• Sonuç bulunamadı

– Üye Nihat YALÇIN’ın “Ankara Büyükşehir Belediyesi Şirketlerinde çalışan personelin maaşlarında yaşanan hak kayıplarına ” ilişkin gündem dışı konuşması.

BAŞKAN – Nihat Bey, buyurunuz.

NİHAT YALÇIN – Sayın Başkanım, Çok Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Toplantımızın Ankara’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini rabbimden niyaz ediyorum.

Geçtiğimiz ay burada, Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışan personelimizin maaşlarında yaşanan hak kaybını ifade eden bir değerlendirme konuşması yaptım. Tabii benden önce yine arkadaşlarımız ilk günde bu konuyu gündeme getirmişlerdi.

Tabii gönlüm isterdi ki, bu konuşmalarımızın, bu değerlendirmelerimizin sonucunda birileri çıkıp ortadaki mağduriyetin farkına varsın ve belediye personelimizin maaşlarında yaşanan bu hak kaybını gidermek için çeşitli hadımlar atsın.

Ancak, maalesef birkaç şirket tarafından yapılan yalan yanlış açıklamalar haricinde, personele yapılan bilgilendirmeler haricinde, yine birkaç sendika yetkili tarafından yapılan bilgilendirmeler haricinde bu konu ile ilgili en ufak bir adım atılmamıştır.

Tabii, çalışan arkadaşlarımız kış günü işlerinden olmak korkusuyla, işsiz kalmak korkusuyla, önlerine uzatılan sözleşmelere, okuma fırsatı bile verilmeden hemen apar topar kendilerine sözleşme imzalatılmıştır.

Değerli arkadaşlar, bu konu çok önemli bir konu. Belki de bugüne kadar bu kürsüde, bu mecliste konuştuğumuz ve değerlendirdiğimiz konular içerisinde en önemli konulardan bir tanesi.

Geçtiğimiz ay gündeme getirdik, bu ay yine gündeme getireceğiz, önümüzdeki ay yine gündeme getireceğiz. Bu hak kaybı giderilene kadar biz burada bunu gündeme getirmeye devam edeceğiz.

Tabii bu 30 bine yakın aileyi ilgilendiren bir konu. Vatandaşımız, çalışanlarımız evine alış veriş yapacakken, çocuğunun okul masraflarını karşılayacakken burada maaşına yapılacak zammı hesap ederek ve düşünerek bunu yapmaktadır. Geçtiğimiz ay burada örneklerini de ifade ettim.

Ancak, tam olarak anlaşılmadığını düşünerek, bir kez daha birkaç örnek vererek yine konuyu burada anlatmak istiyorum.

ASKİ’de çalışan ve kadrosu BELKA’da olan bir şoför, bir işçi ya da bir büro personeli, sayaç okuma işçisi, bunların hepsi geçmiş sözleşme şartlarıyla, devam etseydi bu şartlar, bizim dönemimizde, yani AK Parti döneminde bu arkadaşlarımıza verilmiş olan haklardır. Devam etmiş olsaydı, asgari ücretin %70 fazlasıyla maaş almaktaydı. 10-11 yıldır bu arkadaşlarımız bu şekilde maaş almaktaydı. Örneğin, iki çocuklu, eşi çalışmayan bir personeli, ortalama bir aileyi düşündüğünüzde, 2021 yılı Ocak ayında 4.750.- lira net maaş almış. Bunun tablosu bende var, isteyene hesaplama tablolarını verebilirim. 2022 Ocak ayında normalde, bizim dönemimizde verilmiş olan haklar devam etseydi alacağı maaş 6.760.- lira idi. Ancak, bugün bu arkadaşlarımıza verilen maaş 5.775.- lira. Bu net maaş. Buradan sosyal yardımlar, yemek ve yol yardımı bunlar yok.

Net maaş üzerinden değerlendirme yapıyoruz. Aradaki fark yaklaşık 1.000.- lira.

