• Sonuç bulunamadı

1

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ OLAĞAN TOPLANTISI

BİRLEŞİM: 191 09.02.2022 ÇARŞAMBA

BAŞKAN : Fatih ÜNAL – Meclis 1. Başkanvekili KÂTİP ÜYELER : Naci BAYANLI – Harun ÖZTÜRK

BİRİNCİ OTURUM AÇILMA SAATİ: 18.20

BAŞKAN – Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, sevgili Ankaralılar; hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyoruz. Hayırlı akşamlar diliyoruz.

Yoklamamız yapılmıştır, yeterli çoğunluğumuz vardır.

Şubat ayı olağan toplantısı, 191’inci Birleşimi açıyorum.

Gündeme geçiyorum.

GÜNDEM MADDESİ 1: Önceki Birleşim Tutanak Özeti.

BAŞKAN- Gündemin 1’inci maddesi Önceki Birleşim Tutanak Özeti, özet huzurlarınızda. Özet üzerinde söz söylemek isteyen var mı?.. Yok. Yazıldığı şekliyle kabulünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 2: Kadın ve Gençler İçin Sosyal Uyumun ve Çalışma Hayatına Katılımın Desteklenmesi Projesi kapsamında İngiltere’ye yapılacak yurtdışı ziyaretine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, Başkanlık yazılarımız var.

Madde 2, Başkanlık yazısı. Dünden bugüne devredilen ve İngiltere’ye yapılacak ziyaretle ilgili konu.

Seyahat tarihini 20-25 Mart olarak değiştirilmiş tarzda Başkanlık yazısını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Rüştü Bey, bir şey mi var? Buyurunuz.

RÜŞTÜ BİÇER – Sayın Başkanım, burada İngiltere’ye memurların seyahati ile ilgili Meclise getirilmesi, İngiltere’nin masraflarla ilgili, gidiş-geliş ücretinin İngiltere Büyükelçiliğinin karşıladığı bir seyahatin buradan Meclis’te onaylatılması çok etik değil. Bunu not olarak düşmek istiyorum.

BAŞKAN – Görev pasaportu için bilgisi geldi. Bu anlamda…

YAŞAR Bey buyurunuz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, bu gezi Bileşmiş Milletlerin daveti üzerine gidiyor. Tam yasasını bilmiyorum ama bir davet üzerine

2

belediye bürokratları yurt dışına çıktıklarında bu giden görevlilerin Meclis kararına bağlanması gerekiyor. Niye? Nedeni şu: Bazen böyle gittikleri zaman orada kalma ya da gelmeme olaylarına karşı bunun Meclis kararına bağlanması gerekiyor. Bununla ilgili ilgili yasa, mevzuatı da ben arkadaşımıza atayım isterseniz.

BAŞKAN – Yani şöyle: Arkadaşlarımızın bileti ve görev pasaportu açısından bir karar alıyoruz dediler. Biz de bunu değerlendirip oyladık zaten.

Rüştü Bey, başka bir şey var mı?.. Yok. Tamam.

Okutulmamasına karar verilen Gündemin 2’nci maddesindeki Başkanlık Yazısı BAŞKANLIK MAKAMINA

Belediyemiz ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu arasında işbirliği protokolü imzalanmasına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinden 09.07.2020 tarih ve 556 sayılı karar alınmıştır. Karara istinaden 17.07.

2020 tarih ve E. 48982 sayılı karar ile T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına izin sorulmuş ve 30.12.2020 tarih ve 281617 sayılı T.C. Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı onayı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu arasında iş birliği protokolü 13.01.2021 tarihinde imzalanmıştır.

"Kadınlar ve Gençler için Sosyal Uyumun ve Çalışma Hayatına Katılımın Desteklenmesi Projesi" ile başlayan çalışmalar, İngiltere Büyükelçiliği'nin finansal desteği ile yürütülmektedir. Projede kadınların çalışma hayatına katılımlarının artırılması ve sosyoekonomik durumlarının desteklenmesi için programlar yürütülmektedir.

Mart 2023'e kadar sürecek proje kapsamında Altındağ'da "Kadınlar ve Gençler için Destek Merkezi" açılmıştır. Bu merkezde sağlık ve koruma alanlarında bilgi paylaşımı, psikososyal destek. kariyer danışmanlığı ve ekonomik güçlenme desteği hizmetleri verilmektedir. Proje kapsamında Belediyenin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi için yöneticilere ve ilgili personele eğitimler düzenlenmektedir.

