Pasta Cila”da yeterli bulmuyorum. Bir pastane açmak için imkân az” diyerek başka yerlerdeki etkinliklere de

katılmadığını belirtmiştir.

Lokali yeterli bularak başka yerlerdeki etkinliklere de gidenler mevcut, bu kişiler lokalin etkinliklerine katılmakla birlikte, lokal dışındaki etkinliklerden de faydalanmaktadırlar. Fakat bu kişilerin sayısı azdır, çünkü daha önce de belirttiğim gibi lokalin haftanın beş günü olması ve üç branşa da devam edebilme fırsatından dolayı bayanlar başka etkinliklere gitmeye hem gerek duymuyorlar hem de zamanları olmuyor.

Konferansların arttırılması yönünde fikirlerini beyan eden ve ilk yardım gibi bölümlerin de lokale eklenmesini isteyen katılımcının yanı sıra, olaylara daha geniş

55

çerçeveden bakabilen bir bayan da lokal hakkındaki düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

“Tezhipte yeterli ama diğer alanlarda geliştirilebilir. Koordineli eğitim yönünden çok yeterli değil. Üretilen hobi ürünlerinin atölyesi, ihtiyacı tam karşılamıyor. Belediyelerin yapmış oldukları diğer alanlarda, lokalin üretimleri değerlendirilebilir. Örneğin “Kelebekler Vadisi”ndeki ürünlerin çoğu yurt dışından gelmiş. Onun yerine lokallerde pekâlâ üretilebilirdi. Burada üretilerek, başta ihtiyaç sahibi insanlar olmak üzere kâr elde edilebilirdi. Burada olmayan başka etkinliklere de katılıyorum. Sosyal ve kültürel çalışmalarını yetersiz görüyorum. Verdikleri dersi kültür saydıkları için devamı olmuyor. Kişinin gördüğü dersle alakalı ufkunu açacak, vizyonunu genişletecek etkinlikler yok. Örneğin mefruşatta öğrenciler bir fabrikaya, tekstil atölyesine götürülebilir. Bursa’ya gidilebilir, hem gezi olur adı hem de sanayi ürünlerini görmüş olurlar. İnsanın ufkunu genişletecek okur-yazarlık kursu yok. Burada insanlar birbirinden gördüğünü yapıyorlar. Bu nedenle vizyon genişlemiyor. Burası daha iyi değerlendirilerek atölye gibi çalışabilir. Lokalin öğrencilerini analiz edip farklı farklı programlar yapması gerekiyor. Geçen sene lokalin düzenlemiş olduğu kahvaltı, öğrencilerin çok hoşuna gitmiş mesela. Sürekli program olması lazım. Öğrencilere “düşünceleriniz bizim için değerlidir” diye bir form dağıtılıp görüşleri alınabilir. Hiç ummadığınız kimselerden hoş fikirler gelebilir. Dayı yeğen ortamından çıkmalıyız.”

İnsanların düşünceleri, beklentileri, sorunları, istekleri farklı farklıdır. Doğuştan getirdiğimiz orijinalliğimizin üstüne yetiştiğimiz çevre, aldığımız eğitim ve birçok faktör eklenerek şimdiki hâlimizi alırız biz. Yapıtaşımız her ne kadar da aynı olsa farklılaşırız zamanla. Bize yapılan eleştirilerin katkıları da yadsınamaz hayatımızda. Eleştirilere kulak verirsek, kendimizde görmediğimiz bazı yönleri iyileştirme olanağı buluruz. Bu sebeple eleştiriler övgülerden daha önemli diye düşünüyorum. Bu bölümde gelen eleştirilerden önemli olanları; “bazı branşların kurs saatlerinin yetersiz oluşu ve bundan kaynaklı üretimin gecikmesi, bazı bölümlerin olmayışı ve bu nedenle başka kurslara başvurma, üretilen ürünün satışının yeterli düzeyde olmaması, yapılan işle ilgili vizyonun genişlememesi” gibi konular ön plana çıkmaktadır.