Yine aynı şekilde aynı kurumda çalışan bir teknisyen, geçmiş dönemde yapılan sözleşme ile asgari ücretin %l00 fazlası maaş alırken, yani 2021 Ocak ayında 5.517.- lira almış, 2022 Ocak

25

ayında olması gereken net tutar 7.830.- lira iken, bugün verilen ücret 6.541.- liradır. Aradaki fark 1.300.- lira.

Yine aynı şekilde, ANFA Güvenlikte çalışan bir güvenlik görevlisi, tabii sendika bilgilendirme yapmış, diyorlar ki biz şimdiki şartlarımız aslında geçmiş sözleşme devam etseydi bundan daha olumsuz olacaktı, biz daha iyi şartlarda size bir sözleşme imzalattık diyorlar ancak, rakamlar bunu söylemiyor. Geçmiş sözleşme devam etmiş olsaydı, asgari ücretin %55 fazlasıyla maaş almaktaydı. 2021 yılı Ocak ayında 4.367.- lira alan bir güvenlik görevlisi arkadaşımız, 2022 Ocak ayında geçmiş sözleşme devam etseydi 6.221.- lira maaş alacaktı. Ancak, bugün verilen ücret 5.391.- lira. Burada da 830 lira bir maaşlarında azalma söz konusu. Oysa, CHP’li yöneticiler meydanlarda “Asgari Ücretin 4.250.- lira olarak açıklandığında” bu tutarı az olduğunu, bunun 5.700.- lira olması gerektiğini, hatta CHP’li belediyelerde 4.500.- lira olarak hesaplanacağını ifade ettiler. Ancak, bugün CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesine baktığımızda, bırakınız 5.700.- lirayı, bırakınız 4.500.- lirayı, siz milletimize 4.250 lirayı bile çok gördünüz. Bırakın fazla vermeyi de, AK Parti döneminde verilen hakları siz devam ettirin, o hakları koruyun yeter. Milletimiz sizden zaten fazlasını da beklemiyor.

Değerli arkadaşlar, bizim yıllardır kullandığımız bir söylemimiz var. “Onlar konuşur, AK Parti yapar.” İşte “CHP konuşur, AK Parti yapar.” (CHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Arkadaşlar, hatibi dinleyelim lütfen.

NİHAT YALÇIN – Siz meydanlarda asgari ücretin az olduğunu iddia edip, daha yüksek şartlarda maaş vereceğinizi beyan ettiniz. Ancak, bugün geldiğimiz noktada, baktığımızda maalesef AK Parti döneminde verilen hakları da çalışanlarımızın ellerinden aldınız. (CHP sıralarından gürültüler)

Çalışanlarımız, personel arkadaşlarımız hüzünlenmesinler, ümitsizliğe kapılmasınlar; 2024 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesini AK Partili bir belediye yaptıktan sonra CHP tarafından ellerinden alınan haklarının tamamını kendilerine geri iade edeceğiz. Bu da bizim ahdimiz olsun, bu da bizim sözümüz olsun.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

(CHP ve İYİ Parti sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Arkadaşlar, tamam da zamlar geldi, o zaman niye ücreti kısıyorsunuz? Madem verin. Hakkını verin, hakkını verin, hakkını. (Gürültüler)

Konu üzerinde söz alanlara söz verilerek;

BAŞKAN – Adnan Bey, buyurunuz.

İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ADNAN BEKER – Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri; şimdi Nihat Bey konuşuyor, güleceğim geldi.

19 belediyesiniz. Öncelikle şu anki belediyelerinizde, bize burada anlattıklarını 19 belediyenizde yapın ki, sonra da Büyükşehre övüne övüne konuşun. Önce 19 belediyenizde en yüksek asgari ücret üzerinden ne kadar maaş veriyorsanız, getirin, biz düşük veriyorsak, eğer çalışanımıza eksik veriyorsak, o zaman burada bangır bangır bağırın. Şimdi güzel güzel anlattın.

