• Sonuç bulunamadı

PERŞEMBE

KAPANMA SAATİ: 20.30

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ OLAĞAN TOPLANTISI

TUTANAK METNİ

BİRLEŞİM: 194

12.02.2022

CUMARTESİ

1

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ OLAĞAN TOPLANTISI

BİRLEŞİM: 194 12.02.2022 CUMARTESİ

BAŞKAN : Mehmet YILDIZ – Meclis 2. Başkanvekili KÂTİP ÜYELER : Naci BAYANLI – Harun ÖZTÜRK

BİRİNCİ OTURUM AÇILMA SAATİ: 11.07 BAŞKAN – Arkadaşlar, günaydın.

Yoklamamız yapılmıştır, yeterli çoğunluğumuz vardır.

Şubat ayı olağan toplantısı, 194’üncü Birleşimi açıyorum.

Gündeme geçiyorum.

GÜNDEM MADDESİ 1: Önceki Birleşim Tutanak Özeti.

BAŞKAN- Gündemin 1’inci maddesi Önceki Birleşim Tutanak Özeti, özet huzurlarınızda.

Özet üzerinde söz söylemek isteyen var mı?.. Yok. Yazıldığı şekliyle kabulünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Başkanın Açıklaması;

BAŞKAN – Ben bir görüş beyan edeyim o zaman.

Burada en eskimiz, 1994 yılından bu zamana Bekir YILDIZ ve Turgut ALTUNOK. Ondan sonra Ertan IŞIK Bey, şahsım ve Enver DEMİREL’dir. 2004’te Fethi YAŞAR Bey, Mehmet Emin AYAZ Bey ve Ali İhsan ÖLMEZ Bey. Bunu niye söylüyorum, tecrübeye dayanarak söylüyorum.

Geçen hafta hepimize, geçmiş dönem meclis üyelerine, 13 yıl sonra tazminat davası geldi.

Lütfen kararları hepiniz teker teker inceleyerek karar veriniz. Bakın 13 yıl sonra geldi.

Gündeme geçiyorum.

Komisyonlardan gelen raporların görüşmelerine başlanılarak;

GÜNDEM MADDESİ 2: Tüm metro istasyonlarının üst bölümlerine sundurma yapılmasına ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu.

BAŞKAN – Madde 2, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

2

GÜNDEM MADDESİ 3: Mamak İlçesi Bostancık Caddesi 1648. Sokağa üst geçit yapılmasına ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu.

BAŞKAN – Madde 3, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 4: Altındağ İlçesi Beşikkaya Mahallesi Şehit Muzaffer Aydoğdu 1891. Sokak ile 1890. Cadde kesişimine hız kesici kasis yapılmasına ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu.

BAŞKAN – Madde 4, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 5: Altındağ İlçesinde bulunan Sultan Alparslan İlköğretim Okulu önüne hız kesici kasis yapılmasına ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu.

BAŞKAN – Madde 5, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 6: Polatlı İlçesi Gülveren Deresi üzerine köprü yapılmasına ilişkin Kent Estetiği Komisyonu Raporu.

BAŞKAN – Madde 6, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 7: Bitkisel üretimin arttırılması amacı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından gübre üretim tesisi kurulmasına ilişkin Kırsal Kalkınma Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 7, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir

GÜNDEM MADDESİ 8: Evren İlçesine yeni katılan mahallelerde tarıma elverişli olan arazilerin sulanmasına ilişkin Kırsal Kalkınma Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 8, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 9: Çamlıdere İlçesi Dörtkonak Mahallesinde bulunan gasil hanenin çevre düzenlemesinin yapılmasına ilişkin Köyler ve Yeni Mahallelere Hizmet Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 9, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir

GÜNDEM MADDESİ 10: Yenimahalle İlçesi Ergazi Mahallesinde bulunan Özel Beyaz Karanfil Bakım Merkezinin kamelya, çöp kovası, bank ve piknik masası ihtiyaçlarının giderilmesine ilişkin Sosyal İşler Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 10, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir

GÜNDEM MADDESİ 11: Ulus Tarihi Kent Merkezinde yer alan tarihi yapılarla ilgili 2022 yılında yapılacak çalışmaların araştırılmasına ilişkin Ulus Tarihi Kent Merkezi Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 11, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 12: Yaşlı ve kimsesiz vatandaşlarımızın bakım evlerindeki durumlarının araştırılması ve sıkıntılarının giderilmesine ilişkin Yaşlılar ve Kimsesizler Komisyonu Raporu.