Yine proje kapsamında ''Kadın ve Gençler için Sosyal Uyumun ve Çalışma Hayatına Katılımın Desteklenmesi için kadınlara ve sığınmacılara yönelik İngiltere'de yürütülen çalışmaları yerinde incelemek ve ilgili makamlar ile görüşmelerde bulunmak üzere 21 — 25 Şubat 2022 tarihleri arasında bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Makamlarınızca uygun görülmesi halinde İngiltere'deki yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların kadınlara ve sığınmacılara yönelik çalışmalarının ve hizmet modellerinin yerinde incelenmesi, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması amacıyla, söz konusu çalışma ziyaretinin katılımcılarının konaklama, ulaşım, yolluk ve benzeri giderleri için Belediyemiz bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmaksızın, ekli listede yer alan heyetin anılan proje kapsamında, yol dahil 21-25 Şubat 2022 tarihleri arasında İngiltere'ye söz konusu çalışma ziyaretini gerçekleştirmek üzere görevli olarak gidebilmeleri hususunda OLUR'larınızı ve karar alınmak üzere konunun Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havalesini arz ederim.

Serkan YORGANCILAR Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı

GÜNDEM MADDESİ 3: Kızılay - Dikmen Metro hattı proje hizmetlerinin gerçekleştirilmesi işine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Madde 3, Başkanlık yazısı Gruplara dağıtıldı. Okutulmadan görüşülmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Okutulmasına gerek olmadığı oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konunun Komisyona gönderilmeden burada görüşülmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konu üzerinde görüş beyan edecek arkadaşımız var mı?.. Yok. Teklifi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…

Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Okutulmamasına karar verilen Gündemin 3’üncü maddesindeki Başkanlık Yazısı BAŞKANLIK MAKAMINA

Ankara Ulaşım Ana Plan çalışmalarında (1995 ve 2014) yolculuk kapasitesinin yüksek olduğu hatlarda Raylı Sistem önerileri getirilmiştir. 1995 Onaylı Ana Plan önerilerinde yer alan Sincan, Batıkent, Çayyolu, Keçiören Metro hatları ile AŞTI-Dikimevi Hafif Raylı Sistem Hattı hayata geçirilerek işletmeye alınmıştır.

Dikimevi-Natoyolu uzatma hattının Belediyemizce gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir.

Ulaşım Ana Planı önerilerinde yer alan Kızılay-Dikmen Metro Hattına ilişkin ise bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

3

Ankara'da raylı toplu taşıma ağının geliştirilmesine duyulan ihtiyaç üzerine, metro sisteminin Kızılay İstasyonu'ndan kentin güneyinde yer alan Dikmen'e bir metro hattı ile uzatılması, kuzey yönünde işletilen Keçiören Hattı ile kent içi raylı sistem bütünlüğü sağlaması, Kızılay' in ortak istasyon konumunun daha da güçlendirilmesi ile ilgili olarak çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda güzergâh ve sistem seçimi çalışmaları yapılmış, sonrasında konuya ilişkin muhtarlıklar, mahalle dernekleri, bilim insanları ve meslek odaları ile yapılan toplantılarda proje değerlendirilmiş ve anket çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun "Belediyenin yetkileri ve imtiyazları" başlıklı 15 inci maddesinde,

"Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır... ,f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dahil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek..."

hükmü yer almaktadır.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (p) bentlerinde ise, büyükşehir ulaşım ana planını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak, ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini planlamak ve koordinasyonu sağlamak, büyükşehir içindeki toplu taşıma hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek ve büyükşehir içindeki toplu taşıma hatlarıyla ilgili olarak şehir merkezine olan uzaklık, nüfus ve hattı kullanan sayısı kriterleri esas alınarak tespit edilecek hatlarla ilgili toplu taşıma hizmetlerinin işlettirilmesine karar vermek başta olmak üzere toplu taşımaya ilişkin tüm görev, yetki ve sorumluluklar büyükşehir belediyelerine verilmiştir.

Ankara Ulaşım Ana Planı önerilerinde yer alan ve kent içi raylı toplu taşıma hizmetlerinin bir parçası olacak şekilde Kızılay-Dikmen Metro Hattına ait uygulamaya esas kesin proje hizmetlerine ilişkin tüm iş ve işlemlerin bağlı kuruluş olan EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmesi hususunda Belediye Meclisince karar almak üzere yazımızın Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığına havalesini OLUR’Iarınıza arz ederim.

