• Sonuç bulunamadı

Kadınlara Yönelik Konya’daki Belediye Faaliyetleri ve “Hanımlar

2.2. Belediyelerin Görevleri ve Sosyal Belediyecilik

2.2.2. Kadınlara Yönelik Konya’daki Belediye Faaliyetleri ve “Hanımlar

“Belediyeler halkın bilgi ve becerisini artırarak meslek edinmelerini ve dolayısıyla istihdam imkânlarını artırıcı mesleki eğitim kursları bakımından önemli mesafeler kat etmişlerdir. Belediyeler zaman zaman mesleki eğitim kursları

46

düzenlemiş ve düzenlemektedir” (Uslu, 2011: 80). Bunlardan birisi ise birçok şehirde faaliyet veren “Hanımlar Lokali”dir.

“Yaşanan çağın gerisinde hiçbir zaman kalmamaya çalışan model bir kent olan Konya, bilimsel, sosyal, kültürel hizmetler adına hiç durmadan çalışmış, halkına hizmet etmiştir. Büyükşehir belediyeleri ve ilçe belediyeleri neredeyse okul sayısını 30 sene öncesine göre iki katından fazla arttırmış, bu okulların bütün ihtiyaçlarını temin etmiştir. Bilim merkezleri, gençlik merkezleri, kent konseyleri, hanımlar lokalleri, spor merkezleri, yüzme havuzları, meslek edindirme kursları ve daha sayılamayacak kadar arkası gelmeyen kamu hizmetlerini gerçekleştirmişlerdir” (Atmaca, 2012: 117).

Konya Büyükşehir Belediyesi de kadınlara yönelik önemli faaliyetlere imza atmaktadır. Bu çalışmaların önde gelenleri 2004 yılında hizmete açılan: “Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Eğitimi ve Sanat Kursları”(KOMEK) ve “Hanımlar Lokali(ASEM)”dir. İl merkezlerinde yoğun olarak hizmet veren KOMEK ve Hanımlar Lokali şehrin tamamında yaygınlaşması için çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

“KOMEK” ve “Hanımlar Lokali(ASEM)”, içerisinde 175 branşta 200 bin kursiyere eğitim vermektedir. 6.’sı da hizmete açılan “Hanımlar Lokali” ev hanımlarının yanı sıra üniversite öğrencilerine ve çalışan hanımlara da branşların çeşitliliği ile hitap etmektedir. Konya’da merkez ilçelerde 6 tane “Hanımlar Lokali” bulunmaktadır. Bununla beraber, Konya’nın çevre ilçeleri olan Akşehir, Ereğli, Ilgın ilçelerinde de “Hanımlar Lokali”- yeni ismiyle “Aile Sanat ve Eğitim Merkezi” eğitim vermektedir.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Eğitimli bireyler eğitimli toplumları oluşturur. Kadınlarımızın bilgi birikimiyle donanması demek tüm toplumu eğitmek demektir. Geçmişten aldığımız mirası geleceğe emin adımlarla taşıyabilmek için bilgi birikimimizi artırarak ilerlememiz gerekiyor” diyerek “KOMEK” ve “Hanımlar Lokali”nin amacı şu şekilde belirtir: “Geçmişe köprü olan sanat dallarıyla birlikte geleceğin eteklerine tutunmamızı sağlayan birçok branşla, mesleğinde kendini geliştirmek, aile bütçesine katkıda bulunmak kısacası üreten beyinleri ve yetenekleri keşfedip, dinamik bir toplum haline gelmeyi hedefler.”

“KOMEK” ve “Hanımlar Lokali”nde branş bazında kursiyerlerin istihdamı şu şekildedir: Anne-çocuk eğitimi, Özürlü Bakımı, Hasta ve Yaşlı Bakımı kurslarından

47

birini bitiren kursiyerler; Huzur Evi, Rehabilitasyon Merkezleri, Kreşler ve Anaokullarında görev alabilmektedir. Bu sayede hizmet verilen kurum ve kuruluşlar içinde kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmaktadır. Bilgisayar kurlarından mezun olan kursiyerler (bilgisayar, bilgisayarlı ön muhasebe, solidworks, autocad vs.) ; bankalarda, AVM’lerde, kendi internet kafelerinde, bilgisayar tamir bakım yerlerinde, bürolarda bilgisayar muhasebe elemanı olarak, mimari ve endüstriyel alanda görev almaktadırlar. Saç bakımı ve kuaförlük kurslarından mezun olan kursiyerler ise, kendi iş yerlerini açıp kazanç sağlamanın yanı sıra birçok kursiyer kurslarda öğrendiği bilgiler sayesinde kuaförlerde kalfa olarak çalışma imkânı bulabilmektedir. (http://www.komek.org.tr/dergi/sayi_11/edergi/sayi_11/index.html#page/10).