BAŞKAN- Madde 12, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 13: Güdül İlçesindeki jeotermal suların araştırılmasına ilişkin Jeotermal Suları Değerlendirme Komisyonu Raporu.

3

BAŞKAN- Madde 13, Komisyon Raporunu yazıldığı şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Gündemimiz tamamlanmıştır.

08 Mart Salı günü…

MURAT KÖSE – Gündem dışı söz istiyorum.

BAŞKAN – Peki, buyurun.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR:

– AK Parti Grup Başkanvekili Murat KÖSE, “Kar yağışları sırasında özellikle ulaşımda birtakım zorluklarla karşı karşıya kalınabildiğine; kar yağdığı gece şehrin özellikle ana arterlerinde bazı aksaklıkların olduğuna; 2019-2020 kış döneminde de sıkıntılar yaşandığına ve Belediye Başkanının o zaman özür dilediğine; Belediye teşkilatının şimdi de yetersiz kaldığına, vatandaşlardan bu konuda şikâyetler geldiğine; Büyükşehir Belediye Başkanını ve Yönetimini bu konularda daha hassas davranmaya, daha sistematik, planlı ve programlı hale getirmeye davet ettiğine; İstanbul’da yaşanan duruma ve ana arterlerin tamamen tıkanmış olduğuna, İstanbul Belediye Başkanının bir yerde yemeğe gittiğiyle ilgili konulara” ilişkin gündem dışı konuşması.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT KÖSE – Sayın Başkanım, kıymetli Meclis Üyeleri; hepinize hayırlı sabahlar diliyorum. Toplantımız hayırlara vesile olsun inşallah.

Bu ayki Meclis toplantısının ilk iki günü özel bir durumdan dolayı katılamadığım için bu konuda görüşlerimi ifade edememiştim. Dün de gündem çok yoğundu. O yüzden bugüne kaldı.

Kıymetli arkadaşlar, kış aylarındayız ve zaman zaman, neredeyse bir hafta önceden ilan edilecek şekilde kar yağışlarının olduğuyla ilgili meteoroloji uyarıyor ve devamında da kar yağışı geliyor. İnşallah bolluk, bereket olsun diyoruz, Ankara’mıza, Türkiye’mize. Çünkü, geçen yıllardaki yağış eksiklikleri kuraklık ve ürün kaybına yol açmıştı. Şu anda çiftçilerimiz memnun. İnşallah bereketli olsun diyorum.

Tabii bir taraftan kar yağışının bereketi varken, bir taraftan da şehir hayatında ulaşımla ilgili özellikle birtakım zorluklarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bu uyarılar yapılmasına rağmen, şehrin özellikle ana arterlerinde karın yağdığı gece maalesef bazı aksaklıklar oldu.

Şimdi bu konuda, sanırım İYİ Parti grup Başkanvekili idi, kar yağışı ile ilgili, çok olumlu olarak hani bahsetti. Şimdi bu üçüncü kış. Değerli arkadaşlar, bizim görev aldığımız süre içerisinde söylüyorum.

2019-2020’nin ilk aylarında önemli bir kar yağmıştı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı bu konuda özür diledi. Yani, sahadaki çalışmalara yetişemedikleri için ve karla mücadelede yeterince yapamadığı için özür diledi. Biz devamında bu konuda, bu makamlar tabii özür dilemeliyiz bir hata varsa bir yanlış varsa; ancak idareciler iş yapar. Özür dilemekle ortaya çıkan hasarları ve eksikleri telafi edemezsiniz. Biz bunları önceki yıl ifade etmiştik. Dedik ki bir santim kar yağıyor ve bakıyoruz ana caddeler kapalı. Üstelik, uyarılar geldiği halde.

