• Sonuç bulunamadı

2. YÖNETMENLERĠN TĠYATRO METĠNLERĠNE BAKIġ AÇILARI

3.5 The Director‘s Craft Kitabındaki Yöntemi (Tiyatro Yönetmeninin Rehberi)

3.5.6 Karakter biyografileri

Yönetmenler, oyundaki karakterler hakkında bilgiler hazırlamaktan kaçınmayı tercih edebilir ve bunu oyuncuya bırakabilirler. Ancak yönetmenlerin karakter biyografilerini çalıĢması, oyuncuları doğru biçimde yönlendirmelerine ve vakit

renkli bir kiĢilik yaratmak için fazladan çabalamaya gerek olmayabilir. Oyuncular, performansını yükseltmek için karakterlere fazladan özellik yükleyebilirler. Karakterleri netleĢtirmek, bunları engellemenize yardım eder. Bunlar, provalarda oyunculardan gelen ihtiyaçlar ve izlenimlere göre değiĢebilir. Tüm karakterlerin biyografisini çalıĢmak, oyunu tüm oyuncuların gözünden görmenizi sağlayabilir. Bu geniĢ perspektif sayesinde, prova esnasında karĢınızdaki oyuncularla empati kurabilirsiniz. Oyundaki tüm karakterler üzerinde çalıĢarakadece favori karakterinize yönelmeyerek, hizmetçi veya garson gibi az detaylı olan karakter dahil hepsine özen gösterebilirsiniz.

Katie Mitchell‘ın kitabındaki çalıĢmasından örnek: ―Arkadina hakkındaki gerçeklere dair liste:

Arkadina‘nın oğlu Konstantin‘dir ve abisi Sorin‘dir.

Arkadina bir oyuncudur ve La Dame aux Camélias isimli bir oyunda oynamaktadır. Ġnsanlar gazetelerde Arkadina ve Trigorin hakkında yazmaktadırlar.

Arkadina, Odessa‘da bir bankada 70.000 rubleye sahiptir. Arkadina 43 yaĢındadır.

Arkadina Konstantin‘i doğurduğunda 18 yaĢındadır. Arkadina‘nın Trigorin adlı yazarla iliĢkisi vardır.

Arkadina, Kiev‘de iĢletmeci bir aileden, iyi bilinen bir oyuncuyla evlenmiĢtir.

1873‘te Poltava‘da bir panayırda Arkadina‘nın bir performansı olmuĢtur. O zaman 23 yaĢındadır ve oğlu 5 yaĢındadır.

Arkadina Devlet Tiyatrosu için çalıĢmıĢ ve o zaman avlulu bir apartman bloğunda yaĢamıĢtır. Blokta aynı zamanda bir bulaĢıkçı kadın da yaĢamıĢtır. Bir gün bulaĢıkçı kadın bilinçsiz ve çok kötü bir Ģekilde dövülmüĢ halde bulunmuĢtur. Arkadina onu görmeye devam etmiĢ, ilaçlarını almıĢ, çocuklarını yıkamıĢtır. Apartman bloğunda Arkadina‘ya uğrayan ve onunla kahve içen iki balerin de vardı. Onlar dindardı. Arkadina ve Trigorin Moskova‘da yaĢamaktadır.

Arkadinaonbaharda çocukken, evlerinde annesi ve abisiyle Lotto denilen kart oyununu oynardı.‖.

Sonra, bu gerçekleri kabataslak kronolojik bir düzene koymalıyız. Doğum zamanlarını veren yaĢ gibi bilgileri haricinde, tarihler ve zaman ölçekleri hakkında çok az açık bilgi olacaktır. Örneğin, Martı‘nın Ġlk Perdesi 1893‘te, Arkadina 43 ve Konstatin 25 yaĢındayken geçmektedir. Bu bilgiden Arkadina‘nın Konstantin‘i 1868‘de, 18 yaĢındayken doğurduğu bilgisine ulaĢabiliriz. Gerçek tarihlere dair ilginç değinmeler olabilir ama bu oldukça nadirdir (―Martı‘da Arkadina‘nın 1873‘te Poltava‘da panayırdaki performansına değinilmiĢ olsa bile‖). AraĢtırmamız bize bazı ipuçları verecektir. Genç erkeklerin üniversiteye gittiği yaĢı ve derslerin ortalama süresini hesaplayarak, Konstantin‘in 1886‘da 18 yaĢında üniversiteye gittiğini çıkarabiliriz. Mitchell, yine de metnin okumasından gelen izlenimlere dayanması gereken bölgeler olacaktır diye belirtiyor. Bu aĢamada, olayların en basit sürümüne karar vermek bize çok yardımcı olacaktır. Örneğin, ―Trigorin ve Arkadina arasındaki iliĢkinin, metinde hiçbir tarihe değinilmese de, ne zaman baĢladığına karar vermek zorunda kalabilirsiniz. Bu Trigorin‘in mülkü ilk ziyaret ediĢidir. Böylelikle benim vardığım en basit sonuç, iliĢkilerinin görece yeni (1892‘de neredeyse bir yıl içinde baĢladığı) ve bunun onların bir çift olarak ilkyaz tatilleri olduğudur.