56

Genel olarak baktığımızda ise “Hanımlar Lokali”ni yeterli bulan ve başka etkinliklere gerek duymayan katılımcılar çoğunluğu oluşturmaktadır. Lokali yeterli bulmayanların ekserisi toplam ders saatinin azlığından, kendisine sıranın az gelmesinden ve ürettikleri ürünlerinin satışını yapabilecek imkânların yokluğundan yakınmaktadırlar. El becerisi isteyen alanlarda bayanlar, hocalarının kendilerine daha çok zaman ayırmasını, böylelikle daha hızlı ve çok ürün ortaya çıkarmayı istemektedirler. Ürettikleri ürünün satışında hobi atölyesi rol oynasa bile kursiyerlere yetersiz geldiği ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında, ürettiklerini pazarlayabilecek farklı alanların ortaya çıkarılarak ürettikleri ürünlerinin daha geniş bir yelpazede değerlendirilebileceği bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Son katılımcının da dile getirdiği şekilde ufuk açıcı, vizyonu geliştirici etkinliklere gereksinim duyulmaktadır. 3.5. “Hanımlar Lokali”ne başlama amacı ve amacını gerçekleştirme oranı:

Yönelimler, istekler, hobiler, ihtiyaçlar ve birçok faktör insanları harekete geçmeye zorlar. Kimi zaman isteyerek kimi zaman zoraki bir şeyleri yaparız. Bu bazen ekmek parası için çalışmak olur, bazen de hayatın getirdiği sorumluluklar şeklinde kendini gösterir. Aynı işi yapsak dahi amaçlarımız genellikle farklı farklıdır. Kişisel ve toplumsal farklılıklarımız bizi farklı kılar. Bu nedenle kimse kimsenin tıpkısı olamaz.

Bayanlara “lokale ne gibi amaçlarla başladıkları” sorusundan, aldığımız cevapları kategorize etmeye çalıştık. Her ne kadar aynı kategoride yer alsalar da, her cevabın kendi içinde biricikliği mevcuttur.

Kategorilerden “öğrenerek boş vaktinimi değerlendirme” verilen cevaplardan en fazla tercih edileni olmuştur. “hobi” için başlayanlar ikinci sırada yerini almakta. “çeyiz yapma” amacıyla başlayanlar üçüncü, “üretme, iş kurma” amacıyla ve “birden çok amaçla” lokale başlayanlar dördüncü sırada, “sertifika” ve ”spor ve rahatlama” amacıyla başlayanlar beşinci sırada yer almaktadır. Amaçlarına ulaştığını düşünenlerin oranı ise, amaçlarına henüz ulaşamadığını düşünenlere göre çoğunluğu oluşturmaktadır.

Boş vakit kişinin yapması gereken işlerinden ve uykudan sonra arta kalan vakittir. Kimi insan birçok planlı iş yaparak kendine daha fazla vakit ayırabilirken, kimi insan ise yaptığı az işe rağmen bir türlü kendine kaliteli zaman ayıramamaktadır.

57

Bunun sebebi genellikle önem sıralamasını gözden kaçırmaktan kaynaklanmaktadır. Önemli işlere nazaran daha gereksiz işlerle meşgul olunca insan, gün biter iş bitmez. Bu nedenle günü planlamak, zamanı kaliteli ve dolu dolu geçirmek bakımından çok önemlidir. Araştırmamızda lokallerin boş zamanı değerlendirme açısından önemli bir yerinin olduğu ortaya çıkmaktadır. “Boş vakti değerlendirme” katılımcıların lokale başlamasının nedenleri arasında birinci sırada almaktadır:

“Daha önce iş hayatında çalıştığım için, iş hayatımın bitmesiyle ev hayatı bana çok boğucu geldi. Boşa geçen bir zaman dilimim vardı, onu değerlendirmek için Hanımlar Lokaline başladım. Bu amaca kesinlikle ulaştığımı düşünüyorum, bana terapi gibi geldi, birkaç ameliyat da geçirmiş olmanın verdiği zorlukla başladım ve bir daha bırakmadım, tedavimi de olumlu yönde etkiledi.”

“Boş vakit geçirmeyi sevmeyen birisiyim. Bu nedenle boş vakitlerimi değerlendirmek için başladım ve alışkanlık oldu. Daha önce de Halk Eğitime devam ediyordum ama burada da yeni şeyler öğrendim. Amaçlarıma ulaşmam bana bağlı, aslında burası tam veriyor devam edebilirsek verimli oluyor. Amaçlarıma ulaştığımı düşünüyorum ama öğrenmenin sonu yoktur.”

“Boş vakitlerimi değerlendirmek, öğrenmek istediğim hobileri yapmak amacıyla başladım. Zaten daha önce İstanbul’da modelist olarak çalışıyordum. Konya’ya gelince çalışmayı evde sipariş alarak yapıyorum, lokal de bana kendimi devamlı geliştirmemi sağlıyor. Amaçlarımı öğrenerek gerçekleştiriyorum. Yeteneklerimi keşfettim” diyen katılımcının yanı sıra hemen hemen aynı görüşte olan bir diğer

katılımcı ise lokale gelmekten keyif aldığını söyleyerek ekliyor: “Evde oturup ne

yapacağım ki?”

Boş vaktini değerlendirmek amacıyla lokale başlayan bazı bayanlar ise, bu amacını gerçekleştirmiş ve yeni yeni amaçlara yelken açmış gözükmektedirler.