Şimdi değerli arkadaşlar, geçen yıl yaşananları da biliyorsunuz. Şimdi bu konuda nasıl oluyorsa, neredeyse bir dönem tamamlanacak, üçüncü yılı tamamlayacağız neredeyse, yani seneye bir sene daha kalacak, sonra zaten seçim yılı geliyor. Yani, bu işlerle ilgili biz o zaman da söylemiştik, bu işleri Büyükşehir Belediyesi ne zaman öğrenecek, daha sistematik, daha planlı bu işleri yapmaya başlayacak?

Bakın, vatandaşlardan inanılmaz şikâyetler geliyor. Biz de sahada görüyoruz bunu. Video kayıtları var burada. Dileyen arkadaşlara gösterebilirim. Ana caddeler maalesef, süre açısından bakıldığında belki sabaha kadar kar yağışlarında zorlanabilir ama az bir kar yağdığında hemen kapanıyor ve daha önceden, kar yağmadan köşelerde bekleyen araçlar bir bakıyoruz ortada yok.

4

Değerli arkadaşlar, şehirleri yönetmek sorumluluk ister. Dolayısıyla, buradan Büyükşehir Belediye Başkanını ve Yönetimini bu konularda daha da hassas davranmaya davet ediyorum.

Özellikle geçen hafta, çok yoğun kar yağışı esnasında İstanbul’da ana arterler tamamen tıkanmıştı.

İstanbul’da bu şekilde ana yollar tıkanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili, işte bir yerde yemeğe gittiğiyle ilgili birtakım… (CHP sıralarından gürültüler)

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkan, ilçeleri konuşmayalım diyorsun, İstanbul’u konuşuyorsun. Ne alakası var?

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT KÖSE – Yok, bir cümle söyleyeceğim sadece. (CHP ve İYİ Parti sıralarından gürültüler)

Evet arkadaşlar…

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Şimdi bir yıl sonra da…

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT KÖSE – Dolayısıyla arkadaşlar… Görüşünüz varsa buradan söyleyin, sözümü kesmeyin.

Değerli arkadaşlar, İstanbul bu kadar bu konu ile ilgili gerçekten bu işi yapamayınca ve o gece sabaha kadar problemler çıkınca, Ankara çok gündemde olmadı. Yani, İstanbul bağlantısını bu yüzden söyledim.

Ankara’da yapılan çalışmalardaki eksiklikler, İstanbul’daki çok kötü durumdan dolayı örtüldü. Ama, bu vatandaşın mağduriyetin örtmez.

Biz diyoruz ki, tabii kar bir daha yağar inşallah dua ediyoruz, bereketli olsun. Biz diyoruz ki değerli arkadaşlar, şu işi daha sistematik, daha planlı, daha programlı hale getirin. Yani, araçların önüne kamera takmakla, hani bu sosyal medya konusundaki daha önceki tespitlerimizi biliyorsunuz, aracın önüne kamera takmakla bu işler olmuyor. Tecrübe ile, birikim ile, bunların hepsini birleştirecek bir beceri ile oluyor. O yüzden, ben Büyükşehir Yönetimini buradan uyarmak istiyorum.

Videoları da paylaşırım arkadaşlarla beraber, arkadaşlara paylaşırım, yani biraz daha dikkatli olalım bu konuda. Üçüncü yıl oldu, hani bir kar yağar, tekrar problem olmasın. Seneye en azından bunları toparlayın diyorum.

Teşekkür ediyorum.

Saygılarımla selamlıyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

– CHP Grup Başkanvekili Yaşar NESLİHANOĞLU, “Bir ilçe ile ilgili bir sorun dile getirildiğinde, zamlar konusu olduğunda Murat Beyin ‘Biz sadece Ankara’yı, Ankara Büyükşehri konuşalım’ dediği halde biraz önceki konuşmasında İstanbul’a da geçtiğine; şimdi biz de İstanbul’u bırakıp Isparta’ya mı geçelim; Isparta’da 4-5 gün elektrik kesildi, onu mu söyleyelim?” diyerek bunların hoş olmadığına ve Ankara’da karla mücadelede yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek bin küsur civarında araç ve 4 bine yakın personelle mücadele yapıldığına; bu mücadelede görev yapan tüm personele teşekkür ettiğine” ilişkin konuşması.