Ben Nihat Beyden şunu beklerdim: Şu karda, -10 derecede Ankara Büyükşehrin personeli 20 saat, 20 dakika yemek molası vererek Ankara’ya hizmet etti. Ben burada, bütün o personele teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun diyorum. Ve gerçekten Türkiye’de Ankara Büyükşehir Belediyesi personeli bunu gerçekleştirdi.

O gece ilçelerimizden ne talep olduysa, bütün taleplerine de biz cevap verdik. Hangi ilçemize tuz lazımsa kamyonları gönderdik, kaç kamyon olsa da yükledik. Ben o gün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

26

Bakın değerli arkadaşlar; şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi personeline Türkiye’de en yüksek maaşı veren belediye. Öyle üfürmüyorum haa. Bunu verilenle konuşuyorum. Eğer bizim tespitlerimizde eksik varsa, sizin belediyeleriniz çok veriyorsa Büyükşehirlerde, getirip burada ispat edersiniz, gösterirsiniz biz de deriz ki doğrudur.

Şimdi bakın, bazı belediyelerin, ilçe belediyelerimizin –ismini söylemeyeceğim- orada 0da verilen maaşları biliyoruz. Türkiye’de belediyelerde personele verilen ortalama brüt yevmiye 155 lira. Mehmet Emin Bey oradan iyi bakıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi toplu iş sözleşmesiyle personeline verilen brüt yevmiye 218 lira. Bakın Türkiye ortalamasında diyorum.

Şu an Ankara Büyükşehir Belediyesinde mühendisin brüt maaşı 11.050.- lira. Usta 8.292.- lira. Personel brüt 9.383.- lira. (“Vasıfsızları da söyle” sesleri)

Vasıfsızı da söyleyeceğim, dur baba, önce brütleri söylüyorum, şimdi netlere geleceğiz.

Bakın bizim Büyükşehir Belediyesinde vasıfsız işçiye net ödediğimiz para, yani asgari ücretli işçiye ödediğimiz para 5.663.- lira. Şimdi, Nihat Bey bir şey söyledi. Mahkeme bittiğinde yeni sözleşme yapıldığında, diyelim ki yeni sözleşmede bu rakamlar %30 daha arttı, onu da birinci ay itibariyle tekrar işçimize vereceğiz. Bakın sözleşme yapan yerlerimiz var, şirketlerimiz var, şu an mahkemede olan yerlerimiz var. Bunlar, sendikalarla anlaşıp, gelen zammı da bakın 1’inci ay itibariyle uygulayacağız. Eğer sizin belediyelerinizde şu an bizim verdiğimiz rakamı veren, asgari ücretliye, belediye varsa Mehmet Emin Bey çıksın burada söylesin. 6.500 vereniniz varsa net, 7.000 lira vereniniz varsa net, 8.000 lira vereniniz varsa net… Şimdi değerli arkadaşlar, keşke asgari ücrete hiç zam yapmasaydınız yaa… Asgari ücrete zam yaptığınızda mazot 9 lira idi şimdi 15 lira oldu. %50 mazota zam yaptınız. Elektriğe %50 zam yaptınız, Doğalgaza %50 zam yaptınız. Yani, asgari ücret alan zaten 3.200 lira alsaydı bugün adam daha rahattı. Ama söz verdi, Sayın İbrahim KALIN dedi ki, “biz bu zamları geri indireceğiz” dedi. İnşallah indirirsiniz de asgari ücret alan, bizden sizden, nereden alıyorsa, bunlar rahat eder.

Bakın biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir personelimizin, işçimizin maaşını bir ay geciktirmedik. İkramiyelerini veriyoruz. Desteklerini veriyoruz. Yani, belediye, tabii ki bunda sizin de emeğiniz var, bu Meclisten geçiyor bazıları da. Yani, şunu net söylüyorum ve son söylüyorum: Eğer 19 belediyede, ilçe belediyesinde, ilçe belediyesi diyoruz, siz büyükşehir diyorsunuz, biz hükümetin asgari ücretini konuşmuyoruz, ilçe belediyelerini konuşuyoruz. İlçe belediyelerinizde Büyükşehir Belediyesinden daha yüksek maaş veren belediyeleriniz varsa, veriyorsa, deriz ki amenna. 4.250 lira veren belediyeniz var, 4.700 lira net veren belediyeniz var, 5.350 lira veren belediyeniz var, daha Büyükşehrin verdiği rakama gelen bir belediyeniz yok.