Nihat ALKAŞ Genel Müdür

GÜNDEM MADDESİ 4: Otopark ücret tarifesi ve/veya otoparkların kiralanmasına ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Madde 4, Başkanlık yazısının Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna sevkini talep ediyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 5: Belediyemizin Vakıfbank Tunalı Hilmi Şubesi nezdinde bulunan TR41 0001 5001 5800 7314 8996 69 İBAN numaralı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) İsimli Proje Hesabının haciz kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Madde 5, Başkanlık yazısı Gruplara dağıtıldı. Okutulmadan görüşülmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Okutulmasına gerek olmadığı oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konunun Komisyona gönderilmeden burada görüşülmesini teklif ediyorum:

Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konu üzerinde görüş beyan edecek arkadaşımız var mı?.. Yok. Teklifi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler…

Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Okutulmamasına karar verilen Gündemin 5’inci maddesindeki Başkanlık Yazısı BAŞKANLIK MAKAMINA

Belediyemizin her türlü gelirleri, menkul ve gayrimenkul malları, bankalardaki mevduatları, 3.

şahıslardaki alacaklarımız üzerine zaman zaman çeşitli nedenlerle borçlu olduğumuz kişi ya da kuruluşlarca haciz konmaktadır. Bu nedenlerle idaremizce yürütülen kamu hizmetlerinin yürütülmesinde kesintiler ve gecikmeler yaşanmaktadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Belediyenin yetkileri ve imtiyazları" başlıklı 15. Maddesinde

"Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile Belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez." denilmektedir.

Belediyemizin Vakıfbank Tunalı Hilmi Şubesi nezdinde bulunan TR41 0001 5001 5800 7314 8996 69 IBAN numaralı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü (FAO) isimli proje hesabımızın haciz kapsamı dışına çıkarılması hususunda Belediye Meclisinde görüşülerek karar alınabilmesi için yazımızın Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığına havalesini olurlarınıza arz ederim.

Mesut HASTÜRK Mali Hizmetler Dairesi Başkana

4

GÜNDEM MADDESİ 6: Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Bağlı Kuruluşları Bünyesinde ve Ankara İlinde Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösteren Sporcuların, Teknik Direktör ve Kulüplerinin Ödüllendirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Madde 6, Başkanlık yazısının Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna sevkini talep ediyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 7: Yeniden düzenlenen Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Görev, Çalışma, Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğe ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN- Madde 7, Başkanlık yazısının Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna sevkini talep ediyorum. : Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 8: ASKİ Genel Müdürlüğü Teşkilat Yönetmeliğine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN- Madde 8, Başkanlık yazısının Hukuk ve Tarifeler Komisyonuna sevkini talep ediyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

GÜNDEM MADDESİ 9: Belediyemizce tarım ve hayvancılığın desteklenmesi amacıyla çiftçilerimize gübre desteği verilmesine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN- Madde 9, Başkanlık yazısı Gruplara dağıtıldı. Okutulmadan görüşülmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Okutulmasına gerek olmadığı oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konunun Komisyona gönderilmeden burada görüşülmesini teklif ediyorum:

Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir. Konu üzerinde görüş beyan edecek arkadaşımız var mı?..

Muzaffer Bey buyurunuz.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Başkanım, burada oran

%50-50’ye yazılmış. Bu neye göre? Dönüm başına göre mi? Kişi başına göre mi, burada belirsizlik var. %50-50 diye. Bunun netleşmesi lazım. Biz de bu tür destekleri yapıyoruz.

Hükümetimiz de yapıyor, belediyeler de elinden geleni yapıyor. Onun netleşmesi lazım.

Bir de Başkanım, esas gönlümüzden geçen sahada dolaşsanız, keçilerimizi, tarımla uğraşanları dolaşsanız, bu desteklerin ürüne yapılmasını istiyorlar. Ürün karşılığında yapılmasını istiyorlar. Tabii ÇKS sisteminden devletimizin yaptığı destekler var, onlar veriliyor ama sonra müstahsil makbuzu ile “Ben şu kadar arpa ürettim, şu kadar buğday ürettim” diye getirenler var, ayrıca bir destek var. Yani, biz bunu burada Belediye Meclisinden kriterlerini yapabilirsek aslında çok güzel olur. Çiftçilerimizin bu sorununu da çözmüş oluruz.

%50-50 oranını merak ettim. Bir de bunu artırsak Başkanım. Diğer desteklerde %10-

%90 idi. Bu %50-50 olmuş. %90-10 şeklinde artırabilirsek, daha çok destek olmuş olur.