BAŞKAN – Yaşar Bey, buyurunuz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, Değerli Arkadaşlar, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Bugün Meclisimizin 5’inci günü. Genç bir arkadaşımız da var, ona da hoş geldin diyorum.

Biz 4 gündür, bugüne kadar, her gün, Meclis tutanaklarına bakın, Meclis konuşmalarına bakın, bir ilçe ile ilgili bir sorun olduğunda, bir arkadaşımız dile getirdiğinde, ya da işte zamlarla ilgili bir konuyu dile getirdiğinde Murat Beyin dediği şey, Biz sadece Ankara’yı konuşalım, Ankara Büyükşehir’i konuşalım. Yaa, bugün bırakın Ankara’nın ilçelerini İstanbul’a geçtik.

5

Şimdi ben İstanbul’u bırakıp buradan Isparta’ya mı geçeyim? 4 gündür, beş gündür orada Türkiye tarihinde, ben 45 yaşındayım ilk kez gördüm, 5 gün elektrik kesildi. Onu mu söyleyeyim?

Yani, insanlar yıllar sonra, 60’lı 70’li yıllara döndü. Mum ışığında yemek yedi, gaz lambasında çay içti. Onu mu söyleyeyim. Yani, bunlar hoş şeyler değil arkadaşlar. Yani, biz burada konuşacaksak, Ankara konularını konuşacağız; ama çıkıyorsunuz, İstanbul’daki kar sorunu. Yaa, Isparta gerçeği var arkadaşlar. Haa, olağanüstü şartlar olmuş. Biz buna hiç hazırlık da yapmadık. Konuşmamız burada hoş da değil, bunu biliyorum. Genel siyasetle alakalı bir durum. Ama, burada İstanbul’daki olayı dile getirmesi son derece yanlış.

Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesine gelince: Karla mücadele eden arkadaşlarımız bin küsur civarında araç ve dörtbine yakın personelle canla başla mücadele etmişlerdir.

Ben Yenimahalle Belediyesinde de Fen İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısıyım. Bölgeyi gezdim, Ankara’nın genelinde de dolaştım. Hiçbir ana arterlerde ben ciddi bir sorunla karşılaşmadım.

Herkes kendi ilçe belediyelerindeki kendi sokakları açsın. Büyükşehir işini yapıyor.

Mansur Başkanım, iki sene önce bir sıkıntı olmuş, bununla ilgili bir özrünü dile getirmiş. Yaa, iki sene önceki olayı nasıl konuşuyorsun kardeşim? Sen bu seneki karla mücadeleyi konuşacaksın.

Emekçilerimiz, çalışanlarımız hakları ne ise hakkını vermişlerdir, gereğini de yapmışlar. Yaa, bir kere de teşekkür edelim, bir kere de onları onurlandıralım. Bir kere de onları yüceltelim ne olur yani!.. Yapılan işi bir takdir etmesini bilelim.

Hepinizi saygı ile sevgi ile selamlıyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim.

– Ertan IŞIK, “Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu kış döneminde karla mücadelede tarihinin en başarılı görevini yaptığına; tuzu olmayan ilçe belediyelerine tuz temininde bulunduğuna; bir ilçe belediye başkanının elinde kamera ile görüntü aramasının hoş olmadığına; özür dilemenin de bir erdem olduğuna; genel siyaset konularını açanın kendileri olduğuna; faaliyet raporunda kendisinin yaptıklarıyla ilgili hak ettiği cevabın verileceğine ilişkin konuşması.

BAŞKAN– Ertan Bey, buyurunuz.

ERTAN IŞIK – Sayın Başkan, Saygıdeğer meclis Üyesi arkadaşlarım; ben de hepinize hayırlı bir hafta sonu diliyorum.

Yaşar Bey biraz önce, AK Parti Grup Başkanvekiline cevap verirken, keşke dedi bunları konuşmasaydık.

Ben hiç yadırgamadım. Yani, bir Meclisin sükûnet içerisinde, insicamla bitmesi kendisini rahatsız eder, bir defa bunu bir öğrenelim. Ben hiç yadırgamadım. Ben kendisini tebrik ediyorum.

