• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

3.1. Niobe’nin Çocukları (Ta Pedya Tis Niovis) Romanı

3.1.2. Kişiler Kadrosu

3.1.2.1. Ana Karakterler

Mihalakis Anastasiadis (Sarris): Gerçek adı Mihalakis Anastasiadis olan Sarris, sarı saçlarından dolayı bu takma ismi almıştır. Sarris, Anastasiadis ailesinin reisidir. Hrisanthi (veya Sarrina ya da Anthi)’nin eşi, Stergios, Roi, Aleksa ve Taso’nun babasıdır. Romanda ismi geçmeyen, ilk evliliğinden olan, Yunanistan’da asker olarak çalışan bir oğlu daha vardır. Çok iyi bir eğitim almamış olmasına rağmen kendini geliştirmiş bir karakterdir. İzmir’de özel bir banka sahibidir ve özel bankasını işletmektedir. Eşini çok sevmesine rağmen ona bir kaç kez ihanet ettiği olmuştur. Eşi Hrisanthi, bu durumdan haberdardır. Ne kadar rahatsız olsa da çocukları için sessiz kalmaktadır. Sarris’in Anthi’ye en büyük ihaneti kızı yaşındaki Tarsi ile onu aldatmasıdır. Genel olarak Sarris iyi biridir. Türklerle iyi ilişkiler kurmakta ve Türkler tarafından sevilen bir karakterdir. Salihli kazasında, Osmanlı döneminde, kazanın ileri gelenleri ve yaşı olgun olanları tarafından kurulan Rum Cemaat idaresinin (dimogerontia) üyelerindendir. Sarris, tutulduğu amansız hastalığa yenik düşerek genç yaşta vefat etmiştir.

Hrisanthi (Anthi veya Sarrina): Hrisanthi, Sarris’in eşidir. Stergios, Roi, Aleksa ve Taso’nun annesidir. 35 yaşlarında güzel ve alımlı bir kadındır. Neredeyse çocuk yaşta Sarris ile evlenen Hrisanthi, eşini zaman geçtikçe çok sevmiştir. Eşi vefat edene kadar hiç çalışmamış olan Hrisanthi, eşi vefat ettiğinde eşinden kalan banka hissesini başarılı bir şekilde işletmeyi başararak aileye liderlik etmiştir. Tek gayesi çocuklarının iyi bir yaşam sürmesidir. Kendini çocuklarına adamış bir

karakterdir. Eşinin ve kızının vefatıyla zor günler yaşamış olmasına rağmen tüm gücüyle bunların üstesinden gelip, Küçük Asya felaketi sırasında çocuklarını sağ salim bir arada tutmayı başarmış ve Türkiye’den Yunanistan’a mülteci olarak gittiklerinde tüm zorluklara göğüs germiştir.

Stergios: Hrisanthi ve Sarris’in tek oğludur. Kardeşlerin en küçüğüdür. Stergios romandaki karakterlerin en küçüğü olmasına rağmen çok akıllı ve duygusal biridir. Romanda zaman zaman onun anlatımına yer verilir. Romanın üçüncü cildinden itibaren (Yunanistan’a muhacir olarak gittiklerinde) Stergios, Trifon İoannidis’in günlük tutma görevini üstlenir. İlk iki ciltte çocuk olan Stergios’un gençlik maceraları son iki ciltte başlar.

Roi: Hrisanthi ve Sarris’in en küçük kızıdır. Edebiyata ilgi duymakta, daha küçük yaşta dönemin çeşitli dergilerine yazılar yazmaktadır. Edebiyat kadar aşka da önem veren Roi, kardeşler arasında küçük yaşta iki kişiye âşık olur. Sağlığı kırılgan ve hassastır. Sürekli olarak sağlık sorunları yaşamaktadır. En son yakalandığı hastalığa yenik düşerek genç yaşta hayata veda eder.

Aleksa: Hrisanthi ve Sarris’in ortanca kızıdır. Resim yapmayı çok sever.

Taso: Hrisanthi ve Sarris’in büyük kızıdır. İzmir’de eğitim almıştır. İzmir’i çok sevmektedir. Taso, babasını kaybettiklerinde annesine gerek maddi gerekse manevi olarak çok yardımcı olmuştur.