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kadına yönelik yaptığı çalışmalardan biri de, Avrupa Birliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi Hibe Programı teklif çağrısına katılmasıdır. Bu çağrıya, Çağdaş Aile Derneği, Anadolu Aile Derneği, Konya Barosu ortaklığında; Konya Aile Hekimleri Derneği, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü iştirakçiliğinde “Öfke-Şiddet Diyalektiğinde Kadın Projesi” ile katılarak hibe almaya hak kazanmıştır. (http://www.konya.bel.tr/haberayrinti.php?haberID=4014). Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, kadınlara kurs açmanın dışında bu tür sosyal dayanışmayı arttıran programlara da katılması ümit vericidir.

“Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından yürütülecek proje kapsamında Türkiye’de kadın ve insan haklarının korunması yönelik çalışmalara katkıda bulunulurken; Konya’da şiddete maruz kalan, şiddetle karşılaşma riski olan kadınların güçlendirilmesine yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütülecek. Proje kapsamında “Kadına Yönelik Şiddet Masası”, şiddete maruz kalmış kişilere yönelik danışmanlık çalışmaları, grup çalışmaları ve şiddete uğramış ailelerin çocuklarına yönelik çalışmalar yapılacak.” Farkındalık oluşturacak çok sayıda etkinlik ve toplantının yapılacağı proje ile toplamda 150 bin kişiye ulaşılması böylece

toplumun daha da bilinçlenmesi hedeflenmektedir.

(http://www.konya.bel.tr/haberayrinti.php?haberID=4014).

Kadınların aktifleşmesi adına yapılan faaliyetler gittikçe umut verici bir şekilde gelişmektedir. Yapılan hizmetlerin, hizmeti alan kişilerce değerlendirilmesi;

48

etkinliklerin sıhhati ve başarısı için önemli bir role sahip olmaktadır. Bu nedenle biz de kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı “Konya Büyükşehir Belediyesi”nin aktif olarak hizmet verdiği “Hanımlar Lokali(ASEM) özelinde incelemeye çalışılacaktır.

49 III. BÖLÜM

3.ARAŞTIRMA BULGULARI

Araştırmamız, kadınların “Hanımlar Lokali(ASEM)” algısını ve etkisini, gerek sosyalleşmelerinde gerek ekonomik hayata katılımlarında “Hanımlar Lokali(ASEM)”nin rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu nedenle nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği ve görüşme tekniklerinden de yarı- yapılandırılmış görüşme tekniğinin avantajları kullanılarak “Hanımlar Lokali”ne hanımlar tarafından içsel bir bakış sunmaya çalışılacaktır.

Konya merkezde 6 tane şubesi bulunan “Hanımlar Lokali(ASEM)’nde her şubeden 5 bayan olacak şekilde 30 kişiyle görüşülmüş ve bayanlara 15 soru yöneltilmiştir. Gerçekleştirdiğimiz mülakat soruları, “Hanımlar Lokali”nde yüz yüze sohbet havasında yöneltilmeye çalışılmıştır. Bu görüşmeler 2015’in sonları ile 2016’nın başlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırma bizzat lokallerin içinde gerçekleştirilmiştir. Böylece lokalin dışında ilgiyi başka yerlere çeken unsurlardan uzak durulmuştur. Bu 6 lokalin isimleri ise şöyledir: “Selçuklu Hanımlar Lokali(ASEM)”, “Meram Hanımlar Lokali(ASEM)”, “Karatay Hanımlar Lokali(ASEM)”, “Alavardı Hanımlar Lokali(ASEM)”, “Mengene Hanımlar Lokali(ASEM)”, “Mümine Hatun Hanımlar Lokali(ASEM)”.

Yapılan çalışma boyunca kurslarda sadece “Hanımlar Lokali” ismi kullanılmaktaydı. ASEM yani “Aile Sanat ve Eğitim Merkezi” ismi ise tezin sonlarına doğru kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle tez başlığında ASEM ismi yer almamaktadır. Bu nedenle tezin içeriğinde “Hanımlar Lokali” isminin geçtiği yerlerin yanına ASEM yazılarak yeni ismi ile birlikte belirtilmeye özen gösterilmiştir.

Araştırmamızda bayanların çokça tercih ettiği bu kurumun işlevselliğini, toplumda hangi boşluğu doldurduğu anlamaya ve açıklayıp ortaya koymaya çalışılacaktır.