Zamanını değerlendirirken ilerideki hayatına da yatırım yapmak isteyen bir katılımcı ise, lokalde dinlenmenin alacakları sertifikadan daha önemli olduğunu belirtiyor. Hayatın getirdiği birçok yükten bir nebze de olsa kurtulup, bir süreliğine unutmak istiyor birçok bayan. Lokalin zihinsel bir tedavi de olduğunu dillendiren de az değil. Yüzme, spor gibi alanlarda fiziksel olarak da kendilerinin tedavi olduklarını düşünüyorlar: “Eğitim almak için başladım. Yüzme, Arapça, örgü, tefsir öğrenmek

58

istedim. Öğrenmek ve kendime yetmek için başladım. Tefsirden bilgiler alıyorum, Kuran-ı ilerlettim, örgüyü ilerletiyorum, yüzmeyi öğrendim, daha önce hiç bilmiyordum. Yüzmek bel fıtığıma da çok iyi geldi.”Lokalin tedavi yönüne dikkat çeken bir başka bayan ise düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

“İlk önce buraya kızımı yazdırmaya geldim. Benim de hoşuma gitti hobi olarak başladım, bağımlılık yaptı bırakamadım. Amaçlarıma da ulaştım, ulaşmaya da devam ediyorum. Burası sinir, stresi olan kişilere çok iyi geliyor. İnsan kafasını dağıtıyor burada, insanın psikiyatriye gitmeye ihtiyacı kalmıyor. Psikiyatri ilaçları kullanıp da, buraya başladıktan sonra bırakan insanlar tanıyorum. Her şeye iyi geliyor. Başka birine gitsem bir model sorsam göstermezler ama burada hocalara rahatlıkla sorup, tam istediğimiz gibi öğreniyoruz. Buraya gelince başka yere gidesim gelmiyor.”

Bir diğer katılımcı ise hem stres atma, hem bir şeyler öğrenme hem de bir hobi edinme amaçlı lokale başlamıştır. Lokal için“ İyi geldi” diyerek görüş beyan etmiştir. Bu katılımcı uzun konuşmasa bile, bazı sözlerle ve söyleme şekliyle birçok şey anlatabilmiştir. Daha fazla açmaya gerek duymadan bir sözle yani“iyi geldi” sözüyle fazlaca anlatmıştır anlatmak istediklerini.

Boş vakitlerini değerlendirmenin yanında öğrenme amaçlı gelenler; ya kızına, ya oğluna çeyiz için ya da kendi çeyizini düzmek için lokale katılmaktadırlar. Bunlardan biri, kendisine gelin çiçeği yapabilmek için iğne oyasına başlayan bir genç kızdır. Bir diğeri de çocuklarına çeyiz yapma amaçlı başlayan bir bayandır. Bu katılımcı hem çocuklarının çeyizini çok para vermeden tamamlamakta hem de güzel vakit geçirmektedir. Bu durumu bir katılımcı şöyle dillendirmektedir: “Evimin eksiklerini tamamlamak ve çocuklarıma çeyiz yapmak için başladım. Amaç olarak istediğime ulaştım, epeyi iş çıkardım.” Çeyiz için lokale gelen bayanlar hiç de azımsanamayacak bir çoğunluğu oluşturmaktadır.

Hobi amaçlı lokale başlayanlar da durumundan memnun gözükmektedirler: “Resim yapmak için lokale başladım. Resim yapmak arkadaşlarla daha da zevkli hale geliyor.” Bayanların işlerini ortaklaşa yaptıkları bu ortamda grup dinamiğiyle birçok ürün ortaya çıkarabiliyorlar. Hatta lokale başladığı hobinin yanına yeni hobi ekleyenler bile mevcuttur: “Ebruyu geliştirmek için başladım. Amaçlarıma ulaşmak için daha

59

vakit var, çünkü ebruda hızlı ilerlenmiyor. Örgüyü öğrendim.” ve “Örgü öğrenmek amaçlı başladım. Amaçladığım şeye de ulaştım. Hatta örgünün satışını bile yapıyorum. Önceden kek yapmayı bile bilmiyordum “Pasta Yapımı”nda hepsini öğrendim.” Lokale devam eden katılımcıların sadece tek bir alandaki derslere devam edip, başka bir derse devam etmeyenlerin sayısı oldukça azdır. Bu da gösteriyor ki bayanlar, grup dinamiğiyle enerjilerini yükselterek birçok derse katılabilmektedirler.