Bir de gönlümden geçen benim, bir yem fabrikamız olsa, bir gübre fabrikamız olsa daha direkt destek verilirse çok güzel olur ama, artık o imkânları bilmiyorum. Fakat, bununla ilgili belirsizlik var, onu…

BAŞKAN – Başkanlık yazısı olarak gelmiş. Biz burada görüşüp bir an önce işlemle geçmesi için uğraşıyoruz. Sonuçta Meclisimizin tüm parti gruplarının oybirliği ile geçirelim istiyoruz ama şurada ben başkanlık yazısını okuyayım:

“…buğday ve arpa tohumu desteği verdiğimiz üreticilerimize ve diğer hububat üreticilerine imkanlar dahilinde %50 Büyükşehir Belediye hibesi ve %50 çiftçi katkı payı olmak üzere gübre desteği yapılması planlanmaktadır.” diyor. Yapılması konusunda destek istiyor.

5

Dediğiniz gibi %50 tamam da bir çiftçiye ne kadar? Veyahut ta oranı nedir? Onunla ilgili bir açıklık yok.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – O belli değil. Yani ÇKS sistemine…

BAŞKAN – Dönüme göre mi?.. Evet.

Ercan Bey, Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanımız bir şey söyler mi bu konuda?

Ekleme yapacak mısınız?

HUKUK VE TARİFELER KOMİSYONU BAŞKANI ERCAN KINACI – Başkanlık yazısı.

BAŞKAN – Tamam, Başkanlık yazısı ama nihayetinde burada görüşe açtık, arkadaşlar konuşsunlar. Herhangi bir şey, ekleme veyahut ta yeni bir şey var mı? Tavsiye kararları doğrultusunda, sonuçta Güdül Belediye Başkanımızın güzel tavsiye kararları oldu. Bununla ilgili?..

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Başkanım, zaten kırsal alanla ilgili temsilci benim herhalde, biz konuşuyoruz burada. Bu konularda biz burada fikrimizi dile getiriyoruz.

BAŞKAN – Mehmet Bey buyurunuz.

MEHMET ÜÇÖZ – Sayın Başkanım, zaten yazıda şeyi belirtiyor, daha önce vermiş oldukları buğday ve arpa tohumu desteği verdiğimiz üreticilerimize diyor.

BAŞKAN – Dönüm mü, dekar mı, hektar mı, belli değil.

MEHMET ÜÇÖZ – Belli bir kritere göre verilmiştir efendim.

BAŞKAN – Yani, burada düzeltebiliriz onu. Dönümü diyebiliriz, gerekirse.

MEHMET ÜÇÖZ – Evet.

BAŞKAN – Yaşar Bey, buyurunuz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, şimdi ilgili daire başkanımızın da notu var. Gübre desteğinde dönüme kullanılacak miktarlarımız belli.

Bu, Sayın Başkanımızın da dediği gibi buğday ve arpa desteği verdiğimiz çiftçiler belli. Burada, üreticilerimizin ekim alanına göre, aynı üreticilerimizin ekim alanına göre…

BAŞKAN – Dönüm başına mı?

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Ekilecek dönüme göre…

BAŞKAN – Ekilecek dönüm başına göre.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Ekilecek dönüme göre belli katkı payı ile destek verilecek.

BAŞKAN – Anlaşıldı mı Muzaffer Bey.

GÜDÜL BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER YALÇIN – Ürüne destek konusu önemli. Bununla ilgili Daire Başkanımızla bir çalışma yapılırsa, bunu eken ve hak eden insanlara vermek lazım. Öbür türlüsünde istismarlar oluyor. Hiç ekmeyene de verilmiş oluyor. Bunu güzel bir çalışma yaparsak…

BAŞKAN – “Ekimi yapılacak işler” ibaresini ekleyelim, ne diyorsunuz?

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Başkanım, üreticilerimizin ekim alanına göre verilecek. Ne kadar alan ekecekse ona göre hesaplanacak.

Ekilen yere verilecek.

BAŞKAN – Anladım.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sadece tarla sahibi, ekmeyecek, ona verilmeyecek. Ekim alanına göre.

BAŞKAN – Tamam.

Oğuz Bey buyurunuz.

OĞUZ YÜCEL – Sayın Başkanım, saygılar sunuyorum.

%50’de doğru. Bir çiftçinin 100 dönüm tarlası var, 100 dönümünü ekmiş. Şimdi bu çiftçi 20 kilo da atabilir gübreyi, 10 kilo da atabilir. %50, neye göre %50? 20 kiloya göre mi

%50, 10 kiloya göre mi %50? Bunu belirtmek istedim. Belirtilirse iyi olur diye düşünüyorum.

6

BAŞKAN – Şöyle, arkadaşlarımız standardı var diyorlar. Sonuçta Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımıza da burada bir tasarruf hakkı da verelim.