NİHAT YALÇIN – Eskiden de öyle idi.

İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ADNAN BEKER – Eskiden, senin dediğin de eskiden, şimdi arabanın deposunu sen bin liraya dolduruyorsun, eskiden 250 liraya doluyordu.

Şimdi eskiyi konuşursak problem olur. Eskiyi konuşmayalım. Eskiye girmeyin bakın. Yapacağımızı konuşalım. Eskiyi konuşursak, biz eski örneği çok konuşuruz bakın. Ya, eskiye girmeyelim diyoruz, eskiyi konuşmayalım diyoruz. Şu anki durumların hepsini koymayalım diyoruz. Bakın bugün bir sürü hazırlık yaptık. Yarın Fatih Beye de cevap vereceğiz. O da alışmış tweet atmaya. Bilgi sahibi olmadan hüküm sahibi oluyor. Önce bilgi sahibi olacaksınız.

Bakın değerli arkadaşlar, ben burada belli konuşmacı arkadaşlarıma söylüyorum: Lütfen bazı arkadaşlarım alınmasın, bazı şeyler yapılırken ya bize sorun ya belediyeye sorun ya yetkililere sorun, cevap vermiyorlarsa burada arkadaşlarınız var sorun, bilgi verelim, tamam mı? Bakın, Allah şahit, sizin söylediğiniz doğruları biz inkâr etmeyiz, doğruların yanında oluruz.

Bakın, falanca yerden adam çıkarıldı… Arkadaş niye çıkarıldığını biliyor musun? Niye çıkarılsın? Yani, hangi partili olursa olsun, çalışanın ekmeği ile oynamak günahtır yaa!.. Günahtır günah. Bakın bu belediyede 3 yıl içinde hiçbir kimsenin ekmeği ile oynanmadı. Adam işine gelmiyorsa, adam kaza yapıyorsa, bunları söyleyeceğiz, tek tek ispat edeceğiz. Kimsenin ekmeği ile oynanmamış. Bu belediyeden 3 bin kişi 4 bin kişi adam çıkarılmamış. Siz, yarın veya son gün, bu belediyeden bugüne kadar bakın kaç personel çıkarılmışsa, bunu söylüyorsanız, bunu da getirin

27

burada ortaya koyun. Deyin ki, bu belediyede siz 3 bin kişi çıkardınız. Siyaseten çıkardınız, AK Partili diye çıkardınız. Koyun buraya… Tweet atmakla olmaz arkadaşlar.

Burada biz, inşallah Allah nasip ederse şu sözleşmelerimiz bittiğinde hiçbir personelimizi mağdur etmeyecek maaşlarını vereceğiz.

Şimdi, siyaseten 3-5 kişinin tweet attığı, haa maaşlar az mıdır, çok olması mı gerekiyor, daha artırılması mı gerekiyor, tabii bu bir konjonktürdür yani. Biz de insan çalıştırıyoruz. Bakın mühendis 11 bin lira maaş alıyor. Nihat Beyin söylediği gibi yapılırsa bu mühendis 18 bin liraya yakın maaş alması lazım. 17 bin liraya yakın alması lazım. %50 artırdığınız zaman brütte ne olur, 17 bin lir olur. Ramazan Bey Başkanım Gölbaşında 16-17 bin lira çalışan bir mühendisine veriyor mu? Öyle arkadaşlar, gerçekleri konuşalım. Önce kendi belediyelerinizde, bizim verdiğimiz maaştan yüksek maaş veriyorsanız amenna. Haa, belediyenizde bizim altımızda maaş veriyorsunuz, bizi de burada eleştirip, işçimizde burada siz şunu görmüyorsunuz; o zaman sizin bu belediyelerinizde, 19 belediyenizde ikişer bin kişi çalışsa, bizden çok adamınız çalışıyor. İnsan çalıştırıyorsunuz, o zaman siz de onların hakkını yiyorsunuz. O zaman bundan sonra herkes belediyesini, herkes kendi avlusunu süpürsün. İnşallah biz Mart ayında Nihat Bey ile burada karşılaşacağız, Nihat Bey bizim kardeşimiz, burada son şartını şeklini konuşacağız.

