• Sonuç bulunamadı

3.15. Kamu İç Denetçileri

3.15.11. Kamuda İç Denetçilerin Mesleki Yeterliliklerini Sürdürme

İç denetçilerin mesleki yeterliliklerini koruma sorumlulukları vardır. Buna göre, iç denetçiler aşağıdaki alanlarda kendilerini geliştirmekten sorumludur (İDÇUEHY, Md. 32, 2006: 4926):

 İç denetim yöntem ve tekniklerini bilmeli ve tatbik etmelidir.

 Muhasebe ilke ve standartları ile yönetim muhasebesi ve finansal yönetim hakkında malumatı olmalıdır.

 Görev alanına ilişkin mevzuatı bilmeli ve tatbik etmelidir.

 Kamu idarelerinin hedeflerinin önemli sapmalarını ve sonuçlarını değerlendirebilecek bilgiye sahip olmalıdır.

 Etrafındakilerle iletişim kurabilme kabiliyetine sahip olmalıdır.

 İç denetim faaliyetinin amacını, bulguların değerlendirilmesini, denetim sonuçlarını ve önerilerini açık şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade edebilmelidir.  İç denetim faaliyeti esnasında elde ettiği bilgi, belge ve bulguların çözümlemesi neticesi meydana çıkan ipuçlarından, detaylı inceleme veya soruşturmayı gerektirecek durumları fark edecek yeterliğe sahip olmalıdır.  Yönetme işi ve iç kontrol sisteminin gelişmesini sağlayacak ve bunların

işleyişiyle ilgili hal çaresi üretecek malumata sahip olmalıdır.

 Performans denetimi ile performans göstergelerinin değerlendirilmesi mevzularında kifayetli malumata sahip olmalıdır.

 Risk çözümlemesi, değerlendirmesi ve yönetimi mevzularında malumat sahibi olmalıdır.

 Veriler ve elde edilen neticeleri, istatistiki yöntemleri kullanarak çözümleyebilecek malumata sahip olmalıdır.

 Kamu idarelerindeki otomasyon sistemlerinin işleyişiyle ilgili malumata sahip olmalıdır.

4. TÜRKİYE’DE GÖREV YAPAN KAMU İÇ DENETÇİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN BELİRLENMESİ VE BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN

İNCELENMESİ

4.1. Araştırmanın Çerçevesi

Bu çalışma ile Türkiye’de görev yapan kamu iç denetçilerinin iletişim becerileri belirlenerek, bu becerilerin yaş, cinsiyet, medeni durum, iç denetçilik kadrosundaki toplam çalışma süresi, öğrenim durumu, mezun olduğu fakülte ve çalışmakta olduğu kurumun bütçe türü değişkenlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce 2014 yılı nisan- mayıs aylarında İzmir’de gerçekleştirilen “Kamu İç Denetçileri Eğitim Programına” katılan kamu iç denetçileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında tanımlanan bu evrenden değişik 221 Kamu İdaresine atanmış toplam 798 kamu iç denetçisinden bu araştırmayı kabul eden 521’ine ulaşılmıştır. Araştırma verilerini, bu araştırmayı kabul eden 521 kamu iç denetçisinin verileri oluşturmuştur. Bu araştırmada verileri toplamak amacıyla katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, iç denetçilik kadrosundaki toplam çalışma süresi, öğrenim durumu, mezun olduğu fakülte ve çalışmakta olduğu kurumun bütçe türü ile ilgili bilgi toplamak amacıyla geliştirilen kısa bir kişisel veri formu ile Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilen İletişim Becerileri Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi, IBM SPSS Statistics 21 programı kullanılarak yapılmıştır. Varsayımların testi, bağımsız iki grup ortalaması karşılaştırmalarında t-testi, ikiden fazla grup ortalaması karşılaştırmalarında ise tek yönlü varyans analiz testi (Anova) ile gerçekleştirilmiştir. Hipotezlerin testinde anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 kullanılmıştır.

4.1.1. Araştırmanın Konusu

Bu araştırmanın konusu; Türkiye’de görev yapan kamu iç denetçilerinin sosyo- demografik özelliklerine göre iletişim beceri düzeylerinin anlamlı düzeyde değişip değişmediğinin incelenmesidir. Araştırma ile Türkiye’de görev yapan kamu iç denetçilerinin iletişim becerileri sorunu yaşayıp yaşamadıkları ve sebeplerinin neler olabileceğini ortaya koymak, alınabilecek önlemlere ışık tutmak istenilmiştir. Bu

doğrultuda, Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce, 2014 yılı nisan- mayıs aylarında İzmir’de gerçekleştirilen “ Kamu İç Denetçileri Eğitim Programına” katılan kamu iç denetçilerinin sosyo-demografik özellikleri de dikkate alınarak iletişim becerileri incelenmiştir.