Gerçekten yine görevini layıkıyla yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi bu kışın karla mücadelede tarihinin en başarılı görevini yapmıştır. Bırakın ana arterleri temizlemeyi, 9000 tane sokağa da girmiştir. Haddizatında bunların içerisinde, ilçe belediyelerinde tuzu olmayan belediyelere de tuz temininde bulunmuştur.

Şimdi Sayın Başkan, Sağduyu Caddesinde 3-4 tane böyle her yerde böyle bir olumsuzluk aramak için sahaya çıktığında, kamera çekimi yapacağı zaman, bu sosyal medyaya da düştü, bizim ekiplerimiz gelince o tür gene acite edecek bir durumdan da mahrum olmuştur.

Ben böyle sağda solda bir ilçe belediye başkanının elinde kamera ile görüntü arayacağına sokaklarını temizleseydi. Mamak belediyesinin sokakları patates tarlasıydı, bütün sokaklar kapalı.

Özür dilemek de bir erdemdir. Bir insan hatası olduğu zaman özür dileyebilir. Biz orada yapılanları burada söylediğimiz zaman “Burada konuşmayın” diyen Meclis üyelerine buradan sesleniyorum. Genel siyaseti açan kendileri. Başka yerleri konuşan kendileri. Bu Mecliste şunun da altını çiziyorum: Eski ile ilgili ilk konuşma ne zaman yapıldı? Faaliyet Raporunda görüntüleriyle ben

6

burada geleceğim, bu Mecliste takdim edeceğim. Onun için bu arkadaşımızın söylediklerini ben yadırgamıyorum. Böyle, o konuşmaya devam edecek. Biz de kendisine, faaliyet raporunda, yaptıklarıyla ilgili hak ettiği cevapları da vereceğiz.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

– İYİ Parti Grubu adına Ali ÜNAL, Grup Başkanvekili Adnan BEKER Beyin ilk günkü toplantıda karla mücadeleyle ilgili açıklamalarda bulunduğuna; 5.000’e yakın personel ve 1.800’ün üzerinde her noktada konuşlandırılan kar küreme araçlarıyla müdahalede bulunulduğuna; bir saat içinde bütün ana arterlerin açılmış olduğuna şahit olduklarına; Bolu Dağına dahi Ankara’dan araçların giderek yolları açtığına; Sayın Başkana ve tüm personele teşekkür ettiklerine ilişkin konuşması.

BAŞKAN – Ali Bey, buyurunuz.

İYİ PARTİ GRUBU ADINA ALİ ÜNAL – Sayın Başkanvekilimiz Adnan BEKER Bey, ilk gün burada karla mücadele ile ilgili açıklamalarını yaptı. Bizler de faaliyetlerin içerisinde de bulunduk. Aşağı yukarı 5000’e yakın personel, 1800’ün üzerinde her noktada konuşlandırılmak üzere hazır bekletilen kar küreme araçlarıyla müdahalede bulunuldu ve karın yağmasından belki bir saat sonra bütün ana arterlerin açık olduğuna şahit olduk.

Arkadaşlarımız da açıkladı, şu anda bile kar ihtimali gündeme geldiği an ilgili araçlar belirli bölgelerde anında müdahale etmek için bekletiliyor. İhtimal olduğu zaman diye bahsettim başkanım.

Yani, bence Ankara’yı bırakın, Bolu Dağına bile Büyükşehrin araçları giderek oradaki yolları açtığını hepimiz biliyoruz. Bu konuda Sayın Mansur YAVAŞ Başkan başta olmak üzere tüm çalışan personelimize teşekkür ediyoruz. Teşekkürü de hak ettiler bu kar küremede.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

– AK Parti Grup Başkanvekili Murat KÖSE tekrar söz alarak “Karla mücadelede personel ve araç sayısı açısından CHP ve İYİ parti adına yapılan konuşmalarda farklı sayılar söylendiğine, net sayının doğrusunun hangisi olduğunun anlaşılamadığına; caddelerin sorumluluğunun büyükşehirde olduğuna, ilçe belediye başkanları olarak kar yağdığı gece ekipleriyle birlikte sokaklarda olduklarına; video görüntüleri olduğuna; geçmişte açılan soruşturmaların sonucunun halen bilinemediğine” ilişkin konuşması.