Trifonas İoannidis: Singer dikiş makinalarının Manisa-Salihli’de bulunan bayisidir. Danai’nin eşidir. Danai ve Trifonas İoannidis’in çocuğu yoktur. Sarris gibi, Salihli kazası Rum Cemaatinin ileri gelenlerindendir. Romanın ilk iki cildinde onun günlüğüne yer verilmiştir. Tek hayali Batı Anadolu’yu yeniden Yunanistan sınırları içinde görmektedir. Yunanistan Başbakanı Venizelos’a büyük hayranlık beslemektedir. Yunanistan ile ilgili gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip eden Trifonas İoannidis, Salihli’de yaşayan Rum halka da, büyük sevgi beslemektedir.

Haci Leondis: Salihli Rum Cemaatinin ileri gelenlerindendir. Hrisanthi’nin yakın akrabasıdır. Hiç çocuğu olmayan Leondis, zengin bir aile tarafından evlat edinilmiştir. Salihli kasabasının çarşısında büyük bir mağazaya sahiptir. Anadolu Bozgunu’undan sonra tüm servetini yeğeni Hrisanthi’ye bağışlamıştır. Türklerle arası iyi olan bir karakterdir.

Andonagas: Büyük tütün tüccarı. Andonagas, Türkler tarafından Rumlar arasında en sevilen karakterlerden biridir. Ana dili gibi Türkçe konuşur. Duygusal bir yapıya sahiptir. Yardımseverdir.

Eşref Bey: Çerkez Türklerindedir. Sarris’in en yakın dostlarından biridir. Geniş topraklara sahiptir. Zenginliği ile tanınmaktadır. Salihli’de şatoya benzeyen büyük bir evi vardır. Sarris ile arkadaşlığının yanı sıra, ortak işleri de bulunmaktadır. Parasını Sarris’in bankasına yatırmaktadır. Eşref bey, Rumlarla çok iyi geçinen bir karakterdir.

Mustafa Kemal Paşa: Romanda başarılı bir asker olarak verilmektedir. Başarılı girişimleriyle Rumları tedirgin etmektedir.

Tarsi: Kula’da, annesi ve küçük kız kardeşiyle yaşamaktadır. Babasını kaybetmiştir. Salihli Rum Cemaati/idaresi onu zengin bir Türkle evlendirmeye karar vermiştir. Fakat Tarsi bunu kabul etmemiştir. Harmandalu’nun oğlu Harilaos ile evlenmekten son anda vazgeçmiştir. Sarris ile aralarında bir ilişki geçmiştir. Tarsi’nin tek hayali zengin olmaktır. İzmir’e kaçan Tarsi, sonunda zengin biriyle evlenerek istediği hayata kavuşmuştur.

Canis Kandaroğlu: Panagis Kandaroğlu’nun oğludur. Genç ve yakışıklı olan Canis Kandaroğlu, çapkınlıkları ile Salihli’ye ün salmıştır. Aklı başına geldiğinde savaşa katılmış ve savaşta bir bacağını kaybetmiştir. Gazi olduğu sırada bir Türk çetesi tarafından kaçrılmış ve fidye karşılığında serbest bırakılmıştır. Canis Kandaroğlu’nun en belirgin özelliği ise çapkınlığıdır.

Madam Zizi: Eşini genç yaşta kaybetmiş Fransız bir kadındır. Geçimini Rumlara verdiği Fransızca özel dersler sayesinde sağlamaktadır. Madam Zizi pek tekin bir karakter değildir. Rumlardan Türklere haber taşımakta, para karşılığında casusluk yapmaktadır.

Çakıcı: Türktür. Kardeşini ihanete uğratan genci öldürdükten sonra, dağa kaçmış ve eşkiya olmuştur.

Mevlevi İsmail: İnsanlardan kaçan tek başına yaşamayı seven bir Türktür. Mevlevi İsmail olarak bilinir. Geleceğe dair kehanetlerde bulunmaktadır. Dindar birisidir.

Abidin Rahmi: Elektrik santrali işletmesi sahibi, Türk iş adamıdır. Oldukça zengin olan Abidin Rahmi, Salihli’ye elektriği getiren ilk kişidir. Mustafa KemalPaşa’ya büyük hayranlık duymaktadır.

Vasilis Onasis: Salihli Rum Cemaatinin başkanıdır. Trifon İoannidis’in aksine Yunanistan’da kral yönetimini desteklemektedir. Kuyumcudur.