Biz belediyemizde çalışan, 24 saat alnının terini döken her personelimizin, her kardeşimizin, he işçimizin Türkiye’deki bütün belediyelerden ha fazla maaşını veriyoruz, vereceğiz inşallah.

Devam da edeceğiz.

Teşekkür ediyorum. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar) BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Muzaffer Bey, buyurunuz.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Başkanım, şimdi Adnan Başkanım, birkaç sefer oldu, yani bütün belediyeleri genelleyince, olmuyor bu başkanım. Biz Güdül Belediyesi olarak en düşük 7.200.- lira veriyoruz. Rekor bizde. SDT’leri %120 yaptık. Rekor bizde.

Genelleyince olmuyor yani. Belediyelerden Emini Abi alsın rakamları yarın burada bilgi versin.

Yani, kim veriyorsa Allah razı olsun. Siz de verin, biz de verelim, çalışanların hakkını verelim.

Adamlar çalışıyorlar. Bakın demin söylediniz, bu saatte diye, bizimkiler de 3-4 gün kontak kapatmadılar. Köylere kar mücadelesi yaptık. Alsınlar, imkânlar varsa, verebiliyorsak alsınlar.

Bunu genelleyince bu olmuyor.

İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ADNAN BEKER – Biz genelledik. Tebrik ediyorum.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Sağ olun.

İYİ PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ADNAN BEKER – O zaman Keçiören söylesin, Mamak söylesin, bütün belediyeler söylesin.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Emin Abi alsın söylesin.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Muzaffer Bey.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Buradan da bir alkışlaman lazım.

Alkış geçiyor ya. (Alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyoruz.

Nihat Bey buyurunuz.

NİHAT YALÇIN – Konuyu çok uzatma tarafında değilim, öncelikle onu söyleyeyim.

Ancak, Adnan Başkanım, işi birazcık da demagoji tarafına getirdi, işte karda çalışan personelimizi teşekkür ettiniz mi? Ben karda 20 saat çalışan personelimizin de -10 derece nöbet tutan güvenlik görevlisi personelimizin de kaldırımda çalışan, sokakları temizleyen, büroda oturan işini layıkıyla yapıp evine helalinden ekmek götüren personelimizin de hepsinin alnından öpüyorum. Bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum, alınlarından öpüyorum. Niye teşekkür etmeyelim? Bizim onlarla bir derdimiz yok.

28

Şimdi, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütün belediyeler arasında en çok maaşı veren belediye… Bu bizim sayemizde oldu. Bu, yıllardan beri, yıllardan beri gelen bir durum. Bu bizim sayemizde böyle. Bakın 10 senedir, 15 senedir, 20 senedir Ankara Büyükşehir Belediyesi bütün belediyeler arasında en çok maaşı veren belediyedir. Önce buna teşekkür etmeniz lazım. Benim isyanım buna zaten ya!.. Siz, bizim dönemimizden gelen haklarını koruyamadınız çalışanların. Ben isterdim ki Adnan Başkanımdan, genelde burada konuşurken hep olumlu konuşuyor, işçilerimizin de yanında olduğunu ifade ediyor. Herhangi bir şekilde birinin bir mağduriyeti varsa giderilmesi için adım atalım diyor. Ben isterdim ki “Evet bu konuda haklısınız, ortada böyle bir mağduriyet var, bunu gidermek için elimizden geleni yapalım” demesini beklerdim.