Araştırma, bu alanda yapılan akademik çalışmalara katkı sağlamayı ve çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır.

4.1.2. Araştırmanın Amacı

Araştırmanın amacı, Türkiye’de görev yapan kamu iç denetçilerinin iletişim becerilerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, iç denetçilik kadrosundaki toplam çalışma süresi, öğrenim durumu, mezun olduğu fakülte ve çalışmakta olduğu kurumun bütçe türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir.

4.1.3. Araştırmanın Önemi

Bireyler hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için, sosyal yaşamın bir gereği olarak bir takım ihtiyaçlara gereksinim duymaktadır. Bunların en önemlisi iletişim becerilerinin kalite düzeyidir. İletişim becerisindeki sorunlar bireylerin hayatlarını ve diğer bireylerle ilişkilerini etkiler. Sorunun ne olduğunu ve nelerden kaynaklanmış olduğunu ortaya çıkarmak, mevcut çözüm önerilerini getirmek, bireylerin farkındalığını artırmak ve yeterli bilgi ve deneyime sahip olacak davranışlar kazanmalarına yardımcı olmak için konunun önemli olduğu düşünülmektedir. İş yaşamının birey ve toplum açısından başarılı ve sağlıklı olabilmesi, bireyin beceri, yetenek gibi kişisel özelliklerinin iş ve işyerine uyumuna bağlıdır. Bu, meslek seçimi ve iş eğitimiyle sağlanır. Etkili iletişim yetenekleri, her türlü insan ilişkilerinde ve her türlü meslekte münasebetleri kolaylaştırabilmektedir (Korkut, 2005: 143-149). Bireylerin çevreleriyle sağlıklı iletişim kurabilmeleri temel iletişim yeteneklerine bağlıdır. Sağlıklı iletişim kurmak özellikle insan ilişkilerine dayalı mesleklerde çalışan bireyler için önemlidir. İç denetim mesleği, insan ilişkilerine dayalı mesleklerden biridir

Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesindeki iç denetim faaliyeti ve onu icra eden iç denetçiler etkili bir şekilde iletişim kurar ifadesi ile iletişim, iç denetimin ana prensipleri arasında yerini almıştır. İç denetim iletişim becerileri üzerine kurulu bir meslektir. İç denetçi, denetim alanının risklerini ve kontrollerini ortaya çıkarırken, etkili testler yaparken, denetim sonuçlarına ulaşırken, önerileri kabul ettirirken ve durumu

raporlarken, her zaman iletişim becerilerini kullanmaktadır. Bilgi toplama ile başlayan iç denetim, saha çalışmaları ve raporlama ile devam edip izleme süreci ile sona ermektedir. Bu süreçte, etkin iletişim yetenekleri, iç denetçilerin her aşamada yararlanmaları gereken bir vasıtadır.

Bu araştırmanın sonuçları, araştırma yapılan evrende iletişim becerileri sorunu yaşanıp yaşanmadığını ve sebeplerinin neler olabileceğini ortaya koyabilecek; alınabilecek önlemlere ışık tutabilecek ve yeni bakış açıları getirebilecek; bu konuda yapılacak yeni çalışmalara öncü olabilecektir. Bu nedenle çalışma önem arz etmektedir.

4.1.4. Sınırlılıklar

1. Araştırma bulgularının sonuçları Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel

Müdürlüğünce, 2014 yılı nisan-mayıs aylarında İzmir’de gerçekleştirilen “Kamu İç Denetçileri Eğitim Programına” katılan iç denetçilerin oluşturduğu ana kitleden elde edilenler ile sınırlıdır.

2. Araştırma “İletişim Becerileri Envanteri Ölçeğinden (İBEÖ)” den elde

edilebilecek analiz sonuçları ile sınırlıdır.

4.1.5. Varsayımlar

İç denetçilerin, İletişim Becerileri Envanteri Ölçeğini (İBEÖ) ve kişisel bilgi formunu samimi olarak doldurdukları ve iç denetçilere verilen kişisel bilgi formu ve ölçek ile iç denetçilerin iletişim becerilerinin ölçülebileceği varsayılmıştır.