Tek bölüme devam eden kursiyerlerden biri tezhip biri ise resim bölümündedir. Bunun sebebi de bu bölümlerin diğer bölümlere göre daha sanatsal görülmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tezhip bölümünde olan bayan ise lokale geliş amacını şu şekilde belirtmiştir:“Tezhiple ilgili kişisel gelişim amacıyla başladım. Öğreticimiz çok iyi olduğu için amacımı gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.”

Üretim yapma ve iş kurma amaçlı lokale başlayanlar ise henüz bu amaçlarının başında gözükmektedirler. Katılımcıların küçük çapta ürettiğini satışa sunma gibi faaliyetleri olsa da, daha geniş çapta üretim ve iş kurma henüz oluşturamamışlardır. Bir katılımcı.“Pastane açmak için başlamıştım. Amacımın %25’ine ulaştığımı düşünüyorum. Daha çok yolum var. Çocuğumdan uzaklaşmak biraz nefes almak da istiyordum.”diyerek üretici olmanın yanı sıra ev ortamının olumsuz yönlerinden de uzaklaşmak için lokali tercih etmiş görünmektedir. Bir diğer katılımcı ise, kızını yatılı okula verdiğini ve bir boşluğa düştüğünü ve bu nedenle üreterek mutlu olmak istediğini belirtmiştir. Sözlerine, üretici olmaktan mutlu olduğunu da eklemiştir. Üretmek, bayanlara göre “bu hayatta ben de varım” demekle eş değerdedir. Bayanların, yaptığı işlerinin gözle görülür, paraya çevrilir bir tarafını göremeyen erkekler ve iş hayatındaki bayanlar, ücretli çalışmayan bayanları böyle bir algıya itmiş olmalı diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Lokale katılım sebeplerinden biri de toplum içine çıkma, daha sosyal ola isteğidir. Bayanlar evde yalnızlıktansa lokalde iletişime geçmeyi istemektedirler. Bir diğer lokale katılma sebebi ise rahatlama ve spordur. Hayatın bunaltıcı, fırtınalı yanlarından kaçmak isteyenler lokali bir liman gibi görmektedirler. Bu arada kendilerini de dinleme imkanı bulabilmektedirler:

“Kafa dağıtmak amacıyla başladım. Çünkü devamlı beynimiz doluyor. Burada kendi ihtiyaçlarımızı üretiyoruz. Öğrendikten sonra, dışarıdaki ürünlerin hatalarını fark edebiliyoruz. Burada birçok avantaj elde ediyoruz. Bazı arkadaşlarımız sipariş bile alıyor.

60

Amaçlarıma ulaştığımı düşünüyorum. Şöyle ki, kendimin başarabilme yeteneğini görmüş oluyorum. Kendimle yarışıyorum aslında. Kendimi tanıyorum.“

Kendi için bir şeyler yapmak isteyen aynı zamanda çevresine de faydalı olmak isteyen bayanların da durağı “Hanımlar Lokali”: “Lokale spor yapmak için başladım. Kapalı bir ortam olduğu için bizim gibi kapalı bayanlara hitap ediyor, açık alanda olmuyor. Kendim için bir şeyler yapmak, yeni bir şeyler öğrenmek beni mutlu ediyor. Çocuklarıma da daha faydalı olmak istiyorum. Bu noktada da burası faydalı oluyor.”

Sertifika amaçlı lokale başlayan bayanlar çok az bir kesimi oluşturmaktadır. Sertifika amaçlı başlanılan branşlar ise “bilgisayar ve eğitici annelik” bölümleridir. Her iki branşa gelen bayanın da amacı sertifika alarak çalışmaya başlamaktır.

Görüntüde lokal sertifika veren bir kurum olmasından dolayı, “sertifika için gelmeyi” daha çok tercih edilen bir seçenek olur diye düşünmeme rağmen sonuçlar, sertifikanın çok da etkili olmadığını gösterdi. Sertifikaların çok önemsenmediği bu lokallerde, ön plana çıkan amaçlar “boş zaman değerlendirmek, stres atmak, çeyiz yapmak, üretmek, spor” gibi alanlar olmuştur. Bu da gösteriyor ki “Hanım Lokalleri”nde, vitrinden çok öze yatırım yapılıyor. İyi görünmektense, iyi olmaya çalışılıyor.

Amaçlarını gerçekleştirme oranına gelince, üretme-iş yeri açma gibi daha uzun soluklu hedeflerin dışında bayanlar lokale gelme amaçlarını gerçekleştirmiş gözükmektedirler. Gerek lokaldeki iletişim ağı olsun, gerek verilen eğitim olsun bayanları rahatlatmış ve memnun bir duruma gelmelerine katkı sağlamıştır. Bayanların lokale başlama sebepleri çeşit çeşit olsa da birbirleriyle senkronize olmuş vaziyette çalışmaları takdire şayandır.