Şimdi, bunu ilçelerle niye kıyaslıyoruz? Ankara Büyükşehir Belediyesinin bütçesi ile ilçelerin bütçesi bir mi? Yıllardan beri zaten geneli itibariyle ilçeler… Ben Muzaffer Abiye de teşekkür ediyorum, ben de bilmiyordum yani açık konuşayım, yani Güdül Belediyemizin 7.200 lira asgari ücret verdiğini bilmiyordum. Ama, geneli itibariyle ilçelerimiz Ankara Büyükşehir Belediyesinden daha düşük ücretle personel çalıştırır. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bütçesi oranında Bakanlıklardan daha düşük ücretle personel çalıştırır. Bunları birbiriyle kıyaslamayalım.

Benim söylediğim tek bir şey var: Geçmişte asgari ücretin %70 fazlasıyla personele maaş veriliyordu, verdiğim bir örnekte, aynı şartların devam ettirilmesini talep ediyoruz, personelimiz adına talep ediyoruz. Benim söyleyeceklerim bu kadar.

Hepinize teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Yaşar Bey buyurunuz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, Değerli arkadaşlar; hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Biraz önce Nihat Beyin konuşmasını dinledik, şimdiki konuşmasını da dinledik. Aslında kendisi de kabul etti Ankara Büyükşehir Belediyesinin en yüksek maaşı verdiğini kendisi de kabul etti. Bunu kabul ettikten sonraki oradaki konuşma niye yapıldı, onu anlayamadım!..

NİHAT YALÇIN – AK Parti döneminde.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Cevap verirsin…

Onu anlayamadım. Yani, ona bir açıklık getiremedim.

Şimdi arkadaşlar, tabii ki her belediyenin bütçesi var, ilçe belediyesinin bütçesi tabii ki düşük, ama gideri de ona göre düşük. Personeli de ona göre az. Büyükşehir Belediyesinin yükü ağır, personeli de ona göre fazla, ona göre yatırım yapıyor, ona göre maaş veriyor. Ama, bunu kendisi de kabul etti, ben de biliyorum açıkça, Ankara Büyükşehir Belediyesi şu anda belediyelerin içerisinde en yüksek maaşları veren belediye.

Güdül’deki Başkanımız, en düşük rakam olarak temizlik işçisine de öyle bir maaş veriyorsa, onu tebrik ederim. Yani, bütçesini iyi kullanıyor demek ki. Onu tebrik ediyorum.

Şimdi arkadaşlar, hep deniyor ya maaşlar az, daha fazlası verilse, daha fazlası verilse diye.

Şimdi, ülkemizin de bir gerçeği var, bunu unutmayalım arkadaşlar. Bakın 1 Ocak 2021’de bir personelin maaşı, basit, yani dolarla mı alıyoruz maaşı diyecek arkadaşlar da çıkabilir ama 4.700 lira bir maaş alıyordu Büyükşehir personeli, alanlar için konuşuyorum, 650 dolar maaşı ediyordu.

Şu anki 6.528 lira maaşı var, aldığı maaş dolar karşılığında 480 dolar. Yaklaşık 200 dolara yakın kaybı var. Bu ne demek? Alım gücü yok, alım gücü düştü. Yani, o personelin olağan şartlarda aldığı tabii ki maaşı artıramaz, gideri de fazlalaştı. Evine 3 kat fazla elektrik ödüyor. Büyükşehir Belediyesi keşke daha fazla verebilse.

Size çok basit bir örnek göstereceğim: Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılında merkez binada, çok basit, sadece bu gider gelir dengesi için söylüyorum, harcadığı doğalgaz bedeli 1 milyon 838 bin lira bir yıl boyunca. Sadece 2022’nin ocak ayındaki doğalgaz faturası ne biliyor musunuz arkadaşlar, 724 bin lira. Basit bir örnek, basit bir örnek.