OĞUZ YÜCEL – Biz çiftçilik yapıyoruz, biz gübreyi 20 kilo atıyoruz. 100 dönümde 2 ton.

BAŞKAN – Yani, ortalama bir çiftçi kardeşimiz bir dönüme kaç kilo?..

OĞUZ YÜCEL – 20 kilo atıyorum ben örneğin. 15 kilo atan da var, 20 kilo atan da var.

BAŞKAN – Oğuz Bey tarımcı, onu konuşuyor zaten.

Yaşar Bey, buyurunuz.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YAŞAR NESLİHANOĞLU – Sayın Başkanım, şimdi tabii ki 20 kilo atan da oluyor, 25 kilo atan da oluyor, 15 kilo da… Sonuçta çiftçi bunu bütçesine göre ayarlıyor. Ama, bunu daire başkanlığımız; zaten buralar ekildi, ekilen yerler, ekilen yerlere atılacak gübre. Yer belli zaten. Ekilecek yerler de belli.

Burada muhtemelen Daire Başkanlığımız da herkese eşit olarak ortalama bir kilo belirleyip ona göre %50 destek verilecek. Yani, öncesinde tohumda %90 veriyordu, %10 köylüydü ama %50’deki amaç daha çok kişiye destek verebilmek, daha fazla destek verebilmek.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

O zaman şöyle yapalım: Başta Muzaffer Bey olmak üzere katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Oğuz Bey, buyurunuz.

OĞUZ YÜCEL – Sayın Başkanım, tohumda %90 oranı bir ton verildi, bir tonun

%90’ını Büyükşehir karşıladı, %10’unu çiftçi karşıladı. Şimdi burada, benim beyan etmek istediğim, gübreden bir tonu olup da yani bu şekilde %50’si anlamında çiftçiyi destek doğru verildi. ÇKS’ye göre verildi. ÇKS’ye göre verildi, tohum olarak verildi. Gübredeki olan olay,

%50’si olursa 1 tonu mu verilecek anlamında dedim… %10’unu çiftçi verdi, %90’ını Büyükşehir destek verdi. Gübredeki olayı anlayamadım?

BAŞKAN – O zaman şöyle yapalım arkadaşlar, toparlayalım: “Standart ne ise dönüm başına %50 destek verilecektir” anlamında ekleyerek Başkanlık yazısını oylarınıza sunuyorum:

Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

Okutulmamasına karar verilen Gündemin 9’uncu maddesindeki Başkanlık Yazısı BAŞKANLIK MAKAMINA

Ankara İli sınırları içerisindeki ilçelerimizde üretimi desteklemek ve çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla öncelikli olarak buğday ve arpa tohumu desteği verdiğimiz üreticilerimize ve diğer hububat üreticilerine imkanlar dahilinde %50 Büyükşehir Belediye hibesi ve %50 çiftçi katkı payı olmak üzere gübre desteği yapılması planlanmaktadır.

Makamınızca uygun görülmesi halinde; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinin ek fıkrasında yer alan "Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler." hükmü gereğince üretimi desteklemek ve çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla gübre desteği verilmesi hususunda Meclis Kararı alınabilmesi için yazımızın Belediye Meclisine havalesini "OLUR"larınıza arz ederim.

Ahmet Mekin TÜZÜN Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı

GÜNDEM MADDESİ 10: Mamak İlçesi Zirvekent Mahallesi sınırları içerisinde bulunan isimsiz yol güzergâhının “1140. Sokak” olarak isimlendirilmesine ilişkin Başkanlık yazısı.

BAŞKAN- Madde 10, Başkanlık yazısının İsimlendirme Komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Oybirliğiyle kabul edilmiştir.

7 Komisyonlara havale edilecek Başkanlık Yazıları;

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, Gündemin 11’inci maddesinden başlanmak suretiyle 37’nci maddesi de dahil arada kalan maddeleri topluca işleme alıp oylayacağım:

GÜNDEM MADDESİ 11: Altındağ İlçesi Güneşevler Mahallesi 23345 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı,

GÜNDEM MADDESİ 12: Altındağ İlçesi Yıldıztepe Mahallesi 23916 ada 1,2 3 ve 4 parsellerde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı,

GÜNDEM MADDESİ 13: Altındağ İlçesi Beşikkaya Mahallesi 24297 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı,

GÜNDEM MADDESİ 14: Çankaya İlçesi Alacaatlı Mahallesi 49/1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10 parseller 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 adalar ve 97 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı,

GÜNDEM MADDESİ 14: Çankaya İlçesi Alacaatlı Mahallesi 49/1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10 parseller 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 adalar ve 97 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı,

Benzer Belgeler