1850 Arkadina bir gölün yanındaki bir mülkte doğar. Pyotr adında bir abisi vardır. 1852 (Fransa‘da La Dame aux Camélias‘ın prömiyeri)

1855 – 1862 Sonbahar akĢamları annesi ve abisiyle Lotto oynadılar. 1859 Eleonora Duse doğdu.

1866 Annesi ölür.

1867 Aslen Kiev‘de iĢletmeci bir aileden gelen, iyi bilinen bir aktör olan Gavril Treplev (45 yaĢında) ile tanıĢır. Onu mülkün yakınında Bologoe kasabasındaki tiyatroda oynarken görür. Ailesinden kaçar.

1868 18 yaĢında Gavril ile evlenir ve ailesi onu evlatlıktan reddeder. Konstantin doğar. Gavril, baĢrolde olduğu yapımlarda küçük roller oynatarak, oyunculuk kariyerinin baĢlamasına yardımcı olur.

1872 Gavril onu hiçbir Ģeysiz bırakarak ölür.

1874/5 24/25 yaĢlarında, Moskova‘da Devlet Tiyatrosunda çalıĢır. Gecekondu bloğunda yaĢar ve dövülen bulaĢıkçı kadınla ilgilenir. Ġki balerin çay için düzenli olarak uğrarlar. Fakirdir.

1877 Babası Nikolay ölür ve kardeĢi Sorin mülkü miras olarak alır. O ve kardeĢi arasında bir uzlaĢma olur.

1878 Konstantin ve Arkadina, yaz tatilleri için her yıl mülkü ziyaret etmeye baĢlarlar. Dr. Dorn ile tanıĢır ve onunla kısa bir eğlence yaĢar.

1880 La Dame aux Camélias‘taki performansıyla kariyeri yükselir ve Odessa‘daki bir banka hesabında para biriktirmeye baĢlar. Orası vergi sığınağıdır. Moskova‘da güzel bir apartman bulur ve tiyatro oyuncuları, müzisyenler ve oyuncularla arkadaĢlık eder. Sigara içmeye baĢlar. Her kostüm için 300 ile 400 ruble arası ödemek zorundadır.

1880‘ler Arazi sahibi üst tabakaya ait mülklerin düĢüĢünün baĢlangıcı. 1886 Konstantin Moskova‘da üniversiteye gider.

1890 Konstantin lisansını bitirmeden Moskova Üniversitesi‘ni bırakır. 1890‘lar Decedant Okulu‘nun yükseliĢi.

1891 Konstantin kalıcı olarak yaĢadığı mülke geri taĢınır. Arkadina ona Moskova‘da bakmayı reddetmiĢtir, çünkü parasını ödediği üniversite derslerini tamamlamakta baĢarısız olmuĢtur.

1892 Gertrude oynamıĢ olduğu Hamlet performansından sonra Trigorin (30 yaĢında) ile tanıĢır. Trigorin oyunu için yeni bir oyuncu aramaktadır. ĠliĢkileri baĢlar. Trigorin‘in Moskova‘daki yeni oyununda baĢarılı bir performans gösterir, yıldızı parlar. Gazeteler, Trigorin‘le iliĢkisiyle alakalı dedikodu içeren yazılar yazmaya baĢlar.

1892 Sonbaharı Trigorin Arkadina‘yla yaĢamak için onun dairesine taĢınır, böylelikle iliĢkileri sağlamlaĢır.

1893 Arkadina Trigorin‘i yaz tatili için aile mülkünde kalmaya davet eder.‖

Bu örnek karakter biyografisini bütün karakterler için hazırlayıp, prova sırasında oyuncularla çalıĢmamızın temelini atabiliriz. Ama her yönetmen Katie Mitchell gibi ayrıntılı çalıĢmayabilir. ÇalıĢmak istese bile her oyun bu kadar veri sunmayabilir.

Özellikle yeni dönem oyunlarda bu kadar ayrıntı bulmak neredeyse imkansız. Ama yönetmen olarak bu Ģekilde düĢünmeye çalıĢır ve ayrıntılara dikkat edebilirsek, kağıt üzerinde olmasa bile refleks olarak bu kadar ayrıntıyı hayal edebilir ve oyuncuyu istediğimiz yolda yönlendirebiliriz (Mitchell, 2009).