29

Elektrik, 2021 yılında tamamında, bir yıl boyunca, bu bina, oturduğumuz şu anda Meclisi yönettiğimiz bina, 17 milyon 750 bin lira elektrik; 2022 yılında tahminen bu gelen faturaya göre tahmini hesapladığımız zaman 67 milyon lira.

Şimdi, bunu neden söylüyorsunuz diyeceksiniz, ama bakın EGO’yu söylemiyorum, ASKİ’yi söylemiyorum, ASKİ’nin geçen sene gelen 500 milyon lira gibi bir elektrik faturası, bu sene 1 milyar 600 milyon lira gibi bir rakam bekleniyor. Yani, bu bütçeler, maaş ödemeleri, tabii ki gelir ve gidere göre hesaplanıyor. Keşke buradaki, bir yıldaki, doğalgaz faturasını biz 3 ayda ödeyemeyecek olsaydık da, yani o kadar zam gelmeseydi, ya da elektrik 3 kat fazlası ödenmeseydi, o işçilerin –ben inanıyorum ki- maaşlarında belli bir oranda artış olurdu ya da Ankara’mıza hizmet olurdu.

Nihat Beyi dinleyince, ya vermeye gelince ver… Arkadaş ama bir gelir-gider bütçe dengesi var burada. Gelir var, gider var. Yani, burada şu an kabul edelim, etmeyelim şu an bir ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Bu belediyelerimize de yansıyor. Ben inanıyorum ki, buradaki 25 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi 4 ay – 5 ay sonra ek bütçeler getirmeye başlayacak. Yani, biz Yenimahalle olarak hazırlık yapıyoruz, Çankaya hazırlık yapıyor, diğer ilçeler hazırlık yapıyor. Ek bütçeler gelecek. Şu an gerçekten, kabul edelim ya da etmeyelim olağanüstü şartlar yaşıyoruz. Dün akaryakıta 80 kuruş, yaklaşık bir lira mazota gelen zam var arkadaşlar. Yani, insanlar araçlarına binemez oldu. Bu Büyükşehir Belediyesinde de otobüslerde, biraz önce otobüsçülere verdiğimiz desteği de konuştuk, giderler çok arttı. Yani, bunların hepsi basit ama gider. Yakıt, doğalgaz, elektrik… Yaa, elektrik, bunlar 3-4 kat arttı geçmiş yıla göre. Bunlara göre hesap etmek lazım, bunlara göre kitabını yapmak lazım. Orada işçimize, memurumuza verdiğimiz sözü, maaşı gününde

Nihat Beyi dinleyince, ya vermeye gelince ver… Arkadaş ama bir gelir-gider bütçe dengesi var burada. Gelir var, gider var. Yani, burada şu an kabul edelim, etmeyelim şu an bir ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Bu belediyelerimize de yansıyor. Ben inanıyorum ki, buradaki 25 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi 4 ay – 5 ay sonra ek bütçeler getirmeye başlayacak. Yani, biz Yenimahalle olarak hazırlık yapıyoruz, Çankaya hazırlık yapıyor, diğer ilçeler hazırlık yapıyor. Ek bütçeler gelecek. Şu an gerçekten, kabul edelim ya da etmeyelim olağanüstü şartlar yaşıyoruz. Dün akaryakıta 80 kuruş, yaklaşık bir lira mazota gelen zam var arkadaşlar. Yani, insanlar araçlarına binemez oldu. Bu Büyükşehir Belediyesinde de otobüslerde, biraz önce otobüsçülere verdiğimiz desteği de konuştuk, giderler çok arttı. Yani, bunların hepsi basit ama gider. Yakıt, doğalgaz, elektrik… Yaa, elektrik, bunlar 3-4 kat arttı geçmiş yıla göre. Bunlara göre hesap etmek lazım, bunlara göre kitabını yapmak lazım. Orada işçimize, memurumuza verdiğimiz sözü, maaşı gününde

Benzer Belgeler