BAŞKAN – Murat Bey, buyurunuz.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT KÖSE – Değerli arkadaşlar, ben konuya kısaca değineyim diye aslında, konuyu çok uzatmadan, bir de hafta sonu, bugün çok gündemimiz yok diye kısaca aslında ifade etmeye çalıştım. Tabii arkadaşlar konulara ayrıntılı giriyorlar. Bir kere sayı konusunda bir kere kararlarını verseler, netleştirseler iyi olacak. Yani, kaç tane araç, kaç tane personel, herkesten ayrı bir sayı çıkıyor. Paylaşımlar farklı. Yani, bu işin bir koordinasyon merkezi olur, sayı belli olur, bunu bir söylesinler de biz oradan bir bakalım.

Şimdi, bu sokağa girme konusunda; caddeleri bir kere kardan temizleyin de tuzlamayı yapında, sokakları ilçe belediyeleri halleder.

7

Bakın arkadaşlar, kar yağdığında, normalde de sürekli sokaklardayız, caddelerdeyiz ilçe belediye başkanları olarak; kar yağdığında özellikle sabaha kadar biz sokaklardayız, araçlarımızla beraberiz, ekiplerimizle beraberiz.

Şimdi o gece ile ilgili bir tane video görüntüsü var. Yaa, sahadan haberleri yok bu arkadaşların. Birisi video çekmiş de, oradan bir tane büyükşehrin aracı geçmiş. Orada en azından 150 kişi vardı, bu işle mücadele eden arkadaşlarımızla beraber. Baktık caddeler kapalı, biz açmaya başladık. Geçen araç, tuzlama yapmıyordu, küreme yapmıyordu, boş araç geçiyordu. Ya, bunu mu söyleyelim biz illa yani!.. Biz genel olarak bir şey söyledik, uyarı yaptık.

Bir daha söylüyorum: O video görüntülerinde gözükmüyor olabilir ama oradaki arkadaşların hepsi şahittir, geçen araç küreme yapmıyordu ve tuzu da yoktu. Orada oturan insanlar, 5-6 tane bina var orada, o yokuşta, Sağduyu Caddesi değil bir kere değil orası, Sağduyu Caddesinin Küçük Kayaş bağlantı yolu. Bu yol üzerinde oturan vatandaşlar, yolun nasıl kapalı olduğunu, bizim nasıl açtığımızı biliyor. Yani, sahadan habersiz, oturdukları yerlerden arkadaşlar konuşuyorlar.

Tabii bu özür dileme meselesi: Yaa, insan biraz bu konularda, arkadaşlar bizim söylediğimiz şey şu: Tabii ki insan hata yapabilir, eksiği olabilir, özür dileyebilir. Ama, ne zamana kadar özür dilemeyle geçirecek bu zamanı? Biz bunu söylüyoruz. Biz diyoruz ki, mesela soruşturma açmış mesela, soruşturmanın sonucu ne oldu? Talimat vermiş Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı o yıl, sonra bir ihtimalle devamlı takibini etmemiş. Biz bir talimat veriyorsak, 10 defa sahadayız, 100 defa sahadayız. Bu farkı anlatmak istiyorum. Bu işler bilgi işi, beceri işi, bunu söylüyoruz. Biz diyoruz ki,

Tabii bu özür dileme meselesi: Yaa, insan biraz bu konularda, arkadaşlar bizim söylediğimiz şey şu: Tabii ki insan hata yapabilir, eksiği olabilir, özür dileyebilir. Ama, ne zamana kadar özür dilemeyle geçirecek bu zamanı? Biz bunu söylüyoruz. Biz diyoruz ki, mesela soruşturma açmış mesela, soruşturmanın sonucu ne oldu? Talimat vermiş Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı o yıl, sonra bir ihtimalle devamlı takibini etmemiş. Biz bir talimat veriyorsak, 10 defa sahadayız, 100 defa sahadayız. Bu farkı anlatmak istiyorum. Bu işler bilgi işi, beceri işi, bunu söylüyoruz. Biz diyoruz ki,

Benzer Belgeler